Ha ismerősök lennénk a tojással a Fészbukon, akkor a kapcsolatunk komplikétid lenne. A tipikus se vele, se nélküle rilésönsip ez. Gyerekként én is megettem ímmel-ámmal, de nem rajongtam érte különösebben. A rántotta elment, de egy tojáslevest már súlyos testi sértésnek fogtam fel. Aztán ahogy az évek múltak sok minden megváltozott, mostanában már egész jól megvagyunk, úgyhogy aduk néhány tippet, a tojásfogyasztásra.
Középiskolás koromban én sem rajongtam a menzáért, ráadásul akkor nem értem el az 1:45-ös buszt, ezért inkább úgy döntöttem, hogy majd én gondoskodok a saját étkeztetésemről. Így aztán a következő négy év a tojásrántottáról szólt. Még jó, hogy nem buktam meg. Természetesen ez után évekig rá se bírtam nézni a tojásra. Pedig a tojás jó. Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb.
Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el. A méretezés egyébként valami ilyesmi:
- S (kicsi): 53 grammnál kevesebb
- M (közepes): 53 és 63 gramm között
- L (nagy): 63 és 73 gramm közötti
- XL (nagyon nagy): legalább 73 gramm
Mivel a tojás átmérőjének növekedésével a felülete „csak” négyzetesen nő, míg a térfogata köbösen, így minél nagyobb tojást vesz az ember, annál kevesebb lesz a tojáshéj és annál több a hasznos rész.
Ha még ennél is mérnökibb megközelítéssel nézzük, akkor egy átlagos 60 grammos tojás esetében vettünk ~6 gramm tojáshéjat, 30-36 gramm fehérjét és 18-24 gramm sárgáját.
Tápanyagok szempontjából:
60-70 kcal
5-6 gramm fehérje
4-5 gramm zsír
0-1 gramm szénhidrát (!)
Tehát ha az átlagos tojásunkat 40 ft/db áron vettük, mint én ma reggel, akkor ~7 forintra jön ki 1 gramm fehérje. Ha azt nézed, hogy a csirkemellből is ugyanannyiból jön ki, akkor mindjárt a tojás a nyerő, mert egy fokkal jobb fehérjeforrás. Természetesen marhahúsból 3-5-ször ennyibe fog kerülni, míg tejsavóból ha olcsón veszed (például nálunk), akkor az kicsit olcsóbb.
A fitnesz területén mindig van ághátatlan alapszabályok. Ezeket mindenki fejből fújja, de hogy mi van mögötte azt már csak alig néhányan. Ilyen szabályok, hogy edzés után azonnal shaket kell inni, de a shakeben nem lehet tej, csak víz és pont ugyanilyen szabály, hogy a tojásból csak a fehérjét szabad megenni. Ezek többnyire idióta és alaptalan berögződések. Ahogy másfél-két deci tej sem fogja tönkretenni a diétánkat, úgy néhány tojássárgája sem. A fehérje tartalom fele a sárgájában van és a másik fele a fehérjében. Ha tehát kidobod a sárgáját, akkor igaz, hogy megszabadulsz vagy 5 gramm zsírtól, de a fele fehérjétől is. 5 gramm zsír még nem a világ vége, de még 50 sem. Nagyon kemény diéta kell ahhoz, hogy nem férjen bele néhány sárgája. Ráadásul a fehérjének szinte semmilyen íze nincs, míg sárgájának pedig egész jó.
Tojást négyféle módon lehet enni:
-
Sütve
A legegyszerűbb módszer a tükörtojás, vagy a rántotta. A legviccesebb, amikor a sárgája rettegők, sütnek 3-4-5 tojásból rántottát, de óvatosak ezért csak egynek a sárgáját teszik bele, a többit kidobják. Fognak egy tepsit, öntenek bele 10-20 gramm olajat (vagy bármi mást) és kisütik benne a zsírcsökkentett fehérjéket. Ó je! Persze a profik spray-t használnak és akkor már csak 5-10 gramm lesz a hozzáadott zsír. Ráadásul minél kevesebb benne a sárgája és több a fehérje, annál rosszabb lesz az íze és annál inkább le fog ragadni. Nehéz dolog a tojásfehérjét rendesen megsütni. Meg utána mosogatni.
Viszont egy kis sovány sonkával és/vagy light sajttal fel lehet turbózni a fehérjetartalmat jelentősen. Zöldségekkel pedig az ízét is.
-
Főzve
A jó lágy tojás elkészítése az egyik legnehezebb konyhai feladat. Azonban az én szubjektív véleményem, hogy a legfinomabb formája a tojásnak. Csak ne lenne olyan macerás. A főtt tojás remek lehetőség a szeperatistáknak, mert könnyű különválasztani a sárgáját és a fehérjét. Amire pedig kevesen gondolnak, az az hogy a főtt tojást mindenhez meg lehet enni. Magában, körettel, vagy köretként mással, édesen, sósan, hidegen, melegen. Lehet kapni előre elkészített főtt tojásfehérjét, amiből bármit ki lehet hozni és az összes étkezésünket fel tudjuk turbózni vele. Mivel a térfogatához képest viszonylag alacsony a fehérjetartalma, így jól etlelít és mellette a legjobb fehérjeforrásból vittünk be még pluszban.
-
Nyersen
Biztos van még rajtam kívül néhány fanatikus, akikben mély nyomott hagyott annak idején, ahogy Rocky Balboa feltöri egy kézzel a tojásokat a pohárba és megissza. Nos, ez egy elég meredek módja a tojásfogyasztásnak, de nem ördögtől való ez sem. Sokan felszisszennek, hogy a szalmonella majd jól ki fog csinálni minket. Erre megvan az esély, de ha megbízható helyről veszünk mindig friss tojásokat, akkor azért kicsi a fertőzésveszély.
Aki nem szereti a nyers tojás ízét, annak persze ez nem alternatíva, főleg, hogy egyébként elég sok löttyöt meg kell enni/inni. Viszont elég sok mindent fel lehet dobni vele, például a túrót, shakeket, és általában minden hasonló állagú édes cuccot. A fehérjéből finom habokat lehet csinálni, bár ezek inkább csak desszertek, mint fő fehérjebeviteli források, mivel 4-5 tojás fehérjéből igen szép nagy adag habot lehet verni, miközben a fehérje tartalma alig 10-15 gramm.
-
Szárítva
Nem a száznapos tojásra kell gondolni, hanem a tojásporra. Egyrészt a legtöbb táplálék kiegészítő gyártónál elérhető a tojásprotein. Ezek általában drágábbak a tejsavónál és az ízük is rosszabb. Lehet viszont tojásfehérje port olcsóbban is kapni, ami viszont ízesítetlen és így bármihez hozzákeverhető. Az íze olyan, mint a tojásfehérje habé, így főleg édes ételekhez jó, de én például a lágytojáshoz is kevertem, így akár már 4-5 tojással is össze tudtdam hozni egy 50 gramm fehérje tartalmú kaját. De ugyanúgy fel lehet dobni vele a protein shakeket is. Egy hátránya van, hogy elég nehezen oldódik, így meg kell vele küzdeni, míg eltünnek a nokedlik.
Habár végig azt állítottam, hogy nem szabad kidobni a sárgáját, azért az tény, hogy ha tojásból szeretnénk fedezni a napi fehérje bevitelünket, akkor mondjuk 200 gramm fehérjéhez meg kellene enni vagy 40 darabot, ami még a kisebb baj, de ehhez kapnánk kb 180 gramm zsírt is, ami 1620 kcal. Ez persze simán beleférhet egy tömegelő vagy egy ketogén diétába, de azért számolni kell vele. Így én inkább csak kiegészítőként szoktam továbbra is gyűrni a tojást. Napi 3-4 darab szinte fel sem tűnik, de igen jó fehérje többlet.
Leginkább pedig folyamatosan kreatívnak kell maradni, mert egyébként könnyen meg lehet únni. Egyél Te is tojást! Sokat.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
bio 2018.04.23. 14:00:52
Kiegeszitesnek ajanlok egy konyvet ha nem baj. A cime: Tojaskonyv. Rakaresve online ingyen olvashato. Nagyon tanulsagos.
IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.04.24. 09:57:55
retkeslaci 2018.04.24. 10:11:48
Én azért mindig megeszem az egész tojást. Főzve kiadósabb, két tojás elég így. Rántottaként 4 tojás is lecsúszik egyszerre.
A sárgájában lévő koleszterin fontos a hormontermelés szempojtjából. Aki gyúr, annak szüksége van tesztoszteronra, azt pedig koleszterinből állítja elő a szervezet.
Újabb kutatások szerint a magas vérkoleszterin-szintre valójában nincs hatással a táplálékban lévő koleszterin. Szóval a tojás ma már nem számít egészségtelen ételnek.
Otthon mindenki olyan nyers vagy lágytojást eszik, amilyet csak akar. Közétkeztetésben viszont tilos olyan tojást felszolgálni, amit nem hőkezeltek 10 percig.
IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.04.24. 10:31:21
Az hogy miért kiadósabb a főtt tojás, mint a rántotta, azon gondolkoztam az írás közben, de nem jutottam magammal dűlőre. A sütés során rengeteg vizet veszít ugyan a tojás és kisebb lesz a térfogata, de nem annyival szerintem. Másrészt az íze is finomabb (legalább is számomra) sütés után, így szerintem ez a két oka lehet.
A koleszterinről már többször kiderült, hogy egészséges életmód mellett egyáltalán nem ártalmas, sőt. Ettől még annyira benne maradt a köztudatban, hogy üldözendő, hogy sokáig tartani fognak tőle. Egy keményebb, félórás edzés teljesen helyre tudja tenni a koleszterin szintet. A teljes kizárása meg komoly hormonális problémákat tudna okozni, ha ki lehetne zárni az étrendből. De szerencsére nem lehet, így az elvakult koleszterin ellenesek sem tudnak kárt tenni magukban.
Hát ezért nincs madártej a menzán...
Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.24. 10:41:26
Csak hámozni tök totojás.
:)
tomcsi123 2018.04.24. 10:45:01
IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.04.24. 10:49:00
:-)
IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.04.24. 11:00:58
A lecitint ugyan a táplálék kiegészítő ipar egyik felesleges termékének tartom ugyan, de hogy ártalmas lenne, az azért elég erős kijelentés. Ráadásul pont azzal reklámozzák, hogy csökkenti a keringési rendszer problémák kialakulásának veszélyét.
A belekben pedig a baktériumok szintjét tartja kordában. Biztos, hogy ugyanarról a vegyületről beszélünk?
Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.24. 11:05:13
Amúgy minden illusztrált versemet, ami a blogomon van, beküldöm az Index2-nek is, de a fülük botját sem mozgatják, úgyhogy esélytelen a dolog. Ízlések és pofonok, ugyebár... :)
ChPh 2018.04.24. 11:11:47
Kivlov 2018.04.24. 11:25:26
"...a tyúkoknak adott tápban lévő növényvédőszerek, rákkeltő anyagok, szennyeződések felntudnak halmozódni a tojássárgájában..."
Ezért jó, hogy faluhelyen nem adnak nekik tápot. Legalábbis mi soha nem adtunk.
Ették a fűvet, konyhai zöldségmaradékot, a saját termesztésű darált (bio) kukoricát, búzát, stb.
tomcsi123 2018.04.24. 11:33:59
Azok a téveszmék, hogy a tojás mindenkinek ártalmatlan, hiszen a nagy populációs vizsgálatok szerint nem okoz rizikófokozódást, azért téves, mert ezek a nagy populációk döntően amcsik voltak, akiknek alapból olyan elképesztően szar a táplálkozásuk, hogy 1-2 tojással lehetetlen tovább rontani. Viszont a krétai mediterrán diétát folytató görög populációban a rendszeres tojásfogyasztás 5x növelte a CV rizikót, ezt is be tudom linkelni ha érdekel valakit.
Nem vagyok tojás ellenes. De tényleg csak időnként, mértékkel a sárgáját. Idős, cukorbeteg, érbeteg stb. embereknek pedig egyáltalán nem javasolt.
Terézágyú 2018.04.24. 14:05:39
"A tojássárgáját imádom, egy baj van vele, hogy nagyon-nagyon egészségtelen."
Nem kell belőle annyit zabálni, és kész.
"Nem vagyok tojás ellenes. De tényleg csak időnként"
Hát basszus, ez minden ételre igaz, nem? Vagy tényleg a szájába kell rágni (!) a ma emberének, hogy nem kell mindig ugyanazt enni?????
Terézágyú 2018.04.24. 14:07:00
"Ezért jó, hogy faluhelyen nem adnak nekik tápot. Legalábbis mi soha nem adtunk.
Ették a fűvet, konyhai zöldségmaradékot, a saját termesztésű darált (bio) kukoricát, búzát, stb. "
Elhiszem, de a mi falunkban viszont már 30/40 éve kapnak a csirkék hízótápot, a tyúkok tojótápot stb.
Terézágyú 2018.04.24. 14:07:41
"mégis nagyon zavar, ha valami megmarad és nem tudjuk felhasználni, megenni."
Teljesen igazad van....
Kivlov 2018.04.24. 15:12:50
Persze, ilyen is van.
Nagy mennyiségnél másképp nehéz is. 20-30 darabnál még mehet, amit írtam.
Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.24. 18:27:05
tomcsi123 2018.04.24. 20:35:23
Sequoyah 2018.04.25. 03:38:27
Amit te karoskent irsz le azok alapveto es nelkulozhetetlen taplalekai az emberi szervezetnek, tiszta es egeszseges formaban.