Izomcsoportok edzése: A combhajlítók

Amilyen lelkesen belekezdtem az egyes izomcsoportok edzésének leírásába, olyan lassan született meg ez a második írás. Nem véletlenül. A combhajlítók egy sokszor elhanyagot terület, aminek az anatómiája sem annyira egyszerű és az edzése is fokozott figyelmet igényelne. Ráadásul nem is egy látványos terület, arról nem beszélve, hogy a mindennapjainkban szinte alig terheljük, így nem is nagyon észleljük az állapotát. Pedig egy elég fontos terület, ráadásul igen sérülékeny is, és szinte minden sportágban fontos szerepet játszik.depositphotos_129005210_xl-2015_500.jpg

Szinte alig foglalkozunk ezzel a területtel (mert amit nem látunk, arra minek is edzeni?), de például egy sprint során az erőkifejtés 40%-a jön a farizmokból és 25%-a combhajlítókból, míg alig 5% a vádlikból. Tehát a futás sebességét is jelentős mértékben befolyásolni tudja. Nem véletlenül a sprintereknek van a legfejlettebb combhajlítója.

 Anatómia 1x1

Érdeke egy terület ez. Elsőre azt gondolnánk, hogy csak a térd hajlítása a szerepe ezeknek az izmoknak, de ennél sokkal több. Ráadásul átfedésben is vannak más izmokkal. Jó példa erre a vádli, a kétfejű lábikra izom, amely szintén képes a térdet hajlítani. Na de visszatérve a most vizsgálni kívánt izomcsoporthoz, igazából három izmot értünk a combhajlítókon:

  • Kétfejű combizom
  • Félighártyás izom
  • Féliginas izom

De például a szabóizom is részt vesz a térd hajlításában és forgatásában. A fenti három fő izom egyrészről hajlítást hoz létre a térdízületben, másrészt forgatja is azt, a kétfejű combizom kifelé, a másik kettő pedig befelé.

Viszont mind a három izom részben vagy egészben az ülőgumóról ered, ezért nem csak a térdízületben tudnak mozgást létrehozni, hanem a csípőízületben is.

Ez a kettősség nagyon fontos lesz majd az edzésükben, mivel két különböző területen kell mozgásra késztetni őket.

Mivel az összetett mozgás, amiben részt vesznek az a hát feszítő izmaival kezdődik és vádliban végződik, így ezt a területet nem véletlenül hívják hátsó hajtási láncnak.

A combhajlítók edzése

Mint ahogy az előző részben próbáltam rávilágítani, ez nem olyan, mint a karhajlítók edzése, itt bizony a térd hajlítása mellett a csípő feszítésével is foglalkoznunk kell.

Tehát a terület edzése két irányból történik, a láb hajlításával és a csípő feszítésével. Előbbire a különböző lábhajlító gépek alkalmasak és az úgy nevezett „glute-ham” gép.

Utóbbira pedig a különböző hyperhajlítások.

depositphotos_144854271_xl-2015_500.jpg

A hajlító gépek esetében több típus is előfordul, fekvő, ülő és álló gépek is vannak. A fekvő gépek legegyszerűbb, de egyben legveszélyesebb típusai a sima egyenes pad végén található lábhajlító gépek. Ezeken hason fekve az alsó csigolyákat túl tudjuk terhelni erőlködés közben, mivel a hasunkkal képesek vagyunk az alsó háti részt túlfeszíteni. Ezért vagy olyan fekvő gépet használjunk amiben törés van és hajlított csípővel tudunk rajta feküdni, vagy részesítsük előnyben az ülő, vagy álló gépeket.

Minden esetben próbáljuk meg a gyakorlatokat úgy összeválogatni, hogy legyen benne lábhajlítás és csípő feszítés is, azaz a lábhajlító vagy glute-ham gép mellé tegyünk be egy merev lábas felhúzást, vagy fordított hyperhajlítást.

Milyen gyakran eddzük?

Nagy híve vagyok a nagy gyakoriságú edzésnek, az akár heti 5 alkalommal történő guggolásnak is, de itt most mégis kivételt teszek. Saját tapasztalatom az, hogy a combhajlítók valamiért nem szeretik a folyamatos nagy terhelést. Azt gondolná az ember, hogy a láb izmai igénylik a mindennapos stimulációt, de jelen esetben ez nem igaz. Még mérsékelt terhelés mellett is a heti 3-4 alkalom ki túl tudja terhelni ezt az izomcsoportot, amiből nem tud regenerálódni és a sérülékeny jellege miatt jó eséllyel baj is lesz belőle. Ezért, ha nincs különösebb célunk vele, azaz en vagyunk profi testépítők, vagy pedig a választott sportágunk nem igényli a fokozott fejlesztését, akkor bőven elegendő heti egy célzott edzés. Ha viszont foglalkoznunk kell vele, akkor sem kell több mint két alkalom.

Hány sorozattal?

Itt is igaz az az ökölszabály, hogy a láb izmai kevesebb sorozattal is beérik, mint a felső test izmai.

A szokásos 10-12 sorozatnak elegendőnek kell lennie, esetleg a nehezebben fejlődők számára 15 sorozat hetente.

depositphotos_75720095_xl-2015_500.jpg

Hány ismétléssel?

Ez az izomcsoport még a legszálkásabb és leginasabb ultra-maratonistáknál is főleg gyors rostokat tartalmaznak. Ezért mindenképpen az alacsonyabb tartományban érdemes tervezni. De van egy másik érdekességük, ami még inkább szűkíti a hatékony ismétlésszám tartományt. A különböző izmok esetében eltérő ismétlésszámokat kapunk a különböző ismétlésszámokhoz tartozó maximális ismétlésszámokhoz. Például egy fekvenyomás esetében lehet, hogy képesek vagyunk akár 15 ismétlésre is egy 80%-os terhelés mellett, míg mondjuk egy kétkezes bicepsz esetében ez csak 8-10 lesz. Ez erősen egyénfüggő és akár fordítva is lehet, de egy biztos. Minden ember esetében a combhajlítóknál igen alacsony ismétlésszámokat kapunk alacsony terhelések mellett is. Tehát simán előfordulhat, hogy egy nehéznek gondolt 8 ismétléses sorozatnál csak 60%, vagy az alatti terheléssel dolgozunk. Ezért a combhajlítók értelmes súllyal történő edzéséhez tényleg alacsony tartományban kell dolgozni, azaz 4-6 ismétlés a célszerű, de 8 fölé általában nem érdemes menni.

depositphotos_116036566_xl-2015_500.jpg

Mekkora súllyal?

Az ismétlésszám adja a súlyt is, de pont a fenti anomália miatt itt figyelni kell, hogy a tényleges egyismétléses maximum közelében maradjunk, és lehetőleg ne kerüljünk 60% alá. Ennél az izomcsoportnál tényleg érdekes eltérések lehetnek, simán lehet, hogy egy 12 ismétléses maximum már csak 40-50%. Tehát nagy súly kell.

Hogyan végezzük a gyakorlatokat?

Alapvetően a klasszikus iskola lesz itt is az igaz, de mivel itt gyors rostokról beszélünk, ezért célszerű tényleg robbanékony koncentrikus fázist alkalmazni egy viszonylag lassú és kontrollált visszaengedéssel. Az izomrostok típusa miatt nagyon jól reagál ez a terület a negatív ismétlésekre is, így alkalmanként ezt a módszert is bevethetjük.

A tapadásuk különbözősége miatt a lábszár fordításával változtatni tudjuk az egyes izmok terhelését, így ha nincs különösebb célunk valamelyik fejlesztésével, akkor is érdemes minden egyes sorozatban variálni a lábfej helyzetét és váltogatni a kifelé-befelé forgatását a semleges helyzettel. Azt hogy melyik terület a gyengébb, egy egyszerű teszttel meg tudjuk állapítani. Semleges tartással végezzünk lábhajlítást bukásig. Az utolsó ismétléseknél, mikor a forma már kezd romlani, akkor a lábfejünk a semleges helyzetből el fog fordulni befelé, vagy kifelé. Az hogy merre fordul az megmutatja, hogy melyik izom a gyengébb láncszem. Ha befelé fordulnak a lábfejek, akkor a kétfejű combizom a gyengébb, ha kifelé fordulnak, akkor pedig a féliginas és a félighártyás lesz a gyengébb.

Mivel a tapadás és eredés is átnyúlik egy-egy ízületen, így fontos hogy a mozgástartomány maximalizálásához a gyakorlat indításakor a térd nyújtott állapotban legyen, a csípő pedig lehetőleg hajlítva. Ilyenkor teljesen nyújtott állapotot tudunk létrehozni, ami még hatékonyabba tudja tenni a gyakorlatot. Ez például az álló lábhajíltó gép esetében azt jelenti, hogy teljesen nyújtott, egyenes lábbal állunk és csípőből kissé előre hajlunk a gyakorlat megkezdésekor.

Két tipp a végére

A két lábunk között jelentős eltérés lehet erő szempontjából, ugyanúgy, mint a karjaink esetében is van. Ráadásul itt még az a csavar is előfordulhat, hogy nem ugyanaz az oldal erős fent, mint lent, tehát lehet, hogy jobbkezesek vagyunk és mégis a bal lábunk erősebb. A karjaink esetében ez nem okoz feltétlenül problémát, azonban a lábunk kissé más ebből a szempontból. Mivel a járás, állás és úgy általában a legtöbb mozdulatunk a lábunkon alapszik, így egy fokozott erőszint a két oldal között ronthatja a tartásunkat, gyors és erőteljes mozgásoknál sérülésveszélyes lehet. Egy átlagos ember esetében is simán lehet 20% különbség a két oldal ereje között, de rosszabb esetben ennél sokkal több is. Szerencsére itt sok olyan gyakorlat áll rendelkezésünkre, ahol unilaterális, azaz egy-végtagos gyakorlatvégzésre van lehetőségünk. A legtöbb lábhajlító gép alkalmas az egylábas gyakorlatvégzésre. Használjuk ezt ki, és próbáljuk meg a két oldalt egyforma szintre hozni. Ráadásul ezzel a módszerrel ki tudjuk használni az unilaterális edzés előnyeit is, ahol jelentősen nagyobb erőkifejtésre vagyunk képesek egy lábbal, mint ha elfeleznénk a kétlábas gyakorlat súlyát.

Itt is igaz az, ami szinte minden más izomcsoport esetében, hogy az antagonista aktiválása javít a gyakorlat hatékonyságában. Jelen esetben ez a combfeszítőket fogja jelenteni. Tehát, ha a combhajlító edzése közben, a sorozatok között nyújtjuk a combfeszítőket, akkor az javítja a combhajlítók munkavégzését.

depositphotos_78712794_xl-2015_500.jpg

A combhajlítók edzése csodákra képes. Azzal, hogy a teljes hátsó láncot igénybe veszi a fejlesztése és magát a láncot is egy jól működő mozgató és stabilizáló egységég képes tenni, azzal drasztikusan képes csökkenteni a tartásból adódó gerincproblémákat és képes megelőzni is azokat. Könnyebbé teszi a mindennapi életet és funkcionális előnyei is vannak.

Tehát irány combhajíltózni!

Ha tetszett az írásom, akkor légy szíves most egy szavazattal támogass itt:

https://cosmopolitan.hu/bloggerday-szavazas/

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr9014272843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

folosleges_hozzaszolas 2018.10.01. 18:33:51

Nagyon hiányolom a cikkből annak a hibának az említését, amit nagyon gyakran látok konditeremben... Ahogy a cikkben is írva van: "a vádli, a kétfejű lábikra izom, amely szintén képes a térdet hajlítani". 10-ből 9x azt látom, hogy megfeszített lábfejjel hajtják végre a gyakorlatot és aránylag nagy súllyal. Pedig ebben az esetben jóformán csak a vádli fog dolgozni. Tehát a gyakorlat végrehajtása közben a lábfejet teljesen el kell engedni, és érezni, ahogy a combhajlító közelíti a lábfejet a fenék felé.

Ami a súlyokat illeti, 5-10 kiló bőven elég, ha koncentráltan csináljuk a gyakorlatot.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.10.03. 10:18:04

@folosleges_hozzaszolas: Igazad van teljesen. Erre ki akartam térni, de aztán kifelejtettem. Abban nem vagyok biztos, hogy ennyire hangsúlyos tud lenni a vádli, de mindenképp jelentős terhelést képes levenni a hajlítókról.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) Jim wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása