Tudod valójában mennyi kalóriát égetsz el edzés közben?

Nem kell mást csinálnod csak naponta 5 percig végezni ezt a gyakorlatot és olvadni fognak rólad a kilók. Hányszor lehet olvasni hasonló cikkeket. Fogalmam sincs, hogy aztán a több százezer olvasó közül végül hány próbálja ki a cikkben olvasottakat, és hányan tartanak ki hosszabb távon is. Mennyivel könnyebb elhinni, hogy a súlyzós edzés meg a HIIT az aztán tényleg túrja le rólad a zsírt. Mert nem csak hogy sokkal több kalóriát fogyaszt el egy edzés, de még aztán ott van az EPOC, az utánégetés is. Pedig, ha tudnánk az igazat, akkor könnyeinktől ázna szét a havi terembérletünk.depositphotos_13932041_500.jpg

Örök vita, hogy az aerob típusú súlyzós edzések, az alacsony pulzusszámú kardiózás, vagy hogy éppen a pulzus szaggató HIIT a leghatékonyabb a zsírégetés szempontjából. Jönnek a különböző elméletek, hogy melyik miért jobb, mint a többi. Mostanában már abban viszont szinte egyáltalán nincs vita, hogy mozogni kell. Kell, mert az majd habzsolja a kalóriákat.

Azán ott vannak azok, akik szerint simán betolhatnak 3.000-4.000 kalóriát is naponta, mert kemény súlyzós edzést végeznek, ami miatt napi több ezer kalóriával többre van szükségük.

De mik is azok a kalóriákok? Általában úgy könnyű elképzelni őket, hogy azok a pici lények, akik éjjelente szűkebbre veszik a ruhákat a szekrényben. A bonyolultabb megfogalmazás, hogy egy kalória (cal) 1 gramm víz hőmérsékletét emeli meg egy Celsius fokkal. Mi ennek az ezerszeresét használjuk, a kilokalóriát (kcal), ami nagyjából egy liter vízzel teszi ugyanezt. A legjobb az, hogy ezzel aztán semmit nem tudunk kezdeni. Hiszen mi mozgunk a kajától és nem (csak) melegszünk. Mégis a kalória maradt meg használatos mértékegységként.

depositphotos_189443042_500.jpg

Szerencsére a valóság már nem ennyire rejtélyes. Ahhoz, hogy működjünk energiára van szükségünk, ehhez valamit el kell égetnünk. Bármilyen anyagcsere folyamat is szolgáltatja az energiát, a végeredmény ugyanaz, az égés során széndioxid szabadul fel, amit ki fogunk lélegezni. Innentől pedig már mérhető is a dolog. És szerencsénkre van is aki megméri.

Lytle és társai 2019-ben megnézték, hogy hány kalóriát is égetünk el egy edzés alatt. Ráadásul, ha már megnézték, akkor megpróbáltak egy egyenletet is felállítani az eredményről.

Ehhez 52 férfit és nőt vizsgáltak meg, akiknek a kora is elég széles tartományban mozgott, 20-58 év között. Három alkalommal vizsgálták meg az alanyokat. Első alkalommal felmérték az alanyok fizikai jellemzőit, a második alkalommal felmérték a 3-5 ismétléses maxukat lábtolásban, mellgépen, lábhajlításban, lehúzásban, lábnyújtásban, tricepsz lenyomásban, és bicepsz hajlításban. Mindent gyakorlatot gépen végeztek. Ez alapján kiszámolták az egyismétléses maxukat. Aztán a harmadik alkalommal elvégezték ugyanezeket a gyakorlatokat 2-3 sorozatban, 70%-os terhelés mellett, bukásig.

depositphotos_5040401_500.jpg

Ha sikerült 8 ismétlést csinálniuk a második sorozatban, akkor végeztek még egy sorozatot, ha nem akkor tovább léptek a következő gyakorlatra.

Kilenc fővel további vizsgálatokat is végeztek az edzés után. Náluk megnézték az edzés utáni emelkedett kalória felhasználás mértékét. Az eredmény 161.2 +/-65.9 kcal lett a férfiak esetében és 87.6 +/- 39 kcal a nők esetében. Ha viszont a sovány izomtömegre vetítjük az értékeket, akkor majdnem egyforma kalóriafelhasználás adódik, 2.8 +/- 1.0 és 2.4 +/-1.3.

Ha ezt egy átlagos, rendes edzésre vetítjük, akkor azt mondhatjuk, hogy nők esetében 75-150 kcal között van egy edzés, míg a férfiak esetében 150-300 kcal lehet ez.

Hát, de ennyit egy keményebb kardióval el lehet égetni. Ráadásul abból lehet többet is csinálni egyhuzamba, tehát akár két-háromszor ennyit el lehet égetni. Akkor miért hatékonyabb a HIIT, meg a súlyzós edzés? Ha csak a számokat nézzük, akkor sajnos nem hatékonyabb. Egy keményebb kocogással több kalóriát el lehet égetni, mint egy normális súlyzós edzéssel.

depositphotos_199341392_500.jpg

Az igaz, hogy az ellenállás edzés akár 5 százalékkal is megnövelheti az anyagcserét, az edzést követő 24-72 órában. Az úgynevezett utánégetés, azaz EPOC viszont szinte a semmivel egyenlő.

Konklúzió? A diéta esetében sokkal többet számít és fontosabb a kalóribevitel csökkentése, mint amit az edzés hozzá tud tenni. Ugyanakkor a rendszeres mozgás nagyon jól ki tudja egészíteni a diétát és segít a kalóriabevitel magasabb szinten tartásában. Az viszont, hogy ez milyen mozgásforma legyen, az már nem ennyire egyértelmű. Sokkal fontosabb, hogy szeressük, és jól érezzük magunkat közben, mint az hogy pontosan mennyi kalóriát fogyasztunk el közben. Persze az sem mindegy, hogy milyen hatással van az adott mozgásforma a fizikumunkra, de diéta és fogyás esetében nem lehet az a fő cél.

Szóval ha fogyni akarsz, akkor mozogj. Minél többet, és azt, ami jól esik, és hosszú távon tudod végezni fájdalom, sérülések és kiégés nélkül.

depositphotos_216287516_500.jpg

Forrás:

Lytle JR, Kravits DM, Martin SE, Green JS, Crouse SF, Lambert BS. Predicting Energy Expenditure of an Acute Resistance Exercise. Med Sci Sports Exerc. 2019 Feb 13.

Binzen CA, Swan PD, Manore MM. Postexercise oxygen consumption and substrate use after resistance exercise in women. Med Sci Sports Exerc. 2001 Jun;33(6):932-8.

Phillips WT, Ziuraitis JR. Energy cost of single-set resistance training in older adults. J Strength Cond Res. 2004 Aug;18(3):606-9.

Farinatti P, Neto AGC, da Silva NL. Influence of Resistance Training Variables on Excess Postexercise Oxygen Consumption: A Systematic Review. ISRN Physiology. 2013.

Abboud GJ, Greer BK, Campbell SC, Panton LB. Effects of load-volume on EPOC after acute bouts of resistance training in resistance-trained men. J Strength Cond Res. 2013 Jul;27(7):1936-41.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr1216165846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2020.08.17. 12:10:59

Igazából ha fogyni akarsz akkor ne vigyél be sok kalóriát.
Ennek a sikere abból áll, hogy ne egyik napról a másikra változtassuk feje tetejére az étrendünk.
Például mától nem iszunk reggelihez narancslét. 2 hét múlva meg elhagyjuk az esti snacket a filmhez stb. Hetente/ 2 hetente elhagyunk valami fölösleges hülyeséget.
Lassú lesz, de valós fogyás.

Ad Dio 2020.08.17. 13:17:21

@odamondó:

+1

Ezen felül igyekezzünk megbékélni a genetikai adottságainkkal. Mindenki tud kockahasat csinálni, de de rohadtl nem egyforma erőfeszítéssel. És érdemes mérlegelni hogy mi érti meg és mi nem.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2020.08.17. 13:20:52

@Ad Dio: Sajnos ez is nagyon igaz. Bár ettől még szinte ugyanannyi kalóriát fog elégetni mindkét oldal, de van akinek ez elég a kockás hashoz, másnak keményen koplalni is kell hozzá.

232323 2020.08.17. 15:19:32

A kockahas a konyhában készül. A kockahas fiatalként elérhetőbb. A kockahas nem mindenkinek fog összejönni.

Érj el 8 pontot az erőfeszítéseid és genetikádtól függően:
5 kaja, 3 sport, 2 genetika

valami ilyesmi. Full-nemtudományosan.

CmPunk 2020.08.17. 15:41:24

Viszont a súlyzós edzés után tovább tart a szervezet regenerációs folyamata miközben további kalóriát éget el.
Legalábbis én így olvastam ezzel a témával kapcsolatban.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2020.08.17. 15:47:18

@CmPunk: Jómagam is így tudtam és ezt is terjesztettem. Viszont a mérések azt mutatják, hogy a utólagos emelkedett kalória felhasználás csak pár kcal-t jelent egy-egy edzés után, tehát szinte semmit nem számít. De azért ez ne vegye el a kedved a súlyzózástól. Attól még mindig az egyik leghasznosabb mozgásforma marad, mégha nem is annyira nagy kalóriagyilkos, mint gondoltuk róla.

Örömhernyó 2020.08.17. 17:57:06

@IQfitnesz.hu: életkortól is függ, fiatalon olyan kockás volt a hasam gyúrás nélkül is, hogy
35 felett lelassul az anyagcsere

Eredmény: jönnek a kilók egy-két év alatt 15
Aztán ízületi panaszok, hátfájás, talpfájás, kinőtt alsónadrágok
Én, aki sose tudtam se hízni se izomtömeget növelni, csak szálkásodtam.

Egy nagy előnye van a hízásnak, most ugyanis a saját testsúlyos gyakrolatok sokkal nehezebbek, mintha súlyt akasztottam volna a derekamra, húzódzkodásból harmadát tudom megcsinálni, mint hízás előtt. De mivel az izmaimban benne van a mozdulat, nem ismeretlen számukra a gyakrolat, ezért hamar fejlődök, erősödök, lassan olyan ismétlésszámokkal dolgozhatok, mint fénykoromban és egyben fogyok is. Pár hónap alatt lement 7 kiló. Csak kevesebbet eszem, heti 2 napon alig eszem, meg edzek.

antisocialnetwork 2020.08.17. 19:15:23

Ez egyszerű matematika. Ha fogyni akarsz, akkor kevesebb kalóriát vigyél be , mint amennyit a tested felhasznál. Ezt a kevesebb táplálék- kalória bevitellel, vagy több kalória elégetésével tudod elérni. És igaz, az alacsony pulzus számú gyakorlatok pl. Lassú futás kocogás, több kalóriát éget el,mint az emelt számú. Pl. Súlyzózás. De a súlyzózással tudod az izmaid edzeni növelni.

Zoli8181 2020.08.17. 19:58:20

Vitatkozni senkivel nem akarok, csak leírom a tapasztalataim! Én huszonpár évesen, 2 hónap alatt 96-ról 80-ra mentem le,("ideális súlyom 67-72Kg izomtól függően")a napi 6 sört 2-3ra csökkentettem le, és heti 5 alkalommal kb. 90 perc közép kategóriájú szobabiciklivel mérve 50Km 900Kcal, akkor még a HIT-ről nem is hallottam,de 10 év távlatából rájöttem, hogy ezt nyomtam, legalább 10x felnyomtam a pulzust 2-3 percre, erre még L-karnitin meg 1,5L zöld tea meg vagy 2L víz.
Aztán amikor 30as éveim elején havi 1hetet kellett járnom dolgozni, heti 4-6 alkalommal 120-150 sima kardió 80ról 63-ra szintén 2hónap.
2Éve neki áltam paleózni, meg napi 60perc mozgásnak, szintén nagyon jó eredménnyel, most hogy már majdnem 40 vagyok az elszántság is kisebb meg az eredmény is.

Borathan 2020.08.24. 00:29:38

matekozzunk
1 cal= 1N*1m×4,2
Vagyis, ha 0,42 kg-ot felemelünk 1 méterre, az 1 Cal.
Mivel a kajákat Kcalban, vagyis 1000 Cal-ban mérik, 1Kcal-hoz 420 kilót kell 1 méterre felemelnünk.
Mivel egy guggolás kb. 0,6 méter mozgás, 700 kilót kell felemelni. 12 ismétlés, 90 kilóval, az 1,5 Kcal.
oké, nem csak a súlyt kell felemelni, hanem magadat is. Én 97 kg vagyok, ebből 60-70 kg mozog, már kb. 2,5 Kcal-nál tartunk, és ez egy egész sorozat.
Egy edzésen nem tolsz le 20-nál több ilyen sorozatot, vagyis, kb. 50Kcal-nál tartunk, ami tisztán fizika. Ehhez jön a biológia, mert 100 Kcal energiatartalmú ételből nem fogsz ennyit mozogni, az is biztos.
Kíváncsi vagyok, hol itt a hiba, mert ez biztosan nem így van, aki megcsinál 90 kilóval 12 guggolást, 0 sorozatban, az tuti sok kalóriát éget el

Borathan 2020.08.24. 00:31:02

@Borathan:
12 guggolást 90 kilóval, 20 sorozatban

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2020.08.24. 09:30:23

@Borathan: Imádom a matekot, úgyhogy rajta!
1 kcal = 4184 J
Ez akár lehetne 4184 kg 1 méterre történő felemelése, vagy inkább ha már guggolás tehát mondjuk a te példáddal számolva: 90 kg + 70 kg = 160 kg megmozgatása akkor igényel 1 kcal-t, ha 26,15 métere. Bár nem teljesen igaz, mert az összes súlynak az erő irányába kellene folyamatosan mozogni, ami a guggolás esetében nem lesz így. De ettől most tekintsünk el. Tehát ha nálad 60 centit mozog a rúd fel-le (ami azért nem sok, vagy alacsony vagy, ami nem baj, vagy nem guggolsz le rendesen, ami baj :-) ), akkor ez a 26,15 méter mozgás ~44 ismétlést jelent.
Kedvenc példámmal számolva: 1 vanilliás karika = ~60kcal, azaz a 90 kiló súllyal, 2640 ismétlésre lenne elég. De szerencsére ez már nem így van.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása