TSM csodamódszer vagy átverés?

Egyre többször futok bele a kérdésbe, hogy akkor mi is az a TSM (Team Suleiman Módszer), és kinek is jó az? Régóta foglalkoztat már a gondolat, hogy írjak róla, de népszerűsíteni nem akartam, mert vannak fenntartásaim, leszólni meg nincs jogom. Akkor meg mit írjak és leginkább minek? De azért csak halandzsázok valamit, mert vannak gondolataim a témával kapcsolatban. Sokkal inkább a jelenségről, mint a konkrét módszerről kívánnék szólni. Tehát lássuk pro és kontra:tsmlogo.png

  1. + mert hiteles

Maga a TSM mögött egy Hasan Suleiman (Szuli) nevű srác áll. Édesapja kuwaiti, édesanyja pedig magyar. A weboldala alapján majd húszéves amatőr sportolói pályafutás áll a háta mögött. Aktív Facebookos profiljában bátran kiáll a módszere mellett, saját magát is gyakran példaként felhozva. Saját tapasztalatait osztja meg, elvileg olyat állít, amit ki is próbált magán, tehát mindenkép pozitív. Ráadásul alulról építette fel magát, tehát nem egy celeb, aki gyorsan kitalál valami jól hangzó módszert, amit el lehet adni a nevével, hanem fordítva, a módszerével tett szert a hírnevére.

suleiman.jpg

  1. – mert a példái nem feltétlenül a legjobbak

Az esetek nagy részében a Facebookos posztjaiban Dorian Yates és Ronnie Coleman szerepel példaként, akik csakugyan nagyszerű testépítők (voltak), sőt valószínűleg a valaha volt TOP5-ben mindkettőnek ott a helye. Azonban egy amatőr sportolók számára kitalált módszert velük hirdetni egy kissé meredek. Ronnie Coleman már a szteroid használata előtt is durvábban nézett ki, mint bármelyik volt és jelenlegi magyar testépítő. Egy genetikai csoda. Viszont mindketten úgy értek a csúcsra, hogy abban a kemény munka mellett a kémia is igen fontos szerepet játszott. Ez most egyébként is vita téma, hogy mennyire szabad a példaképekről elárulni, hogy kokszolnak agyba főbe és dugjuk a fejünket a homokba vagy sem, de ettől függetlenül a fent említett két úr jelentős mennyiségű cuccot szúrt magába, amire Szuli pedig úgy hirdeti a TSM-et, hogy nincs szükség mellette a kokszra. Ergo ez itt sántít. Sántít az is, hogy Ronnie mióta visszavonult azóta műtteti magát agyba főbe, hogy a sportsérüléseit helyrehozza. Dorian Yates meg úgy néz ki manapság, mint sportos öregúr. De messze nem úgy mint egy testépítő.

blog_0_38_img_5177.JPG

  1. + mert nagy súllyal edzeni tényleg jó

A kommunikáció törzsét a nagysúlyos edzés hirdetése adja. Ez tényleg jó, mert az utóbbi évek irányvonalát az Instagram és Facebook fitneszcelebek határozták meg, akik mindenféle bonyolultabbnál bonyolultabb gyakorlatokkal szeretnének kitörni a középszerűségükből. Az emberek pedig mennek utánuk, mert nem értenek hozzá. Aztán rohannak a terembe és nekiállnak bohóckodni a rózsaszín súlyokkal. Eredmény meg sehol. Ezzel szemben Szuli megmondja a frankót, hogy eredményt csak nagysúllyal történő edzéssel lehet elérni. Tehát a TSM alapgondolata egyértelműen pozitív.

szuli_1.JPG

  1. – mert túl sok az egyszerűsítés

Az hogy a periodizácó a súlyok lengetésében, vagy a szabályos kivitelezésben valósuljon meg, az túl van a megengedhető egyszerűsítésen. Lehet, hogy csak én nem vagyok képben, de amit én találtam eddig a fejlődésről a módszerben, az az volt, hogy növeld a súly nagyságát, aztán ha már nem megy szabályosan, akkor lóbáld egy kicsit és emeld tovább. Ettől nőni fog az a súly nagysága is, amivel még képes vagy szabályos ismétlést végezni. A mai napig vitatott téma a periodizáció és annak hatásossága, mindenesetre kell valami módszer, amivel a stagnálás elkerülhető. Erre egyébként ideig-óráig a lóbálás is megfelelő lehet a cél szempontjából, de egyéb okokból én ódzkodom ettől. Veszélyes lehet, nehezebben kontrollálható a tényleges fejlődés, nevetségesen néz ki, stb.

szuli_2.JPG

  1. + mert ott van az a Páldi srác is

Tény, hogy van referenciája. Ott van állandó „vendégként” Páldi Gábor, aki magyar szinten kitűnő fiatal testépítő. Rajta kívül a honlap szerint még van legalább 3 másik versenyszinten testépítő, aki TSM módszerrel edz. Márpedig ha TSM, akkor elvileg ők mind biogazdálkodásból származnak. Vegyszermentesek. Lehet.

szuli_3.JPG

  1. – mert sokan el tudnak bújni a módszer mögé és nem edzenek rendesen

A lelkes fiatalság kemény. Kurva kemény. Kibaszottul kurva kemény. Lemennek a terembe és odabasznak. Hol a lábukat baszatják, hol a mell bicepszet zúzzák. De mindegy is, mert ha lementek, akkor beast mode-ba kerülnek és már csak kibaszottul kurvára baszatják, amit kell. Ezen életérzésbe teljesen jól belepasszol a TSM iránti rajongás. Mindenki TSM szakértő. Nagysúly-kevésgyakorlat-lóbálás-fejlődés. Ha elégé baszatjuk majd fejlődik. És aztán? Mi lesz három hónap, vagy fél év múlva? A tudatos testépítés kíván némi intelligenciát és hozzáértést. Valószínűleg ez Szulinál meg is lehet a képei alapján, de ha egy átlagos TSM hívőt megkérdezel, akkor csak a nagysúly-kevésgyakorlat-lóbálás-fejlődés kombót tudja mantrázni.

  1. + Szuli lelkesít és ez jó

Sajnos még nem volt alkalmam személyesen találkozni Szulival, de az internetes kommunikációja alapján intelligens és értelmes, vagány srácnak tűnik. Velem ellentétben még helyesen írni is tud. Ritka az ilyen, mint a fehér holló. Mindenesetre az értelmesen megfogalmazott posztjai tényleg lelkesítően tudnak hatni és ez fontos. Célt mutat a fiataloknak, leköti és jó irányba tereli őket. Ráadásul, ha hirtelen fejlődnek is, akkor még az eredmények pozitív megerősítést is adnak nekik, ami segíthet a kitartást megőrizni. Ha már lehetne választani, akkor inkább egy ilyen srác lelkesítse a kölkeimet, mint mondjuk egy nyegle Gery nevű youtuber. Sajnos nem lehet választani.

szuli_4.JPG

  1. – ami jó egy profinak, az neked is.

Nem, nem jó. Ez a legnagyobb átbaszása ennek a sportágnak. A példaképeink egy egészen más sportot űznek mint mi. Ez olyan, mint ha Polgár Judit 6x6-os táblán játszana, vagy Usain Bolt a szöges cipő helyett görkorit használna. Egy naturál testépítőnek egészen másként kell edzenie, mint egy szteroidot használónak. Főleg, ha komoly mennyiségről van szó. Mikor egy edzéstervet összeállítunk a legfontosabb információ, az hogy naturál vagy nem a sportoló. Így a nagy testépítők edzésmódszerét felhozni és azt példaként állítani nem szabad. A két legnagyobb hibájából én ezt látom az egyiknek.

  1. + mert az alapgyakorlatokat részesíti előnyben.

Az alapgyakorlatok nehezek, fárasztóak, és nagyon nem trendik. Így a többség nem is szereti. Pedig fejlődni ezektől lehet hatékonyan. Az izmot adaptációra kell kényszeríteni, de ez nem jelent semmiféle izom-összezavarást, több irányból támadást. A többségnek nincs szüksége izolációs gyakorlatokra, legfeljebb csak szórakozás céljából. Az alapgyakorlatok jók, Szuli okos.

gabi_1.jpg

  1. – mert Szuli hajlamos az anatómiát is leegyszerűsíteni.

Egy átlagembernek a teremben edzve, nem kell az összes izmot ismernie a testén. Elég a főbb csoportokat és azok alapműködését ismerni. De az barokkos túlzás, hogy a széles hátizom nem csinál mást, csak a felkart húzza lefelé és nincs szélesítés meg vastagítás. A szándék jó, mert tényleg rengeteg „okos” cikket lehet találni a bicepsz csúcsosításáról, meg a mellizom alsó és felső részének külön edzéséről. Mindenkinek a szüleitől örökölt adottságokból kell kihozni a maximumot. Ha edzés nélkül sem csúcsos a bicepszed, akkor az edzéstől sem lesz az. De a hát az nem csak a széles hátizomból áll és az ott lévő többi izom nem közvetlenül a felkart manipulálja. Ok?

  1. – mert nem értem mi Szuli célja

Egy jól felépített rendszer, de még nem látszik, hogy hova szeretne vele eljutni. Nem hirdet online edzést. Nem mondja, hogy menny hozzá személyi edzésre. Egyelőre én nem látom, hogy hogy szeretné kp-re váltani a népszerűséget, de majd lehet, hogy az is kiderül. Vagy lehet, hogy szimplán csak ennyire önzetlen és a közérdeket a sajátja elé helyezi.

  1. – mert kevés a konkrétum

Konkrétan én sem tudtam belekötni, mert nem ismerem az edzésgyakoriságot (na jó, ezt most nagy nehezen kibogarásztam egy Facebook posztból), az intenzitást, a terjedelmet. Az alapelv népszerűsítésén kívül nem nagyon találni konkrét dolgokat. Nem olyan, mint az 5/3/1, vagy a Juggernaut, hogy megveszed a könyvet és minden kérdésre választ kapsz. Itt valószínűleg el kell ballagni Szulihoz és majd ő megtanít. Valamire.

Összefoglalás?

Van egy módszer, ami elég homályos és vannak érzékeny pontjai. Meg van egy szimpatikus srác, aki bátran kiáll a maga igaza mellett. Szuli versenyzőit és saját magát nézve valószínűleg létezik egy hatékony módszer, de aki most elhatározza, hogy mától TSM szerint fog edzeni az jó eséllyel valami egészen mást fog csinálni és csak azt hiszi, hogy az a TSM. Szóval, amíg nincs több konkrétum pénzért, vagy ingyen, addig ez csak életérzés és nem edzésmódszer.

A képek forrása : http://teamsuleiman.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr4513543267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takony(Aki az élet vizet issza) 2018.01.04. 21:05:46

Jól összefoglaltad, kb ezeket lehet elmondani a TSMről mint kívülálló. Összességében inkább pozitív a mérlege, bár ebben nagy szerepet játszik hogy kevés ilyen intelligens és értelmes figura van a hazai testépítő médiában. Teljesen szimpatikus gyerek szerintem. Persze hozzá lehet tenni, a nagy-súly mánia kb ott van mint a 600féle tápkieg erőltetése minden (kezdő) hobbigyúrósnak, talán megvan kire gondolok, de itt legalább nem húz le ezzel senkit.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.05. 08:05:01

@Takony(Aki az élet vizet issza): Igen, ebben teljesen egyetértünk, hogy a régi "öregekhez" képest végre egy intelligens figura. Végre nem egy drogos nyúl, aki abból él, hogy mindenkit leolt és lefikáz. Meglátjuk, hova tudja kinőni magát.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) IQfitnesz (5) iqfitnesz (1) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim wendler (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása