Augusztus 20-án mi másról lehetne írni, mint a kenyérről. Tisztelegjünk hát eme nagyszerű Ünnep előtt egy alternatív megoldással. Magam részéről mindig nagy kenyér fan voltam, de aztán mikor elkezdtek felszaladni a kilók, akkor sajnos az első dolog a kenyér volt, ami áldozatul esett. A kenyér legnagyobb problémája, hogy finomított lisztből készül, de ugyanakkor viszont ez a legnagyobb problémája az alternatív megoldásoknak is, mivel igazán jó állagú és ízű kenyeret csak hagyományos fehér lisztből lehet. Minden másból vagy nem olyan laza és puha lesz, vagy az íze lesz egészen szélsőséges.
Nem túl régen aztán feladtam a kenyértelenséget, mivel mégiscsak imádók jókat enni, ezért elkezdtem kutakodni, keresgélni és kísérletezni. A neten rengeteg receptet lehet találni, de mindig csak valamit hozzákevernek a búzaliszthez valamilyen arányban, hogy végül kenyeret kapjanak. Ez csak félmegoldás, én olyat kerestem, amit teljesen büntetlenül lehet aztán enni. Az utolsó lökést a saját kísérletek felé a testepitek.hu receptje adta. Szerintük csak simán dobjuk be a kenyérsütő gépbe a zabpehely lisztet a többi hozzávalóval és indítsuk be, aztán hipsz-hopsz és kész a kenyér. Hát lett abból minden csak nem kenyér. Leginkább félig nyers morzsa. Kell valami ami összetartja a kenyeret.
http://testepitek.hu/etrendek/receptek/381-kenyer-zabpehelybl
Elkezdtem hát saját magam összerakni a hozzávalókat, a zabpehely lisztet, a ragasztót, a dagasztót, a folyadékot és az ízesítést. Lisztet nem akartam használni ezért helyett búza proteint használok, ez nagyon jól összetartja a kenyeret. A mennyiségét óvatosan kell belőni, hogy még pont tartson, de ne lehessen érezni nagyon, mert eléggé savanykás ízt ad a kenyérnek. A többi összetevő a hagyományos kenyérből lett átvéve, olaj, élesztő, víz, cukor, só. Igen cukor is kell bele egy kicsi, mert különben nem kell meg. Kell a kaja az élesztőnek is, márpedig a zabpehely szénhidrátjának pont az a lényege, hogy lassan szívódik fel. Nincs annyi időnk. J
Hozzávalók (saját szám íze szerint kb. 550 grammos kenyérhez):
- 80 g búzaprotein
- 20 g búzakorpa (ezt mindenbe teszek, mert kell a rost!)
- 100 g darált zabpehely (szeretem ha egy kicsit darabos a kenyér)
- 175 g zabpehely liszt
- 5 g instant élesztő
- 1 EK cukor
- 1 kk só
- 1 EK oliva olaj
- kb. 250 ml víz
Elkészítés:
Mindent összeöntünk egybe és jó alaposan összekeverjük, hogy az összetevők egyenletesen eloszoljanak a kenyérben. Ezután kelni hagyjuk 1-1,5 órát, amit én általában már a sütőben szoktam 40 fokon. Aztán egy szilikon formában vagy sütőpapíron, 180-200 fokon kisütjük 45 -50 perc alatt.
Fehérje: 104 g
Szénhidrát: 186 g
Zsír: 37 g
1.566 kcal ( kb. 4 adag)
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.