A zsírégető pulzustartomány mítosza

Azt hinné az ember, hogy aki szakértőnek vallja magát, az konyít is valamit a dolgokhoz. (nem, én nem tartom magam annak) Azt meg aztán főleg, hogy ha valaki egy médiumban nyilvánul meg szakértőként, akkor tényleg naprakész. Erre mit olvasok valamelyik nap egy fekvő alkalmatosságról elnevezett rovatban? A fitnesz szakértő-személyiedző azt javasolja, hogy ha fogyni akarsz, akkor tartsd alacsonyan a pulzusodat. Mi ezzel a gond? Neked elmondom, ő meg valószínűleg úgysem értené.depositphotos_183847812_xl-2015_500.jpg

A szervezet energiatermelő és hasznosító rendszere egy igen bonyolult, de azért viszonylag jól ismert terület. Viszont ahhoz eléggé összetett, hogy amikor modellezni próbáljuk, akkor általában a különböző folyamatokat külön-külön vizsgáljuk. Így le tudjuk írni nagyon pontosan az ATP-ADP-ATP folyamatot, hogy hogyan lesz a cukorból energia, a zsírból és a tejsavból is. Mivel ezek más és más körülmények között hatékonyak, ezért az emberek hajlamosak külön kezelni őket és azt mondani, hogy nagyon kis terhelés és alacsony pulzus mellett csak zsírból nyerünk energiát, nagyon rövid és intenzív terhelés esetén meg csak a glikogén raktárakból.

A valóság ezzel szemben az, hogy szinte mindig minden folyamat egyszerre történik, csak az arányuk változik. Amíg a szervezetben van elég eltárolt glikogén, addig a egy sima séta esetében is lesznek sejtek, amelyek glükózból fognak energiát előállítani. Igaz, hogy a többség zsírból de a két folyamat egyszerre fog futni. És bizony ott lesz a tejsav is. Ettől persze még igaz lehet, hogy az adott terhelés mellett az energia nagy részét zsírból fogjuk előállítani. Tehát eddig még akár igaza is lehetne a szakértőnknek.

depositphotos_92772464_xl-2015_500.jpg

Oké, de mi az a terhelés, amikor főleg csak zsírt fogunk lebontani? Általában közvetve tudjuk csak megadni, azaz a pulzusszámot tudjuk meghatározni. Így azt szokták mondani, hogy a maximális pulzus 65-75%-a közötti érték az optimális zsírégető tartomány. Az én esetemben mondjuk ez (220-45) x  0,7 = 122,5 lenne. Tehát, ha olyan lassan futnék, vagy olyan gyorsan sétálnék, hogy a pulzusom 122 körül lenne, akkor arányaiban a legtöbb zsírt égetném el. Ez olyan 500 kcal-t jelentene nálam átlagosan. Ha ezt tisztán zsírból tudnám fedezni, akkor ez 56 gramm zsírt jelentene. A legoptimálisabb esetben is 1 kg testsúly elvesztése ~87% zsírból és 13% egyébből (fehérje, víz, glükóz) áll, ami azt jelenti, hogy lesarkítva, hogy ez csak 49 gramm körül van. Így, megint csak durván leegyszerűsítve a dolgot 20 órát kell egy kg zsír elégetéséhez mozogni. Feltéve, hogy a kalóriabevitelünk pont fedezi a fenntartási igényt.

 

Mi a helyzet, mondjuk egy HIIT edzéssel, vagy egy óra gyors futással, vagy testépítéssel. Igaz, hogy óránként akár 600-800 kcal-t is elégetünk, de bizony annak nagy része glükóz felhasználásával fog történni. Az hogy milyen arányban azt szinte lehetetlen megmondani, mert erősen egyénfüggő és a terhelés idő-intenzitás függvényében jelentősen változhat. A lassabb anyagcseréjű” emberek sokkal nagyobb hatékonysággal állítanak elő ATP-t, tehát kevesebb energiát használnak el.

Viszont ha kevesebb zsírt is használtunk el az adott óra alatt még ott marad a misztikus után égető hatás. Ez ugyan messze nem annyira jól ismert terület, mint az anyagcsere folyamatok, de a regeneráció és az adaptáció ugyanúgy energiába kerül a szervezetnek. Ráadásul ez egy igen hosszú folyamat, akár 48 óra is lehet. Így az egy óra intenzív mozgásunk legalább a dupláját fogja jelenteni, azaz 1200-1600 kcal-t. Ez megint egyén és mozgásfüggő érték lesz, de a lényeg, hogy a zsírégető csoda pulzusunkhoz képest 3-10(!)-szeres kalória felhasználást tudunk produkálni. Ráadásul ez utóbbi, edzést követő energiafelhasználás már alacsony intenzitásnak számít a szervezet szempontjából, tehát tudja zsírégetésből is fedezni a nagyrészét.

depositphotos_11326338_xl-2015_500.jpg

Tehát: Egyrészt sokkal több kalóriát fogunk elhasználni adott idő ráfordításával, másrészt, ha arányaiban több is lesz ebből a glükózból származó energia, abszolút értékben a zsír mennyisége mégsem lesz kevesebb. Harmadrészt pedig nem elég, hogy ezekkel a mozgásformákkal hatékonyabban lehet zsírt égetni, de még az alakunknak, a keringési rendszerünknek és az idegrendszerünknek is jobbat tesz. Lehet zsírégető tartományban tingli-tanglizni, de nem sok értelme van. Még kezdők esetében sem, mert nekik meg olyan gyorsan és könnyen felszalad a pulzusuk, hogy már a beöltözés során magasabb lesz, mint a zsírégető tartomány és akkor még el sem jutottunk a bemelegítésig.

Szóval ne hallgassatok a fitnesz-sarlatánokra (rám se), csináljátok, ami jól esik, ahogy jól esik, a lényeg, hogy mozogjatok!

Ha pedig segítségre van szükségetek, akkor itt számíthattok ránk!

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr3314359655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeki_74 2018.11.08. 13:54:50

Nagyjából egyet is értek, nekem is égnek állt a hajam minap egy cikk kapcsán (amit persze nem tudtam kommentelni).
Apróság: a 220-életkort szvsz el kéne felejteni. Nálam ez 176 lenne, ehhez képest a saját tesztjeimen 196-t többször produkáltam, de egyes idősb futótársaknak 200 felett is van a max pulzusa.

Bobby Newmark 2018.11.08. 14:21:07

Nem az a szakértő, aki annak tartja magát, hanem akit más szakmabeliek annak tartanak.

OkoskaTo:rp 2018.11.08. 14:21:10

Azon kívül, hogy persze baromság a zsírégető zónát javasolni, megpróbálhatjuk megérteni a mögötte rejlő valódi indokokat.

Ez pedig egyszerű: Az ilyen fekvőalkalmatosságos tingli-tangli néni nem véletlenül tart ott, ahol. Például mert lelkileg alkalmatlan a komoly erőfeszítésre, és próbál felmentést találni magának, hogy tulajdonképp jobb is, ha nem szakad bele. Vagy mert zsírégetésre szoruló elhízott, ezért már az is előrelépés, ha egyáltalán ráveszi magát, hogy megmozduljon, nemhogy egyből komoly edzést végezzen. Mennyivel kellemesebb (és fenntarthatóbb!) hetente háromszor fél órát ellötyögni a barinőkkel csevegve, mint akár csak heti egyszer megpusztulni, és egy hétig gyűjteni a lelkierőt a következő edzésig.

Gekko 2018.11.08. 14:44:01

A fittness az egy üzlet. Azoknak, akik elmennek futni, lejárnak termekbe / klubbokba nagy része csak a bolondok aranyát kapirgálja.
Ezekre a szerencsétlenekre épül rá a fitness ipar, a maga sarlatánjaival. Hányszor hallani / látni a pulzust kalkuláló, tele "tépezett" szerencsétleneket, akik a legújabb sport kollekciókban edzik az éppen aktuális divat szerint magukat...

Mondjuk annál, aki semmit sem csinál, még ez is jobb:-)

Ekézést félretéve, van az a szint, ahol már számít a pulzus, ahol az edzés módszer csiszolása mozdulat szinten hoz hasznot. De az nem a tömegsport népe. Csak hát mindenki szereti túlgondolni, főleg, mióta az internet félhülyéi elszabadultak, és mindenki lelkesen oszthatja az észt.

dreamhotep 2018.11.08. 14:48:41

zsírégetéshez a legjobb megvárni amíg kiürül a máj és utána edzeni.
google: intermittent fasting
3 percet javult a szig.köröm...
úgyhogy eatless, baby
este hattól másnap délig csak víz. edzés 10kor.
a kétóránkénti evés a teszkó-kor hazugsága. az evolúció százezer éveken át alakította ilyenné az emberi testet, egy kiló zsír 7000Kcal. mindenkinek heteken át elég tartaléka van, + pihentetni kell az emésztőrendszert.
újabb mítosz busted.

pöre 2018.11.08. 15:02:23

Köszi, hogy megírtad. Annyira szerettem volna valahogy jelezni a kérdéses cikknél, hogy ez mekkora hülyeség, de nem lehetett...

Bobby Newmark 2018.11.08. 15:12:05

Szerintem egyébként meg nem hülyeség, amit írt a másik cikk, csak elbaszott szarul van megírva.
Csak mert azok a cikkek is pontosan ugyanezt mondják:
1a. kardió esetében a közepes terhelésű mozgás használ leginkább zsírt
1b. hatékonyabb, mint kifulladásig sprintelni, mert az szénhidrátból megy
2. de a súlyzós edzés hatékonyabb
3. talán a kettő párhuzamosan a legjobb.

Az, hogy ezt csak háromszori olvasásra lehet belőle kihámozni úgy, hogy én TUDOK olvasni, az már inkább az újságíró, mint a forrásának a hibája.

pöre 2018.11.08. 15:30:22

@Bobby Newmark: akkor próbáld meg ugyanolyan értőn elolvasni ugyanezt a bejegyzést is. 3x, és akkor lehet megérted a különbséget.

Alick 2018.11.08. 15:44:20

@szeki_74: Teljesen jogos, de inkább azt kéne figyelni hogy milyen magas pulzusszám tartható pár percen keresztül, illetve jó lenne tudni a tejsavképződés szintjét.
Egyéni terhelésélettani felmérésre ma már jó pár helyen be lehet jelentkezni, hasznos tanácsokat adnak.

LaLinea 2018.11.08. 15:45:01

Még egy szempont: beteg, idős, túlsúlyos embereknél (és talán másoknál is) az is nagyon fontos, hogy ne menjen el az ember kedve az edzéstől. A beteg és/vagy edzetlen egyed baromi gyorsan túlterheli a szívét, ha túl erősen hajt - persze azért, mert nem szakszerűen csinálja, nyilván.

Szóval az óvatos, fokozatos hozzászoktatás rengeteg embernél szinte a legfontosabb kérdés és ehhez passzol az itt kritizált cikkben javasolt módszer. Nyilván más a szabály egy edzésben lévő akárhány évesnél. Nekem ez masszív tapasztalat, régen sokat futottam, most COPD-s vagyok és sokat mozgok relatíve, de nagyon meg kellett küzdenem a magamat túlterheléssel, hogy ne hagyjam abba.

A mozgás-adagolásról írtam egy szösszenetet:

szuszogoblog.hu/2016/10/09/ham/

örülnék minden visszajelzésnek. Szapulni is szabad. :)

Alick 2018.11.08. 15:45:48

@szeki_74: A nyugalmi pulzus és a mért maximum közötti szorzó mutatja meg a terhelhetőséget.

szeki_74 2018.11.08. 15:49:13

@Alick: Ez így van, egyetértünk (nekem a félmaratoni pulzusom 174, amivel 1,5 óra után érzem, hogy kezdek savasodni, maratoni 163-165, stb - ha összeszedtem magam tavaszra, majd ki is méretem). Amire utaltam, hogy a max pulzusnál ez a régi hüvelykujj szabály mennyire messze van a ténylegestől. Elhiszem, hogy átlagosan ok, de átlagemberekből van a legkevesebb, nagy a szórás :-)

szeki_74 2018.11.08. 15:54:02

@Alick: Én is így tudom. 42 ébredés után.

RobertJ 2018.11.08. 16:02:51

Bár nem olvastam az említett cikket, nem ismeretlen ez az elmélet ill. témakör. De amint többen is írták, kicsit más a célközönség. Ez egy kicsit ahhoz hasonlít, amit bulvár lapokban lehet olvasni időről időre, hogy a szex milyen jó kalóriaégetésre...

Bobby Newmark 2018.11.08. 16:19:24

@pöre: Elolvastam de a legnagyobb eltérések szalmabábok, amik nincsenek a kritizált cikkben.

Pl ez különösen csúnya, annak fényében, hogy ilyet egy szóval nem állított a másik cikk:
"ezért az emberek hajlamosak külön kezelni őket és azt mondani, hogy nagyon kis terhelés és alacsony pulzus mellett csak zsírból nyerünk energiát, nagyon rövid és intenzív terhelés esetén meg csak a glikogén raktárakból."

De ha már itt tartunk, EZ a cikk is eléggé hulladék, mert ugyan kijelenti, hogy " eddig még akár igaza is lehetne a szakértőnknek.", aztán elfelejti kifejteni, hogy miben nincs, hanem így elkalandozik mesélősbe. És közben nem mond ellent a másik cikknek.

Szóval akkor mialófasz, igazából?

2018.11.08. 18:17:58

Nem a fogyás miatt érdemes alacsony pulzustartományban IS futni.

Hanem elsősorban azért, mert szükséges a fejlődéshez. A csak és kizárólag intenzív edzés egyrészt sérülésveszéles, másrészt elsősorban azt fejleszti, hogy mennyit tudsz magas pulzustartományban tölteni, míg a kis intenzítású edzés inkáb azt, hogy adott pulzustartományban mekkora teljesítményre vagy képes. Nem véletlenül futnak a profi futók az alapozás elején sokkal töb hosszú, lassú, egyenleteset, és kevesebb résztávot.

Másrészt a zsírégető zóna sem arról szól, hogy attól jobban lehet fogyni, hanem annak a képességnek a fejlesztése, hogy minél nagyobb teljesítmény mellett tudjad az energiaszükségleted minél nagyobb brészét zsírból fedezni. Maratoni futásra, vagy különösen ultrafutásra készülve ez nem utolsó szempont.

2018.11.08. 18:25:38

@OkoskaTo:rp:
Profi futók álltak át a 60-as, 70-es években a PTA (pain, torture, agony) módszerről az LSD (long, slow, distance) módszerre az edzéseik során, és ezzel új világrekordokat döntöttek még a rövidebb hosszútávokon is. Biztosan ők voltak a hülyék.

Tudom, hogy a HIIT egy harmadik szintén modern módszer, a profik ma az LSD és a HIIT kombinaciójával készülnek, de a HIIT LSD nélkül egy kezdőnek PTA lenne.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.11.09. 09:55:37

@Zabalint: Az itt most fikázott cikk nem a futásról szólt, hanem a fogyáshoz próbált tanácsot adni. Az teljesen más, amikor egy hosszútávfutó fejleszti az anyagcseréjét és a zsírfelhasználási képességét. Az viszont tény, hogy ezt alacsony pulzus mellett tudják megtenni.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.11.09. 09:57:02

@Bobby Newmark: Biztos annyira kiborultam a cikk elolvasásától, hogy nem tudtam higgadtan megfogalmazni a gondolataimat. Elő szokott fordulni. :-)

OkoskaTo:rp 2018.11.09. 13:03:33

@Zabalint: Most kifejezetten a zsírégetésről van szó, és nem az állóképességről.

@IQfitnesz.hu : Mókás, hogy két nappal később az Index-csoport másik női magazinja az ominózus írást kiválóan cáfoló cikket hozott le. Szóval azért még szőkenősen is lehet a valósághoz jobban közelítő dolgokat megírni.
femina.hu/fogyokura/stagnalo-fogyas-beinditasa/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

2018.11.09. 15:41:12

@IQfitnesz.hu:
Egy kezdőnek pontosan ugyanerre van szüksége, hogy utána/mellette magasabb pulzustartományban edzhessen.

2018.11.09. 15:44:01

@OkoskaTo:rp:
Ha jó az állóképességed, sokkal több intenzív edzést is tudsz végezni sérülésveszély és túlterhelés nélkül. Pusztán intenzív edzéssel kezdeni olyan, mint ha a tetőtől építenéd a házat.

A butaság ragadós, úgy egy hónapja egy másik blog is "cáfolta a mítoszt".

Roan 2018.11.09. 23:52:08

Ez szerintem kicsit egyoldalúra sikeredett. Nem igazán hiszek abban, hogy csak egy módszer lenne hatékony, legfeljebb a megközelítés, és így a használói igények mások.

Alacsony intenzitással nagyobb volumen és terjedelem érhető el a HIIT-tel szemben (HIIT edzés csak heti 1-2 alkalommal javasolt, átlag időtartam 20-40 perc, alacsony intenzitás akár napi szinten, és több órás is lehet), továbbá, elég sokan (túlsúlyos, régóta nem sportolt, magas vérnyomás, stb.) simán szívinfarktust kapnának, ha ész nélkül belevágnának a HIIT-be. Szóval megvan a LI terepe is, csak meg kell találni.

Szvsz a módszerek kombinálása a nyerő: aerob+ellenállásos edzés, az aerob pedig a személy állapotától, idejétől függően lehet LI vagy HIIT, de még inkább mindkettő kombinációja, ha az illető állapota engedi.

Bobby Newmark 2018.11.11. 18:50:16

@IQfitnesz.hu: Na de akkor mi baszott fel, hogy ha végeredményében ugyanazt mondod másképp, meg talán egy hajszálnyival pontosabban megfogalmazva?

Mondjuk az engem is felkúrt, hogy a cím két edzésmódszert említ, aztán a cikkből egyet sem lehet egyértelműen kihámozni, hogy mire gondolt a költő. De nem azzal baszott fel, amit mond, hanem amilyen fos módon van megírva...

2018.11.12. 09:07:09

@Roan:
Ráadásul a LI edzéssel növelhető a HIIT edzésben a terhelhetőség. Nekem nagyon az jön le, hogy a fitnesszipar próbálja azt beadni hogy kevés időráfordítással is lehet komoly eredményt elérni. Pedig a mozgásra bizony időt kell szánni.

Nickyyyyy 2019.11.27. 21:37:28

Az a szakértő jól tudja

Nickyyyyy 2019.11.27. 21:47:05

Ádám norbert nem sarlatán.. Az egyik legprofibb

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) IQfitnesz (5) iqfitnesz (1) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim wendler (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása