Mennyi az optimális fogyási sebesség?

A múlt heti siker alapján újra itt vagyok. Jól esett írni. Az meg hogy tizenketten elolvasták nem egészen egy hét alatt az azért nem semmi. Már biztos én sem vagyok a régi. De nem is az a fő cél, hogy megint húsz-harmincezer ember olvasson. De azért jó volt az is…

depositphotos_318129670_s-2019.jpg

Adott életszakaszban más és más téma mozgatja meg jobban az embert. Engem most éppen a diéta. Évről évre másképp álltam hozzá ehhez a kérdéshez. Vajon mikor csináltam jól?

Utólag visszagondolva nem tudom eldönteni, hogy egyáltalán jól diétáztam-e valaha. Fiatalon teljesen mindegy volt mit ettem, pálcika voltam három egész pizza begyűrése után is. Aztán olyan harminc éves korom tájékán végre elindult a súlyom felfelé. Elkezdtem tudni izmot is pakolni, de jött a zsír is. Muszáj lettem diétázni. Március-április környékén 3-4 hét alatt meg tudtam szabadulni a felesleges zsírtól. Viszont ez a 3-4 hét évről évre nőtt. Mire negyven lettem, már inkább 8-12 hét lett. Azóta meg még több.

Egy dolog azért mindig állandó volt. Az arány ahogy sikerült a zsírt ledobni. Naturál körülmények között sosem sikerült az, amiről testépítők áradoznak, hogy megőrizzem az izomtömeget és csak a zsírt adjam le. Ha volt rajtam mondjuk 25 kiló zsír és ehhez mondjuk nagyjából ugyanennyi izom (a többi csont, az áldott nagy szívem és a telhetetlen bendőm), akkor nagyjából együtt fogyott az izom meg a zsír. Természetesen a többi az nem változott. Ezt perszer azért kisarkítottam, de sosem tudtam jelentősen külön mozgatni a zsír-izom arányt.

depositphotos_115103664_s-2019.jpg

Ezt mindig a türelmetlenségemnek és az elcseszett genetikámnak tudtam be. Persze 20-25 évvel ezelőtt még csak szárnyait bontogatta az internet itthon és néhány könyvből lehetett információhoz jutni. Azokat meg testépítők írták, profik, nem naturálok. Szépen fogalmaztam? Mindig úgy voltam vele, hogy inkább erőt és izmot fejlesztek az év nagy részében és csak a minimális időt próbáltam kalória deficitben tartani. De vajon mennyire volt ez jó módszer?

Milyen sebességgel célszerű fogyni? Számít ez?

Annak idején nem volt erről semmilyen konkrét információ. Maximum a kalóriabázis számítási elvével kalkuláltunk. Adott volt a kezdeti súly, a cél és a tervezett időszak. Ebből ki lehetett kalkulálni egy napi átlag deficitet.

Ez persze csak egy irányvonal, ami messze nem követi a valóságot és egyáltalán nem ad választ olyan kérdésekre, hogy mi az optimális fogyási sebesség az izom és/vagy erőszint megtartására? Vagy hogy egyáltalán mennyire van hatással a rövid és hosszútávú egészségünkre a diéta sebessége.

Szerencsére azóta már rengeteg kutatás eredményéhez hozzá lehet jutni ebben a témában. Sőt már összehasonlítások is születtek, amelyek a kutatások statisztikai eredményét is ki tudják simítani.

depositphotos_114450450_s-2019.jpg

Sajnos szinte lehetetlen ezeket egy az egyben összehasonlítani. Nem mindegy, hogy férfiak vagy nők voltak az alanyok, az életkori sajátosságok, sportoltak az alanyok, vagy sem. Sok esetben nincs pontos táplálkozás előírva, csak kalóriákat számolnak. Máskor pont ugyanazt kell enniük. Vannak rövid, 2-3 hetes vizsgálatok és hosszabbak is, akár egy év hosszúak. Ahány, annyi féle. Mind egy kicsit más.

Azonban néhány tanulságot le lehet vonni. Ha csak a fogyás a cél, sport nélkül, akkor szinte majdnem mindegy a fogyás sebessége. Főleg, ha csak pár hétről, vagy egy-két hónapról van szó. Ilyenkor a mellékhatások még annyira elhanyagolhatók, vagy gyorsan visszafordíthatók, hogy nincs jelentősége.

Tehát olyan, nem sportoló egyének esetében, akik csak a tömegüket szeretnék csökkenteni, még akár jobb is lehet egy gyorsabb diéta. Rövidebb szenvedés, könnyebb számolni a kalóriákat. Akár szélsőségesen egysíkú táplálkozással is meg lehet csinálni.

depositphotos_78093502_s-2019.jpg

Mi a gyors az ő esetükben?

Simán el lehet menni az átlagos 2.5% ttkg/hét értékig. Azaz egy 100 kilós egyén heti 2-3 kilót is ledobhat rövid távon, büntetlenül.

Mi a rövid táv?

Egyénenként változó lesz ez is, de 60-90 nap között lehet belőni. Tehát, akár 20 kiló feletti fogyást is le lehetne érni. Általában nem lehet. Főleg nem célszerű, mert a bőrünk nem tud ekkora térfogatváltozáshoz alkalmazkodni és olyanok leszünk, mint egy lyukas szatyor. Mekkora deficit kell ehhez? Ez lesz a másik korlát. Ez a tempó heti ~20.000 kcal mínusz jelentene. Sport nélkül pedig ez fizikai képtelenség. Csak a matek kedvéért, 2,5 kg zsír leadásához 19.250 kcal mínusz szükséges. Ez napi -2.750 kcal lenne. Egy 100 kilós ember napi felhasználása aktív sport vagy kemény fizikai munka nélkül nincs ennyi. Fényből meg nem lehet élni. Vagy legalábbis nem sokáig. Mint egy politikus vagyonnyilatkozata. Elméletileg évi néhány millió forintból nem lehet 100 milliós ingatlanokat venni számolatlanul. Elméletileg. A diéta nem ilyen.

Mi van, akkor, ha sportolunk is a diéta mellett?

Egyrészről javul a helyzet, mert nő a kalóriafelhasználásunk. Másrészről a sporthoz energia kell, amihez azért egy keveset enni is kell. Sőt, ha céljaink is vannak a sporttal, akkor pedig még bonyolultabb lesz a helyzet. Ha nagyon nagy a deficit, akkor rengeteg izmot fogunk lebontani. A szervezetünk megpróbál alkalmazkodni az új helyzethez és korlátoz mindent, ami energiát használ fel. Izmot vesztünk, szerveink leépülnek.

depositphotos_267469750_s-2019.jpg

Mi ez a határ, mi a gyors?

Megint rengeteg mindentől függ, nemtől, kortól és genetikától. De még az évszakoktól is. Az ökölszámok alapján a teljesen biztonságos fogyást 0,5% ttkg/hét nagyságrendűre saccolják. Ez heti fél kilogramm egy 100 kilós egyén esetében. Ez 3.850 kcal mínusz hetente kb. Azaz napi 550 elméletileg. Látszólag ez nem egy lehetetlen küldetés. 2-3 kiló leadásához általában tényleg nem. De a többség esetében ennél nagyobb súlyt kell elégetni a semmibe. Ott viszont már elég nehéz egy ilyen alacsony értéken egyensúlyozni. Ha csak egy kicsit eltér a napi só, szénhidrát vagy folyadékbeviteled, már nem tudod pontosan követni, hogy hol tartasz, ezért csak több napi átlagra tudsz hagyatkozni. Az alapján pedig elég nehéz beavatkozni, tehát folyamatosan el fogsz térni az optimális sebességtől. Hol heti nulla lesz a fogyás, hol meg több, mint 1 százalék. Ebből a szempontból akkor már jobb egy kicsit gyorsabbra venni a tempót. Ahogy változik az anyagcseréd sebessége úgy lassul majd úgyis. Simán előfordulhat 50-200 kcal/nap nyugalmi kalóriaigény csökkenés egy hosszabb diéta alatt. Tehát ha nem változtatsz az elméleti deficiten, akkor egy idő múlva magától meg fog állni a fogyás, sőt vissza is tud fordulni.

depositphotos_9249681_s-2019.jpg

Konklúzió?

Mindig van. Ha csak a gyorsan meg akarsz szabadulni a feleslegtől, mindenféle egyéb cél és szempont nélkül, akkor a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer a fejetlen kalóriadeficit rövid távon.

Ha szeretnéd megőrizni az edzéssel elért eredményeket, akkor viszont érdemes számolgatni és nem nagyon menni 1-1,5% ttkg/hét mínusz fölé menni.

depositphotos_93052722_s-2019.jpg

Ha nagyon biztosra akarsz menni és nem kell munkával, tanulással, családdal, társasági élettel bajlódnod, csak a diétára tudsz koncentrálni, akkor pedig jó neked a 0,5% is. Egy átlagember számára ez szinte kezelhetetlen sebesség a mindennapok mellett.

Ha meg profi sportoló vagy, akkor egész más lesz a kémiai és biológiai alapja a diétának.

Minél hosszabb ideig csinálsz egy diétát, vagy minél idősebb vagy, annál komolyabb deficitre lesz szükséged, hogy valami történjen. Ráadásul annál nagyobb mennyiségű fehérjét kell tolni hozzá, hogy meg tudd őrizni az izomtömegedet. Ahogy nő a szükséges kalóriadeficit (azaz csökken az össz kalóriabevitel), és nő a fehérje minimum értéke, úgy szűkül a mozgástér. Egy idő után kevesebb kalóriára lenne szükséged, mint amennyi fehérjét meg kellene enned. Na itt kell beletojni és elkezdeni élvezni az életet úgy ahogy vagy. Van élet a kockahason túl is!

depositphotos_46508021_s-2019.jpg

Forrás:

Ashtary-Larky D, Bagheri R, Abbasnezhad A, Tinsley GM, Alipour M, Wong A. Effects of gradual weight loss v. rapid weight loss on body composition and RMR: a systematic review and meta-analysis. Br J Nutr. 2020 Jun 24;1–12.

Mero AA, Huovinen H, Matintupa O, Hulmi JJ, Puurtinen R, Hohtari H, et al. Moderate energy restriction with high protein diet results in healthier outcome in women. J Int Soc Sports Nutr. 2010 Jan 25;7:4.

Garthe I, Raastad T, Refsnes PE, Koivisto A, Sundgot-Borgen J. Effect of two different weight-loss rates on body composition and strength and power-related performance in elite athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2011 Apr;21(2):97–104.

Roberts BM, Helms ER, Trexler ET, Fitschen PJ. Nutritional Recommendations for Physique Athletes. J Hum Kinet. 2020 Jan;71:79–108.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr316699432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2021.09.26. 10:43:00

Ha semmi más dolgom, mint a testalakítás (havi 2-3000 Euro-val szponzorálva), akkor azt meg tudom csinálni.
Viszont ha 10-12 órás irodai munkában, stresszben, napközben rendszertelenül étkezve dolgozom max. heti 3-4 óra sportra fordítható szabadidővel, így már jóval nehezebb.
(azért írom, mert nagyjából mindkettőt megéltem)

Emmett Brown 2021.09.26. 12:15:53

Ez nem pont az a jojóhatás, ami miatt az időszakos odabaszós diétáknak nem sok értelme van, és emiatt fogyásra inkább az életmódváltás javasolt (kaja és mozgás)?

Andy73 2021.09.26. 16:08:16

Jók az illusztrációk, csak ilyen kockahasat fogyással biztosan nem lehet eléni, ahhoz több év kemény edzés kell, és még úgy sem garantált. Ha viszont edzel, akkor felesleges elméleteket gyártani a fogyasrol. Akkor elég egyszerű a képlet, ha fogyni akarsz, akkor többet kell edzeni és/vagy kevesebbet enni.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása