Tényleg hatásos étvágycsökkentő a koffein?

Szinte nincs is olyan zsírégető tabletta, amiben ne lenne koffein. Kivéve a mágikus csodapirulákat, mert azoknál annyira alacsony szokott lenni a színvonal, hogy egy pontos koffein adagolás már nem fér bele a büdzsébe. De a „komoly” gyártók esetében mindig van valamennyi. Hol több, hol kevesebb, hol pedig annyi, hogy utána látod a hangokat is. A koffein élénkít, javítja a teljesítményt, növeli a pulzust, azaz csupa jó tulajdonsága van a testzsír csökkentése szempontjából. Sokak szerint magát az étvágyat is csökkenti, így segít pluszban a diétázásban is. Ez utóbbiról lesz most szó.depositphotos_232779090_500.jpg

Nálunk otthon soha senki nem kávézott. Volt ugyan egy üveg instant kávé, de csak a vendégek számára. Bár azok se voltak sokkal gyakoribbak, mint a családi kávézások, így nem igazán kerültem kapcsolatba vele. Kivéve a szünetekbe, mikor a nagymamámnál nyaraltam és az ebéd utáni kávékból kaptam egy kávéba mártott kockacukrot. Mikor egyetemista koromban az egyik vizsga előtt igen csehül álltam, gondoltam egy nagyot és én most legyűrök egy kávét, hogy el ne aludjak. A tanult módon fogtam a kockacukrokat és kiskanállal mártogatva szépen elfogyott a csésze kávé. És kb. 35 db kockacukor. Sokkal éberebb nem lettem, de annál inkább voltam rosszul és hagytam is a tanulást az éjszakára. Viszont éhes sem lettem ez igaz. De hogy ez a kockacukroknak volt köszönhető, vagy a kávénak, az akkor nem derült ki. Egyébként a mai napig nem nagyon kávézok, inkább veszem be tablettásan a koffeint.

depositphotos_127130918_500.jpg

A kávé a benne lévő koffeinnel együtt csakugyan egy hatásos ital. Van, aki felébred tőle, van aki elalszik, van aki rohan a wc-re utána és van, aki csak ballag, de azt mindig és azonnal. Szóval jelentős hatással van a szervezetünkre. Mások szerint az étvágyat is befolyásolja, mégpedig negatív módon, azaz a koffein elnyomja az étvágyat. Mivel étvágymérő kézi-készülék nincs, így ezt nehéz igazolni.

De ha egy állítás megjelenik a köztudatban, akkor a tudósok megpróbálnak utánajárni annak. Így történt ez ebben az esetben is. Egy tavalyi vizsgálatban 50 embert osztottak szét 3 csoportra. Az egyik csoport placebot kapott, a másik 1 mg/ttkg koffeint, míg a harmadik csoport 3mg/ttkg-ot. Hogy ez érzékelhetőbb legyen én vagy nullát, vagy 100 mg-ot (azaz kb. egy kávét), vagy 300 mg-ot (azaz három kávét) kaptam volna. Ez persze embere válogatja, hogy kire hogyan hat ez a mennyiség, de én például a 100 mg-ot szinte észre sem veszem általában, de a háromszázat, azt mindig. Az azért engem megüt, mivel nem vagyok egy rendszeres koffein fogyasztó.

depositphotos_116247264_500.jpg

Szóval az alanyok megkapták a koffein adagjukat és fél óra múlva a laborban egy büfé reggelit. Megnézték a reggelivel bevitt energia mennyiségüket és bemondásos alapon az éhség érzetüket.

Az eredmény az lett, hogy akik 1 mg/ttkg koffeint kaptak, azok kevesebb reggelit fogyasztottak, mint a placebot, vagy 3 mg/ttkg-ot kapók. Viszont ezek után nyomon követték az aznapi bevitelüket, ami azt mutatta, hogy az 1 mg/ttkg-os csoport a nap folyamán pont annyival vitt be többet, mint amennyivel kevesebbet a reggelinél, azaz a hatás csak pillanatnyi lehetet, és később ezt kompenzálták.

Természetesen nem ez az egyetlen kutatás a témában, de az elmúlt negyven évben szinte minden vizsgálat hasonló eredményt mutatott. Amíg a teljesítményre gyakorolt hatása minden esetben pozitív a megfelelő dózis esetében, addig az étvágyra gyakorolt hatása minimális, és ha mértek is valamennyit, akkor is csak időszakos, azaz a nap többi részében elfogyasztották a megspórolt mennyiséget is.

depositphotos_68103405_500.jpg

Ahogy a régi dakota közmondás is tartja, a light Cola az első lépés a guminő felé, úgy igaz ez az étvágycsökkentőkre is, ami a gyomorgyűrű előjátéka. Persze ez költői túlzás, de a diéta során az étvágyat csökkenteni a könnyebb út. Lenne, ha érdemben lehetséges volna. Azonban a legtöbb hatásos módszer csak időleges, és utána fokozottan jön vissza az étvágy. A HIIT és súlyzós edzés is képes néhány órára csökkenteni az étvágyat, de utána a mozgás generálta többlet kalóriavesztés megbosszulja magát és sokkal éhesebbek leszünk. Nehéz az éhséggel mit kezdeni. Sokkal könnyebb értelmesen enni, és sokat mozogni. Persze lusták és kényelmesek mindig lesznek. Nekik megmarad a folyamatos próbálkozás.

depositphotos_27218395_500.jpg

Száz szónak is egy a vége, a koffein nagyon hasznos kiegészítője lehet a testkompozíció változtatásunknak, de sokkal inkább a teljesítmény és energia felhasználás fokozásával, mintsem az étvágy csökkentésével!

www.IQfitnesz.hu

Forrás:

Panek-Shirley, L.M., et al., Caffeine Transiently Affects Food Intake at Breakfast. J Acad Nutr Diet, 2018.

Schubert, M.M., et al., Caffeine, coffee, and appetite control: a review. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68(8): p. 901-912.

Gavrieli, A., et al., Effect of different amounts of coffee on dietary intake and appetite of normal-weight and overweight/obese individuals. Obesity (Silver Spring), 2013. 21(6): p. 1127-32.

Schubert, M.M., et al., Coffee for morning hunger pangs. An examination of coffee and caffeine on appetite, gastric emptying, and energy intake. Appetite, 2014. 83: p. 317-26.

Gavrieli, A., et al., Caffeinated coffee does not acutely affect energy intake, appetite, or inflammation but prevents serum cortisol concentrations from falling in healthy men. J Nutr, 2011. 141(4): p. 7037.

Astrup, A., et al., The effect and safety of an ephedrine/caffeine compound compared to ephedrine, caffeine and placebo in obese subjects on an energy restricted diet. A double blind trial. Int J Obes Relat Metab Disord, 1992. 16(4): p. 269-77.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr1915181830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.10.02. 06:58:00

Ami a hatékony étvágycsökkentő az a nikotin és nem a koffein. És persze még nyilván vagy más ezer anyag, de a gyógyszergyáraknak nem a lakosság lefogyasztása a célja, hanem a profit, az pedig addig van, amíg a piacot a hatástalan csodadiéták, és a munkát is végző átlagpolgár számára hosszú távon tarthatatlan különféle egészséges étel/életmód tanácsok uralják a piacot. Ezek azért is jók amúgy, mert semmiféle felelősségvállalással nem járnak, így ha pár év vagy akár évtized múlva kiderül hogy az adott tanács faszság, akkor a kiagyalója legfeljebb vállat von, és kihoz egy másik ötletet, míg ha egy gyógyszer nem hat, vagy akár kárt okoz, azért felelősséget kell hogy vállaljon a gyártója.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2019.10.02. 09:19:34

@midnight coder: Ezzel részben egyetértek. Sajnos nagyon sok téves elmélet van ma a piacon, amit sok estben magukat "gurunak" kikiáltó kóklerek a felelősek, akik szeretnének valami nagyot mondani, de többnyire teljesen alaptalan dolgot állítanak. A népek meg bedőlnek és már indul is a lavina. Aztán már senki nem tudja, hogy honnan indult az egész.

Örömhernyó 2019.10.02. 09:55:25

@midnight coder: Eleve az étvágycsökkentőkre egy normális embernek nincs szüksége.
Én azt látom magam körül, hogy akinek gyerekkorában azonnal kielégítették minden igényét (éhség, szomjúság, bármire vágyott, megkapta azonnal vagy valami kis várakozás és alkudozás után), az felnőttként se tud lemondani semmiről.
Én gyerekként sokat túráztam, utaztam, akkor apám megmondta, hogy reggel eszünk, majd egész nap nem nagyon lesz ilyesmi, nem volt street food meg kutyafasza. Úgyhogy hozzászoktam, hogy éhes vagyok, de emiatt sose panaszkodtam. Aztán tüzet gyújtottunk, sütöttünk szalonnát és kenyérrel, hagymával ettük. Nem egészséges kaja, de előtte és utána órákig gyalogoltunk, sátrat állítottunk és a kaját se csak elénk tették, hanem dolgoztunk vele. Aki maga főz, az szerintem már a főzés közben is félig jóllakik az illatokkal. Nálam így van, ha magamnak főzök, alig eszem utána.

Akinek annyi a kapcsolata az ételével, hogy megrendeli, az könnyen kielégül, hamar eszik sokat, amikor csak akar számára az ég
éhség elviselhetetlen érzés, amit le kell csillapítani.

Nekem nincs szükségem étvágycsökkentőre. Éhes vagyok. És? Attól még nem fogok enni azonnal és főleg nem mértéktelenül. Nemi vágyam is gyakran van, mégse elégítem ki mindig azonnal.
Eleve étteremben ha kihoznak egy tál ételt, azt az ember inkább teljesen megeszi, mert kifizette. Otthon meg annyit szed, amennyit akar.

A kávé nálam vizelési és székelési ingert okoz (fél vagy egy óra múlva menetrendszerűen elvonulok kábelt fektetni), meg egy kávé után nagyon elkezdek ásítozni és gyönyörűen csorgó nyállal elalszom. De a kávé ízét szeretem, ezért iszom, nem kifejezetten a hatása miatt.
Starbucks-ban meg a kávéalapú italok annyi cukrot, kalóriát tartalmaznak, hogy teljesen mindegy mit eszel utána, úgyis betoltál az itallal 500 Kcal-t, ráadásul az inzulinszinteddel hullámvasutazol.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2019.10.02. 10:24:50

@Örömhernyó: Nem vagyunk egyformák. Van, akit nem zavar különösebben, ha éhes. Más meg elviselhetetlen picsa lesz tőle azonnal. Ez részben magunkkal hozott tulajdonság, részben tanult viselkedés. De mindig lesznek, akik nem akarnak szenvedni és a könnyebb utat keresik. Őket át is fogják verni. A világ így működik.

midnight coder 2019.10.02. 11:03:52

@IQfitnesz.hu: Pontosan. Nekem Pl. kimondottan kell a kávé az életben maradáshoz, különben bealszom, ami nem annyira tesz jót a munkavégzésnek. Ugyanakkor ezen túl nem hiányzik ha nincs. Ahogy eléggé csökkenti a koncentrációt az is, ha Pl. éhes vagyok. De ez már helyzettől is függ: meló közben ez jobban zavar, Pl. egy kiránduláskor nem annyira. Csak azt nem annyira jól fizetik... De hasonló Pl. a sporthoz való viszony is. Van kollégám aki napi 15-20 kilométert fut le, és nagyon élvezi. Én is próbálkoztam ezzel fiatalon, ahogy sokféle más sporttal is, de soha nem élveztem egyiket sem, kivéve talán a lövészetet és a sakkot. Ugyanakkor, van aki egy szál cigitől is függő lesz, én gyerekként több dobozt szívtam el, édesapám is dohányos volt akkoriban, mégsem szoktam rá a cigire. Valahogy nem okozott akkora élvezetet ami rávett volna hogy rágyújtsak egyre. Kb. hasonló a helyzet a piával is, bár azt más se csinálta a családban.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2019.10.09. 10:34:38

A koffein nálam a vízhajtók közé tartozik, ami fogyókórás szempontból az önátverés kategória. Felállok a mérlegre, X kiló, bevágok 2-3 kávét, végigpisálom a délelőttött és délutánra (4 óra alatt) két kilót "fogytam". Ha a fogytam szót komolyan vesszük, soha nem kezdünk el valóban fogyni. Rengeteg vízhajtáson alapuló álfogyasztószerrel fognak átverni minket, mire menthetetlenül túlsúlyossá válunk. Gyakori fejfájással.

Másrészt viszont, ha nem mint diétás kiegészítőként, hanem mint stimulánsként használom, remek dolog. Versenyek, erősebb edzések, hosszú vezetés előtt nagyon hatásos tud lenni. Vezetésnél ezért figyelembe kell venni, hogy míg az első kávé élénkít, a hatodik már csak a fejet fájdítja meg. Hozzá lehet szokni akár órákon belül is és egy idő után nem hat. Verseny előtt pedig, ha túl sok, a fenti vízhajtó hatás miatt okozhat kellemetlenséget. Roppantul unprofesszionális, ha egy marathon közben ki kell állni miatta néhány percre. Iramfutóként belegondolni meg kifejezetten röhejes.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) IQfitnesz (5) iqfitnesz (1) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim wendler (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása