Izomcsoportok edzése: A vádli

Mikor elhatároztam, hogy elkezdem összeírni a gondolataimat az egyes izomcsoportok edzéséről, akkor azonnal a kedvencem, a vádli ugrott be. Az egyik legérdekesebb izomcsoport. A többség gyűlöli az edzését, mások megcsinálják, mert muszáj, de nagyon ritkán hallok olyanról, akinek a kedvence lenne. Régen nekem sem volt az, de ahogy egyre jobban kiismertem a működését és a fejlesztési lehetőségeit, úgy kezdtem egyre jobban megszeretni. Következzen tehát a vádli és az edzése!depositphotos_86313130_xl-2015_1.jpg

Anatómia 1x1

Amit mi nemes egyszerűséggel vádlinak hívunk, az több kisebb izom együtt. Ez persze majd a legtöbb izomcsoportnál így lesz. Ezért is szoktuk izomcsoportként hivatkozni egy adott területre. Tehát a vádlin a lábszár hajlító izmait értjük, melyek a talp hajlítását végzik. Ezt a feladatot a háromfejű lábikraizom végzi főleg, mely egyből két izmot is magába foglal, a kétfejű lábikraizmot és a gázlóizmot. Előbbi a combcsonton ered, míg utóbbi a lábszárcsonton, majd egyesülnek az achilles ínban és tapadnak a bokán. Ez az eredés dolog itt különösen fontos lesz majd.

Rajtuk kívül még a következő izmok találhatóak itt: hátulsó sípcsonti izom, hosszú öregujjhajlító izom, hosszú lábujjakat hajlító izom, szárkapcsi izmok, hosszú szárkapcsi izom, rövid szárkapcsi izom.

A vádli tömegét a kétfejű lábikraizom és a gázlóizom adja, de mivel egy sokak nehezen fejleszthető területnek tartják, így célszerű megragadni minden egyes apró lehetőséget a fejlesztésére. De erről majd később.

A tökéletes vádlihoz születni kell, de ez minden más izomcsoportra is igaz. Azonban itt van még egy jelentős különbség. Nem csak a méret és az alak az, amit szüleinktől kapunk, hanem az izmorostok típusa is. Így ha valakinek gyors összehúzódású rostokból áll túlnyomó részben a vádlija, akkor legyen az bármilyen pálcika is, idővel nagyra növeszthető. Akinek viszont a lassú rostok vannak túlsúlyban, annak szinte lehetetlen küldetés szép és nagy vádlit varázsolnia. Cserébe el fog tudni futni vele a világ végéig. Nemrég még ennyiben ki is merült volna a dolog, és ha gyors rostjaid vannak, akkor ne vágyj a maratonra, ha pedig lassú, akkor ne akarj testépítő lenni. Szerencsére ma már tudjuk, hogy egyáltalán nincs teljesen lejátszva ez a dolog. Egyrészt Nem úgy néz ki a valóság, hogy vannak csak gyors és csak lassú rostok, nem vörös-fehér ez a világ, vannak világos piros, rózsaszín és piros dolgok is benne. Van átmenet a rostok között. Ráadásul fejlesztéssel át is tudnak változni. Hosszútávfutóknál megfigyelték, hogy az évek során folyamatosan nőtt a lassú izomrostok mennyisége és csökkent a gyorsaké. Azért gyökeres változásra ne számítsunk és az a kis változás is évekbe fog telni és rengeteg munka és kitartás kell hozzá.

A vádli edzése

Azon kevesek, akik edzik, azok két fő elv alapján szokták edzeni. Az egyik csoport azt mondja, hogy a vádli egész nap összehűzódik és elernyed, naponta akár több ezerszer is egy átlagember esetében, ezért edzés közben is magas ismétlésszámokkal kell bombázni. A másik csoport pedig azt vallja, hogy mivel ez egy makacs izmocsak, ezért iszonyú súlyokkal kell bombázni. Igazából mindkét csoport jó irányba kapisgál.

Az átlag esetében a gázlóizom jellemzően lassú rostokat szokott tartalmazni, míg a kétfejű lábikraizom többségében gyors rostokat. Ezért utóbbinak nagy súlyra és 5-12 közötti ismétléstartományra van szüksége, míg a gázlóizomnak kisebb súlyra és akár 25-50 ismétlésszámra is.

Persze ez egyénfüggő, de a lassú rostokat hiába is fejlesztjük, mert elég nehezen reagálnak a tömemgnövelésre.

depositphotos_39777843_xl-2015_500.jpg

Szerencsére viszonylag könnyű a két izmot külön izolálni. Ez az anatómiából adódik. A kétfejű lábikraizom a combcsonton ered, ezért nyújtott láb esetében tud teljesen kinyúlni és optimálisan dolgozni, míg a gázlóizmot nem befolyásolja a lábszár helyzete. Ő nyújtott lábnál is dolgozni, de mivel a kétfejű erősebb (és gyorsabb is) nála, így az veszi át a terhelést róla. Ezért a kétfejűt nyújtott lábbal tudjuk edzeni, míg a gázlóizmot hajlított láb esetében.

Tehát az álló vádli, a szamárvádli és a lábtoló gépen végzett vádli (még ha ülő lábtoló gép akkor is) a kétfejű lábikraizmot fejleszti. Az ülő vádli, amikor be van hajlítva a lábunk, az a gázlóizmot.

A kétfejű edzése a keményebb meló. Ha elsőre nem is fog menni nagy súllyal, akkor is néhány hét alatt az ember jelentős súlyokig tud eljutni. Ráadásul a mozdulat, ami nem más, mint egy lábujjhegyre állás, elég instabil mutatvány, ezért célszerű inkább gépeket használni. Egy átalgosnál rosszabb genetikájú sportoló (testépítés szempontjából) is saját súlyának két-háromszorosát képes megmozgatni 5-10 ismétlésre. Ezért kétkezes súlyzóval a nyakban billegni elég balesetveszélyes tud lenni. Lehet ugyan ezen segíteni és egy lábon végezni, egykezes súlyzóval a kézben, de akkor meg tartani kell egy böszme nagy egykezest hosszan, ami sokkal inkább lesz egy alkargyakorlat, mint vádli.

A legjobb erre a smith keret, a lapsúlyos lábtológépek, és a legtöbb gugguló gép is.

A gázló izom edzésére az ülő gyakorlatok már korlátozottabb számban elérhetőek, de azért itt is van megoldás, mert a legtöbb normális helyen elérhető ülő vádligép, ahol nincs, ott lehet smith kerettel kínlódni, vagy egykezes súlyzókkal egyensúlyozni a térdeinken. Viszont itt sokkal kisebb lesz a súly a magas ismétlésszámok miatt, ezért nem egy lehetetlen küldetés a saját súlyunk körüli súlyt fel-lepakolni a térdeinkre.

Érdekes módon a legtöbb sportág nem foglalkozik a vádli erőfejlesztésével külön. Még az atléták hagyján, mert ott azért a lépcsőzés, gátszökdelések és a különböző ugrások fejlesztik valamilyen mértékben, de a többiek nem szoktak vele foglalkozni. Pedig minden esetben, mikor a talpunkon állva próbálunk erőt kifejteni, akkor a vádli az, ami stabilizálja első lépésben a testhelyzetünket. A teljes kifejtett erőt ő adja át a föld felé. Fel szokták hozni ellenérvként, hogy lassítja a futást, lemerevít és csökkenti az ugrás erejét, de ez messze nem így van. A futás esetében növeli az ellépés erejét, amivel csökken a talajon töltött idő, így nő a sebesség. Az ugrásokat is fejleszteni lehet a vádli erejének növelésével. Ami viszont a legfontosabb, az az, hogy a sérülés veszélyét lehet jelentősen csökkenteni a vádli súlyzós edzésével. A gyors futások esetében combhajlító után a második legsérülékenyebb testrészünk a vádli. Viszont a folyamatos és hatékony ellenállásedzéssel ez a sérülékenység drasztikusan csökkenthető.

Mint azt a felépítésénél írtam, több kisebb izomból áll. Ez a sérülések elkerülésénél igen fontos észben tartani. A két nagyobb izom szerepe főleg a talphajlítása, míg a kisebbek szerepe már vegyes, a lábujjak mozgatásától az oldalirányú döntésig és forgatásig többféle. Ha a két nagy „erős”, a többivel pedig nem foglalkozunk, akkor bizonyos helyzetekben túl tudjuk a kicsiket terhelni. Ilyenkor szoktak jönni a bosu labdával, meg mindenféle borzasztó okossággal, de nem kell ennyire túlbonyolítani. Elég, ha figyelünk rá, hogy a vádlizás közben sorozatonként, vagy edzésenként mindig egy kicsit változtassunk a lábfejünk pozícióján. Néha forgassuk kissé befelé, máskor legyen párhuzamos, vagy kisség álljon kifelé. Néha terheljünk a belső élre jobban, néha pedig a külsőre. De a legjobb néha ugrálni egy kicsit. Ugrálókötelezni, vagy bokszdzsámpolni egy kicsit, vagy a keményebbek gátszökdelhetnek is.

Milyen gyakran eddzük?

Na, itt jön el a mindennapos használók elméletének az ideje. Habár ez egy picike kis izomcsoportnak tűnik, messze nem az. Ráadásul tényleg folyamatos használatra lett tervezve. Azaz minden nap lehet terhelni. Főleg a gázlóizom bírja a terhelést, de a kétfejűt is le lehet edzeni akár hetente négyszer-ötször is. Akik tényleg foglalkozni akarnak vele és szükségül van a méret vagy erő növelésére, nekik azt javaslom, hogy minden edzésen dolgozzák meg, egyik edzésen a kétfejűt, valamilyen álló gyakorlattal, a következőn pedig a gázlóizmot ülő vádli gyakorlattal és így továbbb váltogatva.

depositphotos_63714991_xl-2015_500.jpg

Hány sorozattal?

Attól függ hányszor edzük egy héten közvetve, vagy közvetlenül. Én most heti három súlyzós edzés mellett három futó edzést is tartok, így hatszor terhelem őket egy héten. Ez persze messze nem átlagos és messze nem jellemző, de így most a három futó edzés mellett három alkalommal 3-4 sorozat súlyzós edzést végzek edzésenként, azaz 8-12 sorozatot egy héten. Ha nem futnék, akkor ez 16-20 sorozat lenne hetente.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy akiknek könnyen fejlődik, azok csináljanak heti 10-15 sorozatot, akiknek pedig nehezen fejlődik, azok végezzenek 15-25 sorozatot. Ennél többet már nincs érteleme, kevesebbet meg megint nem.

Hány ismétléssel?

Ezt már fentebb nagyjából leírtam. Az álló gyakorlatoknál, azoknak, akiknek jellemzően gyors rostjaik vannak, azoknak 4-8 ismétlés, akiknek inkább lassú, azok 6-12 ismétlést. Honnan tudod, hogy melyikkel rendelkezel? Ha jól megy a futás, akkor inkább lassú, ha meg szép nagy vádlid van magától is, akkor valószínűleg gyors.

A gázlóizom ülő gyakorlatainál pedig 12-30, vagy 25-50 ismétlés is lehet.

Mekkora súllyal?

Ez a legegyszerűbb kérdés. Akkora súlyt válassz, amivel az előírt ismétlés és sorozatszámot el tudod szabályosan végezni. Ha a tömegnövelés a cél, akkor menj el nyugodtan bukásig, ha az erőszintjét szeretnéd fejleszteni, akkor nagyobb súllyal, de állj meg 1-2 ismétléssel a bukás előtt.

Figyelj oda, mert ezek tényleg nagy súlyok lesznek. Még kezdő nőknél is simán menni fog 100-150 kilós kétlábas vádlizás lapsúlyos gépen. Vagy 60-80 kilóval a nyakban smith keretben.

depositphotos_51489109_xl-2015_500.jpg

Hogyan végezzük a gyakorlatokat?

A klasszikus iskola szerint 2 másodperc alatt felemeled a súlyt, fent megtartod 1 másodpercig, 4 másodperc alatt leengeded, lent teljesen kinyújtva megállítod2-4 másodpercre, majd kezded előlről. A kevésbé klasszikusok szerint nem kell ennyire lelassítani, csak az a lényeg, hogy mindkét végponton teljes kinyúlás legyen. A TSM szerint pedig legyen nagy a súly. Mint minden más testrésznél itt is fontos, hogy a funkcionalitását megőrizzük, azaz az edzésnek nem szabad a mindennapos élet korlátozó tényezőjévé válnia. Ezért célszerű elmenni mindkét végpontig, és ott erősen nyújtani az ismétlés során, hogy megőrizzük a teljes mozgástartományt, vagy akár növeljük is folyamatosan egy kicsit. Felfelé gyorsabban mozogjunk, míg lefelé lassabban eresszük vissza a súlyt. A vádli hajlamos a rövidülésre, aminek hatására jobb esetben csak romlik majd a futásunk, a guggolásunk technikája, rosszabb esetben pedig előbb-utóbb achilles ín szakadás lesz a vége egy hirtelen megmozdulásnál.

Lehet változtatni az alakján?

A két fej arányán minimálisat isszonyú munkával. A méretén igen, a vastagságán is. Viszont az, hogy milyen hosszú az izom és milyen hosszú a szalag a végén, azon nem. Így van, akinek úgy néz ki, mint ha a golyói lecsúsztak volna a térde alá, másoknak meg a térdük alatt is egy comb van. Ezzel nem fogsz tudni mit kezdeni.

Egy a lényeg, ne hanyagold el az edzését. Még ha elégedett is vagy a méretével, akkor is fejleszd az erejét, meglátod, meghálálja a gondoskodást!

depositphotos_53026641_xl-2015_500.jpg

Ha pedig edzéstervre van szükséged hozzá, vagy csak kérdésed lenne, akkor keress minket itt nyugodtan!

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr9214223069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

folosleges_hozzaszolas 2018.09.07. 09:47:43

hát ez nagyon jó lett, köszi

szeretném hozzáfűzni, hogy szerintem sok-sok nyújtással lehet változtatni az alakján, legalábbis nyújtással megelzőhetjük a megrövidülését.

folosleges_hozzaszolas 2018.09.07. 09:54:51

Jah, és még valami...

Mivel a kétfejű lábikraizom a combcsonton ered (ahogy a cikkben is írva van), így a vádli is be tud kapcsolódni a térdhajlításba!

Elég sokszor látok konditeremben commbhajlítóra edzeni kívánokat, miközben vádlival emelik a súlyt, miközen a combhajlító izmuk minimálisan van terhelve és fejldőni sem fog ;-)

Brix 2018.09.07. 10:30:50

A problèma ott van, hogy manapság az olyan komoly álló vádligèpek, amelykre akár 300-350 kg-ot is fel lehet pakolni, kimentek a divatból. Akik igazán komoly vádlit èpítettek fel gyengèbb genetikai háttèrrel, mint Arnold vagy pèldakèpe Reg Park mind óriási súlyokat használtak ès hetente többször edzettèk a vádlit. A fitness gèpek, persze annak akinek jó a gentikája , megedzik a vádliját, akinek meg nem, annak nem változik semennyit sem..A nagy súly használata , amit persze mèg sèrülèsveszèly- mentesen , teljes mozgástartományban tudunk mozgatni a fő titok, ha nagy vádlit akarunk.

Treff Bubi 2018.09.07. 10:32:17

"Így van, akinek úgy néz ki, mint ha a golyói lecsúsztak volna a térde alá, másoknak meg a térdük alatt is egy comb van. " - ezen hangosan röhögtem :D
Köszi a gyors-lassú izolációs tippeket, én eddig minden edzésem csináltam ülve és állva is. Megnézem, szétszedve milyen lesz a változás (gyenge vádlis vagyok).

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.09.07. 10:49:35

@folosleges_hozzaszolas: Köszönöm! A nyújtás nagyon fontos minden izomcsoport esetében, amire keményen edzünk, mert ha nem figyelünk, akkor automatikusan rövidül a mozgástartomány, ami sérüléshez és rossz tartáshoz vezethet.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.09.07. 10:54:51

@Brix: Igen, ebben van igazság. Sajnos egy idő múlva akkora súlyok kellenek, ami nem mindenhol elérhető. Ebből a szempontból a smith keret talán az egyik jó megoldás, azokra azért fel lehet pakolni 300 kiló feletti súlyokat is. Vagy például én a lapsúlyoson szoktam egy lábbal vádlizni, mert csak 190 kiló súly van rajta.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.09.07. 10:56:01

@Treff Bubi: Köszönöm, a téma fontossága megkívánta a komoly előadásmódot.

ComLo 2018.09.07. 11:58:08

Talán életem leginkább OFF Topic bejegyzése, de rohadtul érdekelne a válasz ...

Érdekes ez az Index-es blogketrec. Évekig egy stabil, konstans szintet hozott. Majd idéntől mintha kicsit változott volna ... amióta február-március környékétől elkezdtem volna edzeni (OFF Topic az OFF Topic-ban: 20 kilótól sikerült azóta megszabadulni), szóval mióta elkezdtem ebben a témában olvasgatni, megjelentek ilyen témájú blogok a blogketrecben. Amikor meg mondjuk háztartási gépet vettünk, megjelentek az azzal foglalkozó blogok. Létezik hogy a blogketrec immár dinamikus, mondjuk sütiket figyelve, mindenkinél egyedi, vagy ez csak puszta véletlen?

Amúgy a blog nagyon tetszik, sokat tanultam belőle az utóbbi időben.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.09.07. 12:14:58

@ComLo: Az Index talán az utolsó megbízható médium. Az, hogy mi kerül ki a blogokból, az elvileg egy szerkesztőcsapat döntése, ha elég érdekesnek találják az írást, akkor kikerül az I2-re, vagy ha még érdekesebb, akkor a főoldalra, aztán amíg özönlenek a klikkek, addig ott is marad. Így én csak véletlen egybeesésnek tartom.
De persze ettől még a nagytestvér az mindig figyel...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.08. 08:58:12

A posztoló az izomfejlesztésben biztos magasan képzett profi, de azért az edz ige felszólító módú alakjainak helyesírására még rágyúrhatna egy kicsit.

A dz ugyanolyan kettős betűnk, mint a, az sz, az ny és a többi. Ezért a hibás

MILYEN GYAKRAN EDZÜK?
Így edzd a vádlidat! (a címoldalról)

alakok helyett:

Milyen gyakran eddzük?
Így eddzd a vádlidat!

Nem kell írni, tudom, hogy nyelvtannáci vagyok.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) Jim Wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása