Vannak dolgok, amelyeknek úgy igazából nincs is sok értelmük, de valahogy mégis izgatják az ember fantáziáját. Na így vagyok én a bundás kenyérrel. Nézem, ahogy esténénként jóízűen majszolják otthon a kölkök. Amíg legalább kisebbek voltak, addig meghagyták a héját, amit szerény bűnözés címszó alatt felfaltam. Időközben megnőttek, így maradta a nyálcsurgatás. De hát egy innovatív diétamániáson nem lehet kifogni, jöjjön tehát a „gyúrós bundáskenyér”.
Szokás szerint végigvettem, hogy mi a „rossz” a bundás kenyérben, a bunda és a kenyér kisarkítva, de igazából amit jó lenne kihagyni az a fehér liszt a kenyérből, a zsiradék a kisütésből és esetleg a tojás fehérje/szénhidrát/zsír arányán javítani egy kicsit. A kenyérre az általam minden nap fogyasztott zabpehelyliszt kenyér lehet a megoldás:
A kenyér legnagyobb problémája, hogy finomított lisztből készül, de ugyanakkor viszont ez a legnagyobb problémája az alternatív megoldásoknak is, mivel igazán jó állagú és ízű kenyeret csak hagyományos fehér lisztből lehet. Minden másból vagy nem olyan laza és puha lesz, vagy az íze lesz egészen szélsőséges.
Nem túl régen aztán feladtam a kenyértelenséget, mivel mégiscsak imádók jókat enni, ezért elkezdtem kutakodni, keresgélni és kísérletezni. A neten rengeteg receptet lehet találni, de mindig csak valamit hozzákevernek a búzaliszthez valamilyen arányban, hogy végül kenyeret kapjanak. Ez csak félmegoldás, én olyat kerestem, amit teljesen büntetlenül lehet aztán enni. Az utolsó lökést a saját kísérletek felé a testepitek.hu receptje adta. Szerintük csak simán dobjuk be a kenyérsütő gépbe a zabpehely lisztet a többi hozzávalóval és indítsuk be, aztán hipsz-hopsz és kész a kenyér. Hát lett abból minden csak nem kenyér. Leginkább félig nyers morzsa. Kell valami ami összetartja a kenyeret.
Elkezdtem hát saját magam összerakni a hozzávalókat, a zabpehely lisztet, a ragasztót, a dagasztót, a folyadékot és az ízesítést. Lisztet nem akartam használni ezért helyett búza proteint használok, ez nagyon jól összetartja a kenyeret. A mennyiségét óvatosan kell belőni, hogy még pont tartson, de ne lehessen érezni nagyon, mert eléggé savanykás ízt ad a kenyérnek. A többi összetevő a hagyományos kenyérből lett átvéve, olaj, élesztő, víz, cukor, só. Igen cukor is kell bele egy kicsi, mert különben nem kell meg. Kell a kaja az élesztőnek is, márpedig a zabpehely szénhidrátjának pont az a lényege, hogy lassan szívódik fel. Nincs annyi időnk.
Hozzávalók (saját szám íze szerint kb. 550 grammos kenyérhez):
- 80 g búzaprotein
- 20 g búzakorpa (ezt mindenbe teszek, mert kell a rost!)
- 100 g darált zabpehely (szeretem ha egy kicsit darabos a kenyér)
- 175 g zabpehely liszt
- 5 g instant élesztő
- 1 EK cukor
- 1 kk só
- 1 EK oliva olaj vagy kókuszzsír
- kb. 250 ml víz
Elkészítés:
Mindent összeöntünk egybe és jó alaposan összekeverjük, hogy az összetevők egyenletesen eloszoljanak a kenyérben. Ezután kelni hagyjuk 1-1,5 órát, amit én általában már a sütőben szoktam 40 fokon. Aztán egy szilikon formában vagy sütőpapíron, 180-200 fokon kisütjük 45 -50 perc alatt.
- Fehérje: 104 g
- Szénhidrát: 186 g
- Zsír: 37 g
- 1.566 kcal ( kb. 4 adag)
Oké, kenyér kész, jöhet a bunda. (nem, továbbra sem a fociról fog szólni a blog)
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 2 tojás
- 1-1,5 dcl zsírszegény tej vagy tejföl, joghurt (nagyon kemény arcoknak VÍZ)
- 30 gramm tojásfehérje por
Elkészítés:
Én egy adaghoz fogok négy szelet kenyeret és egy tálban összekeverem a bundához való alapanyagokat. Ezután a kenyérszeleteket beleáztatom forgatva a tojásos lébe pár percre, majd átrakom egy tepsibe. A maradék tojásos trutyit ráöntöm a tetejére. Sütőben kb. 20 perc alatt 180-200 fokon megsütöm. Az íze majdnem olyan, mint az igazi bundás kenyéré, a kis különbséget ellensúlyozza a tudat, hogy hűdenagyon egészségeset eszünk.
Egy adag tartalmaz:
- Fehérje: 63 g
- Szénhidrát: 67 g
- Zsír: 25 g
- 745 kcal
Az pedig, hogy Kai idén hogy muzsikál az Olympián, az csak vasárnap derül ki, viszont ha most is csak második lesz akkor valóban érdemes lenne elkondolkodnia ezen a recepten. :D
Jó étvágyat
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.