A Sportrasszizmus

Ha kalapácsod van, akkor mindent szögnek fogsz látni. Egy erőemelő el sem tudja képzelni, hogy valaki miért futkorászik órákat. Mások a többezres tömegben együtt futva Budapest közepén, azt nem értik, hogy miért válassza valaki a tanga-risza testépítést, mikor futhatna is hetente több tíz kilométert. Nem vagyunk egyformák. És ez valószínűleg így is van rendjén.depositphotos_84915634_500.jpg

Mikor megismerkedsz valakivel, és kiderül, hogy a gyúrás a hobbid, akkor adja magát, hogy romantikusan járjatok együtt a terembe ezentúl. De mi van, ha a párodnak ez nem jön be annyira?

Sok fiatal jár a terembe, ahová én is szoktam mostanában. Lépten nyomon előfordul, hogy valamelyik becsajozik, vagy bepasizik, aztán megjelenik a választottjával. Sokszor az első alkalommal látszik, hogy valaki alkalmas-e a súlyzó edzésre vagy sem.

Pár hete jött egy pár. Az első alkalommal lelkesen tervezgették a Crossfit-es jövőjüket. A srácnak megvolt az alkata hozzá. A lány, amolyan „mackós” alkat volt, vastag bokával és zömök ízületekkel. Nem hogy a Crossfit nem lesz soha az ő területe, de valószínűleg sportolni sem fog soha folyamatosan. Mindig csak fellángolások lesznek ezek. De ez nem az ő hibája.

depositphotos_6642914_500.jpg

A másik srác (a háta mögött csak Moncsicsinek hívjuk), igazi gyúrós alkat. Izmos, nem túl okos. A barátnője ránézésre akár sportoló is lehetne, de az edzései 90% nyújtásból, 9% szeretetből és 1% nem túl kemény edzésből állnak. Minden sorozat között muszáj neki bizonyítania a középső kilenc százalékot. Valószínűleg egy testhezálló sport évekre magába szippanthatja, de szinte biztos, hogy soha nem fog súlyokat emelgetni. Ez még annyira sem probléma, mint az előző példa.

A kutatások jelenlegi állása szerint minden szempontból a súlyzós edzés a leghatékonyabb. A legjobb izomépítésre, zsírvesztésre, erőfejlesztésre, és egyáltalán minden féle mentális és fizikai probléma kezelésére. Ez azt jelenti, hogy kötelezővé kellene tenni?

Én nem tudok egy napot sem elképzelni, hogy nem mozogjak valamit. Imádok futni, akár órákon át is, hegyen-völgyön, fel-alá. De imádok súlyt lökni is. Sprintelni meg különösen szeretek. A mai napig versenyzem is ezekben a számokban. De volt idő, amikor bicikliztem órákat. Most is mennék csak időm nincs rá. Maradt az atlétika mellett a súlyzós edzés. Évek óta már. Én így vagyok boldog.

depositphotos_8501873_500.jpg

Édesanyám soha nem sportolt. Szerintem késztetése sem volt soha, hogy csináljon valamit. Hogy ezt otthonról hozta, vagy ő ilyen, azt soha nem fogom megtudni. De ő meg így érzi jól magát.

Alapvetően három féle ember létezik:

  • Aki szeret sportolni
  • Aki nem szeret és nem is sportol
  • Aki nem tudja, hogy szeret

Hogy arányaiban mennyi ember tartozik, melyik csoportba azt nem tudhatjuk.

Az első csoport az, aki kipróbált valamilyen sportágat, vagy akár többet is, és valamelyik megfogta, rabul ejtette.

A második csoport az, aki kipróbált már néhányat, de egyik sem fogta meg.

A harmadik pedig aki, még nem találkozott a kedvenc sportjával. Ha véletlenül odakeveredne egy edzésre a számára rendeltett sportágban, akkor biztos megváltozna az élete.

depositphotos_65966161_500.jpg

Viszont azok, akik megtalálták a saját kedvencüket, gyakran átesnek a ló túloldalára. Innentől jön a fent említett kalapács és szög esete. Én mint edző, szinte bármilyen problémára a saját kedvenc sportomat fogom javasolni és erőltetni. Ez részben azért van, mert azt ismerem, és arról tudom, hogyan működik. Másrészt pedig a csordaszellem dolgozik bennünk. Az emberek hisznek valamiben és szeretnek valahová tartozni. Legalábbis a többség. Ezért tudnak a szekták és a vallások olyan hatékonyak lenni. Az ember hajlamos a „csoportjáért” többet tenni, mint az egyébként elvárható lenne. Ez evolúciós ösztön. Csapatban hatékonyabbak vagyunk. Ugyanakkor pont ez a saját csoport védelme hozza magával a másik, „konkurens” csoportosulással szembeni előítéletet és negatív hozzáállást.

Ha focista lennék, megpróbálnék valahogy hajat növeszteni, hogy be tudjam lőni a sérót és intenzív köpködő és színész tanfolyam után néznék, hogy ne lógjak ki a többiek közül. Ezután felsőbbrendűen lenéznék mindenki mást, aki nem focizik. De mivel nem vagyok az, csak hobbiból szoktam néha, ezért csak azt látom, hogy nyegle fiatalok kocogásért várják a pénzt, miközben formásra belőtt sérójuk alatt vagy köpködnek, vagy hatalmas színészi játékkal próbálják bizonyítani, az összeköpködött földön fekve hogy mennyire fáj nekik, hogy a másik elfutott mellettük.

Persze ennyire nem nézem le a focistákat (ja, de mégis), csak próbálom érzékeltetni a témát. Lehetne bármely másik sportot szembe állítani.

depositphotos_140495318_500.jpg

Első körben nem azért nézzük le a másik sportolót, mert Lakatos, Cho, vagy Lukaku, ezen azért az értelmesebb réteg túl tud lépni. Hanem azért mert más sportot űz.

Divat, és egyébként elég könnyű is, most a Crossfiteseket fikázni. Az elmélet a sportág megteremtése mögött fenomenális volt. Az, ahogy emberek százezreit bevonta az aktív sportolásba az egyedülálló. De itt is megjelennek a szélsőséges irányvonalak, ami miatt életveszélyes vásári majmoknak tekintjük, az egyébként lelküket is kihajtó sportoló társainkat.

Egy maratont lefutni szép teljesítmény. húsz-huszonöt kilométer után mindig elkezd fájni valamim. Ez nem olyan, mint amikor két félidőt, vagy négy negyedet kibekkel valahogy az ember, aztán majd a többiek ma egy kicsit jobban belehúznak, én meg lazítok. A maraton, csak akkor az, ha végére értél. Komoly sportteljesítmény. Felnézünk a hosszútávfutókra? Nem. Vagy esetlen csontkollekciók, vagy a túlméretes kufferukat hatékonyan cipelő amatőrök. Mert az ő céljaik, nem egyeznek szinte semmiben sem az én céljaim.

depositphotos_237284012_500.jpg

A súlyzós sportolók között ugyanakkora az átlag IQ, mint mondjuk látványsportokat űzők, vagy az atléták között. Van ugyanannyi hülye is, viszont ez a hülye mennyiség sokkal nagyobb százalékát tölti ki a térnek, mint mondjuk a zsokék hülyéi. Ráadásul magából a sportágból fakadóan (és az orientációjukból is) hajlamosabbak az exhibicionizmusra (ki kellett gugliznom, mert nem tudtam leírni se). Emiatt jobban szembe tűnnek. Így az a kép alakult ki a gyúrós társadalomról, hogy mindenki Fekete Laci. Vagymi, hö!

Konklúzió (szófosás vége)

Persze hiába mondanám, hogy ne nézd le a másikat, mert ezt nehéz fejben megoldani. Kell hozzá egy bizonyos fokú intelligencia. A teljesítményt kell értékelni és nem a sportot, amiben azt végrehajtották.

Az edzőknek pedig meg kellene érteniük, hogy nem szabad mindenkire ugyanazt a sémát ráerőltetni. Van, aki a nagy intenzitású edzést szereti, és van, aki az alacsonyat. Akinek az olimpia súlyemelés túl monoton és egyhangú, annak ott lehet a Crossfit. De ha nem esik jól neki 100 ismétlés egylábas guggolást végrehajtani kettlebellel a feje felett bosu labdán állva, akkor még mindig ott van neki a jóga, vagy a terepfutás. Nem vagyunk egyformák, és csak akkor fog előnyünkre válni a sportolás, ha szeretjük is azt, és jók is leszünk a választott sportágunkban. Ez alkat, habitus és hozzáállás kérdése is.

depositphotos_66167431_640.jpg

Állítsuk meg a sportrasszizmust!

www.IQfitnesz.hu

Forrás most nincs, de itt egy érdekes tanulmány a témával kapcsolatban:

Box AG, Petruzzello SJ. Why do they do it? Differences in high-intensity exercise-affect between those with higher and lower intensity preference and tolerance. Psychology of Sport and Exercise. 2019 Apr 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr5815157660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beátrisz 2019.09.25. 09:00:28

Van a negyedik kategória aki utál sportolni de valahogy ráveszi magát és csinálja.

Örömhernyó 2019.09.25. 09:33:43

A sportolók egymás elleni epehányását sose értettem. Egy focista, egy úszó, muay thai-os, egy Crossfit-es és egy erőemelő simán éldegélhetne egymásról tudomást sem véve, sose kerülnek egymás útjába, mind mozog, igaz, a Crossfit-es rángatózva végzi a felhúzást, de engem ez miért kellene zavarjon, amikor a focista meg egy bőrbogyót kerget, annak se látom több értelmét. Számomra egyetlen labdajátéknak van értelme, az pedig a vízilabda, de ott is csak az úszás része miatt tudom megbocsátani, hogy labdáznak.

Ha egy minden más sportot utáló ember tollaslabdázik, az is rendben van, legalább mozog valamit.

Egy indokot tudok, amiért a focistákat, kézilabdázókat, más látványsportágak sportolóit utálni lehet, hogy rengeteget költenek rájuk az adókból. Mindenkinek a saját sportját kellene finanszírozni.

Crossfit-ben csinálnak önveszélyes dolgokat. Az amerikai fociban meg egymásnak rohannak teljes lendülettel 130 kilós feketék. Akkor inkább a Crossfit.

Örömhernyó 2019.09.25. 09:35:01

@Beátrisz: Csinálja egy darabig, aztán abbahagyja. Időszakos fellángolások lesznek csak, ha nem élvezi a sportot. Az emberek jó része ilyen.

midnight coder 2019.09.25. 10:34:44

@Örömhernyó: Igazából nekem a látványsportokkal sincs bajom addig, amíg nem közpénzbõl finanszírozzák. Szerintem közpénzből csak tömegsportot vagy mondjuk kerékpárutakat szabadna finanszírozni, ami sok ember egészségét javítja.

midnight coder 2019.09.25. 10:37:33

@Örömhernyó: Ez így van. És szerintem kell egyfajta genetika ahhoz hogy élvezd, hajlam a ráfüggésre a sport során megtermelt szerotoninra. Ami az egyik oldalon előny, a másikon hátrány is lehet, mert jó eséllyel ugyanezek könnyebben függenek más dolgoktól is, legyen az ital, kábítószer, szerencsejáték vagy cigi.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2019.09.25. 10:48:33

@Beátrisz: bármint általánosságban utálja? vagy csak azt hiszi hogy utálja, mert olyat csinál amit reklámoznak...pl fut km-ket, de közben utálja, és igazából inkább kenuzna.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2019.09.25. 10:51:25

egyébként meg a sportot, legyen az futás, foci, kondi élvezni kell....na ez az ami valahogy nincs meg..kissé túl komolyan veszik sokan az egészet

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 10:54:41

Kisgyerek korom óta utálom a sportot.

A foci szabályaival a mexikói vb alatt ismerkedtem meg 18 éves koromban, mert az akkori barátnőm focirajongó volt, minden meccset meg kellett néznem vele, s lassan elmagyaráztattam vele a szabályokat.

Meg si szoktam, ma is szoktam nézni a vb-t és az eb-t, más nem.

Ami még érdekel a sportból: a billiárd versenyek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.25. 10:57:07

Mindig is csodáltam azoknak a kitartását, akik képesek a szinte önsanyargatással felérő kemény edzésekre. Ezzel kapcsolatban felmerült bennem, vajon léteznek-e felmérések arról, vajon ezek a főként fiatal kori edzések miképpen járulnak - vagy nem járulnak - hozzá az idősebb kori jó egészséghez, hosszabb élettartamhoz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.25. 11:04:02

@midnight coder:

+100

Én is többször írtam már kommentekben, hogy kizárólag a tömegsportot kellene közpénzből finanszírozni, azt viszont a mostaninál SOKKAL jobban, pl. hogy minden kis településen is legyen tornaterem nemcsak az iskolások, hanem a lakosság részére is, ingyenesen. Ez persze pénzbe kerül, de csak a fociba ölt százmilliárdokból simán finanszírozható lenne. Arról nem is beszélve, mennyivel kevesebbet kellene költeni az egészségügyre - vagy máshonnan nézve mennyivel több jutna fejlesztésekre, jobb bérekre.

Elrettentő példa a magyar foci, ami a beléölt (stadionokat is ide számítom) súlyos százmilliárdok ellenére a béka segge alatt van. De ha nem ott lenne, akkor sincs helye a fociban a közpénznek, ahogy más versenysportban sincs. És itt közpénznek tekintendő a részben vagy teljesen állami tulajdonú cégek általi ilyen vagy olyan címen történő támogatása is.

RoGeR 2019.09.25. 14:26:08

Felkészítettem magam (remélem) egy maratoni távra. Sok időm ment el vele, főleg futással és bringázással.

Ez az időszak tanított meg arra a legjobban, hogy a súlyokat tiszteljem. Ahhoz, hogy jobban fussak rengeteget tett hozzá az, hogy otthon minimál súlyokkal, de más ingert is adtam a szervezetemnek: testsúly 50%-val guggolni, 70-80%-val felhúzni, stb.
Lehet hogy egy testépítő/erőemelő körberöhög, de a semmihez képest ez is jobb. Többet meg felszerelés hiányában nem tudtam megcsinálni.

Örömhernyó 2019.09.26. 08:58:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Önsanyargatás a tanulás is, akárcsak a sport. Hisz a gyerek valószínűleg inkább csinálna helyette mást, nincs rögtön eredménye. Aztán ha a jótanuló gyerek háromszor annyit keres majd felnőttként, mint a lusta, akkor lehet keresni az okát. A mozgást szerető gyerek meg nem lesz csapott válló, horpadt mellű, pipaszárlabú szerencsétlen.

Ami nekem nem tetszik, hogy manapság korán ráállítják a gyereket egy konkrét sportra, nem játszani hagyják, hanem egyből edzésekre viszik.
Régen fára mászás, rohangálás, grundon focizás, utcai bunyó, kergetőzés alapozta meg a gyerek érdeklődését. Ma meg a szülő eldönti, hogy Ödönke vízilabdázó, olimpikon lesz vagy profi focista és 3 éves korától hordja edzésekre, akkor is, ha nem tehetséges.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.26. 09:29:00

@Örömhernyó:

"Önsanyargatás a tanulás is, akárcsak a sport. Hisz a gyerek valószínűleg inkább csinálna helyette mást, nincs rögtön eredménye"

Csak a magam példájáról tudok írni, én nagyon ügyetlen voltam mindenféle labdajátékban, márpedig az általánosban a kézilabda, a gimnáziumban a kosárlabda volt a tornatanárunk mániája. El is könyveltek kétbalkezes, kétballábas ügyetlennek, ráadásul a gimnáziumi tornatanár szemében nem is volt ember, aki nem tudott jól kosarazni. Pedig szívesen mozogtam, szaladgáltam a pélyán, csak éppen ügyetlen voltam. Ezzel aztán egész életre megutáltatták velem a sportot.

"Ami nekem nem tetszik, hogy manapság korán ráállítják a gyereket egy konkrét sportra..."

Nagyon igazad van szerintem is.

Örömhernyó 2019.09.27. 02:31:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, a magyar iskolarendszerben a labdajátékokon túl nem látnak. Kézilabda? Nézni se szeretem. Kosárlabda? Aki magas, az eleve előnnyel indul, az alacsonyabbaknak csak statiszta szerep jut egy iskolai kosárlabda meccsen. Foci? Betonozott pályán, szemüvegesként én estem-keltem, törtem magam és a szemüvegemet. Én ügytelen voltam labda- és csapatsportokban. De szerencsére volt tájékozódási futás, karate, úszás iskola után, a szabadidőmben. Így ugyan iskolai tornaórákon szenvedtem, iskolán kívül élveztem a sportot. Az iskolai tornatanárom szerint ügyetlen voltam, a tájékozódási futók és úszók közt jól teljesítettem, karate edzésen meg rúgópajzson keresztül is gyilkos volt a combrúgásom. Ki miben jó...
Amerikában minden iskolában van birkózóedzés. Így aki nem akar amerikai fociban agysérüléseket összeszedni, az is tud sportolni. Lányoknál ez nyilván más, nekik is lehet sportot találni.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2019.09.30. 16:21:30

@Örömhernyó: minden tornatanárnak meg van a maga mániája...találkoztam párral..egyiknek a kézilabda, a másiknak a szertorna..a harmadiknak...és azt kellett orrba-szája csinálni. Én pl focizni szerettem...(teljes személyiségváltozás volt)

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) jim wendler (2) Jim Wendler (1) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása