Tudományos rovat: A fizikai aktivitás étvágycsökkentő hatása

Ha egy terméket szeretnénk nőknek eladni, akkor a marketingért felelős csapat azonnal valami kockás hasú, borostás, izzadó, kemény fizikai munkát imitáló modell kezébe adja azt. De miért egyértelmű, hogy a kemény munkát végző fizikai dolgozóknak van jó teste? És nem mondjuk a főnőknek, aki az ML Mercivel rájuk néz néha az építkezésen? Azért, mert ez a tapasztalat. Ezek az emberek szinte mind szikárak, erősek és edzés nélkül is megfelelő testzsír százalékkal rendelkeznek. És még csak arról sincs szó, hogy túlsúlyos emberek nem mennek utat építeni, hanem az emberek, akik utat építenek (kétkezi munkával), azok általában nem lesznek túlsúlyosak. Miért lehet ez? Nos, a válasz nem annyira egyértelmű, mint azt elsőre gondolnánk.depositphotos_10694678_500.jpg

Beaulieu társaival tavaly arra kereste a választ, hogy mi az összefüggés az étvágy és a fizikai aktivitás között. A felvetés az volt a részükről, hogy alacsony fizikai aktivitás mellett az ember szinte korlátlanul képes zabálni, míg a fizikai tevékenység növelésével beáll egy egyensúlyi helyzet, ahol az étvágy egy darabig ugyan nő a fizikai munka mennyiségének növekedésével együtt, de egy idő után ez megszűnik és a további plusz munka már nem okoz étvágynövekedést. Ráadásul jelentősebb fizikai aktivitás mellett az étvágy és elfogyasztott kalória mennyisége arányos a fizikai aktivitással, azaz amennyit elhasználunk, annyit is viszünk be. Ez egy viszonylagos állandó testsúlyt és testzsír százalékot jelent. Ennek okára voltak kíváncsiak.

depositphotos_45796011_500.jpg

Az első probléma, amibe beleakadtak, hogy az energiafogyasztásunk három összetevője közül a fizikai aktivitás rész nem növelhető korlátlanul. Nem azért, mert véges a munka, amit el tudunk végezni. Az hogy mennyi kalóriát égetünk el egy nap, az három részből tevődik össze. Az első a nyugalmi energiafelhasználás (RMR), amit akkor is elhasználunk, ha csak egész nap mozdulatlanul fekszünk. A másik az ételek hasznosításához szükséges energia (TEF). Ez azt jelenti, hogy a bevitt X kalóriából, mire azt energiaként a szervezet fel tudja használni kevesebb lesz. Mivel a természetben minden folyamat hatásfoka rosszabb, mint 100%, így itt is veszteség lép fel. A harmadik pedig a (PAEE) a fizikai munkához szükséges energia. Elvileg ezt lenne a legegyszerűbb kiszámítani, hisz ez tisztán elemi fizika, de ebbe beleszámít a fizikai munka utáni regeneráció, ami gyakorlatilag kiszámíthatatlanná teszi. Szóval ez utóbbi tényező viszont nem lineáris, azaz nem arányosan nő.

depositphotos_40178913_500.jpg

Erre persze már régebben rájöttek, pont ez adja az alapját annak a tévhitnek, hogy teljesen felesleges az edzés, csak koplalni érdemes, mivel a fizikai aktivitás növelése nem növeli az energiafelhasználást.

De visszatérve a kiindulási témánkhoz, azt is régóta megfigyelték már, hogy ha egyre több fizikai munkát végezve, nő az étvágy is, majd ez a növekedés lelassul és egy idő után már hiába végzünk el több munkát, nem leszünk éhesebbek tőle. Ez a szervezetnek egy szabályzó folyamata. Egyfajta védekező reakció, hogy ne tudjuk kicsinálni magunkat. Normális aktivitás mellett a szervezet egy egyensúlyi helyzetet próbál fenntartani, nem akar sem súlyt veszíteni, sem felszedni. Tehát a fizikai munka mennyiségének növelésével a szervezet az étvágyat is szabályozza. Minél nagyobb a fizikai terhelés, annál pontosabban közelíti a bevitt energia mennyisége a felhasználtét. Alacsony aktivitás mellett ez azonban egyáltalán nem működik.

depositphotos_57943643_500.jpg

Azt is megállapították, hogy ez a szabályzó mechanizmus csak azoknál működik, akik folyamatosan, életszerűen nagy fizikai terhelésnek vannak kitéve. Ha valaki csak időnként keményen edz, vagy rövid ideig nagy fizikai aktivitást végez, az nem fogja ugyanazt az eredményt elérni. Sokkal inkább ez egy aktív életmódhoz kötött. Gyalog, vagy kerékpárral történő közlekedés szükséges hozzá, napközben többször fel kell kelni, járkálni, tenni-venni kell, és ehhez jöhet még az edzés, plusz mozgás. Heti három edzés mellett és négy nap mozgásszegény életmód mellett nem fog történni semmi.

depositphotos_58254937_500.jpg

Ráadásul még olyan nehezítő tényezőkkel is számolnunk kell, mint hogy a normál testalkat mellett a bevitt táplálék által kiváltott inzulin és leptin reakció étvágycsökkentő hatással van, míg túlsúlyos embereknél az inzulin és leptin rezisztencia miatt nem lép fel akkora mértékben ez. Tehát nem elég csak a fizikai munka, el kell jutni egy megfelelő inzulin és leptin érzékenységi szintre.

Mi ebből a használható tanulság a számunkra?

depositphotos_6323593_500.jpg

  • Nem igaz, hogy felesleges a mozgás és csak a diéta kell a fogyáshoz
  • Igaz, hogy kell a mozgás, de hiába növeljük a végtelenségig, egy idő után nem fog érzékelhetően több fogyást okozni.
  • Megfelelő napi, fizikai aktivitás mellett csökken a szervezetünk képes kontrollálni az étvágyunkat és be fog állni egy egyensúlyi állapot.
  • Ez persze csak akkor működik, ha „tisztán” táplálkozunk, van az a zsír és szénhidrát mennyiség, amivel még ez a szabályozó mechanizmus sem fog tudni mit kezdeni.
  • Ha túlsúlyosak vagyunk és fennáll valamilyen fokú inzulin rezisztencia, akkor először azzal kell kezdeni valamit, addig hiába is az életmódváltás.
  • Heti három óra szobabiciklitől még nem leszünk fizikailag aktívak.
  • Figyeljünk oda nagyon az általános iskolában, mert most nagyon nehezen makogtam el, hogy miről is szólt ez a kutatás…

depositphotos_5893624_500.jpg

Ha pedig segítségre van szükséged a fizikai aktivitásod növelésére, akkor itt tudunk segíteni benne.

Forrás:

Beaulieu, K., et al., Homeostatic and non-homeostatic appetite control along the spectrum of physical activity levels: An updated perspective. Physiology & Behavior, 2017.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr1014111325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzAdam 2018.07.25. 13:25:19

"Heti három edzés mellett és négy nap mozgásszegény életmód mellett nem fog történni semmi." - Erre jópáran rá tudnak cáfolni.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.07.25. 13:30:31

@SzAdam: Igen, ezt pongyolán fogalmaztam meg. Heti három edzés magában nem elegendő az étvágy csökkentéséhez, ha mellette a fennmaradó négy napon mozgásszegény életmódot folytatunk. Így lenne helyes. Fizikailag természetesen lehet fejlődni három edzéssel is.

midnightcoder2 2018.07.25. 19:31:04

Azért a fizikai melósok karcsúságának az alapja szerintem leginkább a cigi és a pia.

_Epikurosz_ 2018.07.25. 21:57:03

@midnightcoder2: Meg az, hogy nap közben nem esznek, vagy csak nagyon keveset. Végigtolja a napot kaja nélkül, cigivel, iszonyatos terheléssel, aztán csodálkozunk, ha korán meghal. Nem ennek kéne lennie a mintának, na.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.07.26. 09:07:01

@_Epikurosz_: Én azt látom itt a kollégákon is, hogy sokan az alacsonyabb keresetűek közül spórolnak a kaján. Inkább elvannak egy darab kenyéren egész nap, minthogy pár száz forinttal többért valami rendeset egyenek. Sajnos a pénz nagy úr!
Arról pedig nem nagyon van tanulmány, hogy egyébként a magyar melós mennyire éhes.

Pörköltszaft 2018.07.26. 09:28:32

Hegesztő ismim napi 12 szelet fehér kenyeret eszik meg szendvics formájában, mégis olyan szinten ropi, hogy az leírhatatlan. Igaz, a doboz cigi elpattan egy nap. Emellett rengeteg nagy hasú, pohos, ámde óriási karral, combbal létező melós is van. Stan és Pan. Tehát szerintem simán elmondható, hogy itt is inkább a genetika, alkati kérdés dönt és nem a fenti kitalációk.

Ser Vazul 2018.07.26. 15:46:19

Túl a cikk igazságtartalmán vicces h illusztrációként kizárólag munkát sosem végző fehérje por huszárok jelennek meg

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása