Az egészséges testzsír százalék értéke

Néhány dolog axiómaként él a köztudatban, mint például az, hogy a kövérség, a túlsúly hosszú távon nem egészséges. Ezzel szembe szokták állítani a „kockahas állapotát”, mint a kicsattanó egészséget. De mennyire kell kockásnak lennie a hasunknak? Van egy olyan állapot, vagy határ, amikor már elég „soványak” vagyunk? Vagy minél gizdább valaki, annál tovább él?depositphotos_87695270_s.jpg

Szerencsére mindenre is létezik kutatás, így kaphatunk válaszokat. Persze többnyire nem a kérdésünkre és nem feltétlenül megbízható válaszokat. De a hit erejénél nincs erősebb és ha a placebot szúrni lehetne, mindenki azt használná.

Úgyhogy most az egészséges testzsír százalékról fogunk elmélkedni.

Már itt meg is borult a mutatvány, mert a testzsír százalék nem egy objektív mutatószám. Mérni is elég nehéz, főleg nem háztáji módszerekkel, de ha még feltételezzük is, hogy a valós érték birtokában vagyunk, akkor sem lehet rá alapozni, vagy egzakt skálákat felállítani. Miért?

Mert hogy „Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ, por ës homou vogymuk.” Itt arra célzott az ó-fitnesz guru, hogy ha a testzsír tömegét hasonlítjuk az összes többi maradék tömeghez, akkor az csalóka, mert az összes többiből vannak változó tényezők. Egyrészt például a legizgalmasabb kérdés, az izomtömeg. Egy jó fizikumú testépítőn ugyanannyi zsír sokkal kisebb százalék lesz, mint egy hosszútávfutón. De egész más egy férfi és egy nő esetében is. Sőt a nőknél az sem mindegy, hogy az adott zsírmennyiségből mennyi kerül a kosár méretbe és mennyi máshová.

Szokták javasolni, hogy inkább bőrredő vastagságot mérjünk, de az se feltétlenül állja meg a helyét, mert nem egyformán tároljuk a triglicerideket. Persze a több helyen történő mérés és átlagolás javít ezen, de nem ad ez sem teljesen korrekt, objektív eredményt.

Szóval innen indulunk, hogy nem tudjuk pontosan megmérni és beskálázni azt a paramétert, mire innentől hivatkozni akarunk. De ez a biológia.

depositphotos_40921853_s.jpg

És mi legyen a végső cél, ami miatt változtatni akarjuk a testzsír mennyiségét?

Első körben a hiúság fog vezérelni minket és sportosak, vékonyak szeretnénk lenni. Aztán következnek csak az értelmes célok, mint például az egészség. A csapból is az folyik, hogy mindenki túlsúlyos és ennek mennyi egészségügyi kockázata van. És már jön is az egzakt orvostudomány a BMI skálájával. Én most 101 kg vagyok a 193 centimhez. Ez 27,1 a BMI szerint. Ez a túlsúly kategória. Még nem elhízás, csak túlsúly. Oké, most egy kicsit elengedtem magam, mert az építkezés fázisában vagyok, amihez kalória többlet kell. A BMI skála szerint az optimális súlyom 80,8 kg lenne, de a 68,9 és 92,8 kg között bármi jó lenne. Haha!

Nem vagyok egy badibilder, de a sovány izomtömegem van valahol 80 kg körül. Tehát 0% testzsírral lennék 80 kg. Már ha ezt el tudnám érni, és még az izomtömeget is meg tudnám tartani közben. Ez persze lehetetlen lenne. Tehát a BMI-t most azonnal felejtsük el!

Akkor mi lehet a felső határ? És miben adjuk/mérjük meg?

Maradjunk a testzsír százalék mérésnél. már csak azért, mert ezt otthon is lehet mérni. Persze elég pontatlanul, de most nekünk ez elég lehet. Szóval, ha valaki terheléses edzést végez, ezért izmosabb az átlagnál, akkor nekik a 15-22,5% simán jó érték lehet. Egy átlagembernek, aki nem igazán mozog, ezért kisebb izomtömeggel rendelkezik, nekik a 20-27,5% inkább a megfelelő. Akik pedig extrém alacsony izomtömeggel rendelkeznek, azoknál a 25-30% is belefér.

Ez nem egy kőbe vésett érték. Ráadásul semmi orvostudományi alapja sincs, csak egy átlagos kinézetet jelent. Ennél az értéknél a legalacsonyabb a csesztetési érték, azaz, hogy „jaj, de vékony vagy, ez nem normális”, vagy „egy kicsit eleresztetted magad mostanában”.

depositphotos_115103664_s.jpg

Hogy mi az egészséges, arról majd később. Inkább nézzük meg, hogy mi az alsó határ!

Már ha van ilyen egyáltalán. A fent elkaszált BMI alapján 70 kg alatt lennék én sovány. Igazából 90 alatt már kezdek ijesztő lenni. Megint egyénfüggő, de igazából a nem drasztikusan alacsony testzsírnak nincs különösebb negatív hatása, a beesett arcon, eltűnt ciciken, lógó nadrágon és az örökké didergős állapoton kívül. Mi a drasztikus? általában a 10% alatti értékek, de vannak emberek (főleg a fiatalok között), akiknél 7-10% között van a hétköznapi érték, diéta nélkül is.

Mi a baj a drasztikus értékekkel? Egyrészt a működésünkhöz zsír kell. Kell az energiaháztartásunkhoz, az élettani folyamatokhoz, a zsírban oldódó vitaminokhoz, stb. 4-6% alatt el tudnak durvulni a dolgok már. Állítólag. Én még a közelében se jutottam soha.

A mesterségesen túl alacsonyan tartott zsírszázalékkal több probléma is van. Egyrészt elég leharcolt tud lenni az ember kinézete, de ez a legkisebb gond. A zsír télen jó, mert véd a hidegtől. Ha kevesebb zsír van rajtad a szokásosnál, akkor lépten nyomon fázhatsz. De ez sem akkut probléma. Vannak olyan vélemények, hogy nem egészséges, rossz hatással van az immunrendszerre. Ez sokáig (talán még most is) városi legenda volt, hogy a testépítők fogékonyabbak a betegségekre és fertőzésekre a versenyidőszakban. Ez főként a túlzott diétának tudták be, illetve az ebből fakadó alacsony testzsírszázaléknak. Ráadásul a rengeteg izom miatt az ő esetükben tényleg alacsony százalékokról beszélünk, akár 3-4 százalékról is.

depositphotos_25483687_s.jpg

Hogy ez mennyire igaz, vagy sem, arra itt van Fernandez és társai kutatása: „High Plasma Soluble Levels of the Immune Checkpoint HLA-G Molecule Among Bodybuilders.” címmel. A 2018-as Brazil IFBB testépítő bajnokság résztvevőit hasonlították össze kontroll csoporttal, és a vérükben lévő HLA-G szintjét elemezték, ami közvetetten alkalmas az immunrendszer állapotának vizsgálatára.

A vizsgálat eredménye ugyan mutatott némi összefüggést a testzsír és az immunrendszer állapota között, azonban ez több szempontból is sántít. Egyrészt tényleg nagyon enyhe összefüggést tudtak kimutatni, azt is csak a férfiak esetében, a nőknél még azt sem. Másrészt a profi testépítés nem kifejezetten egy egészségfejlesztő sport. Pont a versenyidőszak elég megterhelő a mentális és fizikai stressz miatt, a sok diéta, kémia.. és edzés amúgy is rányomhatja a bélyegét az immunrendszerre.

Ráadásul, hogy még bizonytalanabb legyen a kép, az utolsó órákban a folyadékbevitel korlátozás is bezavarhat. A hirtelen szénhidrát feltöltés meg ellenkező hatású lehet. Már aki él vele. Szóval egy jó alapos, statisztikai módszerekkel megspékelt kutatás alapján simán kijelenthetjük, hogy fogalmunk sincs, hogy mennyire veszélyes az alacsony testzsír százalék.

depositphotos_40140987_s.jpg

De nagy valószínűséggel nem is maga az alacsony érték a gond, hanem az út, ami odavezet. A hosszú és kemény diéta, a folyamatos kalória hiány, ami jó eséllyel más tápanyagok hiányát is magával hozza. Nehéz komoly kalóriadeficit mellett kiegyensúlyozott táplálkozást folytatni.

És nem csak ezzel van baj, hanem a fizikai aktivitás is megterhelő ilyenkor, mert alacsony kalóriabevitel mellett lassabb a regeneráció is, megterhelőbb a szokásos edzés és életmód.

Tanulság? Amíg ésszel csinálod, addig a javadat szolgálhatja a sport. Ha túlzásba viszed, akkor már korántsem biztos. Azonban jó eséllyel nem az alacsony testzsír százalék lesz a problémád forrása.

depositphotos_178894014_s.jpg

Forrás:

Fernandes TM, Puggina EF, Mendes-Junior CT, de Paula MC, Sonon P, Donadi EA, Fernandes APM. High plasma soluble levels of the immune checkpoint HLA-G molecule among bodybuilders. PLoS One. 2020 Sep 30;15(9).

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr4816741262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2021.11.02. 23:05:03

25% felett férfiaknál az már kimondottan soknak számít, nőknél még teljesen ok (ők 7-8 százalékponttal a férfiak felett vannak).

Sovány izomtömeg? ez lean muscle/body mass akar lenni? mert ez nem mind izom, ez simán csak minden, ami nem zsír, tehát: izom+csont+bőr+szervek+víz. Ha neked ez 80 kiló, és vagy 101, akkor neked most olyan 21% a testzsírod. Ha nagyon ráfeküdnél, akkor le tudnál menni 81 kilóra (én pár centivel vagyok alacsonyabb, és vagyok 78 kiló), és nem 0% zsírod lenne, de a 85 kiló valószínűleg simán meglehetne, de még ekkor sem 5% lenne, hanem tippre 10-15. Zsírszázalékot elég jól lehet netes kalkulátorokkal becsülni egyébként.

Amire szerintem te gondolsz, az az SSM (vázizomtömeg), ez az amit edzéssel tudsz fejleszteni, ezt viszont csak erre való méréssel tudod csekkolni.

Az alacsony zsírszázalék (férfiaknál 5, nőknél 13 alatt) egyébként veszélyes, de ez tényleg nem fenyeget senkit, mert nemprofiként ez teljesen elérhetetlen vállalkozás

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) IQfitnesz (5) iqfitnesz (1) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) Jim Wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása