4 Ok, hogy miért ne végezz "összetett gyakorlatokat"

Egy cikk megírásának két indítéka lehet. Egy hogy szebbé és jobbá váljon a világ a tőle (pl: világbéke), vagy, hogy én jól érezzem magam. Ez a mostani is inkább ilyen terápiás célt fog szolgálni, mert akire vonatkozik, az nem igazán fogja megérteni a problémámat. Különben nem csinálná, amit csinál.

depositphotos_103634168_500.jpg

Szóval a mai agymenés az összetett gyakorlatokról fog szólni. És mint a cím is mutatja, ezek negatív vonatkozásairól.

A lefekszel a fekpadra és fekvenyomsz, akkor az egy egyszerű gyakorlat. Több ízületes, ugyan, de egyszerű, ugyanazon izomcsoportot dolgoztatja meg a gyakorlat során. Ha azonban már egy négyütemű fekvőtámaszról beszélünk, akkor az egy összetett gyakorlat. Persze a négyütemű fekvőtámasszal pont nincs semmi bajom sem, főleg ha nem nekem kell csinálni. Viszont manapság a közösségi médiának hála egyre nagyobb divat agyafúrtnál, agyafúrtabb gyakorlatokat kitalálni. A múlt héten már belekötöttem egy ilyenbe, de az csak a jéghegy csúcsa. Nézzünk pár példát:

  • Guggolás kézi súlyzóval, majd forgatott bicepszhajlítás.
  • Guggolás kézi súlyzóval, majd fej felett nyomás.
  • Bicepszhajlítás egykezes súlyzókkal, majd Arnold nyomás.
  • Fej felett nyomás, majd tricepsz fej felett egykezes súlyzóval.
  • És így tovább

depositphotos_164053592_500.jpg

Lássuk a problémáimat:

1. Nem egyenletes terhelés elosztás

Minden ember különböző, ami a testfelépítésére is igaz. Ez befolyásolja, hogy mekkora súlyt tudunk egy adott gyakorlatban megmozgatni. Vannak szélsőséges példák, de a nagy átlagra el lehet mondani, hogy guggolásban képesek a legnagyobb súlyt megmozgatni. Mivel a legnagyobb izomcsoportok vesznek részt ebben a gyakorlatban, így ez logikusnak is tűnik. Ehhez képest egy deltaizom, vagy egy bicepsz nevetségesen kicsi és gyenge. Tehát, ha fogunk egy súlyt, amivel rendesen tudunk bicepszezni, az értelmetlenül kicsi lesz a guggoláshoz. Ha meg fordítva csináljuk, akkor a guggolós súllyal képtelenek leszünk egyetlen egy ismétlést elvégezni a bicepszünkre. Tehát az ilyen gyakorlatoknál az egyik egy teljesen felesleges mozgásfázis lesz az alacsony terhelés miatt.

2. Felesleges szuperszettezés

Ezeket a gyakorlatokat, egy egybecsúszott szuperszettnek is fel lehet fogni, mert itt nem a sorozatok után váltunk egyből, pihenő nélkül, hanem a gyakorlatok után. A szuperszettről már megírtam, hogy bizonyítottan hátrányos a pihenővel végzett sorozatokhoz képest, tehát itt is ugyanez a helyzet, az izomtömeg növelésre, és az erőfejlesztésre is hátrányosan hat.

depositphotos_38399961_500.jpg

Ha legalább a „gyengébb” izomcsoportra jól választjuk meg a súlyt, akkor lesz egy értelmes gyakorlatrészünk kiegészítve egy értelmetlen és csak fárasztó másik résszel. Ahelyett, hogy maximális erőkifejtésre koncentrálnánk, berakunk a gyakorlatba egy feleslegesen fárasztó mozdulatsort, rontva ezzel a gyakorlat hatékonyságát.

3. Idétlen mozgáspályák

A cím egy kicsit lehet, hogy pontatlan, mert szabályos kivitelezés mellett is lehet értelmetlenséget csinálni. Ennek legjobb példája, mikor az egykezes súlyzóval végzett bicepszezést kombinálják a guggolással. Azt már fent leírtam, hogy a terhelés szempontjából miért rossz ez, de még lehet tovább rontani ezen a gyakorlaton is, mikor nem két egymást követő gyakorlatláncként végezzük, hanem egyszerre. Ennek az lesz az eredménye, hogy miközben lefelé guggolunk és a súlyt pedig a testünkhöz képest felfelé emeljük, igazából az szinte meg sem mozdul, csak mi mozgunk hozzá képest. Tehát a terhelés nem a súly megemelése, hanem csak annak a megtartása.

depositphotos_38400575_500.jpg

4. Sérülés veszély

Jó, ez utóbbi általában nem valós veszély, mivel annyira kis súllyal végzik ezeket a gyakorlatokat, hogy néha még mikro szinten sem okoz izomsérülést (és így fejlődést sem), nemhogy még az izomrostok szintjén. Viszont sokszor az átvezetés az egyik gyakorlatból a másira nem zökkenőmentes, az agyunk még az előző gyakorlatelem befejezésére koncentrál, és már kezdenénk a következőt, ami rossz mozdulatot, rossz ütemű izomfeszülést okozhat, ezáltal felesleges ízületi terhelést, vagy izomgörcsöt okozva. Ha viszont komoly súlyokat szeretnénk alkalmazni, ott igenis szükséges a koncentráció, hogy fejben rákészüljünk az adott gyakorlatra és pont elég is egyet végiggondolni. Az izomhúzódások legnagyobb részét az okozza, hogy ha egy mozdulatban egy izom antagonista párja is részt vesz, akkor ezek koordinációjába hiba csúszik és az egyik még nem fejezi be a feladatát, de már a másik elkezd ellene dolgozni. Ilyenkor természetesen a gyengébb pozícióban lévő sérülhet.

5. Előnyök

Akkor egyáltalán mire jók ezek az agyafúrt gyakorlatok. Leginkább parasztvakításra. Az egyébként kemény alapgyakorlatokon kigyúrt Insta-hölgyek rengeteg követőt tudnak szerezni ilyen gyakorlatok posztolásával. Saját képességeiket messze felülbecsülő személyi edzők pedig rengetege új vendégre tehetnek szert ilyen gyakorlatok végeztetésével. De egyébként semmi értelmük!

depositphotos_70595415_500.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr113205163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raka1885 2017.11.09. 19:37:20

Úgy érzem megint leegyszerűsíted a végtelenségig. Mi van, ha valakinek ez az összetettség kell a változatossághoz, így a motiváció fenntartásához?

Legutóbb a hengeres dolgot is leegyszerűsítetted a rekreációra. Én például azzal szoktam egy kicsit "megropogtatni" a gerincem az egész napos asztalnál való görnyedés után. Akár edzettem, akár nem.

Nem minden fekete vagy fehér. A fitnesz környékén - ahogy mindenhol máshol - mindig lesznek divatok. A divat pedig soha nem a célszerűségről szól.

Nazareus 2017.11.09. 19:57:48

Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor ha a guggolás már önmagában is nehéz... hát még (bármilyen) súllyal? Vagy a guggolást lehet úgy neheziteni (bármilyen) súllyal, hogy megtartjuk a guggolást félállásban x ideig...

Sequoyah 2017.11.09. 20:29:49

A cikk tartalmaval egyetertek, de van egy eros fogalomzavar hogy mi is az az osszetett gyakorlat.
A fekvenyomas, guggolas, fejfole nyomas allva, felhuzas azok bizony osszetett gyakorlatok onmagukban is. Tobb, egymast tamogato izomcsoportot dolgoztat egyszerre, es igy kezdok, kozephaladok es haladok szamara a legjobb gyakorlatok. Szemben allnak az izolalt gyakorlatokkal, amik kifejezetten arra torekednek, hogy a celizmon kivul minden mast kikapcsoljanak, es csak a profi testepitoknek ajanlott, akiknek mar megvan a kivant tomeguk, csak formalni akarjak.
.
Amikrol a cikkben van szo, azokra nem is tudom van-e kifejezes, ezek mar tobbszorosen osszetett gyakorlatok, es mar valoban a minoseg rovasara mennek, sot gyakran kifejezetten veszelyesek.

igazi hős 2017.11.09. 20:33:05

@Raka1885: Az utolsó mondatoddal teljesen támogatod a szerzőt. Ő is pont ezt mondja: nem hasznos, nem értelmes, hanem divatos. Mint pl. a lyuggatott térdű nadrágok: nincs előnye, egyértelműen hátrányos, de most éppen divatos, tehát hordják.
A motivációról: legjobban a mért fejlődés motivál, ahhoz viszont rendszeresen ugyanazokat a feladatokat kell csinálnod, hogy lásd a változást. (Persze a súlyodon és a derékbőségeden is látszik a változás, ha a cél ezeknek a csökkentése. De ilyenkor is jó, ha látod mitől változik a súlyod: pl. "minden nap futok 6 km-t és fogyok heti 1 kilót, szuper eredmény".) "Tavasszal 30 felülést tudtam megcsinálni, most hatvanat", "fél éve 10 kilós súlyzóval edzettem, ma 16 kilóssal", "egy éve 3 km-t tudtam futni, most 8-at": ezek egzakt mérések. Ha kicsit áldozol rá (időt és némi pénzt) és mondjuk Stravaban vagy csak egy sima HRM programmal követed az edzéseidet, akkor láthatod ahogy gyorsulsz és javul a kondíciód (=csökken a pulzusod). Ha ugyanazt a sort csinálod, akkor a pulzusodból is látszik, ha túledzetted magad és be kéne iktatni 1-2 pihenőnapot. Ha minden nap mást csinálsz, akkor nem tudod, hogy azért érzed magad hullának, mert ez a feladat volt sok vagy azért mert az előző 3 együtt túl sok volt. Minél amatőrebb (és minél kevésbé motivált) vagy, annál fontosabb, hogy ne vidd túlzásba, mert eredmény helyett csak fáradt leszel, aztán hagyod az egészet a francba.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2017.11.09. 20:49:07

@Raka1885: Ebben van igazság. Csakugyan a motiváció fenntartásában sokat segíthet a változatosság. Azonban nem szabad, hogy ilyen gyakorlatok képezzék az edzés alapját.
Egyébként ez már inkább filozófia, mint a Crossfit esetében. Mi ér többet, az hogy százezreket vonz a súlyzós sporthoz, vagy hogy mennyi embert tesz tönkre a kicsavart gyakorlataival? Nehéz kérdés ez, de azért egy próbát megér a helyes irányba terelés.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2017.11.09. 21:01:04

@Sequoyah: Köszönöm! Összetett gyakorlaton a gimnasztika fogalmát értem (EGYSZERŰ GYAKORLAT: ha két alapforma kapcsolódik. ÖSSZETETT GYAKORLAT: három vagy annál több alapforma kapcsolódik.) A fitneszben alapgyakorlatnak hívjuk a több ízületben létrejövő gyakorlatokat. De ez egyébként csak szőrszál hasogatás, a lényeg az, amiben egyetértünk, hogy vannak idióta gyakorlatok. :-)

macmester 2017.11.09. 21:04:24

Ez nem ilyen egyszerű... nem csak az izomépítés a lényeg..
komplex gyakorlat növeli a koordinációs képességet, átmozgat, ált több izomcsoportot is terhel, van amit statikusan, van amit dinamikusan, kardió hatása is van és erősít általában
Crossfit? TRX? kettlebell?
Más lesz az edeménye 1-2 év i"lyen" gyakorlat után, nagyon más...

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2017.11.09. 21:11:25

@macmester: A motoros képességek esetében csakugyan hatékonyabbak lehetnek, ha azok fejlesztése a cél. A többség esetében azonban az izom és erőfejlesztés a cél, amire ezek a gyakorlatok csak korlátozottan alkalmasak.

macmester 2017.11.09. 21:20:20

Sérülés, ha rendesen alaposan izomcsoportonként, pontosabban izületenként fentről-fe/bentről-ki bemelegítünk edzés előtt, akér a végén kissebb súllyal is, rászánjuk azt a 15 percet, akkor csökken a séeülés veszélye, ha odafigyelünk, a tartásra, súlyre, mozdulatokra (persze szép lassan felépítve, az egyszerűbbtől a bonyolúltig) akkor is kicsi a sérülés eélye, ha rendesen lenyújtunk utána akkor is...
Minden sportba lehet sérülni

komplex gyakorlat egy török felállás, igencsak sok mindet javít és erősít.
ott egy burp medicinlabdával, az is sok mindenre jó...

Nem csak az az "egyszerű" gyakorlatnak van létjogosúltsága, ami egy adott izmot/izomcsoportot épít...
Izom építés, szépen túl lehet építeni egy egy adott izomt, aminek aztán funkciója 0
Egy komplex ezdéssel ált, arányosan épül az izom, javul a kardió, az erő...

de ez csak az én véleményem

macmester 2017.11.09. 21:26:42

@IQfitnesz.hu: :) Szerintem a motoros képesség nagyon fontos, funkcionális képesség, a "sport" lényege" izomfejlesztésre tényleg hatékonyabb a 3K bicepsz vagy tricepsz, nő az izom erősebb lesz, de valami hiányozni fog, nincs mellette kardió, mozgáskoordináció, ill, funkcionális erő...

ifjú (16 körül) koromban a body building volt ami nagyon érdekelt, menő/divatos volt (30+ éve) utána amikor karatéztam, koppant az állam hogy ott mi a testedzés fizikai része, honvédségnél (mélységi felderítő & deszantejtőernyős...) megint más volt az edzés, és a cél, nekem bejött.
És sok sok év után amikor újra elkezdtem edzeni, még mindig ez a komplex edzés fog meg.

ízlések és pofonok

Le Orme 2 2017.11.09. 22:12:15

Egyetértek a cikk mondandójával.

erkölcsi hulla 2017.11.10. 00:55:47

a nők a divat felé mennek mindig, ahova a többség, ezért lehet a buta picsákat ezzel is teljes mértékben befolyásolni. A lényeg, amivel hirdetni kell: trendi, közkedvelt, népszerű, ... és enny, a sok picsa azonnal rajta van, tele van ilyenekkel a kondi, plusz az elmaradhatatlan szétgyúrt személyi edzőikkel, akik....na, értitek.
Ja meg a masszásszalon, mik mehetnek ott:D

2017.11.10. 01:37:46

gondolom a blog kizárólag izomtömeg növeléssel foglalkozik ('gyúrós'), akkor lehet értelme a posztnak, habár ez önmagában divat hisz full külsőség a cél. plázacica megfelelője a gyúrós férfi

2017.11.10. 06:38:48

@vuvuzela importőr: "plázacica megfelelője a gyúrós férfi" - ezek szerint soha nem próbáltad ezt a sportot. Egyébként tudnád, hogy mennyi akaraterő, önuralom, erőfeszítés és kitartás kell az általad "gyúrós férfi"-nak nevezett életmódhoz.

szcs84 2017.11.10. 07:55:14

@IQfitnesz.hu:
"Ebben van igazság."
"A motoros képességek esetében csakugyan hatékonyabbak lehetnek, ha azok fejlesztése a cél. "
stb.
Akkor ez a cikk is egy "parasztvakítás" / klikkvadászat, mert nem mondja el, hogy *milyen* esetben feleslegesek a komplex gyakorlatok, miközben a kommentek között Te, azaz a szerző is bevallod, hogy mégis van értelme a dolognak...?!

Természetesen azzal egyetértek, hogy gyakran összevissza kombinálgatni a gyakorlatokat értelmetlen, és gyakran öncélú szakmaiság-mutogatás a személyi edzőknél, de saját tapasztalat alapján pl. egy bicep+fekvőtámasz vagy guggolás+fejfölött nyomás gyakorlatnak igenis van akár állóképességi, akár erőállóképességi hatása. Persze maxerő, tiszta izomtövegnövel, nah az valóban nincs.

tmm 2017.11.10. 08:05:01

4 ok hogy miért végezz összetett gyakorlatokat:
1 Az életben kizárólag összetett feladatok vannak, sokkal inkább a szeparált edzés számít különlegesnek, életidegennek
2 Szerintem rettenetesen unalmas MINDIG UGYANAZT a gyakorlatot végezni, alkalmanként egy kis összetett gyakorlat változatosságot tud vinni az edzésbe, segíthet holtponton továbblendülésben
3. csak a testépítők, meg az erősportolók edzenek szeparáltan, az alapedzés minden más sportban összetett mozgásból áll, legyen az harcművészet, labdajáték, vagy bármi más
4. Mindenki próbálja ki, és ha tetszik, akkor iktassa be az edzésprogramba, ha nem tetszik, akkor hagyja ki, de semmiképpen se mások véleménye alapján döntsön

igazi hős 2017.11.10. 08:40:48

@tmm: Ad 1. "Az életben kizárólag összetett feladatok vannak" Menj el egy összeszerelő üzembe vagy bárhová, ahol szalag mellett dolgoznak és megváltozik a véleményed. De egy kőműves, burkoló vagy festő munkája is elég sok ismétlést tartalmaz.
Ad 2. Nem ugyanazt a gyakorlatot csinálod, hanem ugyanazt a gyakorlat sort. Amatőrök szinte biztosan nem fognak 20 percet egyetlen izomcsoporttal, hanem 40-60 perc az egész edzés, minimum 5-6 különböző gyakorlattal. (Van olyan, hogy a pihenőnapokra beteszel egy rövid, egyetlen izmot célzó feladatot, de ha egy 10 perces edzést is unsz, akkor tényleg ne csináld.)
Ad 3. "az alapedzés minden más sportban összetett mozgásból áll, legyen az harcművészet, labdajáték, vagy bármi más" Vagy mást értesz összetett mozgáson, vagy sose voltál edzésen. A fekvőtámasz, a felülés, (intervallum) futás nem összetett, de még a futásból guggolás-felugrás-megfordulás sem az, legalábbis nem ilyenekről szól a poszt.

tmm 2017.11.10. 08:50:34

@igazi hős: Az összeszerelő üzemben is összetett feladatok vannak, dolgoztam ilyen helyen. Kőműves mellett is dolgoztam, és ott is összetett feladatok vannak. Az, hogy 10 féle gyakorlat van, még nem biztosítja a változatos edzést. A fekvőtámasz, a guggolás tényleg nem összetett, de ezek kiegészítő edzések.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.10. 08:57:03

Egy egyszerű gyakorlatnál oda tudsz figyelni, hogy a szalagok, az ízületek, az izmok egészséges módon terhelődjenek, egy összetettnél nem biztos. Lásd a kettlebell-es dolgok, amik a reumatológusok álma, mert sok-sok beteget szállít.
Én például minden gyakorlatot úgy végzek, hogy a legkisebb roppanást se halljam, a fáradságon kívül semmi mást ne érezzek.
Húsz évesen az ember erre nem ügyel, aztán egy két évtized múlva nem tudja mitől lettek szarok az ízületei.

bigdata 2017.11.10. 09:08:15

@Klesk: "Egyébként tudnád, hogy mennyi akaraterő, önuralom, erőfeszítés és kitartás kell az általad "gyúrós férfi"-nak nevezett életmódhoz."
Nem is beszélve a költséges alapanyagokról, mi?:)

2017.11.10. 09:14:02

@bigdata: Van akinek van segédanyag, és van akinek nincs. Aki kokszol, az sokkal nagyobb lesz, aki natúr edzést csinál, az meg természetesebb. De az általam említett erőfeszítés mindegyik verziónál megvan.

2017.11.10. 09:15:57

@tmm: Azt én sem értettem, hogy @igazi hős hol a bánatban látott a kőműves munkájában olyan munkafázisokat, ami mondjuk csak tricepszre, vagy vádlira megy. Keveri az izolált gyakorlatokat a monoton gyakorlatokkal.

Roan 2017.11.10. 16:52:01

Részben egyetértek, részben nem. A két vagy több gyakorlat összekombinálása általában tényleg fura elegyet hoz ki, de mivel nem mindenkinek az izomépítés a célja, ezért nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy értelmetlen volna. Ha valaki egészségmegőrzési céllal edz, miért ne csinálhatna ilyen gyakorlatokat, ha ezekben leli örömét? Pl. az aerobic sem túl hatékony izomépítés szempontjából a 32 ismétléses gyakorlataival, mégis olyan tömegeket vonz, akik nem mennének a terem közelébe koreografált órák nélkül.

Apró észrevétel: a fekvenyomás (sem) csak a célzott izomcsoportot dolgoztatja meg a gyakorlat végrehajtása során, hanem több izomcsoportot, többek között ez is megkülönbözteti az alapgyakorlatokat az izolációs gyakorlatoktól.

Roan 2017.11.10. 17:04:05

@Sequoyah: "Szemben allnak az izolalt gyakorlatokkal, amik kifejezetten arra torekednek, hogy a celizmon kivul minden mast kikapcsoljanak, es csak a profi testepitoknek ajanlott, akiknek mar megvan a kivant tomeguk, csak formalni akarjak." - azért ezzel vitatkoznék. Elég egysíkú edzések lennének, ha csak alapgyakorlatokat használhatnának a nem profi testépítők. Pl. tricepszre maradna a tolódzkodás, vállra a nyak mögül nyomás rúddal, stb. amiket a kezdők jó része meg sem tud csinálni. Azzal egyetértek, hogy ne az izolációs gyakorlatok tegyék ki az edzés nagy részét, nem is nagyon szoktam érteni, mikor olyanokat látok, mint a múltkor, hogy a srác a szemmel láthatóan első edzésén lévő lánynak a döntött törzsű oldalemelést mutogatta, mint nyilván egyik leghúsbavágóbb gyakorlat...

d.j 2017.11.10. 17:33:22

Még az a szerencse, hogy a nüf (burpee) nem tudja, hogy nem jó gyakorlat.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása