A szteroidok ereje

Szerencsére mostanában elég gyakran felbukkan egy-egy videó a neten valami nagyszerű teljesítményről, új világcsúcsok guggolásban, felhúzásban, vagy csak simán rengeteg ismétlések borzasztó súlyokkal. Ilyenkor kétféle komment van, az egyik a „hű ez de jó” a másik pedig a „mert kokszol”.  Az előbbi jó, mert pozitív és motivációt adhat, míg utóbbi, hát finoman szólva is értelmetlen és felesleges megjegyzés. Egyrészt mert honnan tudod? Másrészt meg állította valahol, hogy nem? Akkor?

De van egy másik része is ennek a kérdésnek, a tudatlanság. Mindig azok kiáltanak először farkast, akik még csak képen láttak olyat. Azt hiszik, hogy a koksz az olyan, mint a gumibogyó szörp, vagy Asterix varázsitala. Emlékszem, hogy jó húsz évvel ezelőtt B. Peti barátom bekapott egy szem Strombát, és egy óra múlva hárommal több fekvőtámaszt tudott megcsinálni. Aztán nagyjából ebben ki is merült a sport pályafutása. A sokadik kúrája után rájön az ember, hogy megdob és többletett ad, de már nincs meg az a flesh mint kezdőként. Egy kezdő simán fejlődhet egy hónap alatt 50 kilós fekvenyomásról 100-ra jól becuccolva és jé, dupla erős lett. De mennyit tett hozzá ehez a cucc? Nem sokat. Ha nem szedte volna, akkor nem egy hónap lett volna, hanem kettő, vagy három, de ugyanott lett volna. Az öreg motorosok persze tudják az igazságot a koksz erejéről, de bölcsen hallgatnak róla. Van, viszont aki vette a fáradtságot és utána járt az igazságnak. Mit is adhat erőben nekünk a koksz? Van egy srác, Greg Nuckols, aki mindamellett, hogy kurva erős, még ért is hozzá. Ő járt utána a kérdésnek és merte leírni a kiábrándító valóságot a koksz erejéről.

camera-photos-421.jpg

Először józan paraszti ésszel fogott hozzá és megnézte, hogy mi a különbség dopping ellenőrzött és „nem annyira szigorúan vizsgált” szervezetek eredményei között. Feltételezve, hogy a felnőtt kategóriában már a genetikai potenciáljuk 90%-a körül járó versenyzők között jelentős eltérés nem lehet, viszont ahol szabad kokszolni, ott várhatóan magasabb lesz az eredmény.

1_1.jpg

Nagyjából látszik, hogy nincsenek csoda eredmények, nagyjából 10%-ot verhetnek rá a kokszolók a tisztákra.

 Utána megnézte hasonló elv alapján, hogy mekkora a különbség a súlyemelés amerikai és világcsúcsai között. Ez mondjuk, azért kicsit sántít szerintem, mert az volt az elmélete, hogy Amerikában nagyon szigorú a súlyemelők dopping ellenőrzése, míg a világcsúcstartók a világ egyéb részéről talán nem annyira ellenőrzöttek. Ez mondjuk igaz is lehet a lebukott orosz és bolgár emelőket tekintve, de azért az amerikaiak ártatlanságáét sem tenném tűzbe a kezem, mert igaz, hogy ellenőrzik őket szigorúan, de ugyanakkor messze az ellenőrző laborok előtt járnak tudományban. Az eredmény itt is az lett, hogy szakításban 13,84%, lökésben 11,66% és összetettben pedig 12,65% a különbség a nem „ellenőrzött világ” javára.

Persze ez nem egy tökéletes összehasonlítás, mert másak a súlycsoportok és azért pár kiló plusz-mínusz is sokat számíthat. Azonkívül, lehet, hogy valaki nem volt tiszta, csak nem bukott le, valamint az is lehet, hogy nem ellenőrizték ugyan soha, de nem is kokszolt, csak simán annyival jobb a világnál. Azonban ha a nagy átlagot nézzük, akkor látszik a tendencia.

 Vannak azonban igazi kutatások is a témában, Basin 1996-ban megnézte, hogy mi lesz a különbség 10 hét edzés után azok között, akik heti 600mg Testosterone Enanthatot kaptak a placebót kapókkal szemben. Látszólag az eredmények sokkal nagyobbak, azonban az összesített Wilks számot nézzük, akkor megint csak a 10% körül vagyunk, mert az erőnövekedés mellett a testsúly is jelentősen nőtt.

2_1.jpg 

Jó, de akkor most mit is kaptunk eredményül? Azt hogy a koksz csak 10% pluszt ad? Igen, és nem. Azonos súlycsoportot feltételezve csakugyan ennyire keveset jelent. Az erőemelésben, vagy súlyemelésben hiába lesz nagyobb az összetettünk 20-30%-kal igazából, ha közben a megnövekedett izomtömeg miatt súlycsoport lépünk és ott amúgy is 10-20%-kal magasabb eredmények vannak. Tehát ez is, mint minden eredmény viszonyítás kérdése.

Az viszont tény, hogy sokkal gyorsabb lesz a fejlődés szteroid mellett, akár hetek alatt meglehet egy naturál sportoló éves fejlődése. Viszont ha a genetikai kapacitásunk végéhez közelítünk, akkor ez a nagy különbség lassan elolvad és tényleg csak az a 10% fog maradni.

Mire lehet elég ez a 10%? A múlt héten Eric Lilliebridge 474 kilóval guggolt egyet. Persze az első kommentek a szokásos kémia felkiáltások voltak. Fogalmunk sincs, hogy mennyire tiszta ő vagy mennyire nem. Elvileg az. De ha feltételezzük, hogy mégiscsak használ tiltott szereket, akkor az mit jelent az ő esetében? Az ő súlycsoportjában az első táblázat szerint 6% eltérés van a tesztelt és a nem tesztelt világcsúcs között, tehát tegyük fel, hogy rá is igaz a 10%-os szabály. Oké, akkor 431 kilóval tud ő guggolni és kapott 43 kilót „ajándékba” a cucctól. 431!!! Érted??? Szóval legközelebb akkor fitymáld le az ilyen teljesítményt, ha Te tudsz 432-t tisztán. Akkor van alapod beszólni, de addig tisztelt a teljesítményt. Felesleges azonnal kokszról kiabálni, ha nagyszerű teljesítményeket látunk. Persze előfordul az is sokszor, de higgyük el a nagy eredmények mögött mindig kemény munka van, ha van koksz, ha nincs!

logo1_banner.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr118878790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nickyyyyy 2018.01.06. 10:10:00

Es mi a helyzet a testépítőkkel? A koxos testepitok nem 10%al hanem kb 50%al nagyobbak a nem koxos testepitoktol.. Persze van egyket hiba az allitasomban de olyan oriasi kozel sem lehet cox nelkul az ember mint a mr olimpia meg morgan aste es tarsai... De meg egy katibela is..

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.01.06. 18:39:41

@daemonhunter: Testépítésben sincsenek csodák. Ha megnézed Ronnie Coleman naturál képeit, az is hatalmas. Hatalmasabb mint bármelyik jelenlegi magyar koxmatyi. 8-10 év alatt kemény edzéssel és étkezéssel meg tudja közelíteni a genetikai határait. Szteroidokkal és egyéb szerekkel ezt a 8-10 évet le lehet rövidíteni. Viszont a határaidat nem tudod a cuccal sem jelentősen kitolni. Ez valahol max 20% körül lehet. Tehát mondjuk egy Morgan Aste, vagy egy Big Ramy, a 140 kilós testsúlyával ez azt jelenti, hogy naturálként is 110 kiló felett tudnának lenni. Főleg,hogy mindkető fiatal még, tehát még van bennük potenciál. Tehát, ha lemész egy terembe és látod a kigyúrt kopaszokat, akkor jó eséllyel ők kitartó munkával is el tudnák érni ezt a fizikumot, azonban ehhez többnyire sem a türelmük, sem a tudásuk nincs meg, így a rövidebb utat választják. Sok embernek lehetne durva kigyúrt fizikuma, de kevesen teszik fel erre az életüket, mert mi értelme 10 éven keresztül csak edzeni, pihenni és enni. Az élet nem erről szól.
Üdv!

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása