Izomcsoportok edzése: A hátizom

A hát egy érdekes terület. Egyrészt több jelentős méretű izomcsoportból áll, melyek működése jelentősen eltér, másrészt a széles hátizom, amit a köznyelv hátizomként ismer egy végtelenül egyszerű szerkezet. Amíg a legtöbb izomcsoport esetében mindenféle trükkök kellenek a folyamatos fejlődés fenntartására, addig a hátnál nem lesz erre szükség.depositphotos_179524356_500.jpg

ANATÓMIA 1X1

Tehát, mint már fentebb is említettem, a köznyelv hátizomként a széles hátizmot hívja. Ez a Latissimus Dorsi, ami nevével ellentétben nem csak a hát, hanem a teljes testünk legszélesebb izma. Az alsó négy hátcsigolyán, az alsó négy bordán és az ágyéki pólyán ered, majd a felkar elülső részén tapad. Ebből már látszik is a fő működése, azaz hogy a felemelt kart lefelé és hátrafelé húzza.

Azonban a hátunkon sokkal több izom van annál, hogy egyszerűen leragadjunk a széles hátizomnál. Ott van például a trapéz izom, amit csuklyás izomként is ismerünk, de vele majd a vállövnél foglalkozunk.

Aztán ott van a kis és nagy rombuszizom. Ők a csigolyákon erednek és a lapockán tapadnak. Ebből fakadóan nem egyszerű célzottan mozgásra bírni őket, azaz edzeni rájuk, viszont részt vesznek minden gyakorlatban, amit a széles hátizomra végzünk, illetve amelyeket a hátsó deltákra.

Tehát végül nem tévedünk nagyot, amikor a hátedzést a széles hátizom edzésére egyszerűsítjük le.

A HÁT EDZÉSE

A széles hátizom viszonylag könnyen fejleszthető. A közhiedelemmel ellentétben őt sem kell több irányból támadni, nincsenek szélesítő és vastagító gyakorlatok. Amelyik gyakorlat a kart lefelé és hátrafelé húzza, az fejleszteni fogja a széles hátizmot. Ezek főleg a húzódzkodások, evezések és felhúzások. Ezek közül, az első kettőből bármelyik tökéletes és magában megállja a helyét.

depositphotos_88087716_500.jpg

A régi szovjet elmélet szerint a hátat nem lehet túledzeni. Persze biztos lehet, de a lényegen nem változtat, hogy szinte bármennyit lehet hátazni büntetlenül. És kell is bőven. A széles hátizom meghálálja a volument. Sokan nem is szoktak külön hátedzést végezni, hanem csak a többi gyakorlat sorozatai között a pihenőkben végeznek húzódzkodásokat. Egy edzésen 20-30 sorozatot is elvégezhetünk, ami azt jelenti, hogy ha minden sorozat között csinálunk 5 húzódzkodást, akkor az edzésenként 100-150 ismétlést jelent. Ha pedig ezt hetente 3-4 alkalommal elvégezzük, akkor az már bizony 300-600 ismétlés, ami igen komoly volument jelent. Nincs a széles hátizom, ami ekkora terjedelemtől el ne kezdene nőni és erősödni.

De akik szeret inkább pihenni a sorozatai között, azoknál is túl kell tolni a mennyiséget. Célszerű minden edzésen néhány sorozat hátizom gyakorlatot beiktatni.

Az, hogy melyik gyakorlatot választjuk, az ránk van bízva. Talán a húzódzkodások a leghatékonyabbak, de itt viszonylag nehéz a terhelést variálni. A csigás lehúzásoknál hasonló mozgással tudunk edzeni, de itt könnyebb a terhelést változtatni.

Az evezések szintén nagyon jók tudnak lenni, de meg tudják terhelni az alsó hátat. Persze erre is van megoldás, mert az egykezes evezésnél, vagy a melltámaszos evezésnél ezt ki lehet küszöbölni.

A felhúzás szintén igen kemény felsőhát gyakorlat is tud lenni, de felhúzásból nem lehet sokat végezni és főleg nem túl gyakran. Viszont rettenetesen nagy súlyokat lehet vele megmozgatni.

depositphotos_106325064_500.jpg

MILYEN GYAKRAN EDDZÜK?

Mint már fent írtam. Folyamatosan, akár minden nap. Kezdjük el egy számunkra megfelelő heti volumennel, majd ahogy hétről hétre növeljük ezt, úgy lesz szükség egyre több és több edzésalkalomra.

HÁNY SOROZATTAL?

Minimum heti 20 sorozat, de itt nincs felső korlát. Ahogy növeljük a volument, úgy lesz egyre több sorozatra szükségünk. Persze a többség ideje véges, nem tud minden nap órákat edzeni, ezért nem lehet a végtelenségig növelni a sorozatok számát. Itt van például a húzódzkodj minden nap challenge, ahol egy évig minden nap kell húzódzkodni, de minden nap eggyel többet. Azaz január elsején 1 ismétlés, december 31-én meg nagyjából 365 ismétlés. Persze 365 ismétlést nem lehet egy sorozatban lenyomni, sőt ennél a challenge-nél nyár közepétől már, azaz a féltávtól napi két alkalomra szokták szétosztani a húzódzkodásokat. 360 ismétlés, az még tizenötösével is 24 sorozat. Nem kevés.

HÁNY ISMÉTLÉSSEL?

5-20. A volumen növeléséhez szükség lesz az ismétlések számának növelésére, még ha egyébként itt is az alacsony ismétlésszámok a hatékonyabbak.

depositphotos_62862267_500.jpg

MEKKORA SÚLLYAL?

Naggyal. Habár remek fizikumokat lehet építeni a saját testsúlyos gyakorlatokkal is, de sokkal jobb lesz, ha elkezdünk súlyokat aggatni magunkra. Ez egy nagy, és erős izomcsoport, tehát magunk is meg fogunk lepődni, hogy mekkora súlyokat vagyunk képesek megemelni.

HOGYAN VÉGEZZÜK A GYAKORLATOKAT?

Nincs olyan gyakorlat leírás, ami ne térne ki a lassú és kontrollált gyakorlatvégzésre. De aztán jött Matt Kroc a Kroc Raw-val, azaz a kroc evezéssel. Persze ez sem az eszetlen rángatásról szól viszont van benne lendület, dinamizmus és egy kis csalás. Cserébe akkora súllyal végzünk rengeteg ismétlést, amit más a földről sem tud felemelni.

A húzódzkodásnál ugyanez a helyzet, lehet szépen lassan szabályosan, de az egy idő múlva unalmas lesz, ezért egy kis lendületétel simán belefér. Persze nem a Crossfites kiping rángógörcsről beszélek, hanem csak, hogy maradjunk lazák, de óvatosak.

Jó edzést!

www.IQfitnesz.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr414584944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ételizésítő 2019.01.24. 23:39:59

"Habár remek fizikumokat lehet építeni a saját testsúlyos gyakorlatokkal is, de sokkal jobb lesz, ha elkezdünk súlyokat aggatni magunkra."

Nagy, de merev izmokat. Szerintem elég a saját testsúlyos edzés, több ismétléssel.

Viszont az izom nem személy, tehát nem "ő", hanem "az" vagy "ez".
Ettől a szóhasználattól kissé átgondolatlan fordításnak tűnik a szöveg.

Ja, a minden nap meg mindennap.
A minden nap egy mennyiségjelzős szerkezet: minden perc egy nehéz nap, minden nap egy hosszú év. A napról állítok valamit, és a napot ellátom egy mennyiségjelzővel.
A mindennap időhatározó: mindennap látom Juliskát. Magamról állítok valamit Julsikával kapcsolatban, és meghatározom ennek idejét/gyakoriságát.

Amúgy nem rossz írás.

Gekko 2019.01.25. 00:27:52

@ételizésítő: nyelvtani kieg. rendben, bár ilyen bő lére eresztve modoros okoskodásnak tűnik (aka. grammar nazi).

Ami az izmokat illeti, kissé átgondolatlan tudálékosság, mi szerint a súlyokkal végzett edzés merev izmokat eredményez. Ami önmagában is egy ellentmondás - merev izom. Olyan nincs. Van megrövidült mozgástartomány, izületi deformitás, meg ilyenek. De az izom nem tud merev lenni, lévén az egy összehúzódó - így rugalmas - szövet.

Viszont egyiket sem a nagy súly okozza, hanem a rossz edzés célok/módszerek. Szóval, saját testsúllyal végzett gyakorlatoknál limitált az elérhető izomerő, egyszerűen azért, mert a saját testsúly limitálja a stressz mértékét. Megnövelt ismétlészámmal persze lehet növelni robbanékonyságot meg az állóképességet, ami jó, ha az a cél.

Amúgy nem rossz komment.

ételizésítő 2019.01.25. 03:34:01

@Gekko:
Gondoltam, el is magyarázom, mi a különbség. Hátha valaki nem tudja.
Egyébként a nyelvtannácit bármikor vállalom, bár az aka. rövidítés ide nem passzol, az i.e. lenne a megfelelő, ha már az idegennyelv-tudásunkkal akarunk dobálózni. Az aka elé egy másik megnevezés kellene.

"kissé átgondolatlan tudálékosság, mi szerint a súlyokkal végzett edzés merev izmokat eredményez" - hát, sajnos nem. Nézz meg egy testépítőt (vagy akár birkózót, súlyemelőt) meg mondjuk egy karatést/kung-fust/tae-kwon-dóst.

"merev izom. Olyan nincs."
Nincs a lófaszt. Merev izom = lassú. Akinek a bokszolók szerint üvegálla van, annak sem üvegből van ám igazából, hanem ugyanúgy csont, bőr, hús, mint a többi emberé. A nyelv már csak ilyen. Bizonyos szavaknak több jelentést ad.

"saját testsúllyal végzett gyakorlatoknál limitált az elérhető izomerő"
Azért elég magas az a limit.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2019.01.25. 07:35:33

@ételizésítő: nyilvánvalóan azért súlyzóznak az ökölvívók, karatésok, muay thai-osok, lethweiesek, mma-sok, szambósok, sőt, a sandások is, mert merev izomzatot akarnak. A poszternek igaza van: súlyzóval is lehet robbanékony izmokat építeni. Persze nem mindegy, milyen genetikai adottságaid vannak, és milyen edzésprogramot végzel.
Nem arról van szó, hogy a saját testsúlyos gyakorlatok nem jók, hanem arról, hogy a súlyzós edzés is egy szakma, amihez a poszter ért. Hozzáteszem, érthetően fejezi ki magát - a nyelv meg elég dinamikus rendszer, amiben elég sok minden változott és változik.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.01.25. 10:29:09

Hátamat, ha tépi masszőr,
Átizzad rajtam a has szőr.
:)

pannonfunk 2019.01.25. 13:46:27

Igen, van ilyen maratonra felkészülő 42 napos program is: első nap futsz 1 km-t, másodikon 2-t, stb., aztán a 42-ik napon lefutod a maratont. Hasonlóan értelmes a január elsején 1 húzódzkodásból eljutni 365-ig az év végére...

Kicknick 2019.01.25. 17:03:19

Falusi verzió : átállsz a fatüzelésre.
1, Behordod a fát
2, felhasogatod
3, lehordod a pincébe.

Naponta végezhető a gyakorlat 2-3 lépése.
Garantált fejlődés :D

ételizésítő 2019.01.25. 18:30:54

@Napi Maflás:
Én ezek közül csak a karatét űztem közel 10 évig, egyszer sem súlyzóztunk, sőt, kifejezetten az volt a kérés, hogy csak a saját testsúlyodat használd.
Persze mit tudhat erről Furkó Kálmán meg mit tudhatott Ojama Maszutacu...
Hát kik, illetve kik voltak ők, ellentétben veled, ugye.

"súlyzóval is lehet robbanékony izmokat építeni"
Hát nem. Nézd meg a testépítőket meg a súlyemelőket - nagy darab, merev, lassú izmok, meg nézz meg egy (eredményes) küzdősportost, aki meghalna az első küzdelemben, ha ilyen izmai lennének.

@pannonfunk:
Ez egyik sem fog menni, legalábbis ha nulláról indulsz. :-)
Bár olyat ismertem, aki a 800 m-t úgy futotta, hogy minden 100 m-nél úgy biztatta magát: na, nyomjuk meg, már csak 100 m. És profi középtávos volt. :-)

@Kicknick:
És közel sem akkora hülyeség, mint amilyennek hangzik.
Papp Laci edzőként pl. több tonna fát összevágatott a bokszválogatottakkal.

Kelly és a szexi dög 2019.01.25. 20:58:54

Egyoldalúan szexista volt ez a poszt - hiányoznak belőle a nőket ábrázoló képek, pedig manapság már ők is megtalálhatóak a konditermekben és nagyon fini hátuk van!

Kisgé 2019.01.26. 07:06:32

@ételizésítő: a súlyemelők (értsd: olimpiai súlyemelők) merevek???? A nem ólomsúlyúak bármelyike lazán ugorja a helyből hátraszaltót és a helyből magasugrása is garantáltan nagyobb bármelyik küzdősportosnál...

Borathan 2019.01.26. 08:27:58

@ételizésítő:
az UFC-ben mindenki emel súlyokat, márpedig ők bizonyítják, hogy az ő küzdősportjuk működik

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2019.01.26. 13:12:10

@ételizésítő: a gojo-ryu (tudod, ebből lett a kyo), és általában az okinawa-te hangsúlyos eleme a súlyzós edzés. És nem tegnap kattantak rá:
www.youtube.com/watch?v=Io7JGvW6PZw
És persze a mai kyo válogatott tagok is ezerrel súlyzóznak. De kik ők hozzád, és a valamikori 10 éves karatés múltadhoz képest?
Igen, 40+ évvel ezelőtt én is a saját súlyos edzésre esküdtem, azután rá kellett jönnöm, hogy a súlyzós edzéseknek is van helye a harcművészetekben. Amúgy több hagyományos kung fuban, sőt az indiai harcművészetekben is súlyzókkal erősítenek. Ha az ember elég időt tölt ebben a világban, előbb-utóbb belefut ezekbe.
A súlyemelők pedig annyira nem robbanékonyak, hogy az első 30 méteren lehagyják a sprintereket. Az is megáll, amit Kisgé és Borathan ír.
A jó hír, hogy mi se úgy születtünk, hogy már tudtuk mindezt, hanem megtanultuk valamikor életünk során. A te életedben most jött el a pillanat, hogy megtanuld. Vagy hagyd figyelmen kívül a tényeket, és polírozd tovább az egódat. :)

RoGeR 2019.01.28. 12:22:09

Tegyük hozzá, hogy a sprinterek is elég sok súlyzós edzést csinálnak.

A másik ilyen kedvencem a síugrás. Nem guggolnak, meg húznak fel 100+ kg-os súlyokkal, de messze nem csak saját testsúlyos gyakorlatokat csinálnak.
És nem lehet azt mondani, hogy nem robbanékonyak... :)

ételizésítő 2019.01.29. 02:43:41

@Kisgé:
Ez viccnek nem volt rossz.
Annak idején még futóatlétaként (a karate előtt és egy ideig mellett középtávfutottam is, gyerekkoromtól) együtt edzettünk velük (néha őket is kikergették futni).
Iszonyatos merevek, helyből meg kb. akkorát ugrottak, hogy a papírlapot nem bírtad volna a talpuk alá tolni.
És volt köztük olimpiai bajnok meg olimpiai ezüstérmes is, meg néhány olyan, aki volt olimpián, de nem vitte éremig.
A hátraszaltóról max. álmodtak.

@Napi Maflás:
A kio nem a godzsu riuból lett. Ojama sotokant tanult, azt módosította saját elgondolásai szerint.
És Ojama még a kézre-lábra rakott, direkt küzdősportolók számára gyártott kis súlyoknak is ellene volt, merthogy lelassít.
Persze mit tudhatott ő az egészről. Végül is csak az egyetlen ember volt a világon, aki hajlandó volt kiállni bármilyen stílus képviselőjével, súlycsoporttól függetlenül, és ezt megcsinálta 3 napon át napi 100 ellenfél ellen is. Igaz, csak egyszer, szóval lehet, hogy buzi.

"hogy az első 30 méteren lehagyják a sprintereket"
Hahaha!!! Jó vicc!!!
Tudsz még ilyeneket? Írjad! Szeretek nevetni.
Mire felállnak a rajtgépből, a sprinterek már ki is pihenték magukat a célban.

Kisgé 2019.01.29. 09:18:16

@ételizésítő: te láttál már életedben olimpiai súlyemelést (szakítás/lökés) és olimpiai súlyemelőt??
Parancsolj:

www.youtube.com/watch?v=bXoRuTef5hw
www.youtube.com/watch?v=SYvEXx8FPHY
www.youtube.com/watch?v=SYvEXx8FPHY

És igen, robbanékonyabbak a sprintereknél, 30m-en simán verik a sprintereket.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2019.01.29. 09:29:43

@Kisgé: @ételizésítő: @RoGeR: @Napi Maflás: Már azért sokszor megéri írni, hogy utána a kommenteket olvashassam. Most is így volt, olyannyira, hogy meg is ihlettetek:

eatmore.blog.hu/2019/01/29/testepito_vs_harcmuvesz_ki_nyerne

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2019.01.30. 08:18:44

@ételizésítő: Nézd meg a goju ryu és a kyós technikákat. Az eldönti a vitát.
Amúgy rosszul tudod a legendát a 100 emberes küzdelemről. Oyama a saját tanítványaival küzdött. "Elődei próbatételeit látva a kyokushin karate alapítója, Mas Oyama elhatározta: ő is próbára teszi képességeit. Kiválasztotta a legjobb és legerősebb tanítványait, akik egymást váltva küzdöttek meg a nagymesterrel. Háromszáz összecsapás zajlott le. Oyama minden meccset megnyert, de komoly sérüléseket szenvedett. A történet szerint Oyama a negyedik napon is folytatni akarta a küzdelmeket, de senki sem volt hajlandó és képes tovább harcolni."
Forrás: www.peceldojo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=73:a-szaz-ellenfeles-kumite&catid=31:sosai&Itemid=41
Oyama és a súlyzós edzések viszonyáról pedig:
cdn2.omidoo.com/sites/default/files/imagecache/full_width/images/bydate/20140102/masutatsuoyamabeingtrained.jpg
c1.staticflickr.com/1/23/29630010_4e483c99bc.jpg
i.ebayimg.com/images/g/FtoAAOSwmFxcHDo8/s-l1600.jpg
lh3.googleusercontent.com/IpiixFrtz2gb6VUOo18kdSXywEAiOck0OHHVQDHeyRleZzWNydWbc2qiGOwkHutubSEfig=s113
Szóval elég, ha a szemednek hiszel. :)

ételizésítő 2019.02.01. 01:52:19

@Kisgé:
"te láttál már életedben olimpiai súlyemelést (szakítás/lökés) és olimpiai súlyemelőt??"
Talán olvasd el, mit írtam fentebb.
"30m-en simán verik a sprintereket"
Álmodban.
Az, hogy van 1-2, aki tud szaltózni? Na és, focistában is.

@Napi Maflás:
"Oyama a saját tanítványaival küzdött."
Nem-nem. Olvasd el az önéletrajzi könyvét.

"Nézd meg a goju ryu és a kyós technikákat."
Magyarul godzsu riu meg kió. Vannak átírási szabályok.
Ja, mindkettő a kung-fuból ered. Nyilván van hasonlóság. Ahogy minden karateágazat technikái között. A sotokanhoz is hasonlít annyira, de egy csomó dolgot átvett a kung-fuból is, mert Ojama gyerekként azt is tanult.

"Oyama és a súlyzós edzések viszonyáról pedig: "
Magyarul Ojama, és egyébként hú, egyszer látták súlyzóval a kezében? Azta! Valahogy csak rá kellett jönnie, miért nem jó.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása