Edzés gerincsérüléssel?

Tanácsokat osztogatni könnyű. Egy átlagembernek szinte bármit lehet javasolni, nagy baj jó eséllyel nem lesz belőle. Főleg nem azonnal. Ha pedig az ember kifog egy tehetséget, akkor legyen bármennyire is szakbarbár, a mennybe fog menni, mint edző. Pedig lehet, hogy nem sok múlt rajta. Mindenesetre, már a kicsit problémás eseteket is gyakran elhajtják a személyi edzők, mert érteni nem értenek hozzá, a hírnevüket meg nem szeretnék kockáztatni egy-egy bal lövéssel. Ugyanígy hajtották el még jó nevű helyekről alanyunkat (hívjuk a továbbiakban J-nek). Tényleg nincs remény számára a fitnesz területén? Nézzük meg!depositphotos_63935039_500.jpg

Az alap probléma a teljesen inaktív életmód mellett, hogy egy baleset miatt J gerince összecsúszott és a végső megoldás az lett, hogy fémpálcákkal rögzítették az érintett csigolyákat. Így most 5 csigolya fixen egybe lett csavarozva, ami erősen korlátozza a gerinc hajlékonyságát, valamint terhelhetőséget, mert ezek a vasak és csavarok messze nem olyan erősek, mint egy egészséges gerinc. Gyakorlatilag minden olyan gyakorlatot ki is zárhatunk, amelynél a gerincnek meg kell tartania a súlyt közvetlenül, vagy közvetve, illetve azokat, ahol meg kell hajolnia, vagy csavarodnia. Igazából az első tényező a komolyabb akadály, mert szerencsére a hasizom gyakorlatokon kívül mindenhol egyenesen, mereven tartott gerincre van szükség.

Induljunk el hát lentről felfelé:

Vádli

A vádli esetében két fajta gyakorlatra van szükség, az egyik esetben hajlított lábbal végezzük, ilyenkor a gázlóizom kap nagyobb terhelést, míg a másik esetben egyenes lábbal, ilyenkor a kétfejű lábikraizmot terheljük jobban. Persze egy ilyen esetben, mikor csak általános fejlesztés a cél, akkor nem kell ennyire specifikusnak lenni, de ha mód van rá, akkor miért ne?

depositphotos_57725473_500.jpg

A hajlított láb a legegyszerűbb, mert az ülő vádlinál a teher a térdek felett a combon van, a gerinc egyáltalán nem terhelt.

Az egyenes láb már macerásabb, mert álló vádli gyakorlat szóba se jöhet súllyal, annál inkább saját testsúllyal. Egy lábon azért egész jó terhelést lehet adni a vádliknak, főleg ha van egy kis túlsúly.

Ott van viszont a lábtoló gép. A lapsúlyos kiviteleknél a medence kapja a terhelést és nyújtott láb mellett egész hatékonyan lehet edzeni a vádlit.

Combhajlítók

Fekve semmi esetre sem! Egyrészt húzó igénybevételt okozhat a gerincnek, másrészt azért kezdték leváltani a fekvő lábhajlító gépeket, mert az ember hajlamos természetellenesen túlfeszíteni a hátát rajta erőlködés közben.

Viszont az ülő lábhajlító gép tökéletes megoldás lehet.

depositphotos_63934677_500.jpg

Combfeszítők

A guggolás teljesen kizárva, még a saját testsúlyos is a hát megtartása miatt. Marad a lábtoló gép és lábnyújtás. A lábtoló gépek esetében is a lapsúlyos gépek jöhetnek csak szóba, mert a negyvenöt fokban megdöntött gépeknél a teljes hát terhelést kaphat, míg a lapsúlyos gépeknél általában vízszintesen ülünk és kissé előredőlve a medence tarthat ellen.

depositphotos_8510893_500.jpg

Csípő (feszítők)

Itt egy kicsit bajban vagyok. A klasszikus csípőfeszítő gyakorlatok, mint például a guggolás, felhúzások, jó reggelt gyakorlat, csípő emelés, stb. Kiesnek, mert hiába, hogy a medence és a combcsont között jön létre a mozgás, medencét a gerinc tartja a legtöbb esetben. Szerencsére itt vannak az általam annyira gyűlölt „csajos” bohóckodó gyakorlatok a lábemelés oldalra és hátra. Normál esetben ezek nem nyújtanak elegendő terhelést így nem szoktam alkalmazni ezeket, itt azonban a szükség nagy úr. Ezeknél az unilaterális gyakorlatoknál, ha óvatosan kapaszkodunk, akkor a medencén keresztül a másik láb fog ellen tartani. Itt azonban kompromisszumra van szükségünk, mivel ez nem lesz teljes értékű gyakorlat.

depositphotos_90775026_500.jpg

Has

Mivel azzal kezdtem, hogy nem tudjuk meghajlítani a gerincet, így a has prés és a medence prés kiesik. Maradnak az izometrikus gyakorlatok, de ott is gond van, mert, igen komoly terhelést kap a gerinc. Tehát a hasizom fejlesztése teljesen a gyógytornász által megadott gyakorlatsorra korlátozódhat.

Mell

Egy jó hidalással le lehetne venni a terhelést az adott gerinc szakaszról, de hát az ugye szóba se jöhet. De nem kell lemondani a fekpadról. Mind a tárogatás, mind a fekvenyomás szóba jöhet, azzal a kitétellel, hogy a lábat fel kell emelni. A letett láb esetében meg fogja terhelni a gerincét a helyes gyakorlat végzés mellett.

depositphotos_98227586_500.jpg

Marad a larsen-press nevű gyakorlat, amikor is nyújtott lábbal fekszünk a padon. Annyi variációt kell ebbe is még beletenni, hogy a lábat végig alá kell támasztani, hogy ne a hasizom tartsa a nyújtott lábat.

Az ülő mellgépek esetében nehéz kizárni a gerinc terhelését, ezért azokat én nem javaslom.

Hát

Rögtön rávághatnánk, hogy juhéj, lehet húzódzkodni. Lehet, csak nem biztos, hogy menni fog ennyi inaktivitás és túlsúly mellett. Azonban később majd óvatosan talán lehet. Addig viszont maradnak a melltámaszos gyakorlatok. Lehetőleg alacsony szögű padon végezve, hogy a láb ne tudjon támasztani. Lehet egy és kétkezes evezéseket végezni, figyelve, hogy ne homorítsunk nagyon.

depositphotos_107491648_500.jpg

Váll

Szintén nem egyszerű eset. ferde padon oldal- és előreemeléseket végezve tudjuk edzeni a vállat. Illetve ugyanitt állig húzásokat tudunk végezni. Szintén arra figyelve, hogy a láb ne támasszon sokat.

Bicepsz

Két gyakorlat jöhet szóba, a pókhajlítás és a bicepsz hanyatt fekve padon. Valószínűleg kis súllyal végezve az elején a sima álló bicepszgyakorlatok is jól fognak működni és 6-8 kiló alatt nem fogják megterhelni a gerincet különösebben. Később azonban, ha növelni akarjuk a súlyt, akkor a két fekvő gyakorlat jöhet szóba.

Tricepsz

Szintén a fekvő gyakorlatok lesznek a jók. Szerencsére itt egy csomó féle áll ezekből rendelkezésre, homlokra engedés, egy és kétkezes tricepsz nyújtás, szűken nyomás, stb. Itt is az igaz a láb helyzetére, mint a fekvenyomásnál.

depositphotos_44877541_500.jpg

Amire oda kell figyelni!

Nem szabad egyedül edzeni! A súlyok felvétele és lerakása és a helyes pozíció felvétele minden esetben komoly gerincmunkát igényel. Ezért kell valaki, aki feladja és leveszi a súlyt. Illetve beavatkozik, ha kell. Ezek az edzések nem az ordítva erőlködésről fognak szólni és nem az 1-3 ismétlésekről, mégis kell valaki, aki segít, ha baj van.

A felsőtest gyakorlatoknál figyelni kell, hogy a láb ne támasszon. Ugyanígy az alsótesteseknél pedig arra, hogy ne kapaszkodjunk.

A gyakorlatokat egyenes gerinccel végezzük, ne forogjunk. A fej tartására is figyeljünk oda.

A mozdulatok lassúak és kontrolláltak legyenek. Soha ne vegyünk lendületet. Ez most nem a súlyok nagyságáról fog szólni.

Gurtnit semmilyen esetben se használjunk! Én az övet, térd és csukló szorítókat se javaslom. Akkora súllyal dolgozzunk, amit ezeknél biztonsággal tudunk használni.

Mivel nem lesz támasz a pados gyakorlatoknál, fontos, hogy ne csúszkáljunk a padon, ehhez megfelelő ruházat, vagy törölköző kell.

Érdemes már az elejétől felosztás szerint edzeni. A hát regenerációja miatt én szétbontanám alsó és felső test edzésre az edzéseket, de a akár a felső testet kettő alkalomra is, mondjuk így két hétre elosztva:

felső test 1 – alsó test – felső test 2 – alsó test – felső test 1 – alsó test.

A stabilizáló izmok fejlesztése fontosabb esetünkben, ezért érdemes nagyon alacsony terhelésről indulni. Akár 50 ismétléses súlyokat alkalmazva és csak nagyon lassan, hétről hétre emelve.

Ha fáj, vagy kellemetlen valami, akkor azonnal meg kell állni és újratervezni. Végig kell gondolni, hogy mi okozta a fájdalmat és változtatni kell.

A lényeg, hogy soha nem szabad feladni! Az edzésre és a fizikai fejlődésre minden esetben van remény!

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr8314007858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2018.06.03. 10:58:10

Szinte minden gyakorlat terheli valamilyen formában a gerincoszlopot, mégis van a terhelés-csökkentésre megoldás. Használjunk olyan erőemelő övet, amely hátul ki van szélesítve, ez megtartja, stabilizálja a gerincet, és lehetővé teszi hogy olyan gyakorlatokat is végrehajtsunk, amelyek egyébként nem mennének. Azt is figyelembe kell venni, hogy hiába sérült a gerinc, valamilyen edzést ennek a területnek is adnunk kell, hiszen maguk a kifejlett izmok is segítik a törzset, hogy kevesebb terhelés érje a gerincoszlopot. A lényeg: az egyensúly megtalálása a terhelésben, hogy fokozatosan visszaerősítsük ezt a terület is, így kerül harmóniába testünk. Az olyan gyakorlatokkal vigyázzunk leginkább , ahol " visszahomorodik " a gerinc , a nehéz alapgyakorlatoknál pedig használjunk széles övet, ami megfelelő védelmet biztosít.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.06.03. 17:23:01

@Brix: Én az övet egyáltalán nem javaslom gerincproblémák esetén, mert hamis biztonságérzetet nyújt.
Egyébként igen, szinte lehetetlen teljesen tehermentesíteni a gerincet, de nem is feltétlenül kell mindig. A konkrét példában is lehet terhelni, mert a csigolyák össze vannak csavarozva és kötve fémrudakkal. Viszont csak annyira szabad, hogy ezek ne sérüljenek, vagy mozduljanak el. Ez azért elég nagy szabadságfokot jelent.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) IQfitnesz (5) iqfitnesz (1) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim wendler (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása