Itt a nyár, szükségünk van plusz D vitaminra?

Visszanézve az elmúlt pár írásomat kicsit negatívnak találtam magam. Pedig talán nem is én vagyok negatív, csak egyre több dolog esetében kezdünk rájönni, hogy szemmel verés. A mostani téma is folyamatos viták tárgyát képezi. Az egyik oldal szerint a népesség jelentős része, Dél-Európát kivéve gyakorlatilag minden európai állampolgár D vitamin hiányban szenved. A másik fél szerint ez az egész vitamin dolog egy kreálmány és pont elég vitaminhoz jutunk változatos táplálkozást követve.depositphotos_173933918_500.jpg

Mi az amit biztosan tudunk? D vitaminra szükségünk van, ez nem kérdés. Hogy mennyire az már vitatott. A szervezetünk elő tudja állítani, de ehhez napsütésben a szabadban kell tartózkodnunk lehetőleg nem tetőtől talpig beöltözve rövidebb ideig. Rádásul a szó szoros értelmében ez nem is egy vitamin, hanem egy hormon, de ez most teljesen lényegtelen a számunkra.

Sokan tévesen arra a következtetésre jutnak, hogy a déli országokban nem lehet D vitamin hiányos valaki a magas napsütéses órák száma miatt. Azonban pont emiatt a fejlettebb országokban az emberek nem tartózkodnak közvetlenül a napon, így semmivel sem jobb a helyzetük, mint az északi országokban.

A hatása, illetve a hiányának tartott hatásai folyamatos vizsgálat alatt vannak. Gyakran kiáltják ki csodaszernek, amely szinte az összes problémánkra megoldást ad, legyőzi a rákot és minden egyéb betegséget, felturbózza az immunrendszert. Aztán jön egy másik kutatás, ami ennek pont az ellenkezőjét mutatja ki.

Jung és társai 2018-ban Taekwondósokat vizsgáltak a téli felkészülésük alatt. A vizsgálatban résztvevő 35 sportolónál a kezdeti vizsgálat alapján minden esetben D vitamin hiányt állapítottak meg. Ami részben annak is oka lehet, hogy a szokásos 12,5nmol/L érték helyett itt 30 nmol/L értéket adtak meg küszöbnek.

depositphotos_38603857_500.jpg

Az alanyok egyik fele placebot kapott, a másik pedig 5000NE egység D3-at minden nap, négy héten keresztül. A vizsgálat alatt az edzéseik és a diétájuk is ellenőrzés alatt volt végig.

A vizsgálat végén összehasonlították a 25(OH)D szérum értékét, Wingate kardio tesztet végeztek, Izokinetikus lábnyújtást és lábhajlítást végeztek, megnézték a felugrás magasságát, 1 perces felülések számát és sprint teszteket is végeztek.

A végeredmény pedig az lett, hogy a D vitamin pótlást kapott csoport 25(OH)D szérum értéke értelemszerűen emelkedett, míg a placebo csoportté változatlan maradt. Ezen felül a legtöbb fizikai teljesítmény teszten is jelentősen jobban teljesítettek a vitamint kapott sportolók.

Király! Együnk D vitamint!

depositphotos_93707548_500.jpg

Tomlinson és társai 2015-ben elvégeztek egy meta analízist a D vitamin alsó és felső test izmaira gyakorolt hatásairól és arra jutottak, hogy nincs kimutatható összefüggés, azaz nincs hatása az izomtömegre és erőszintre a D vitamin szedésnek.

Hát, akkor izé, talán mégse.

Vannak kérdések, amelyekre egyelőre még nincs egzakt válaszunk. Ilyen részben a D vitamin szedése is. Az biztos, hogy a nagyon alacsony szint esetén szükséges a szedése. Azt is nagyjából tudjuk, hogy egyébként ez a nagyon alacsony szint a teljes populáció kevesebb, mint 10 százalékát érinti.

Szintén ismert, hogy szélsőségesen nagy dózisban szedve káros hatása van. Tehát itt is úgy tűnik, hogy a köztes út a legbiztosabb, azaz, aki nagy terhelésnek van kitéve és keveset tartózkodik a szabadban annak nem árt szedni.

Vérvétellel viszonylag egyszerűen és pontosan meg lehet állapítani a D vitamin szintünket, azonban erre ritkán kerül sor.

depositphotos_14089359_500.jpg

Így maradnak a szubjektív tanácsok, mint az enyém és, hogy szedjünk 500-2.500 NE D vitamint heti néhány alkalommal és rosszabb biztos nem lesz tőle.

És várjuk meg amíg a tudomány még pontosabb válaszokat ad majd.

www.IQfitnesz.hu

Forrás:

Jung, H.C., et al., Correcting Vitamin D Insufficiency Improves Some, But Not All Aspects of Physical Performance during Winter Training in Taekwondo Athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab, 2018: p. 1-25.

Tomlinson, P.B., et al.,. Effects of vitamin D supplementation on upper and lower body muscle strength levels in healthy individuals. A systematic review with meta-analysis. Journal of Science and Medicine in Sport, 2015. 1;18(5): p. 575-80.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr6014982748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Senkisem1234 2019.07.31. 11:44:19

Annó én is rászántam pár délutánt erre a vitamin témára. Ha utánaolvas az ember, akkor kb az összes vitaminról lehet találni olyan cikkeket, ami leírja, hogy a túl kevés nem jó, a túl sok meg vagy rákot okoz, vagy valami károsodást. Kivétel a C-vitamin, azt kilószámra lehet szedni, és hajlamosság esetén "csak" veseköve lesz az embernek :D

Így a végén én is arra jutottam, hogy legyen egy arany középút. Vagyis összeírtam, hogy mennyi és milyen vitaminokat viszek be az étkezésemből átlagosan, kikerestem az egyes vitaminokhoz meghatározott ajánlott és veszélyes határértékeket, és ez alapján választottam még egy multivitamint, hogy minden nap meglegyen egy alap bevitel, de soha ne menjek a veszélyes szint fölé.
Ebből adódott egy szép nagy táblázat, mire 6-8 ismert gyártó 1-2 készítménye bekerült a listámba, szépen vitaminokra és megadott mennyiségekre lebontva. Az érdekes pedig az volt, hogy a legtöbb gyártó 1-1 vitamint "túladagol", párat pedig teljesen kihagy, vagy csak úgy mutatóba teszi bele az ajánlott mennyiség 10%-át.
Ha valakit érdekel a végeredmény egyébként, akkor a táblázatom alapján az jött ki, hogy a legoptimálisabb választás az a Biotech One-A-Day keszítménye. (Nem azért, hogy reklámozzam.) Semmit nem visz a veszélyes szint közelébe, de igyekszik mindenből egy alap szintet biztosítani, nekem szimpatikus lett.
Megjegyezném viszont, hogy az E-vitaminra érdemes odafigyelni, mert ha valaki multivitamint szed, reggel betol 2 halkapszulát, és testépítő diátát folytat sok hússal, hallal, tojással, növényi olajokkal, stb. akkor nagyon megugrik a bevitel.

Üdv
Dávid

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2019.07.31. 12:31:43

@Senkisem1234: Annak idején én is próbáltam tudományosan válogatni, de a gyógyszertári termékek kevésnek bizonyultak, a tápkiegek meg folyamatosan változtak. Most már évek óta ugyanazt szedem, de hogy jó-e vagy sem az valószínűleg sosem fog kiderülni, vagy csak posztumusz fog kiderülni, hogy jól választottam-e.
Szerintem annyira azért nem kell aggódni az E vitamin miatt. A halolaj sem annyira nagy adag és a magyar, normál táplálkozás mellett lehetetlen túltolni.
Én még nem találkoztam vitamin túladagolásos esettel, de biztos elő szokott fordulni. Annak idején Szedtem a Lenkei extra erős cuccát is, de csak annyiban volt más, hogy B vitamin szagú büdös volt a bőröm tőle. Semmi extrát nem adott.

acycloren 2019.08.01. 01:58:09

Én napi egy tabletta Costco sajátmárkás Kirkland multivitamint szedek. Kivéve amikor elfelejtem bevenni, ami többször előfordul hetente.
Van benne 400 NE D-vitamin, 30 NE E-vitamin. Ennyi biztosan nem árt. Lehet, hogy nem is használ.
Itt Ázsiában az emberek rettegnek a napsütéstől, esernyővel járnak és tetőtől talpig beöltöznek. Viszont napszemüveget szinte senki nem hord (kerékpáros sportolókon kívül), gondolom az ázsiai arcformára nem illeszkedik jól.
Jó lenne tudni, hogy mennyi ideig tartó és mekkora bőrfelületet érő napsütés elégíti ki a D-vitamin szükségletet. Nem akarok bőrrákot, de a D-vitamin utánpótlást lehetne napozással megoldani. Mennyi az annyi?

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2019.08.01. 07:36:50

@acycloren: Azt mondják, hogy napi 15 perc napsütés, ami a tarkót éri elegendő. Amit én mondjuk annyira nem értek, mert mikor Darwin megteremtette Ádámot és Évát, akkor hosszú haja volt mindenkinek, ergó a tarkóját nem nagyon érte nap senkinek. A D vitamin pedig a bőrben keletkezik napfény hatására.
Szóval ha nem vagy mindennap kint a napon egy fél órát legalább, akkor nem árthat a pótlás. Az általad említett mennyiségek pedig még akkor sem fognak megártani, ha egész nap a szabadban vagy folyamatosan.
Üdv!

acycloren 2019.08.01. 09:26:04

@IQfitnesz.hu: Jó, de az ősember ha hosszúhajú is volt, egy szál faszban járkált. Tehát érte eleget a nap sugara. Sőt, akik északra vándoroltak, azoknak a bőre is kivilágosodott idővel.
Az aggodalmam nem is a D-vitamin esetleges túladagolására vonatkozott, hanem a bőrrákra. Mennyi az a napsütés, ami már fedezi a bőrben képződő D-vitamin szükségletet és még nem növeli a rák kockázatát. Az a baj, hogy én magyar emberként hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy ér a nap és ezt még élvezem is. De itt Ázsiában nagyon tudatosan védekeznek a nap ellen, esernyő, légáteresztő, UV elleni kabát, könnyű kesztyű stb. Erre én is kezdek rászokni, mert a bőrt nagyon öregíti (károsítja a napsugárzás) és bőrrákban meghalni se lenne jó.
Futni már csak sötétedés után szoktam. De motorozni nappal is.

Borathan 2019.08.01. 12:31:20

@acycloren: napsütés és napsütés közt is van különbség, Ázsiában hol vagy?
Szerintem, ha valaki azon az éghajlaton, ahol ősei is éltek, ott egész évben kint van a napon, akkor lebarnul annyira a bőre, hogy az gondot ne okozzon

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2019.08.02. 13:28:42

@acycloren: Arra akartam kitérni, hogy mindenhol a tarkót érő napsugárzásra hivatkoznak és az őseinknek egyetlen része volt, amit tuti nem ért napsugárzás sosem, az a tarkójuk volt.
Sajnos a természet az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Kell a napfény, de ugyanakkor káris is számunkra. A sugárzás akkumulálódik azaz a szervezünket ért sugárterhelés összeadódik az évek során. Így bármenniyre is óvatoasak vagyunk, mindig ártani fog. Ergó az életbevágó D vitamin pótlás erősen káros az egészségre.
Persze nem ennyire drasztikus a dolog, de a lényeg, hogy szerintem ebben az esetben nem lehet valami optimális egyensúlyi helyzeten egyensúlyozni.
A kapszulás D vitaminrül még nem bizonyították hogy a túladagoláson kívül más veszélyeket rejtene...

ecce homo 2020.08.17. 17:55:57

Vitaking Mega 1 multivitamin elég jó összetevőket tartalmaz, kiegészítésként érdemes mellé K2 vitamint, Magnézium citrátot, vagy laktátot (nem oxidot!) C vitamint, ésplusz D3-at szedni.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása