A hátfájás csapdája

Fáj a hátad? Kérdezz körbe, mindenkinek lesz egy okos ötlete. Elmehetsz vele orvoshoz, csontkovácshoz, terapeutához, természetgyógyászhoz. Egyik veszélyesebb, mint a másik. Injekciózhatod, megműtetheted és jöhetnek a mágneses és mindenféle szemmelverések. Jó eséllyel utána is ugyanúgy fog fájni. Van egyáltalán remény?depositphotos_104106796_500.jpg

Persze nem lehet ennyire leegyszerűsíteni a dolgot, hogy hátfájás. Rengeteg oka lehet, pszichés, szervi elváltozás, daganat és még rengeteg másféle ok. Nem vagyok orvos, nem fogom tudni felsorolni mindet. Sok esetben még a vizsgálatok sem találják meg a pontos okát.

Kivizsgáltassuk, vagy sem?

Mindjárt egy dilemmával találkozunk az elején. Ahhoz, hogy kezelni lehessen a problémát, jó lenne tudni, hogy mi okozza valójában. Ennek legegyszerűbb módjának az tűnik, hogy elmegyünk egy orvoshoz. Érdekes módon ezzel árthatunk is magunknak. És nem a felelőtlenül felírt CT vizsgálatok felesleges sugárterhelésére gondolok, hanem elménk önpusztító mivoltára. Egy átfogó vizsgálat során azt találták az USA-ban hogy a felnőtt lakosság nyolcvan százalékának van valamilyen mértékű elváltozása a gerincoszlopában, ami egy egyszerű MRI vizsgálattal feltárható. Ennek a nyolcvan százaléknak viszont csak az egy-két százalékának okoz ez bármi problémát. Ráadásul ez utóbbi egy-két százaléknak sem feltétlenül zavarja ez az életminőségét.

depositphotos_113135332_500.jpg

Viszont, ha ennek a nyolcvan százaléknak a kezébe nyomunk egy leletet a talált elváltozásról, akkor nagyrészük azonnal érezni kezdi azt és onnantól kezdve zavarni fogja. Vigyázni fog rá, meg fog változni a mozgás mintája, a tartása és az egész életvitele. Ez pedig tovább erősítheti, az amúgy fel sem ismert problémát. Van ebben igazság, viszont nehéz eldönteni, hogy melyik esettel járunk jobban. Ha viszont krónikus fájdalomról van szó, akkor érdemes.

Kezeltessük, vagy sem?

Felelőtlenség lenne egy ilyen blogban, egy ennyire nem szakmabelinek állást foglalni ebben a kérdésben. Viszont a statisztikák, legalább is az amerikaiak, amelyekkel én összefutottam, azt mutatják, hogy a fájdalomcsillapítók alkalmazása az esetek nagy részében egyáltalán nem okoz javulást, sőt függőséget is nagyobb mértékben tapasztaltak, mint gyógyulást.

A műtétek sem rendelkeznek sokkal jobb statisztikával.

Fáj egyáltalán?

Sokan egyáltalán nem a hát problémájaként kezelik a hátfájást. A világon számos országban alkalmaznak módszereket a fájdalom legyőzésére. Azokban az esetekben, mikor a kiváltó ok annyira jelentéktelen, vagy egyáltalán nem fizikai, hatalmas életminőségbeli javulást lehet elérni pusztán a fájdalom pszichés legyőzésével. Bevallom én még nem találkoztam ilyen esettel, de igén népes tábora van a módszer művelőinek.

depositphotos_6809625_500.jpg

Varázslók, kuruzslók, vajákosok

Sokan közülük igen meggyőzők tudnak lenni. Hiába születnek újabb és újabb kutatások, amelyek egyértelműen bebizonyítják, hogy a homeopátia, az akkupunktúra és még sok módszer nem több, mint szemmelverés, mégis hódítanak.

Ráadásul az orvostársadalomban is sokan élnek hasonló módszerekkel, vagy anyagi megfontolásból, vagy szimplán együgyűségből. Mágneses kütyük, Bemer ágy és még ki tudja mennyi mindenért lehet rengeteget fizetni.

depositphotos_209991430_500.jpg

Csontkovácsok

Miért nem kerültek bele az előző pontba? Hivatalosan orvosi, vagy gyógytornászi végzettség kellene hozzá, de bárki lehet csontkovács egy nap alatt. Ha beírod a gugliba, akkor azt látod, hogy október 11-én 16.500 forintért szakképzett csontkováccsá válhatsz egy nap alatt. A sokat szidott személyiedző társadalom is hónapokig kellene, hogy tanuljon. Persze nem mindenki teszi ezt. Ehhez képest, valakinek aki egy mozdulattal megölhet, elég egynapos tanfolyást végig ülnie.

depositphotos_11189014_500.jpg

Sokan esküsznek rá és állítják, hogy náluk működik. Nos, a csigolyák kikopott ízületei esetében csakugyan tudnak átmeneti javulást okozni. Ha az ízületi tok ellazul, ellaposodik, akkor a csigolyák összébb csúsznak és ez okozhat becsípődést. A csontkovács a tekergető rángatásával ezt az összecsúszott ízületet szét tudja húzni, amitől javulhat a helyzet. Ez azonban nem fog örökre úgy maradni. Pár nap után vissza fog térni az eredeti probléma.

És ez még a kisebb baj. A fenti becsípődés nem azonos a gerincsérvvel. Vagy az ízület egyéb sérüléseivel. Ha egy sérült ízületet kezdünk el csavargatni és rángatni, abból nagyobb baj is lehet.

Ja, és még egy érdekes szám. A nyaki és felsőháti gerincszakasz rángatásánál, minden egymilliomodik pukkanásra jut egy stroke. Átlagosan tízezer emberből egy meghal a recsegtetéstől számított 24 órán belül. Majd gondolj erre legközelebb, mikor hallgatod a jellegzetes pukkanást. És számolj, egymillió után minden nap ajándék lesz. (persze ennyit egy ember nem fog hallani sosem, még egy csontkovács se nagyon).

depositphotos_11189614_500.jpg

Egy elmélet és egy másik, ami segíthet

Az esetek nagy részében a fájdalom oka vagy az, hogy az alsó hát rész kompenzál valamit, vagy a nem megfelelő ízületi elrendezés.

Az első eset az ízületről ízületre elrendezés elméletéből adódik. Ahogy haladunk felfelé a lábfejünknek stabilan kell a földön támaszkodnia. A bokának ellentétben mobilisnek kell lennie. A térdnek újra stabilan kell tartania, míg a csípőnek újra mobilisnek kellene lennie. Ebből az következik, hogy az alsó hátnak stabilnak, a felsőnek pedig mobilnak kellene lennie. Azonban ha ez a lánc megszakad valahol, akkor a mellette lévő ízületek megpróbálnak kompenzálni. A csípő hajlékonyságának hiányát, azaz mobilitási problémáját az alsó hát fogja részben kompenzálni. Azaz nem fog stabilan tartani a mozgás közben, hanem ki fog hajolni semleges helyzetéből, így viszont nem képes a terhelés megfelelő felvételére és átadására. A túlterhelés pedig fájdalmas következményekkel járhat. Ez egyébként főleg azoknál jelentkezhet, akik rendszeresen mozognak.

depositphotos_113935636_500.jpg

A másik elmélet viszont mindenkit érinthet. A mozgás hiánya, az egyoldalú mozgások, beidegződések okozhatnak olyan ízületi elváltozásokat, ami miatt a páros ízületeink nem egyforma elrendeződést fognak mutatni. Ennek legjellemzőbb területe a csípő tud lenni. Simán elő tud fordulni, hogy valakinek egyforma hosszú lábszárcsontjai és combcsontjai vannak, mégis az egyik lába „rövidebb”, mint a másik. Persze ilyenkor nem a lába lesz fizikailag rövidebb, csak a csípő elrendeződésének hibájából az egyik messzebb ér, mint a másik. Az ilyen csípő elváltozások viszonylag gyakoriak, de sok esetben nem okoznak problémát, mert a szervezetünk kompenzálja ezt. Viszont azoknál, akik alsó hát fájdalomra panaszkodnak, azoknál sokkal nagyobb arányban és mértékben fordul ez elő.

 

Miért lenne jó nekünk, ha ez tényleg így lenne? Mert a problémák jelentős részéért felelhetnek, ugyanakkor kezelésük egyszerű tornával és mozgással orvosolható. A nem megfelelően stabil, vagy mobil ízületek megerősíthetőek, vagy mobilizálhatóak. A hibás ízületi elrendezés nyújtással és tornával nagy mértékben fejleszthető. Ráadásul ezek a gyakorlatok saját testsúly igénybevételével, akár otthon is végezhetők, és már napi néhány perces gyakorlással csodákra lehetnek képesek.

depositphotos_200883126_500.jpg

Javaslat?

Ha fáj, hosszabb ideje és nem nagyon tudjuk ezt valamilyen mozdulathoz kötni, akkor érdemes kivizsgáltatni. A daganatos megbetegedéseket a jelenlegi orvostudomány mellett még nagyon komolyan kell venni. Szerencsére az ilyen jellegű megbetegedések száma igen alacsony. Legalább is a gerincoszlopot érintő fajták száma.

A másik veszélyes opció a gerincsérv. Nagyon sok embernek van kisebb-nagyobb kitüremkedése a csigolyák közötti porckorong esetében. Ezek lehetnek teljesen tünetmentesek is, de minden különösebb fizikai igénybevétel nélkül is lehetnek nagyon durvák. Az igazán nagy gerinctorna mágusok szerint szinte száz százalékban tornával gyógyíthatók ezek, azonban ezt is komolyan kell venni, mert nem megfelelő kezelés esetén életünk végéig szenvedhetünk vele.

Minden más esetben pedig torna és torna. Hihetetlen hatékony tud lenni. Főleg egy súlyzós sportot űző ember számára érdekes, hogy egy ellenállás nélkül végzett mozgás, egy egyszerű gyakorlat milyen változásokat tud előidézni a szervezetünkben.

depositphotos_6867873_500.jpg

Persze itt is vannak sarlatánok, nehéz eligazodni a sok okosságban. Egy biztos, aki az egészet a törzs megerősítésére és a hasizom fejlesztésére hegyezi ki, az nem ért hozzá. Egy kitüremkedő porckorong estében az ész nélkül erősített has többet fog ártani, mint használni. Igaz, hogy segít megtámasztani a felső testet és segít a nagyobb hasűri nyomás elérésében az emeléseknél, de az egyoldalú erősítés hatására rövidülni fog, ami a csípő hiperfelxióját hozza magával, ami tovább fogja erősíteni a porckorongra ható erőt, és még jobban ki fog mozdulni a helyzetéből. Észnél kell lenni, a gerincünk nem játék! Meg a medve sem, de az egy másik blog.

www.IQfitnesz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr9715158968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.09.27. 02:32:13

Kettő dolog segit: a gyógytorna es az eletmodváltás.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása