Tudományos rovat: A pulzusmérő okosórák pontossága

Az emberek bármit képesek elhinni. Ha elég sokáig és meggyőzően állítanak valamit, akkor még a legnagyobb bűnözők előtt is térdre borulnak és boldog mosollyal az arcukon újra választják őket. „Lopjatok még négy évet, csak a nemlétező ellenségtől védjetek meg minket!” De ez messze nem csak a politikában van így. Ha egy információ komoly megjelenésű forrásból származik, akkor azt szívesen elhisszük. Ha egy figura odajön hozzánk a teremben és azt mondja, hogy most a futópadon egy óra alatt 230 kcal-t használtál el, akkor elhajtjuk a retekbe, mert bizony az a gép 600-at ír ki. Szép, világító, digitális kijelzővel az arcunkba. Míg a gyűrött pólós fazon, csak úgy mondta. Igaz, hogy megnézte alaposan a testfelépítésünket, a mozgásunkat, a légzés ritmusát, míg a gépre csak ráálltunk, megnyomtuk a zöld gombot és már írta is ki a szebbnél szebb számokat. 600-at. A mellettünk kocogó nyugdíjas néninek is, a másik oldalon haldokló majd 200 kilós informatikusnak is és a kettővel arrébb futó triatlonistának is. Szerencsére vannak, akik ezeket a számokat kétkedéssel fogadják és még nagyobb szerencsére vannak közöttük olyanok is, akiknek megvan a tudása, és erőforrása is ahhoz, hogy le is ellenőrizze ezeket. Lássunk hát egy kutatást az egyik legnépszerűbb aktivitásmérő pontosságára.smartwatchsmartphoneandhealthapp_600.jpg

Ahogy a fűző viselése kiment a divatból, úgy jött be a sportolóknál a mellkaspántos sportórák viselése. A legelső és talán máig a legkomolyabb cég a Polar volt. Ha győzted elemmel és bírtad a szorítást, akkor igen nagy pontossággal lehettél képben a pulzusoddal kapcsolatban. Ahogy haladt előre a technológia, úgy egészült ki az órák által nyújtott szolgáltatás, a pulzus mellett számolt már kalóriát, lépést, távolságot, sebességet. Aztán jött a GPS is, amikor már utóbbiakat nem kellett számolnia (jó, a kockáknak, a GPS is folyamatos számítást igényel). Végül beköszöntött a digitális jólét és boldogság és megszülettek a pánt nélküli aktivitásmérő órák. Eleinte csak trükkösen, mert semmit nem mértek, de aztán a technológia is utolérte a vágyakat és ma már csak terhességi tesztet nem végeznek az okosórák.

Ezeket az órákat arról lehet felismerni, hogy kis LED-ek vannak a hátuljukon. Ezekből a LED-ekből zöld fény villog, ami áthatol a bőr felszínén és az erek falán. Viszont az áramló vérről (is) visszaverődik és ez a visszaverődés változik az áramlás függvényében. Az áramlás változása pedig a pulzustól függ. Mikor pumpál a szívünk akkor felgyorsul, aztán lelassul Az erek rugalmassága tompítja ugyan az áramlás sebességének változását, de ettől még megmarad a pulzálás. A visszavert fényt érzékelve aztán az óra nekiáll számolni és mindenféle képletek segítségével megpróbálja kiszámolni a pontos pulzust.

depositphotos_27487347_600.jpg

A kutatásban is egy ilyen szerkezetet vizsgáltak meg a Fitbit Charge HR-t.

A kutatás ebben az esetben is úgy működött, mint az összes fitnesz témájú kutatás, kerestek alanyokat, jelen esetben 24 férfit és nőt, akiknek a vizsgálat ideje alatt viselnie kellett az aktivitásmérőt, valamint egy 12 ponton mérő, hordozható EKG-t. Mindkét berendezés folyamatosan továbbította az adatokat egy központi számítógépre időben szinkronizálva. A vizsgálat 77 percig tartott, és a következőket tartalmazta:

5 perc tekerés szobabiciklin, 60 W teljesítménnyel, majd újabb 5 perc 120 wattal.

Ezután 5 perc séta, majd 5 perc kocogás, végül 5 perc futás futópadon.

Végül 12 ismétlés oldalemelés következet, 12 ismétlés váltott lábú kitöréssel és zárásnak 60 mp plank.

A gyakorlatok között 5 perc pihenő volt.

Az eredmények vegyesek voltak. Egyrészt a tendenciát elég jól követi az aktivitásmérő, viszont a mérési eredményekből látszik, hogy akár 20-40 pulzus/perc eltérés is lehet az EKG által mért érték és az órák által mértek között. Ráadásul, ahogy növekedett az intenzitás és ezzel együtt a pulzusszám is, úgy nőtt a szórás, azaz egyre pontatlanabbá váltak az aktivitásmérők. Feltéve, hogy az EKG nem csal.

Ez annál is inkább gáz, mert az hogy átlagosan 13 bpm-mel kevesebbet mutattak ezek az eszközök, az egy egész napos mérés esetén jelentősen el tudja téríteni a kalóriaszámlálását. Bár azzal, hogy alulbecsüli a pulzust, azzal a kalóriafogyasztást is alul fogja, így egy diétában inkább segíteni fog, mint ártani.

Az pedig, hogy a magasabb intenzitás tartományban akár 54 bpm-mel is kevesebbet mutatott az akár tönkre is tud tenni egy interval edzést.

Ettől függetlenül még tendencia mérésre alkalmasak, mert például az én utolsó mellkaspántos órám szerint 140 bpm alatt bármeddig tudtam futni, 140-180 között max két órát, míg 180 felett már fél órát sem. Ezek tapasztalati számok, és ha esetleg egy ilyen Fitbittel mértem volna, akkor a 140 lehet, hogy csak 130 lett volna, míg a 180 pedig 160. Ettől függetlenül teljesen jól lehet használni, csak az érték nem lesz valós. Viszont akinél fontos a pontos mérés (nem tudom, hogy egyébként a HIIT edzésen kívül érdekel-e valakit teljesen pontosan), ott sajnos továbbra is marad a mellkaspánt. Vagy az EKG, de az elég macerás és vicces.

Hogy miért nem tudják pontosan kiszámolni a pulzust ezek az eszközök? Azért, mert rengeteg zavaró tényező befolyásolja a mérést. A visszaverődést befolyásolja a LED-ek és az erek közti távolság. Ez pedig változik, ha mozog az óra, vagy ha megfeszül és elernyed az alkarunk izomzata. Minél intenzívebben mozgunk, annál inkább felerősödnek ezek a tényezők. De függ a bőr pigmentációjától és az izzadástól is az eredmény. Ráadásul a zavaró tényezők szempontjából pont a csukló bizonyult mérések szerint a legrosszabb helynek, de hát, ha egyszer a nép ott szeretné viselni az óráját és nem a nyakán, vagy a combja tövén, akkor muszáj a gyártóknak erre megoldást találni.

depositphotos_141123706_600.jpg

Amit mindebből érdemes megjegyezni, az az, hogy ezek a szerkezetek nem alkalmasak a pontos pulzusszám mérésére, tehát, akinek egészségügyi okokból fontos figyelnie, annak marad a mellkaspánt, de akik csak úgy általában kíváncsiak az aktivitásukra, azoknak teljesen megfelelő. Ráadásul legyen szó Fitbit-ról, Apple Watchról, Samsung Gearról, vagy Xiaomi Amazfitről, mind egyformán pontatlan, nincs közöttük eltérés.

Ettől még ezek jó játékok, aki megengedheti magának, az játsszon vele. Ha nem is fogja tudni pontosan a pulzusát, de arra jó lesz, hogy egy kicsit aktívabb életre sarkaljon minket!

Forrás:

Terbizan D, Dolezal B, Albano C: Validity of Seven Commercially Available Heart Rate Monitors. Measurement in Physical Education and Exercise Science 2002;6:243-247

Jo E, Lewis K, Directo D, Kim MJ, Dolezal BA: Validation of Biofeedback Wearables for Photoplethysmographic Heart Rate Tracking. J Sports Sci Med 2016;15:540-547

Allen J: Photoplethysmography and its application in clinical physiological measurement. Physiol Meas 2007;28:R1-39

Rafolt D, Gallasch E: Influence of contact forces on wrist photoplethysmography--prestudy for a wearable patient monitor. Biomed Tech (Berl) 2004;49:22-26

Teng XF, Zhang YT: The effect of contacting force on photoplethysmographic signals. Physiol Meas 2004;25:1323-1335 6. Benedetto S, Caldato C, Bazzan E, Greenwood DC, Pensabene V, Actis P: Assessment of the Fitbit Charge 2 for monitoring heart rate. PLoS One 2018;13:e0192691 7. Gillinov S, Etiwy M, Wang R, Blackburn G, Phelan D, Gillinov AM, Houghtaling P, Javadikasgari H, Desai MY: Variable Accuracy of Wearable Heart Rate Monitors during Aerobic Exercise. Med Sci Sports Exerc 2017;49:1697-1703

MASS - MONTHLY APPLICATIONS IN STRENGTH SPORT - VOLUME 2, ISSUE 4 - EDDIE JO - APRIL 2018

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr8513853550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fődíszpinty 2018.09.09. 09:47:38

üdv. Azért azt tudni kell, hogy a karórás pulzusmérők egy részénél, már amit pl. használok, le van írva, hogy mozdulatlanul kell lenni mérés közben. Tehát mozgás közben megállok, mérek 10 sec, és megyek tovább.

DirtyHarry 2018.09.09. 10:47:43

és a Fitbit tesztből vonunk le következtetéseket minden gyártóra? Ha nem számítana a technológia, meg a szoftver amit alá raknak ezeknek az óráknak akkor minden gyártó kütyüje ugyanazt mutatná...

Így hirtelen két cikk Fenix 3-hoz:
titaniumgeek.com/garmin-fenix3-hr-review/

www.bikeradar.com/gear/article/how-accurate-is-wrist-based-heart-rate-vs-hr-strap-48458/

Mindkettőben vannak durva kiugrások, de összességében jól hozza a mellkaspántot a Fenix 3. Egyébként ha jól emlékszem DCrainmaker-nek is van hasonló tesztje.

kéki béla 2019.06.15. 18:40:12

Ma pár percig a kezemen volt a Huawei legújabb csodája, a Band 3 Pro.
Egy helyben állva 71-92 közti, folyamatosan változó értéket mutatott. Köszöntem szépen a demot. Azt tudom, hogy a vérnyomás erősen változó dolog, az automata mérők csak egy durva átlagot számolnak (gyakorlatilag minden dobbanásnál más a valós érték), de a pulzus az nagyon nem ilyen...

2020.01.23. 13:24:16

"Ráadásul legyen szó Fitbit-ról, Apple Watchról, Samsung Gearról, vagy Xiaomi Amazfitről, mind egyformán pontatlan, nincs közöttük eltérés."

De épp miért ezek? Miért nem Polar, Garmin és Suunto? Utóbbiak sem pontosak, de még mindig sokkal közelebb állnak a tesztek alapján a mellkaspántos mérőkhöz. Sportra sportórát érdemes használni, nem fancy fitness órát.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) jim wendler (2) Jim Wendler (1) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása