M.D. Irwin Maxwell Stillman alkotta meg ezt a csodát 1967-ben. Mint minden más „low carb” diéta ez is a szénhidrát megvonásával operál, de amíg az Atkins, vagy a ketogén diéta esetében a kieső kalóriákat zsírral pótoljuk, itt Mr. Stillman eltekint ettől. A diétában 90 % fölötti arányt képvisel a kalóriabevitelben a fehérje. Mielőtt felkiáltanánk, hogy Jézusom, mi lesz a vésénkkel, mindenkit megnyugtatok, hogy a diéta leghíresebb képviselője, Karen Carpenter sem vese problémák miatt hunyt el, hanem gyakorlatilag éhen halt.
Ha még ezek után is érdekel valakit a diéta, az forduljon lelki segélyszolgálathoz, vagy olvasson tovább. Mr. Stillman azt javasolja, hogy 6 kisebb étkezésre osszuk el a napi bevitelünket és legalább 8 pohár vizet igyunk meg minden nap. Ihatunk más cukormentes italokat is, de csak szigorúan a 8 pohár vízen felül. Amit szabad: Sovány húsok, bőr nélküli csirke és pulyka, halak és tengeri herkentyűk, tojás, zsírszegény sajtok. Amit nem szabad: minden más. Tehát semmi zöldség, gyümölcs, rost.
A diéta leghíresebb alakja Karen Carpenter volt, aki 1967-ben kezdett neki 160 cm-es magassággal és 66 kilóval. 1975-re sikerült 41 kilóra lefogyni. 1983-ban vesztette életét anorexiás szövődmények miatt. Hitelesen bizonyítva a diéta működőképességét.
A diéta rövidtávon hatékony, mert gyors súlyvesztést tud előidézni, ugyanakkor edzéssel együtt a magas fehérjebevitel miatt viszonylag jól meg lehet tartani az izomtömeget. Tény, hogy ennél gyorsabban már csak a fényevéssel lehet fogyni. Ugyanakkor az alacsony kalóriabevitel miatt és a szénhidrát hiánya miatt levertek, fáradékonyak leszünk, csökken szellemi teljesítőképességünk. A sok fehérjétől pedig simán csak büdösek leszünk.
Röviden összefoglalva RIP Karen Carpenter és ugyanezt kívánjuk a diéta szellemi atyjának is….
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.