Amit az izom összezavarás elvéről tudni kellene

Amikor elkezd valaki gyúrni, akkor rengeteg új információt hall a teremben. Ezek mentén aztán elkezd valamilyen irányba haladni. Ha kőkemény arcoktól kezd el tanulni, akkor a semmi sem számít csak nagy súllyal csináld módszer felé fog tendálni, ha valami trendi személyi edző szárnyai alá kerül, akkor hiper-összetett, egy-gyakorlaton-belül-minden-izmot-megdolgoztató borzalmakat fog magáévá tenni. De ott van a harmadik csoport, a tudományos fazonok, akik megmagyarázzák majd, hogy ha a kisujjad nem 90 fokban hajlítod be, hanem csak 87 félben, akkor 1,4 százalékkal javul a guggolásod. Mert olvasta egy tanulmányban, ahol főemlősök eszközhasználatát hasonlították össze a tintahalak combfeszítőjének hipertrófiájával. Ja, pont, mint ahogy én szoktam itt…

A tudománnyal nem is lenne baj, csak néha az értelmezése visz tévútra minket. Sok ilyen „broscience” kering a termekben. Ezek közül az egyik kedvencem az izom-összezavarás alapelve.depositphotos_109614494_500.jpg

Az „alapelv”

Az izmot a fejlődéshez folyamatosan össze kell zavarni, változtatni kell folyamatosan a terhelést, az ismétlésszámot és a gyakorlatokat, mert különben hozzászokik és nem fog fejlődni tovább.

A háttér:

  1. Mint minden mást a világon, ezt is mi magyarok találtuk fel. Egy Selye János nevű ember, aki Bécsben született és Montrealban halt meg, közben Prágában is tanított. Pont, mint ha ma élne, de ő a múlt század elején született. Szóval az ő stressz elmélete azóta nagyos sok élettani modell alapja lett, így az izomépítésé is. Leegyszerűsítve azt mondja ki a mi esetünkre adaptálva, hogy az izom egy megfelelően nagy terhelés hatására elkezd alkalmazkodni, adaptálódni. Ez lesz az izomtömeg növekedése. Azonban, ha megszűnik az inger, akkor visszaáll az eredeti állapotába, vagy ha az eredeti inger áll fenn folyamatosan, akkor ahhoz alkalmazkodik és nem nő tovább. Tehát változtatni kell a terhelést. (Nem, nem változtatni hanem növelni kell!)
  2. Egy mozdulat (gyakorlat) végzésekor nem fog a teljes izom összehúzódni, sem keresztmetszetében, sem hosszában. Egyrészt, mert ahhoz igen fejlett idegrendszer és maximális súly kell, hogy teljes keresztmetszetben megtörténjen az összehúzódás, másrészről pedig, bizonyos pozíciókban nem lesz meg az összehúzódás teljes hosszban. Ez főleg a több fejjel vagy hosszabb tapadási hosszal és szöggel rendelkező izmok esetében igaz (a többségre). Ezért mondják, hogy több szögből is meg kell dolgozni egy izmot.

depositphotos_116110966_500.jpg

Hogy miért félreértelmezés az egész?

  • Az izmot nem kell összezavarni. Nehéz is, mert ő csak két információt kaphat, az egyik összehúzódásra készteti, a másik elernyedésre. Az egyetlen összezavarási lehetőség, az hat összeeresztjük az antagonista párjával. Például sprintereknél szokott előfordulni, mikor fáradnak, vagy túl gyorsan szeretnének futni, és még a combfeszítő dolgozik keményen, tol előre és felfelé az ellépésnél, de közben már a hajlító elkezdené behajlítani a lábat a következő lépésnél. Na, ilyenkor van izom összezavarás. Meg sérülés is, mert a gyengébb pórul fog járni. Máshogy nem tudod összezavarni az izmot. De nem is erre van szükséged, hanem a terhelés folyamatos növelésével folyamatosan adaptációra kell kényszerítened, ami miatt erősebb és nagyobb leszel. Ezt egy darabig meg tudod tenni a súly folyamatos növelésével, de egy idő után stagnálni fogsz, akkor szükséged lesz valami csavarra, általában a periodizáció lesz ez, itt már variálnod kell majd az ismétlés számot és a terhelést. De ez sem összezavarás, hanem adaptációra kényszerítés.
  • A több szögből támadás már érdekesebb kérdés. Az izmok eleve szögben mozgatnak, attól függően, hogy hány ízületet fognak át. Egy részük egy síkban tud mozgatni, például a bicepsz, míg mások több síkban is, például a vállizom. Egy bicepsz esetében tehát nehéz szögekről beszélni. Ugyanakkor, mivel neki is van két feje, bizonyos felkar pozíciókban máshogy reagál a terhelésre és más terhelés érheti a fejeket. Bizonyos gyakorlatokkal többletterhelést lehet biztosítani az egyik fej számára, a másik rovására. Ilyenkor az adott szakasz csakugyan jobban fejlődhet. Azonban az izom formáját jelentősen megváltoztatni nem lehet. Hiába csinálsz te akármilyen gyakorlatot a bicepszedre, az hogy az mennyire lesz csúcsos, azt a szüleid döntötték el, nem te most. Egy vállizom esetében már kicsit más a helyzet, mert ott az első, oldalsó és hátsó részek el tudnak térni fejletségben. Bár amatőr szinten ez ritkán fordul elő és ebbe is erősen beleszól a genetika.
  • „A hátizom esetében vannak szélesítő és vastagító gyakorlatok”. Szokták volt mondani. Mire A TSM azt a választ adja, hogy ez nettó hülyeség, mert a széles hátizmot nem érdekli, hogy mennyire széles fogással fogsz meg valamit, az csak húzza a kart a törzshöz. Ebben igaza van, de azért szoktak a hát vastagításáról beszélni, mert a háton lévő, lapockát rögzítő és mozgató izmokra hatással van mozgás jellege és mivel ezek az izmok a két lapocka között és felett vannak, csakugyan nem teszik szélesebbé a hátat, csak vastagabbá. Ugyanakkor nem lehet kivenni egyiket sem a mozgásból, így mindig, mindegyik terhelve lesz, akármilyen fogással húzol. Az egyetlen variáció az alsó és felső alsó fogás között van, amire érdemes odafigyelni, de az meg a bicepsz arányát szabja meg. Akkor miért van az, hogy az úszóknak széles és lapos háta van, a testépítőknek meg széles és vastag. Nem azért mert szűk fogással is dolgoznak a testépítők, hanem azért mert amit csinálnak, azt relatíve nagy súllyal végzik. Az úszók meg hatalmas terjedelemmel, kis terhelés mellett végzik a hátukat érintő gyakorlatokat.

depositphotos_124196620_500.jpg

Akkor van értelme egyáltalán variálni a gyakorlatokat? Van, egyrészt mert kevésbé lesz unalmas az edzés, másrészt a funkcionális erő szempontjából jó, ha időnként váltasz. Kivéve, persze ha versenygyakorlatról van szó, mert egy erőemelő ne váltsa ki hosszú távra a három gyakorlatát. Nem szabad azonban ezt edzésről edzésre variálni, mert az idegrendszernek is adaptálódnia kell a megváltozott terheléshez. Az első néhány edzésen nem az izmaid fognak alkalmazkodni az új terheléshez, hanem az idegrendszered tanulja meg az új mozgásformát. Tehát legalább néhány hétig-hónapig érdemes egy gyakorlat mellett maradni.

A terhelés variálása pedig egy külön poszt, de hangsúlyozom, az nem az izom összezavarását jelenti!

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr1613585999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2018.01.27. 11:02:34

Akkor most tulképp mi a teendő?

Brix 2018.01.27. 11:18:38

@Sexual Harassment Panda: Variàld a gyakorlatokat ,a terhelést és az ismétlésszàmot, ciklusosan.

Sexual Harassment Panda 2018.01.27. 11:25:30

@Brix: én már azt sem értem, hogy ami órmta edzek, (3hónap) 5 kilót hìztam a fogyás helyett.

Sexual Harassment Panda 2018.01.27. 11:25:31

@Brix: én már azt sem értem, hogy ami órmta edzek, (3hónap) 5 kilót hìztam a fogyás helyett.

Kelly és a szexi dög 2018.01.27. 11:43:32

azért a bicepsz formáját sem ugyanúgy alakítja minden gyakorlat, lásd pl. Scott-pad

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.27. 11:46:49

@Sexual Harassment Panda: Növelni kell a terhelést. Erre több módszer is van.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.27. 11:47:39

@Sexual Harassment Panda: Lehet, hogy nagyon jól csinálod és csúnyán megizmosodtál ;-)

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.27. 11:50:26

@Kelly és a szexi dög: Lesz majd erről egy cikkem pár nap múlva. Mármint a Scott padról. Viszont a formáját nem nagyon lehet variálni, inkább csak a méretét.
Ha megpróbáljuk külön izolálni a két fejet, akkor sem lesz érdemi változás az alakjában. Ez van, mindannyian hozz anyagból dolgozunk.

teéjesenmindegy 2018.01.27. 12:55:12

@IQfitnesz.hu: "Egyrészt, mert ahhoz igen fejlett idegrendszer és maximális súly kell,"
Most ezt lehet, hogy félreértem, de szerintem pont fordítva van.
Egy majom az ugyanakkora izmával jóval nagyobb erőt tud kifejteni, mint egy ember. Egy őrült is sokkal erősebb mint egy normális. Egy epilepsziás roham alatt el tudod törni a csontjaidat, amire normál esetben képtelen vagy.
Minél fejlettebb az idegrendszered annál kevésbé adod ki a maximumot amire az izmaid képesek - pont azért, hogy ne tegyél kárt másban, nem?

Brix 2018.01.27. 13:07:51

@Sexual Harassment Panda: Módosítani kell a diétàn, csökkenteni a szénhidràt- és a zsírbevitelt, ha fogyni akar az ember. Az izom egyébként nehezebb mint a zsírtömeg, így ha a zsírtömeg nem csökken a rossz tàplàlkozàs miatt,de az izomtömeg nő, akkor elndul a testsúly felfelé.

Brix 2018.01.27. 13:14:30

@IQfitnesz.hu: Bicepsz csúcsosítàsra a legjobb: egykezes koncentràlt bicepsz, bicepsz 45 fokos padon, "kalapàcsbicepsz" , tömegnövelésre: bicepsz àllva, scott-pad, ( alsó rész) Fontos: a bicepsz könnyen túledzhető kis izomcsoport, könnyen kiég, és nem szereti a nagy súlyokkal való szabàlytalan végrehajtàst ( estleg ritkàn lehet alkalmazni...)

ételizésítő 2018.01.27. 14:51:41

A következő cikk címe lehetne az, hogy Amit a helyesírásról tudni kell.
A szerzőnek nagyon hasznos lenne.

Sexual Harassment Panda 2018.01.27. 15:34:32

@IQfitnesz.hu: öö.. három hónapha csinálom, és 90kg-ba brle udok nyomni fekve .

Sexual Harassment Panda 2018.01.27. 15:35:23

@Brix: de amúgy látványosan fogytam, csak a súlyom lett több.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.27. 17:30:11

@ételizésítő: Saját magamnak írjak a helyesírásról? Nem hiszem, hogy az bármit is javítani a helyzeten. Ez van, sajnos. Még szerencse, hogy ez egy fitnesz blog és nem egy nyelvművelő fórum.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.27. 17:34:59

@Brix: Sajnálom, hogy nekem kell a rossz hírt elmondani. Mikor elkezdtél osztódni az anyaméhben, akkor eldöntetett, hogy mennyire lesz csúcsos a bicepszed és hogy mekkora lehet majd. Az egyetlen, amibe bele tudsz szólni, az az, hogy mennyire közelíted meg a maximális méretet, amit a genetikád lehetővé tesz. De ha te másban hiszel, akkor ne add fel az elveid, csak gyúrj! Az a lényeg, a kitartás!

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.27. 17:49:15

@teéjesenmindegy: Ne keverjük össze az intelligenciát és az idegrendszer állapotát. Az idegrendszer fejlettségén a mi esetünkben azt értjük, hogy az akaratlagos mozgások esetében az agyad által küldött jel, az idegrendszeren keresztül mennyi motoros egységet képes bevonni a mozgásba, mennyi izomrostot vagy képes aktiválni. Ezt igen nagy hatékonysággal lehet fejleszteni.
Az állatok a rengeteg gyakorlással (játékkal) sokat fejlesztik az idegrendszerüket.
Másrészt pedig az állatok anatómiája kissé más. Az izmok eredése és tapadása az ő esetükben sokkal közelebb van az ízületekhez, amitől "jobb áttételekkel" működnek. Így akár ugyanakkor izomerő mellett is nagyobb erőkifejtésre képesek.
Nos az epilepszia és az őrültek esete szerintem (bár ehhez nem értek) az annyiban más csak, hogy náluk nem feltétlenül működnek az automatikus mechanizmusok (fékek és korlátok), amelyeket a szervezetünk pont azért hozott létre, hogy a saját erőd ne tudja tönkretenni magadat.

NoOne 2018.01.27. 20:14:49

"Tehát változtatni kell a terhelést. (Nem, nem változtatni hanem növelni kell!)"

Csak óvatosan kérdezem: a növelés az nem változtatás? :)
Selye nyilvánvalóan nem testépítő volt, hanem orvos, kutató, tehát lehet, hogy az adott helyen nem írta le a változtatás konkrét irányát, mivel az korábban megfogalmazottak, valamint a kitűzött cél alapján egyértelmű kell(ene), hogy legyen.

Selye munkássága jelenleg is elismert, és eredményei sok-sok újabb kutatás alapját képezték és képezik ma is, de "összezavarásról" nem igazán tudok. Nagyon úgy tűnik, valaki valamit jól "összezavart", aztán szokás szerint szájhagyomány útján terjedni kezdett az eredetileg is félreértelmezett információ. Kár...

Nylul 2018.01.28. 06:26:15

@IQfitnesz.hu: Ez elég logikusnak tűnik. Ráadásul nem is kell hozzá őrültnek vagy epilepsziásnak lenni, pl egy gyermekét védő anya, halálfélelem, pánik is megszüntetheti ezt a korlátot. Gondolom azért, mivel túlélni előnyösebb, mint megsérülni.
Csak tippelek, de érdekes téma, utánanézhetnél cseppet. :) Én is próbáltam, de nem találtam semmit. Bevallom az őszintét: Arra sem tudtam rájönni, hogy mire kéne keresi.

@ételizésítő: Ezt jól benyaltad te pöcs. :D

_B_ 2018.01.28. 07:44:46

@IQfitnesz.hu:
"Másrészt pedig az állatok anatómiája kissé más. Az izmok eredése és tapadása az ő esetükben sokkal közelebb van az ízületekhez, amitől "jobb áttételekkel" működnek. Így akár ugyanakkor izomerő mellett is nagyobb erőkifejtésre képesek"
na akkor ezt gondold át mégegyszer. általános iskolai fizika, egyszerű gépek.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.28. 09:04:56

@NoOne: Selye az általános stressz elméletét modellezte le. Nem határozta meg a stressz jellegét, hanem azt mondta, hogy 3 fázis van, az első fázisban, ha stressz alacsony, akkor nem történik semmi, a második fázisban, ha elég nagy a stressz, és megfelelőek a körülmények, akkor a szervezet alkalmazkodik hozzá. A harmadik fázisban, pedig a szervezet kimerül és feladja a harcot a stressz forrásával szemben. A szervezetünk minden, olyan funkciójára igaz ez, ahol fejlődni tudunk, az idegrendszerre az izomzatra, az anyagcserére, stb. Csak a növekvő stressz fog újra fejlődést generálni, minden egyéb esetben stagnálás, vagy visszafejlődés a szervezet válasza.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.28. 09:10:21

@Nylul: Igen, érdekes lehet, de azért vannak korlátok a természetben, hogy ne feszegessük ezeket. Olyan ez mint egy nagy pofonos láda. Lehet, hogy inkább jobb nem tudni mi van benne.
Maradjunk inkább a hagyományos módszereknél, még ha az nem is fog szélsőséges eredményeket hozni.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.28. 09:29:37

@_B_: Ó, jó vagyok fizikából és az egyszerű gépekből is. Mindenből. Mindenből is. De viccet félre téve, csakugyan rosszul fogalmaztam meg, mert abban igazad van, hogy nem ahhoz az ízülethez kell közel tapadnia, amiben a mozgás létrejön. Hanem ha egy egy oldalon csuklóban végződő tengelynek tekintjük a mozgató testrészt, akkor az izom tapadásának a terhelő erő eredési pontjához kell közel lennie. Ez pedig általában a következő ízület. Természetesen ez a lehetséges legtávolabbi pont ahhoz az ízülethez képest, amiben a mozgás létrejött, mert így a lesz a legnagyobb az erőkar.
De a lényeg, hogy azoknál az állatoknál, ahol a gyors erő dominál, ott más eredési és tapadási arányok vannak, mint az embereknél.

NoOne 2018.01.31. 10:33:48

@IQfitnesz.hu: Ezt ismerem, az "izom-összezavarást" nem ismertem.
A hozzászólásban az idézőjelek közé tett mondatodra reagáltam, meg a Selye stresszelméletéből levezetett "izom-összezavarás" "módszerére".

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása