No pain, no gain? Tényleg kell a fájdalom?

A sokak által Arnoldnak tulajdonított mondás igazából jóval régebbi. Már a második században egy héber szöveg említi, persze nem izomfejlesztés témakörben, aztán a 17. században is előkerül. Ami miatt mi a mostani formájában ismerjük az Jane Fondanak köszönhető a nyolcvanas évek elejéről, tehát kicsivel az Arnold utáni időszakból. De mennyire volt igaza ebben igaza a Fitnesz Királynőnek, akit mi inkább színésznőként ismertünk meg?depositphotos_14533745_xl-2015_500.jpg

A mondás eredetije nem kifejezetten a fájdalmat élteti, hanem arra utal, hogy ha nem teszed oda magad, akkor nem lesz belőled semmi, akkori megfogalmazásban Isten csak akkor segít, ha segítesz magadon és megszenvedsz érte. Ez a része vallásfüggetlenül igaz, azaz a sikerért meg kell dolgozni.

A mai folyamatosan „beast mode-ban” létező gyúrós társadalom azonban kicsit másképp értelmezi ezt a helyzetet, mert mára a no pain, no gain mottó azt jelenti, hogy ha nem edzel fájdalomig, akkor nem is edzettél. Tényleg szükség van arra, hogy fájjon? Anélkül nem lehet fejlődni?

Mivel a fájdalom több okra vezethető vissza, így érdemes külön-külön megvizsgálni ezeket, hogy választ kaphassunk a kérdésünkre.

1. Az izomláz (DOMS)

Régen a tejsav felhalmozódásnak tulajdonított fájdalom érzet, amiről ma már jól tudjuk, hogy nem a tejsav az okozója, hanem valami más. Ezt viszont még nem annyira tudjuk, csak tippelünk rá. Vannak elméletek, mely szerint anyagcsere eredetű a dolog, más elméletek szerint a fizikai sérülések okozzák, a harmadik szerint meg a kettő együtt. Az viszont biztos, hogy jellemzően a fizikai terhelés után néhány órával kezdődik, 24-48 óra alatt éri el a csúcsát aztán lecseng. A fájdalom mértéke lehet egészen enyhe, de akár annyira erős is, hogy magában a mozgásban is korlátoz.

Ahogy a pontos oka sem tiszta még, úgy az sem, hogy miért van az, hogy van, akinek szinte minden fizikai munkavégzés után előjön és van, akinek a legdurvább edzés után sem. Egy dolog viszont biztos, amit már kutatások is alátámasztanak, mégpedig, hogy izomláz nélkül is lehet erőt és izomtömeget növelni. Nincs szükség erre a fajta fájdalomra a fejlődéshez.

depositphotos_84930504_xl-2015_500.jpg

2. A bedurranás érzése

Ma a legtöbb információt a fitnesz-celebek videóiból gyűjtik a fiatalok. Ebben azt látják, hogy ezerrel pumpálnak, rengeteg ismétlést kipréselve magukból és bizony az utolsó néhányat már igen nagyon megszenvedve, ordítva-erőlködve. Ebből egyenesen jön a következtetés, hogy bizony pumpálni kell, amíg be nem durran az izom és fájni nem kezd. Akkor kezd jó lenni az adott gyakorlat, amikor fájni kezd. A kutatások szerint viszont ez sem igaz így, ebben a formában. A bedurranás érzésének oka szintén kissé a homályba vesz, mint az izomlázé. Az viszont biztos, hogy itt is, mint minden más esetben a fájdalom a szervezet vészjelzése, hogy abba kellene hagyni az adott tevékenységet, mert hamarosan baj lesz belőle. Persze a szervezet nem igazán tudja megkülönböztetni a súlyzós edzést a valós stressz helyzettől, joggal mondhatnánk, hogy nem érdekes, ha teljesen lemerül az adott terület anyagcsere rendszere, vagy a mikrosérülések mértéke akkora lesz, hogy utána órákig képtelenek leszünk érdemi munkavégzésre az adott izomcsoporttal, mert a teremből hazafelé menet nem fog megtámadni minket a kardfogú tigris és valószínűleg a következő adag kajáért sem kell majd leharcolnunk egy mamutot. Viszont minél keményebben megdolgozzuk, azaz túlterheljük az adott izomcsoportot, akkor a regeneráció során annál nagyobbra és erősebbre fog majd nőni. Ez elméletben igaz is, de a gyakorlat azt mutatja, hogy létre lehet hozni akkora mértékű károsodást, ami a terhelést követő izomépítési fázisban nem tud teljesen regenerálódni, tehát a végeredmény inkább negatív lesz, mint pozitív.

A bedurranás is egyénfüggő, kinek könnyebb, kinek nehezebb az érzetet összehozni, de egy biztos, anélkül is lehet izmot építeni, hogy a fájdalomig pumpálnánk, erőt meg úgy lehet a leghatékonyabban fejleszteni, ha a bukás előtt befejezzük a sorozatainkat, így messze elkerülve a fájdalmat.

Ezektől függetlenül nem ördögtől való dolog ez a fajta fájdalom, mert néha jól esik egy-egy keményebb sorozat. Segítheti a mentális stressz kezelését, kikapcsolni az ember agyát egy kis időre a hétköznapi monoton rutinból. Bár így megfogalmazva azért ez már a mazochizmus határát súrolja…

depositphotos_136812840_xl-2015_500.jpg

3. A sérülések

Vannak hardcore arcok, akik nem elégednek meg az izomlázzal és a bedurrantással. Ők azok, akik addig nyomják a vasat, amíg valami nem reccsen, szakad, törik, sérül. Sőt még ilyenkor sem minden esetben állnak le. Ők a megszállottak, akik úgy vannak vele, hogy ha nem folyik a vérük a teremben, vagy másnap reggel úgy tudnak elkúszni a klotyóig, hogy semmijük sem fáj, akkor bizony lazsáltak és nem edzettek elég keményen. Ezt persze egy kicsit kisarkítottam, de én sem vagyok sokkal különb, mert évek óta bicegek szinte minden futó edzés után, vagy alig bírom a kezem a fejem fölé emelni egy-egy keményebb fekvenyomás után. Mindenesetre itt már fokozottan igaz, hogy a fájdalom a szervezet vészjelzése és ilyenkor jobb feladni egy rövid időre a harcot és megvárni, amíg elmúlik, különben egy életre tönkre tehetjük magunkat. Nem kell ilyenkor sem hetekre elkerülni az edzéseket, amint ahogy a legtöbb orvos ajánlani szokta, mert mást területeket nyugodtan lehet edzeni, illetve a legtöbb enyhe sérülés esetén az óvatos átmozgatás (nem terhelés) az gyorsíthatja a regenerációt.

depositphotos_23662863_xl-2015_500.jpg

No pain, no gain?

Ahány ember, annyiféle fájdalomküszöb. Van, aki szinte alig érez fájdalmat, más egy szúnyogcsípéstől is kikészül. Van, aki még vígan pumpál tovább miközben az átlag már rég üvöltve eldobná a súlyzót, míg más már a 3 ismétlésnél fájdalomra panaszkodik egy 15-ös sorozatban is. Ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy igaz, vagy hamis a fenti állítás. Átlagos esetben tökéletesen lehet fejlődni fájdalom nélkül is amatőr szinten. Profi szinten viszont már biztosan nem ússzuk meg. Sokkal inkább az a kérdés, hogy mennyire szeretnéd feszegetni a határaidat. Ha nem igazán, akkor ne keresd a fájdalmat, ha viszont kíváncsi vagy, hogy egy adott dologban meddig tudsz eljutni, akkor bizony előbb-utóbb meg fog jelenni és nem fogod tudni kikerülni.

Nálunk már most Black Friday van!

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr1714373785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (3) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (1) BCAA (1) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (19) Diéta (21) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (17) edzéselmélet (11) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (4) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (12) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (4) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (23) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (1) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (10) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (1) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (4) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) IQfitnesz (4) iqfitnesz (1) izolációs gyakorlatok (4) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) Jim wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (1) kcal (14) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (3) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (1) motoros egységek (1) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (5) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (1) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (2) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (1) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (3) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (1) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (14) testépítés tudomány (1) testképzavar (12) testkompozíció (22) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (44) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (1) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio