Így írd meg az első edzéstervedet

Imádok a semmiről írni. Jó is vagyok benne. Képes vagyok karakterek ezreit papírra vetni, anélkül hogy érdemi információt közölnék. Bloggersztájl.

depositphotos_105958982_500.jpg

Most viszont mondanivalóm van. Nap, mint nap látom, ahogy kezdők jelennek meg a teremben és esnek neki az edzésnek saját kútfőből. Leginkább próbálnak dolgokat ellesni másoktól, de ha a forrás is gáz, akkor az eredmény is az lesz. Nekik próbál ez a kis sillabusz segíteni. Így írd meg az első edzéstervedet:

0. Lépés, amit át fogunk lépni…

Egy igazán kezdőnek az első lépés egy általános erőnlét fejlesztése, a szervezetének felkészítése a terhelésre. Erre a legjobbak a saját testsúlyos gyakorlatok, de az ember türelmetlen ezért egyből súlyzóra vágyik. Akkor jöjjön egy 5x5, startingstrength. Ah, az meg unalmas, hogy csak guggolni, fekvenyomni, felhúzni, meg fej felett nyomni. Tudom, hogy ha nincs edzői kontroll, akkor ez a lépés is ki fog maradni és ugrás a splitbe.

depositphotos_91434928_500.jpg

1. Mit is edzünk?

Első lépés, hogy tudd melyik izomcsoportod mit is csinál, hol van, stb. Házi feladat, nézz utána az anatómiának!

A felosztás, ami alapján most csoportosítani fogjuk a gyakorlatokat:

Láb – has – mell – hát – váll – kar

Ezen belül még a lábat tovább osztjuk vádlira, combhajlítóra és feszítőre. A kart pedig alkarra, tricepszre és bicepszre.

A felosztás pedig első lépésben nem kell, minden edzésen minden testrész kerüljön sorra. Aztán majd néhány hónap után áttérünk egy A edzés és B edzés felosztásra. Simán el lehet fél – egy évet így lenni, mielőtt más kisebb gyakoriságú edzésfelosztásra térnénk át.

Tehát, akkor minden edzésen mindent edzünk. De mennyit?

depositphotos_155078184_500.jpg

2. Sorozatok és ismétlések száma

Legyen a cél heti 12-18 sorozat, anélkül hogy tudnád ennek hátterét. Hidd el, ennyi kell és elég is lesz. Ha tehát mindent edzünk minden edzésen, akkor heti 3 napos edzésterv esetén 4-6 sorozat kell edzésenként és izomcsoportonként, 4 napos esetében 3-5 sorozat, 5 napos esetében pedig 2-4 elég lesz.

12 alatt nem használod ki benned rejlő potenciált, 20 felett pedig már lesznek, akik túledzik magukat. Persze nem mindenki, de nincs mindenkire működő recept.

Az ismétlések száma legyen több mint 4, de legyen kevesebb, mint 6. Viccet félre téve az 5 a legjobb, de maradjunk az 5-8 tartományban. Bármit is látsz az éppen aktuális Mr. Olympiától, nincs szükséged 15-20 ismétlésekre. Más a vérképetek.

depositphotos_86704614_500.jpg

3. Mekkora súllyal?

Ezt az ismétlés szám meg fogja határozni. De képességeidhez képest nagy súllyal. 5-6 ismétlésre az egyismétléses maximumod 80-90%-ával leszel képes. Tehát, ha 40 kilót tudsz egyszer kinyomni fekve, akkor egy 6 ismétléses 4 sorozatos fekvenyomást 32,5 – 35 kilóval kell abszolválnod. Akkor jó, ha az utolsó sorozat utolsó ismétlése már nem megy szabályosan. Kezdő vagy, nincs szükséged bukásig edzeni minden sorozatba, nem kellenek ejtő sorozatok, negatív ismétlések, erőltetett ismétlések és egyéb haladó technikák.

Figyelem, a lányok hajlamosak alulbecsülni a képességeiket. Ők simán képesek 5 ismétlésre sorozatokban azzal a súllyal, amire azt hiszik hogy az a 100%. Ezért lányok esetében különösen  fontos, hogy erőltetni kell a nagy súlyt.

Terhelés nélkül nem lesz fejlődés. Muszáj erőlködni!

depositphotos_52940193_500.jpg

4. Milyen gyakorlatokat válasszunk?

Alapgyakorlatokat. Szigorúan. Az összetett, egésztestes gyakorlatok a leghatékonyabbak. Felesleges izolációs gyakorlatokkal fárasztani magatokat. (Alapgyakorlat az ahol több ízületben történik a mozgás, például guggolás, fekvenyomás. Izolációs gyakorlatok azok, ahol egy ízületben történik a mozgás, például tárogatás, lórúgás.)

Tehát nem kell sok gyakorlat és főleg nem kombinált idióta gyakorlatok (pl:guggolás és utána fej felett nyomás felállás után):

  • Láb: guggolás
  • Vádli: lehetőleg álló vádligyakorlatok
  • Hát: felhúzás, húzódzkodás, csigás lehúzások, evezések
  • Mell: fekvenyomás
  • Váll: fej felett nyomások
  • Bicepsz: álló és ülő bicepsz két- vagy egykezes súlyzóval
  • Tricepsz: álló és ülő, fekvő tricepsz két- vagy egykezes súlyzóval (a lórúgás nem!)
  • Alkar: felesleges még most foglalkozni vele, de ha akarsz, akkor fordított bicepsz állva
  • Has: láb és medence emelések

Nem kell a gyakorlatokat nagyon variálni. Ráérsz, ha majd középhaladó leszel. Addig ne und meg ezeket!

5. TSM vagy Periodizáció?

A terv az, hogy adaptációra késztessük az izomzatunkat, de soha ne tudjanak adaptálódni és fennmaradjon a fejlődés. A régi Szovjet iskola ezért vezette be a periodizációt, amit most nem fogok elmagyarázni. A másik most hódító elmélet, hogy ha Dorian Yates és Ronnie Coleman is évekig tudott fejlődni és Mr. Olympia lenni periodizáció nélkül, akkor neked is menni fog, ne variálj. Nos, az én véleményem, hogy ugyan két nagyszerű sportemberről van szó, mégis hiba őket példaként felhozni egy hobbi gyúrósnak. Emeld a súlyt vagy az ismétlés számot folyamatosan kis lépésekben, vagy csökkentsd a pihenő időt, vagy növeld a volument, de mindig, hétről hétre növeld valahogy az intenzitást. Ha még inkább bonyolítani akarod majd, akkor ezt olvasd el hozzá! De az az irányvonal nem vezet messzire ,ha csak a súly nagyságát próbálod növelni és mikor már nem megy, akkor a forma rovására növeled tovább.depositphotos_82983714_500.jpg

6. Példa

Hétfő

Kedd

Szerda

guggolás 5 x 6

guggolás 5 x 8

guggolás 5 x 5

fekvenyomás 5 x 6

fekvenyomás 5 x 8

fekvenyomás 5 x 5

felhúzás 3 x 5

húzódzkodás 5 x max. ismétlés

evezés döntött törzzsel 5 x 5

fej felett nyomás 5 x 5

-

oldalemelés 5 x 8

Kétkezes bicepsz rúddal 5 x 6

Forgatott bicepsz 5 x 6

Kalapács bicepsz 5 x 6

Tricepsz fej felett rúddal 3 x 6

-

Tricepsz fej felett egykezes 3 x 6

Vádli állva 4 x 6

Vádli állva 4 x 8

Vádli állva 4 x 10

Has

Has

Has

 

Ez persze egy elnagyolt és túl általános terv, de egy kezdőnek néhány hétig működik. Aztán érdemes váltani egy osztott programra, mert túl sok lesz a volumen egy napra. Vagy növelni kell a gyakoriságot 4-5 napra és csökkenteni a sorozatok számát egy – egy edzésen.

Most jó fejek vagyunk, és ha tényleg kezdő vagy, akkor ingyen segítünk elindulni személyre szabottan is. Keress meg minket itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr1512824400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.16. 02:04:46

Annyi kezdőt láttam már napokat, heteket, hónapokat töprengeni azon, hogy akkor ők most milyen edzésterv szerint edzenek!
Ahelyett, hogy súlyt emelnének, az edzésterven, táplálékkiegészítőkön agyalnak a végtelenségig. Főleg az értelmesebbek, akik hajlamosak mindent túlgondolni, élvezik a tervezgetést, variációkat. Beszabadulnak az edzőterembe és minden gyakorlatból akarnak csinálni egy kicsit, minden gépen nyomni, húzni párat minden nap.
Nekik nehéz megérteni, hogy maradjanak az alap gyakorlatoknál: fekvenyomás, guggolás, felhúzás egy pár hónapig, majd látják, hogy hogy fejlődnek, akkor lehet variálni, kisebb izmokat megmozgatni.

A tervezgetésre pár óránál többet ne szánjunk, mert az izomzat nem az edzésterv szerkesztésétől nő, hanem az edzéstől.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2017.09.16. 11:38:44

@Colonel H. Stinkmeaner: Igen, sajnos rengetegen azt hiszik, hogy a bonyolultabb megoldás gyorsabb eredményt hoz.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása