Néhány tipp az ízületek védelmére

Imádok guggolni. Valószínűleg emiatt is foglalkozok sokat az írásaimban a gyakorlatok királyával. Ilyenkor aztán rögtön megkapom kommentben, hogy nem szabad szabályosan, mélyen guggolni, mert az ízületek, jaj. A másik, amit szívesen hangoztatok, az a nagy súlyok alkalmazása. Ilyenkor is az első komment általában az, hogy „de majd ha tropára mentek az ízületeid, akkor meglátod”. Ha az átlag kommentező ízületei megkapnák azt a terhelést, amit az enyémek elviselnek egy héten, akkor valószínűleg nem tudna mozogni utána egy hétig. Nekem még sincs semmi bajom. Három gondolat fut át ilyenkor a fejeken:

  1. Biztos valami genetikai freak vagyok, egy superman, akinek mindent elvisel a teste.
  2. Jó, most még nincs semmi bajod, de majd pár év múlva meglátod!
  3. Ez biztos szed valamit. Az is lehet, hogy még szúr is.

Ebből persze csak az elsővel és a harmadikkal tudok érdemben vitatkozni, a másodikkal nehéz, mert elég homályosan látok a jövőbe. Egyáltalán nincs jó genetikám, a családban az összes felmenő ízületi problémákkal küzdött. Persze soha senki nem sportolt. Évek óta nem szedek ízületvédőket. Két okból. Az egyik, hogy mióta tudom, hogy milyen úton kellene felszívódniuk, azóta kicsit szkeptikus vagyok a használatukkal kapcsolatban. A másik pedig, hogy lusta vagyok megvenni és beszedni.

Az ízületeink több millió éves evolúció eredményeként jöttek létre. Lövésünk sincs, hogy milyen terhelésre optimalizálódtak. Hogy elődeinknek milyen életmódja volt, mit ettek, mivel teltek a napjaik, azt néhány száz évre visszamenőleg tudjuk csak pontosan. Néhány ezerre pedig sejtjük. Az ízületeink viszont jó néhány tízezer éve olyanok, amilyenek. Ennyire gyorsan nem képesek változni. Főleg, hogy mióta az ember képes a környezetét érdemben megváltoztatni, azóta számára az evolúció már más irányt vett, nem mi alkalmazkodunk, hanem a környezetünket változtatjuk meg.

Jó eséllyel őseink nem guggoltak súllyal a hátukon. Viszont valószínűleg rengeteg időt töltöttek mélyguggolásban, tehát maga a mozgásminta nem lehet idegen számunkra. De szinte semmit nem tudunk az ízületeiket érintő szokásaikról.

Egyet viszont tudunk. Az ízületeink is ugyanúgy viselkednek, mint bármelyik más testrészünk. Ha használjuk és fokozatosan terheljük, akkor alkalmazkodik és fejlődik, ha nem használjuk és elhanyagoljuk, akkor fokozatosan leépül. A leépülésen nem azt kell érteni, hogy eltűnik, hanem azt, hogy gyenge és sérülékeny lesz. Még a mozgás szegény életmódunk mellett is adódik olyan szituáció a mindennapok során, amikor extra terhelést kap valamelyik ízületünk. Gondoljunk csak arra, hogy le kell sietnünk egy lépcsőn, valahonnan le kell ugranunk (már 20 cm magasság is komoly terhelést jelenthet), vagy egy nehéz tárgyat kell valahonnan felemelni és máshová tenni. De már egy teli bevásárlószatyorral a kézben egy hirtelen hátrafordulás is túl tudja terhelni az edzetlen ízületet.

Mivel tudjuk akkor a legtovább fenntartani az ízületeink egészségét?

Két dologgal. Ha terheljük őket és ha nem terheljük őket feleslegesen. A folyamatos és progresszív terhelés fokozni fogja az ízületek egyébként igen alacsony mértékű vérellátását. Segítve az építő anyagok odajutását. Növelni fogja az ízületi folyadék mennyiségét. Rugalmasabbak lesznek a ízületet alkotó kötőszövetek és a szalagok.

Fontos, hogy ne csak a mozgatásra koncentráljunk, hanem a mozgástartományra is. A teljes mobilitás fontos az egészséges működéshez. Az ízületi láncban mobilis szerepű ízületek, akadálynélküli, teljes mozgástartományú mozgása elengedhetetlen, hogy a felettük és alattuk lévő stabil ízületek el tudják látni a feladatukat. Tehát az ellenállás edzést mindig kövesse mobilizáció is, ami nem egyenlő a statikus nyújtással.

Mi az amivel túl tudjuk terhelni az ízületeinket?

A legbanálisabb verzió a túlsúly. Minél nagyobb túlsúllyal rendelkezünk, annál nehezebben mozgunk, ami nem kedvez az ízületeink fejlesztésének. Viszont annál nagyobb súllyal terheljük őket statikusan, folyamatosan. Ez helyi kopásokhoz vezethet. A túlsúlyt leküzdeni nem egyszerű, az ízületeinket átmozgatni viszont nem annyira fárasztó és időigényes dolog. Legalább ennyit érdemes lenne megtenni magunkért.

A második ok már egy kicsit nehezebben kontrollálható. Azzal, hogy sportolunk még nem automatikusan lesz jobb az ízületek helyzete. Sok olyan szituáció van, amikor túl nagy terhelést kap egy-egy ízület. A mindennapi életben ez csak egy-egy alkalmat jelent, de a sportban sokszor megismétlődhet. Gondoljunk csak az ugrásokra. Minden egyes mélybeugrás, vagy leérkezés a felugrás után egy jelentős terhelés szinte az összes ízületünk számára. ~9,81m/s2 gyorsulással száguldunk a föld felé, ahová aztán 1/2mv2 mozgási energiával becsapódunk. Nem véletlenül mondják még a Crossfitesek is, akik gyakran járulékos veszteségként könyvelik el az ízületeiket és szalagjaikat, hogy a boksz jump-nál felfelé ugrunk, lefelé pedig lépünk. Persze egy kosarasnak, vagy röplabdásnak nehéz azt mondani, hogy ne essen le. Viszont meg lehet tanulnia a leérkezést. Fura módon ez is a guggolás mozgásmintája lesz, de ez persze csak nekem van ennyire becsípődve.

A súlyzós gyakorlatokkal is túl tudjuk terhelni az ízületeinket. Értelemszerűen a nagy súlyok alkalmazása, 90% feletti intenzitásnál, bármilyen szabályos kivitelezés mellett is sok lesz. De kisebb súlyok esetén vannak gyakorlatok, ahol például a megtámasztás, vagy pozíció miatt sokkal nagyobb terhelést kap valamelyik ízület, mint amire fel van készülve. De a periodizáció egyik lényege pont ez, hogy lehetővé teszi a regenerációt is. A nagy terheléses napok mellett biztosít könnyebb napokat, vagy terhelés elvételt időszakosan.

Az élsport természetesen itt is ki fog lógni a sorból. Amikor a magasabb rendű cél felülír minden mást, ott az ízületek egészsége is csak huszadrangú szempont lesz. Ott csak az segíthet, ha megfelelő felkészüléssel és fiatalkori előkészítéssel minél jobban megpróbáljuk a későbbi terhelésre felkészíteni a szervezetünket. Minél fokozatosabb a fejlődés, annál később fogunk tropára menni majd.

Táplálék kiegészítők?

Nem is kérdés, webáruházunk van, vegyetek minél többet! Még, még, még! Rengeteg féle-fajta ízületet támogató készítmény van. Ezeknek át kell jutniuk a gyomron, kibírni a gyomorsavat, ezután fel kell szívódniuk a belekben, majd vérbe kerülve el kell jutnia a sérült ízülethez, ahol be kell jutnia a célsejtekbe és ott hasznosulnia kell. Az ízületek vérellátása annyira alacsony a többi szervünkhöz képest, hogy a fenti folyamathoz Tom Cruise kell, egyébként Mission Impossible. Valószínűleg azért nem, mert különben nem tudnának nőni és gyógyulni az ízületeink, de sok szakember megkérdőjelezi ezen az alapon, a kiegészítők hatásosságát. Tény, hogy akik szedik, azok esküsznek rá, hogy hat. De vajon ha csak tik-takot szednének az is hatna? A placebo hatást soha nem szabad alábecsülni. Mindenesetre, amíg nem találkozok egy értelmes és meggyőző kutatással, addig némileg szkeptikus leszek ezekkel a szerekkel kapcsolatban, de lebeszélni nem akarok senkit a használatáról.

Addig is ha nem szeretnénk bicegni és totyogni már negyven évesen, akkor kezdjünk el odafigyelni az ízületeinkre. De annál, hogy bántjuk, csak egy rosszabbat tehetünk, ha tétlenségre kárhoztatjuk őket! Irány mozogni és mobilizálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr8213681894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2018.02.27. 07:53:32

Condrosulf - talán az ér is valamit, de ezek a cápaporc kapszulák csak parasztvakításnak jók...

Segna 2018.02.27. 08:02:57

A cikk jó részéhez nem szólnék hozzá, nem vagyok fitnesz guru, sem táplálék kiegészítő gyártó vagy orvos. Az ember őstörténeti megjegyzést viszont nem hagynám szó nélkül. A több tízezer éve is birta az amber meg fél mamuttal rohangált a vállán mégis... Igen. 25-30 évig. Ennyi volt az átlag életkor, és nem, nem csak a magas csecsemőhalandóság miatt. Egy 40's már tisztes öregnek számított. Vagyis a természet nem így szelektált. Az izületnek is elég ha addig bírja, míg szaporodsz és felneveled az utódod, önellátó szintre, aztán szevasz, ennyi voltál, mehetsz.
Nekünk viszont most uszkve 60-70 évre kellenének.
Én óvatosabb lennék azokkal a mély guggolásokkal. Az izületek nem felejtenek. Az extrém kifázások, védőruha nélküli motorozások, árvizkor derékig hideg vízben gázolások (mint apámnál) mind mind nyomot hagynak. És 40 felett fájnak. Először csak extra terhelésre, aztán ha nyirkos hideg az idő, aztán...
Sajnos tapasztalat.

Roan 2018.02.27. 08:03:49

Jó írás. Az ízületi problémák kialakulásának okaként én még említeném a rendszeres egyoldalú terhelést. Pl. hanyag testtartás, sms-nyak esetén nem túl nagy a terhelés, de a folyamatos rossz tartás miatt (hajlam esetén) könnyen lehet porckorongsérv a vége.

Brix 2018.02.27. 08:57:55

Nagyon fontos, hogy helyesen hajtsuk végre a gyakorlatokat! Ez segít abban, hogy ne sérüljünk meg, és megerősödjön a térdízület körüli izom. Guggolàs esetén, mindig kontrollàltan végezzük a gyakorlatot- nem " beleugrunk" a gyakorlatba.... A làbfej pàrhuzamos, vagy kissé kifelé àll, a combbal pàrhuzamosan, és nem zàr be szöget, ami elrotàlja a térdet. A hirtelen dinamika és a rotàció okozza a legtöbb sérülést! Jó, ha a sarkunk alà teszünk egy 2-2.5 cm- es deszkàt, ami megvédi az ízületeket a túlnyúlàstól, és így könnyebb az egyensúlyt megtartani. Felejstsük a Hack- gépen padlóig guggolàst, ha jót akarunk és soha ne nézzük Tom Platz videóit! Röviden ennyi a titok, ha nem akarunk megsérülni...

radnaughty 2018.02.27. 09:22:03

A patikákban és drogériákban kapható, 4-5 féle, ízületvédelemre szánt, kondroitin-szulfát, glükozamin-szulfát és msm tartalmú készítményt szoktam szedni. Akkor kezdtem el, amikor pl. lépcsőn járva, bizonyos szögben erős, szúró fájdlom hasított a térdeimbe. Különösebb hitem nem volt ezekben, de gondoltam, kipróbálom. Azóta ha szedem, jók a térdeim, nem fájnak, bírják a mindennapos, átlagos terhelést, ha abbahagyom, egy idő után visszatér a fájdalom. Ez az én tapasztalatom, csak úgy leírtam, nem akarok senkit semmiről meggyőzni.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.02.27. 09:29:09

@radnaughty: Óvatosan próbáltam én is kezelni a meggyőzés kérdést. Régen, mikor motoroztam, akkor szedtem én is Proenzit mikor fájt a térdem. Határozottan jobb lett, de hogy a szertől, vagy magától is jobb lett volna, az sosem derült ki. Így nem merek egyik oldal mellett sem állást foglalni. Szerencsére ezek mind természetes anyagok, így ártani biztos nem fognak.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.02.27. 09:30:31

@Roan: Köszönöm!
Egyetértek, nem csak a túlzott terhelés lehet káros az ízületekre, hanem a mozgásszegény életmód rossz testtartással párosítva.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.02.27. 09:36:29

@Brix: A deszka kivételével teljesen egyetértek. Ha nem megfelelő a sarok mobilitása, akkor egy adott mélység után a térd nem tud előre mozdulni, így a sarok fel fog emelkedni. Ez csakugyan rossz, mert amikor a sarok akadályoztatva van a mozgásában, akkor a térd elveszti a stabilitását. Ez tényleg káros. Viszont én inkább a sarok mobilizálásában látom a megoldást, nem a megemelésében. Természetesen ez egy hosszabb folyamat, míg a sarok megemelés azonnali, de ideiglenes megoldás.

BobAlice 2018.02.27. 10:44:58

@Brix: Mi a baj a Hack-géppel?

Duplaxiii 2018.02.27. 10:54:03

Az írás jó, de sajnos generációs alapú!
A probléma nem értelmezhető a szellemimunka alapokon, nem értelmezhető online-életmód irányából.
Érdeklődni kellene "régi" sérültektől, a fizikai munkában megsérültektől, a valódi sportolóktól, de nem egy aktívtól, hanem a visszavonultaktól.
Egészen más értelmezést nyer az egész problémakör, láthatóvá válik, hogy nincs ellene gyakorlatilag semmiféle gyógyszer és megoldás!
Ismerni kellene az autók, munkagépek gömbfejeinek, gömbcsuklóinak, szilentjeinek kérdését. Hogy azok miért vannak, mi a céljuk és hogyan romlanak el.
Nincs az a prémiaumautó, melynél ne hibásodnának meg ezek az alkatrészek! Egy drága Mercédesnél is rendszeresen cserélni kell ezeket, mert ELKOPNAK! A használattól.
Egy gömbfej, gömcsukló, szilent lényege, hogy két teherviselő, fizikailag terhelt rész közé elmuzdulni képes, rugalmas részt szerelnek, az elmozdulás viszont kopást eredményez, ezért az eszköz egy kopásálló bevonatot kap. Kopásállót, de nem örökéletűt!
Ha elkopik ez a réteg, akkor kopogás, műszaki hibák, komoly károsodás lesz. Ezért időben cserélni kell!
Az ember ízületei ugyanezen célokat szolgálnak, de nem cserélhetők. Nem javíthatók! Ok vannak már protézisek, de borzalmas drágák és a tb. magánembereknek csak végső esetekben, sok hónapos várólista alapján támogat ilyen beavatkozást.
Miközben az ízületi sérülések, kopások folyamatosan és az idővel előrehaladtával elviselhetetlen fájdalmakkal "kényeztetik" az áldozatot!
Az időjárás, a hideg ugyanúgy gyorsítja a kopást egy embernél, ahogy a gépeknél is. A nagy fizikai terhelések is ezt teszik.
Miért van az, hogy 50 felett rohamosan nő a súlyos ízületi bántalmakkal élők száma?
Mert az a korosztály még sokat dolgozott rossz körülmények között, hidegben fagyban, gépek mellett görnyedve stb.
A régi sportolóknál sem voltak még a mai modern szeközök! Vajon tudtuk a hetvenes években, hogy -20 fokban a várban lépcsőzni mit tesz az ízületeinkkel? Hogy a régi tornatermek betonra fektetett linóleumborítása mekkor ütéseket mér a bokára, térdre és a derekunkra? Nem! És nem voltak csak primitív tornacipők, eszközök...
Generációkat tett tönkre az idő!!!!
Nők tízezrei görnyedtek egész nap az íróasztal fölé, egyik oldalukra a régi gőzfűtés meleg, a másikra a korszerűtlen nyílászárókon át a mínusz! És nem volt kötelező pihenőidő, nem volt számukra quash vagy más hobbitestmozgás sem.
Egyszerűen elkoptak, elkoptunk!
Én 35 évet sportoltam, ma nem tudom felemelni, terhelni a jobbkezem, mert a vállízületem úgy szétkopott, hogy üvöltök a fájdalomtól! Nem is végeztem kemény fizikai munkát, de a használat elkoptatta a testrészeimet.
Nézze meg a posztoíró az 50 feletti férfiak mozgását, mind robotszerűen, merev testtel megy! Mert ez a módi terheli legkisebb mértékben a testet, a gerincet, az ízületeket.
.
Szóval ne kamuzzunk!
Semmiféle tabletta, pótlék nem fog segíteni, nincs olyan, ami visszaalakítaná a károsodásokat. A meszesedés is idesorolható...
Mozogni kell, mert arra szükség van, de ez bármit is tesz egy mai fiatal, koptatni fogja a részeit. Lassabban, int nekünk, de koptatni fog!
Ügyelni azonban lehet, hogy súlyos traumaszerű terhelés nem következzen be, azaz a sport ma úgysem divat, ahogy a nehéz fizikai munka sem, tehát lehet odafigyelni.
.
A többi marketing és "szcientológia" csupán.

GöTi 2018.02.27. 11:11:23

A térdekre koncentrálva, teljesen áltudományosan, 60 évem tapasztalatával:

- bicaj - pörgetve, nem megerőltetve, (tessék megtanulni váltani),
- nem szabad hagyni, hogy lehűljön, átfázzon. Testfelépítésünk nem rak izmokat a térd izületekre, általános ruházatunk épp ráfeszül a térdekre,
- napi féldeci gin - kizárólag gyógyilag... :)

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.02.27. 11:16:40

@GöTi: Külsőleg, vagy belsőleg? :-)
A kihűlés az tényleg komoly veszély. Amíg motoroztam, addig nem foglalkoztam a térdeimmel és volt úgy hogy órákig nem bírtam járni, miután télen leszálltam a motorról. Mikor aktívan kerékpároztam, akkor télen mindig polifoamból tekertem a térdem köré. Igaz, hogy csurom víz volt a térdem, de -20 fokban se volt semmi panaszom.

nlght84 2018.02.27. 11:33:16

Saját tapasztalatok avagy gyógyulásom története:
Junkfoodot ettem főleg hosszú évekig, nem törődtem az egészségtémával.
Aztán elkezdtem szép lassan leépülni, de még ekkor sem kaptam észbe.
Amikor már a térdeimben azt éreztem, hogy összeér a két csontom és karcolódik egymáson akkor kezdtem pánikolni, és utánanézni a neten hogy mit lehetne tenni.
A nyakamban is ropogtak a csigolyák. Ha fel kellett menni a lépcsőn akkor szúró fájdalmat éreztem, közben kattogó hangokat adott a tédem. Később már akkor is kattogott ha nem lépcsőztem.

Sok fajta ízületvédőt kipróbáltam. A nagy részüket felejtsétek el, főleg a gyógyszertárakban találhatóakat, jól hangzó átveréseknek tartom őket, szerintem édeskevés ez a hármas: kondroitin-szulfát, glükozamin-szulfát és msm.
Nekem 8 hónapig tartott a vesszőfutásom, szerencsére meggyógyultak az ízületeim, közben legalább 100 órákat töltöttem a magyar és angol nyelvű neten információgyűjtéssel, kutatással.
Alább összefoglalnám a tapasztalataim, hátha segítenek másoknak.

1. Az ízületek nagyon lassan gyógyulnak. Sokkal lassabban, mint Egyrészt rosszabb a tápanyagellátásuk, másrészt nap mint nap használjuk őket, nem nagyon tudjuk nyugalmi állapotban hagyni őket.
2. Nem vagyok orvos, de ahogy én olvastam a térd még a mai napig kutatott terület. Nagyon komplex testrész, sok fajta anyagból áll. Tudjuk mik ezek az anyagok, de nem vagyunk tisztában a pontos regenerációs folyamatokkal, és hogy pontosan melyik anyag milyen kölcsönhatásban van a többivel a térdben.
3. Fontos tudnivaló, hogy az ízületeink (és emellett a hajunk, körmünk, bőrünk) legnagyobbrészt kollagénből épül fel. Ha kevés a kollagén utánpótlásunk, akkor borítékolható a károsodás. Miben van kollagén? Főleg húsokban és étkezési zselatinban. A húsokkal óvatosan, a túlzott bevitel köszvényhez vezethet.
4. C-vitamin, nagyon fontos! Kevesen tudják, hogy a van kollagénképzést elősegítő hatása. Naponta legalább 3000 mg-ot kell szednie egy ízületproblémával küszködőnek, lehetőleg minél több részletre elosztva.
5. Érdemes lerágni a szárnyasok combjain, szárnyain lévő porcokat. Világ életemben utáltam, de amikor gondom volt az ízületemmel akkor lerágtam, túltettem magam az ízén.
6. Víz! Nem tudom eléggé hangsúlyozni a fontosságát. Minden szervednek szüksége van rá, hogy hidratált legyen, az ízületeidnek is különösen fontos. Naponta egy felnőttnek 3 liter kell legalább. Azért túlzásba se kell esni, 4-5 fölé nem szabad menni, de hozzáteszem a legtöbb ember dehidratált. Amikor érzed hogy gyötör a szomjúság akkor már rossz, a szevezeted vízhiányos ezért jelez. Magadtól kell adagolnod a vizet rendszeresen, ne várj a szervezeted vészjelzésére.
7. És akkor térjünk rá a táplálékkiegészítőkre. Ahogy mondtam sok mindent kipróbáltam. Ami nagyon bejött az az Arthroxon Plus (3 helyett 8 komponensű) és a NEM Forte. A "NEM" egy rövidítés nem a tagadó szavunk. Az arthroxon kis mennyiségben tartalmaz NEM-et (ami a tojáshéj hártyájából kivont természetes vegyület). Aki tutira akar menni az mindekettőt szedi. Amire figyelni kell, hogy nem 30 napnyi adagot tartalmaznak hanem kb 18-20 napra elegendőt csak, hogy miért azt ne kérezzétek. Illetve picit drágábbak, de jóval hatásosabbak. Így is hónapokig fog tartani a gyógyulás, nekem a nagyon szar térdeim 8 hónapig gyógyultak, addig szedtem. A 8 hónap alatt elköltöttem kb 150 ezret, de bőven megérte, mert helyrejöttek az ízülteim, és egy műtétre sokkal több pénzed megy rá a közvetett lköltségekkel együtt. Mielőtt termékügynöknek néznétek, semmi közöm nincs a márkához, nyugodtan keressetek ezekre a neten infó után, én is onnan szedtem össze a tudásom.

nlght84 2018.02.27. 11:55:39

Annyit tennék még hozzá, hogy a publikált kutatások a neten a kondroitin-szulfát, glükozamin-szulfát és msm kapcsolatát vizsgálva általában csak 3 hónapig tartottak (valszeg ennyi időre volt pénzük a kutatónak vagy eleve kőbe vésték ezt a időt a kutatás elején), ezért félrevezetőek szerintem. Az ízületek sokkal lassabban gyógyulnak, mint az izmok, csontok. Nekem az első 3 hónapnál kezdett megszűnni a kattogás a térdemben. A mai napig emlékszem a kétségbeesésre, mert már azt hittem, hogy sose lesz jobb a térdem, magam előtt már azt vizionáltam, hogy 32-33 évesen bottal kell járnom mint a 60 feletti öregek. De tovább szedtem, kitartottam, annak ellenére hogy nem a legolcsóbb, hanem a legjobbnak vélt ízületvédőt szedtem. A 8. hónapban már úgy érzeztem, hogy simán le tudnék futni 10 km-t ha bírnám tüdővel is :D Szóval kitartást a gyógyuláshoz.

Akármiértis 2018.02.27. 12:26:15

Kedves író, kérlek használj címsorokat a szövegben! :)

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.02.27. 13:01:56

@nlght84: Tanulságos történet! A testünk bizonyos fokig és korig képes regenerálódni és újraépíteni magát. Mivel az ízületek vérellátása természetes körülmények is alacsony, így a tápanyagellátásuk is korlátozott. De mint te is tapasztaltad, odafigyeléssel és türelemmel lehet javítani a helyzeten. Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatodat!

inreallife 2018.02.27. 13:17:07

en is megjartam a terduzeleteimmel. a sok foci es kosar a betonpalyakon elvegezte a piszkos munkat, mar 25 eves koromban volt, hogy le kellett ulnom par percig a hoba, mert a hidegben nem birtam behajtani a labam a fajdalomtol. recsegtek az izuleteim, de eleg komolyan, volt, hogy egy legugolasnal azt hittek eltort a csontom a hang alapjan.

en is megoldasokat kerestem, megettem kb 2 doboznyi porcerositot, de vajmi keveset hasznalt. aztan tavasszal visszatertem a focihoz, de mar fuves, salakos, mufuves palyakon jatszok heti 1*, ritka a heti 2 alkalom, annyi idom nincs.

a masik valtozas, hogy egy forumon olvastam, hogy a gumicukor a 10 a procoknak alapveto anyagbol 9-et tartalmaz, termeszetes formaban. mivel a gyerekeimet tomtek cukorral meg csokival az oregek, elkezdtem napi 1-2 cukorral, es meg kell valljam mar egy evtizede csinalom. a terdeimnek kutya baja, gyogyszert azota sem szedek. szoval aki nem tud, vagy elvi okokbol (mint en) nem akar gyogyszereket enni dobozszamra, az nyugodtan probalja meg. lehet placebo az egesz, de amig mukodik, engem nem zavar. :)

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.02.27. 13:27:31

@inreallife: A gumicukor nem placebo. Annál sokkal rosszabb! :-)))
De a viccet félretéve, zselatinból van. A zselatin pedig jó. Az egyetlen hibája, hogy cukros és sokaknak a diétájába nem fér bele. Ha létezne gumicukor-light, akkor a világ legjobb ízület támogató szere lenne!

Asidotus 2018.02.27. 22:50:37

Vajon az, amit itt többen is írtak, hogy nekik bevált egyik-másik ízületvédő, az magát problémát szüntette meg (a porc kopását), vagy csak gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással bírt?

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.02.28. 09:17:35

@Asidotus: Elméletileg ezek a hatóanyagok nincsenek hatással a gyulladásra, tehát ha tényleg működnek, akkor magát az ízületet javítják.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) Jim wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása