Minden testépítő gyökér? II.

Tehát a zavarok, itt hagytam abba a múltkor. Többen legyintenek most, hogy csak kitaláció, megint a gyógyszeripar lenyúlása van a háttérben és tök fölösleges dolog velük foglalkozni. Neki azért zárójelben megemlítem, hogy az anorexia és bulimia az esetek 20 (!) százalékában halálos. Tehát minden ötödik ember végül belehal. A falási zavar ugyanilyen súlyos tud lenni. Szerencsére amelyekről most szó lesz, azok nem ennyire súlyosak az egészségre nézve, de ha akuttá válnak, akkor mindenképp szakember segítsége szükséges és többnyire csak a kívülállók tudják megállapítani, hogy mennyire súlyos egy-egy eset. Akkor nézzük sorban őket:

Izomdiszformia

Az izomdiszmorfia (ID) olyan pszichiátria állapotot jelöl, melyet az izomzattal való túlzott foglalatosság és az izomtömeg növelésének intenzív vágya jellemez. /Babusa Bernadett, 2013/

Az hogy valaki rengeteget gyúr, az még nem jelent ID-t, lehet hogy csak az illető kicsit jobban szereti a hobbiját a többieknél. Ahhoz, hogy ID-ről beszéljünk, az kell, hogy a testépítés átvegyek az „uralmat” az illető életében, kapcsolataiban, munkájában korlátozva. Az ID nem csak a fokozott gyúrásban merül ki, hanem ehhez általában még nagyon szigorú (beteges) diéta is társul. Ezen felül mivel a genetikai határaikat elérve már nem tudnak jelentősen tovább fejlődni előbb utóbb a szteroidok használata is társul. Az ID-sek szégyellik a megjelenésüket, általában teljes ruházattal takarják azt és komoly problémát okoz nekik, ha hiányos öltözékben kell megjelenniük.

A szakirodalom elégé egysíkú nálunk, igazából csak Babusa Bernadett és Túry Ferenc írásaira lehet érdemben támaszkodni. A tengeren túl viszont jelenetős kutatási anyag áll rendelkezésére, annak, aki komolyabban el szeretne mélyedni a témába, vagy a kezelésében. Én most nem fogok.

 

A mindenhol elérhető megfogalmazása az ID-nek a következő:

  • A személy túlzottan sokat foglalkozik azzal a gondolattal, hogy a teste nem eléggé szikár és izmos. Mind az étrenddel, mind a súlyemeléssel képesek naponta órákat is eltölteni
  • Az aggodalmaskodás jelentős stresszt okoz társas, foglalkozásbeli, vagy más fontos téren, amelyet a következő négy kritérium közül legalább kettő jellemez:
    • Az egyén gyakran felad fontos társas, foglalkozásbeli, vagy rekreációs tevékenységeket, mert kényszeres szükséget érez, hogy betartsa edzési vagy érkezési menetrendjét.
    • Az egyén kerüli az olyan helyzeteket, amelyekben teste ki van téve mások tekintetének, vagy ilyen helyzeteket csak jelentős stresszel vagy szorongással vállal.
    • A testméret és az izomzat elégedetlensége miatti aggodalmaskodás jelentős stresszt okoz az élet számos területén.
    • Az egyén annak ellenére folytatja az edzést, a speciális étkezést, vagy teljesítménynövelő/izomnövelő szereket használ annak ellenére, hogy tudomása van a nemkívánatos testi és lelki következményeiről.
    • Az aggodalmaskodás és a viselkedések elsődleges központja az, hogy a személy túl kicsinek vagy elégtelen izomzattal rendelkezőnek tartja magát. Ez elkülöníthető a kövérségtől való félelemtől.

További jellemzői még:

  • Az egyén hatalmas izommérete ellenére kicsinek és véznának érzi magát.
  • A gondolatai gyakran a körül forognak, hogy megjelenése nem megfelelő. Hasonló testi adottságokkal rendelkező emberekhez viszonyítva önmagát kisebbnek látja.
  • Ha valamiért elmulasztja a speciális diétát, vagy az edzést, komoly bűntudatot él át.

Babusa Bernadett kutatásaiból az is kiderül, hogy az ID-ben szenvedők közül rengeteg a szteroid használó. Ez egyértelmű, hiszen az ember alapvetően türelmetlen, és akiknek komoly lelki problémát okoz a megjelenésük, az nem fog éveket vagy évtizedeket várni arra, hogy elérje a kívánt cél főleg, hogy számára az olyan, mint egy végtelen határos függvény, sosem fogja tudni elérni, csak megközelíteni. Mindazonáltal nem keverném össze az ID-t és a szteroid függőséget. Utóbbi lehet ID nélkül is, aki egyszer kipróbálta az nagy valószínűséggel újra fogja. Az hogy az ember közérzete hirtelen sokkal jobbá válik, nem kapja el a hétköznapi betegségeket, nincs szüksége annyi regenerálódásra és pihenésre, keményebben tud edzeni és nem kell annyira szigorúan venni a diétát, az pont elég ahhoz, hogy függővé váljon az ember.

 Az ID-vel szerintem akkor kell foglalkozni, ha már tényleg hátrányt okoz a mindennapi életben, ha emiatt beszűkülnek a kapcsolatai, romlik a munkahelyi teljesítménye. Ebben az esetben szakember segíthet rájönni, hogy mi okozza azt, hogy a testépítésbe menekül.

Orthorexia nervosa

Magyarul talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy egészséges étel evési kényszer. Nem egy régóta ismert fogalom, 1997-ben írták le először. Neve a latin Ortho (helyes) és orexis (étvágy) szavakból ered. Akire ez a zavar jellemző az csak általa egészségesnek tartott ételeket hajlandó fogyasztani és rengeteg időt tölt el ezek beszerzésével és előállításával. Nem az étel mennyisége a jellemző, mint az anorexia, bulimia, vagy a falási zavar esetében, hanem annak a minősége. Ebből a szempontból még nem is lenne annyira veszélyes, hiszen eszik is rendesen az illető és ráadásul viszonylag egészségesen is. De mikor ez már kényszeres és inkább nem eszik, csak mert éppen nem jut hozzá általa egészségesnek tartott ételhez, vagy még azt sem hajlandó elfogyasztani, ha nem tudja biztosan, hogy honnan származik, akkor már ez inkább hátrányos, mint előnyős viselkedési formává válik.

Jellemzői a falási rohamok, mikor hirtelen nagy mennyiségű „egészségtelen” ételt fogyaszt el az illető, mert éhes, vagy csak a pillanatnyi lelkiállapota miatt. Ezt mindig bűntudat, lelkiismeret furdalás követi, ami tovább ront az egyén állapotán.

Az orthorexiában szenvedők is mint például az anorexiások, nem ismerik fel a betegségüket, hiszen az ő szemszögükből nézve ők étkeznek egészségesen és mindenki más nem. Emiatt felsőbbrendűségi érzés is jellemzi őket. Nagyon sokuk előbb utóbb vegetáriánus lesz. Nem, ezzel nem akarom azt mondani, hogy minden vegetáriánus orthorexiás, bár sokukat jellemzi a felsőbbrendűségi érzés és a „hittérítési” kényszer.

„az egészséges táplálkozás egy bizonyos ponton átcsaphat patológiás mértékű rögeszmévé, ami szociális elszigetelődéshez is vezethet.” /Babusa Bernadett/

Kialakulásában sok tényező közrejátszhat, valamilyen betegség gyógyítása, alternatív gyógymód keresése, vagy valamilyen betegségtől való félelem.

A betegre gyakran alultápláltság a jellemező az egysíkú táplálkozás miatt, vagy krónikus vitaminhiány, bár az is előfordul, hogy a felborult anyagcsere miatt elhízás következik be.

Ne felejtsük el, hogy a tiszta étkezés nem egyenlő az egysíkúsággal, kell a változatosság is!

Testedzésfüggőség / Exorexia

Ismét egy szép szó. Napjainkban a reklámok és a média sulykolják belénk, hogy igazán sikeresek csak tökéletes megjelenéssel lehetünk. Ez kivált egy megfelelési kényszert, ami azonnal átcsap valami kényszeres tevékenységbe, ha nem vagyunk magunkkal megbékélve, nem fogadjuk el magunkat. Kevesen képesek objektíven tekinteni önmagukra, vékonyak vagyunk, kövérek, nagy az orrunk, kicsi a mellünk, és így tovább. Amennyiben a bennünk ébredő kényszer arra sarkall, hogy még keményebben, még többet edzünk és ez már patológiássá válik, akkor beszélhetünk exorexiáról. Ha a beteg nem „jut hozzá” a napi edzésmennyiségéhez, akkor feszültté, ingerlékennyé válik szorongás léphet fel nála, ami az elvonási tünetekhez hasonló. Előbb utóbb mindent alárendel a testedzésnek és ez a munkája és személyes kapcsolatainak rovására megy. Ráadásul a fenti testképzavar bármelyike kapcsolódhat még az exorexiához, tovább rontva a tüneteket. A mértéktelen sportolás káros lehet a szervezetre, kimerülést okozhat, leromlik az immunrendszer, de akár orthopédiai elváltozások is bekövetkezhetnek.

Hogy mikor beszélünk exorexiáról, úgy lehetne talán leginkább megfogalmazni, hogy amikor már nem okoz örömet a sport és elveszítjük a kontroll afölött, hogy mennyit és mikor edzünk.

 A zavarok kezelése

Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket, hogy a kezelést még a jelentős egészségkárosodás bekövetkezte előtt meg tudjuk kezdeni. Mind a tünetek, mind a kezelés a szenvedélybetegségek jellemzőivel megegyezőek. Legtöbb esetben az ismerősök, rokonok, barátok segítsége már kevés, sokszor a beteg titokban tovább folytatja a tevékenységet (maszkolás). Éppen ezért javasolt szakember bevonása, különböző terápiák alkalmazása. Valószínűleg a gyorsan változó világunk egyre gyorsabban fog hasonló betegségeket kitermelni magából. Ezért van felelőssége a profi sportolóknak példamutatásban, a fiatalok támogatásában, tanításában.

Ha úgy érzitek, hogy környezetetekben van olyan ember, akit érint valamelyik fenti probléma, akkor próbáljatok meg minél hamarabb közbeavatkozni és segíteni, hogy visszatérjen a normális élethez!

logo1_banner.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr896700767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darkmirjam_light 2014.09.26. 10:19:26

Kicsit megijedtem, a fent leírt három probléma (betegség) egészen közeli. Négy éve mivel túlsúlyos és némileg szenvedélybeteg voltam (cigi, alkohol) elhatároztam, hogy változtatok. Először az ivást hagytam abba (teljes absztinencia) majd elkezdtem fogyni. Óvatosan, kilenc hónap alatt adtam le 30 kilót. Mindez adott némi sikerélményt, sportolni kezdtem. Ez még több sikerélményt adott. Nulláról indultam, mára három és fél órán belül futom a maratont, 38 percen belül a 10 km, napi átlag három órát edzek (1 óra futás, evezés, gyúrás, úszás). A dohányzás a futás útjában állt, sikerült egyik napról a másikra elhagynom bármiféle segítség nélkül. . Étkezés főleg zsír és cukorszegény, hal és zöldségcentrikus. Ez edig a sikertörténet.
De sokszor markolászom a derekam, gondolván úszógumis vagyok. A munkahelyre csak pénzért járok be, teljesen motiválatlan vagyok, csak azt várom mikor lesz vége és mehetek végre az imádott erdőmbe futni. Nem érzem magam rosszul ha nem megyek ki, talán nem vagyok még krónikus eset, de napom legjobb része az erdei rohanás.
Eddig úgy gondoltam ez a hobbim, ráadásul még egészséges is. Most már kételkedem.
Mit csinálnak mások helyette? Söröznek a cimborákkal? Trollkodnak a facebookon? TV-t néznek? Zsíron sötnek szénhidrátot? Olvasnak a sprotról? Elfogadják heylüket, pocakjukat, tokájukat és ezt a postot látva elégedettek, lám, mi csináljuk jól?
Ha futok, nyerni akarok. Sikert. Nem a részvételt kedvéért állni a rajthoz, arra ráérek 60 évesen. Pont ezért csinálom, hogy legyen legalább egyvalami, amiben nem érzem magam középszerűnek. Nem nem felsőbbrendűnek akarom magam érzni, csak szeretnék valamit, amiben igazán jó vagyok.

Jizzler 2014.09.26. 11:01:17

@darkmirjam_light: A kötekedés szándéka nélkül... Az általad felsorolt egyéb szabadidős tevékenységek kivétel nélkül lusta és káros elfoglaltságok. Más nem jutott eszedbe ezeken kívül? Ez nem túl toleráns szemlélet a nem (csak) sportoló polgártársainkkal szemben. Léteznek kreatív hobbik is, amik nem járnak sem szénhidráttal, sem kátránnyal.

darkmirjam_light 2014.09.26. 13:19:19

@Jizzler: Tudom, önironikus próbáltam lenni. A posztban leírt problémák néhány tünetét felfedezem magamon, csak próbáltam érzékeltetni valamit a mögöttes, nyilván valóan nem normális gondolatmenetből.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2014.09.26. 13:24:22

@darkmirjam_light: Nehéz meghúzni a határt a normális és a deviáns viselkedés és szokások között. Mi úgy érezzük, hogy ez a helyes és mi életmódunk a megfelelő. Más ezt nem így látja. Nem kell mindenkinek mindenben egyet értenie. Van aki nem is érti, hogy minket mi motivál, őket nem lehet meggyőzni, de ez fordítva is igaz, ők sem fognak tudni minket megváltoztatni. Ha már észreveszed magadon a tüneteket, akkor az azt jelenti, hogy még nem állsz vesztésre, figyelj oda, hogy tudatosan szabd meg a határokat és ne ess túlzásba.
A 30 kiló kilenc hónap alatt ÓVATOSAN rész meg kifejezetten tetszett. Hogy lehet 30 kilót óvatosan leadni? LOL
Gratulálok az eredményeidhez!!!

darkmirjam_light 2014.09.26. 13:34:25

@Eszel Te rendesen?: Hát úgy óvatoskodtam, hogy tanulva néhány sikertelen kísérletből nem kampányszerűen vágtam neki. Életmódváltást csináltam tudva, hogy amit elhatározok az hónapokig , akár évekig is fenn kell tudnom tartani. Nem volt önsanyargatós aspektusa, nem vártam gyors eredményt és az immaginárius magánedzőm sem kiképzőtiszt, inkább megértő cimbi volt. Sok új ételt próbáltam ki, ami végül is inkább kiszélesítette a palettámat, mintsem korlátozást jelentett.

Petrodon 2014.09.26. 14:00:29

@darkmirjam_light: Ezaz, a melóban fásult vagy (ergó a nap elég nagy részében) viszont utána 1 óra szaladgálás mindent megér!
Az a sok lúzer, akik söröznek, TV -znek, "zsíron sötnek szénhidrátot" vagy ne adj, olvasnak a sportról mind mind végtelenül boldogtalan.
De te legalább IGAZI sportember vagy, aki legalább 1 órára boldog minden nap!
Gratula! :D
Csak így tovább, majd 60 évesen amikor rajthoz állsz csak azért, hogy "elindulj" gondolj vissza, hogy hol szartad el az életed... :D

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2014.09.26. 14:03:32

@Jizzler: A hobbi mindig valaminek a kompenzálása. De ez mindadig rendben van, amíg ez kontrollált módon történik. Amint a "hobbi" átveszi az irányítást az életünk felett, akkor baj van. Lehet betegesen fészbukozni, de horgolni is sajnos.

darkmirjam_light 2014.09.26. 14:18:12

@Petrodon: Már bánom a srörözős modatokat. Mindenestre tény, hogy beleragadva egy szerepbe könnyen abba a hibába eshetünk, hogy a mi szerepünkön kívüli világot lehúzzuk. Mondtam már, önironikusnak szántam, szerencsére képes vagyok felismerni az efféle gondolatok hamisságát. Egyébként napi egy óra öröm nem is rossz átlag.
A munkahelyi fásultság talán nem ennek a következménye. 15 éve csinálom már, unom kicsit. Nem kicsit. És még a szerencsések közé tartozom, hiszen nem csirkéket boncolok három műszakban.
Elértem már azt a kort, amikor már csak olyan builkból nem néznek ki, ahol szar a zene. Csajokból is épp elég van az életemben (lányaim vannak) . A sport adja meg a kikapcsolódás és a siker lehetőségét. Nem hiszem, hogy valahol elszertam volan az életemet, Ez a poszt rávilágított néhány olyan csapdára, mit magamtól talán későn vettem volna észre.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása