Az időskori hormonpótlás

Mielőtt még valaki belelkesülne ez nem a Cutler-es „hormonpótlásról” fog szólni. Ráadásul szabadlábon írom… De ha mégis a TEK érdeklődést tanúsítana a munkásságom iránt, akkor itt megtalálnak, hívjanak nyugodtan, mielőtt eltévednek itt a faluban és nekiállnak kérdezősködni, ami mindkettőnkre rossz fényt vetne.

A biológia

Tizenévesen, kinél előbb, kinél utóbb, de elszabadul a hormontermelésünk. Persze ilyenkor az embernek minden fontosabb annál, hogy ezt kihasználja, aztán mikor rájön erre, akkor már fájdalmasabb a történet. Nagyjából 30 éves korunkig el is vagyunk látva rendesen hormonokkal. Viszont aztán szép lassan elkezd csökkeni a szint. A következő 20 évben aztán szép lassan csökken, és 50 körül már eldurvul a dolog. Baj ez? Nem igazán, ha nem öregednénk és nem adnánk be a kulcsot, akkor már rég kinőttük volna a bolygót. Azonban miért ne élhetnénk életünk végéig teljes életet. Aktívan, frissen, önállóan.depositphotos_8465584_500.jpg

Az alkímia

Az emberiséggel egyidős a fiatalság forrásának keresése. Időről időre valaki megtalálni véli, de aztán mindig kiderül, hogy vaklárma volt. A genetika fejlődése ígéretesnek tűnik, de még várni kell rá egy kicsit, addig marad egy kevésbé hatásos, de bevált módszer. A hormonpótlást nálunk fejlettebb országokban már előszeretettel alkalmazzák.

Itt ne a sportolók által alkalmazott dózisokra gondoljunk, hanem annál 1-2 nagyságrenddel kisebb adagokra. A kezelés lényege, hogy a főbb hormonjaink szintjét visszaállítsák a 30-as éveink szintjére. Azonban ez a kis adag is jelentős hatással bírhat.

A hatások

A férfiak esetében a tesztoszteron szint visszaállítása a normális értékre (~20nmol/l) javítja a fizikai és mentális állapotot, érzelmi állapotot és energikussá. Javítja a libidót és a merevedést. Növeli az izomtömeget és erősíti a csontozatot, csökkenti a gyulladásokat és az ízületi fájdalmakat. Ami még érdekesebb, hogy javítja a figyelmet, hangulatot és csökkenti az alvászavarokat. Nők esetében is hasonló hatások figyelhetőek meg, természetesen náluk sokkal alacsonyabb szintre kell visszaállni.

Sokan nem is gondolnák (sőt valószínűleg senki), hogy a levertség, fáradékonyság, depresszió az alacsony tesztoszteron szint következménye.

depositphotos_85064996_500.jpg

Nők esetében bonyolultabb egy fokkal a tökéletes hormonpótlás. A menopauza alatt és után a megfelelő ösztrogén és progeszteron arány elérése sokkal bonyolultabb és egyénfüggőbb.

A köznyelv gyakran használja a növekedési hormont a fiatalság hormonjának. A hatása teljes mértékben rá is szolgál erre. Kisimítja a ráncokat, feszessé teszi a bőrt, fényes lesz a hajunk tőle és eszeveszett tempóban kezd el nőni. Ugyanez igaz a körmökre is. A zsírbontó hatása miatt is népszerű, bár erre drága és felelőtlen dolog lenne erre alapozni egy diétát. Ami viszont sokkal fontosabb, hogy a növi szintje egyenesen arányos az IGF-1 szintjével, ami nélkül nem épülhet a testünk. Mindezek ellenére a klasszikus hormonpótlások nem szokták a növekedési hormont tartalmazni. Nem úgy mint a méregdrága szépségklinikák kúrái.

Máshol máshogy van

Az Amerikai kontinens szinte bármelyik országában elballagsz az orvosodhoz egy lelettel, ami igazolja az alacsony hormonszintedet és már írja is fel a megfelelő hormonkészítményt. Sőt néhány helyen elég csak leballagni a patikába és recept nélkül megveheted, amit akarsz. Mivel ez is bevétel, így természetesen odaát rengeteg támogatott kutatás létezik a használatukról. Mivel ezeket a kutatásokat gyógyszergyártó cégek rendelték meg, így természetesen az eredmények is pozitívak.

Az árnyoldal

Ettől függetlenül vannak mellékhatások, mert azok mindig vannak. Ez azonban messze nem összemérhető a testépítők kúráival. Nem leszünk azonnal kopaszok, pattanásosak és a karunk sem lesz 52-es. Ekkora adagoknak nem lesz sztochasztikus hatása, azonban lehet, hogy hosszú távon okoz majd problémákat a függőségen kívül.

depositphotos_129002268_500.jpg

Innentől kezdve mérlegelés kérdése

Az egyén szintjén: Tegyük fel, hogy 50 évesen tudod, hogy még 25 éved van hátra, amiből 5-öt ágyban pelenkák közt fogsz tölteni, előtte pedig 20-at elvegetálsz. Vagy 50 évesen visszaállítod a 30 éves hormonszintedet (legalábbis próbálod) és lesz még 20 aktív éved aztán kakukk. Melyiket választanád?

A társadalom szintjén: Az idős, betegeskedő korosztály folyamatosan nő. Ez két terhet is ró az államra (nálunk), egyrészt nyugdíjat kell fizetni nekik, másrészt hozzá kell járulni az gyógyszereikhez is OEP támogatás formájában. Normál esetben tehát van nyugdíj + gyógyszer, ami most 76 év átlagéletkorral számolva 11 év finanszírozást jelent. Tegyük fel, hogy hormonpótlással fele annyit kell költeni gyógyszerre (mert hát a hormont is támogatni kell, különben nem lesz, aki szavaz), viszont az átlagéletkor megemelkedik, mondjuk 3 évvel. Érzésre az utóbbi eset többe fog kerülni. Tehát nem állami oldalról ez nem lesz még egy darabig erőltetve. Sajnos a szteroidok előállítása mára már nem egy bonyolult technológia, szabadalmak sem védik eléggé, így bárki tud azonnal gyártani. Egy idős, beteges ember sokkal többet költ majd gyógyszerre, mint amennyibe a hormonpótlása kerülne, így a gyógyszer gyártók sem fogják erőltetni ez a dolgot.

Köztünk járnak

Mindenki ismer valami horror történetet sportolókról, akik tönkre tették magukat a szteroidok használatával. De ne felejtsük, még az óvatosabbjai is 1 nagyságrend nagyobb dózisokat tolnak.

Az USA-ban azért él néhány százezer nyugdíjas, aki évek óta ilyen kezelést kap orvosi felügyelet mellett. Vannak autodidakta „hormonerek” is, például Ellis Toussier, aki mostanában volt 72 éves és 19 éve állítgatja saját magának a hormonszintjét. Napi 2-3 egység növekedési hormont szúr szinte kihagyás nélkül, EPO-val (3-4 hetente 4000NE) 50% felett tartja a hematokrit szintjét, inzulinnal tartja a vércukor szintjét 70-90mg/dl értéken és ehhez még némi tesztoszteront is adagol rendszeresen. Bevallása szerint most úgy néz ki, mint egy 50 éves és úgy érzi magát, mint egy 35 éves. Néhány évente tart egy pár hónap szünetet, amikor is megnézi, hogy magától visszaállnak e az értékei. Eddig minden rendben volt. Más kérdés, hogy Mexikóban, ahol él ez nem akkor nagy kihívás. Itthon azért elég nehéz ezekhez a szerekhez hozzájutni. A növi még hagyján, de az EPO az nem csak méreg drága, de a feketepiacon is alig van. (mondjuk ezeket én csak úgy hallottam valakitől, aki ismer olyat…). Visszatérve Ellisre, tény hogy él és virul, de egy példa még nem reprezentatív.

ellis2001.jpg

Ellis Toussier

Mi a valóság?

Az EPO-t kötelező oltásként kellene adni 30 felett! Persze a sűrű lesz a vér meg majd akkor vérrögök keletkeznek, és mindenki jól meghal. Aki hajlamos erre az egyébként is csak idő kérdése és összefut egy vérröggel, ami rosszkor lesz rossz helyen. Aki meg nem az az EPO-tól sem. Viszont az a szellemi és fizikai frissesség, amit 50% felett megtapasztal az ember, az durva.

Az összes többinél nem ennyire ütős a hatás, viszont összességében sokkal,de sokkal jobb minőségű életet tudnak biztosítani. Főleg, ha nem várjuk meg, míg lepukkanunk, hanem időben elkezdjük a pótlást.

depositphotos_128910638_500.jpg

Reméljük, egyszer eljutunk oda, hogy ez szempont legyen. Hátha egyszer nem egy gázszerelő szabadul el, hanem egy endokrinológus…

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr7412897646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) Jim Wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása