Meg tud védeni a sport a betegségektől?

Szerencsés nemzet vagyunk mi. Kerekítési hibával azt mondhatjuk, hogy a tízmillió szakértő országa vagyunk. Nálunk mindenki ért a focihoz, a gazdasághoz, a nemzetközi és helyi politikához. Egyszóval mindenhez. Nincs ez másként a koronavírussal sem és úgy általában a többi betegséggel sem. A legtöbb esetben még az igazi szakértők (akik ettől még ugyanúgy hajlamosak hülyeségeket állítani) is egyetértenek abban, hogy a legjobb megelőzni és felkészülni a betegségekre. Ehhez pedig olyan tényezőket szoktak felsorolni, mint a mozgás, helyes táplálkozás, stresszmentes életmód és pihenés. Habár ezt valószínleg így egyben csak egy földigiliszta fejlettségű lény tudja megvalósítani, azért van ebben némi igazság.depositphotos_363042214_640.jpg

A természet mindig az egyensúlyra törekszik. Ha valakinek valamelyik érzékszerve gyengébb, vagy nincs valamiért, akkor egy másik annyival élesebb. Vagy, ahogy a morbid humor is mondja, akinek az egyik lába rövidebb, annak a másik annyival hosszabb. Ez persze sem morálisan sem matematikailag nem állja meg a helyét, de most nem is ez a lényeg. Lehet, hogy egy-egy tényező segít a hatékonyabb immunredszer elérésében, de hiába próbáljuk túltolni egyiket, másikat, vagy akár a mindet is, az eredmény nem lesz egy vírusok és baktériumok által sebezhetetlen szuperhős. Ha az nézzük, hogy az egérnél nehezebb tárgyat meg nem mozdító, posztjaim alá trollkodó lények, vagy az elit sportolók közül ki lesz gyakrabban beteg, akkor azt fogjuk látni, hogy jó eséllyel nem lesz különbség, vagy még inkább az aktív sportolók lesznek gyakrabban áldozatai a fertőző betegségeknek. Itt a hangsúly egyébként a folyamatosan velünk lévő, általában felső légúti fertőző betegségeken van. Tehát hiába nyom valaki heti hat kemény edzést, tartja a kalóriákat és a makro tápanyagok arányát, szedi a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamiért nem lesz előnyben az influenza szezonban a pizzán élő, otthon ülő embertársával szemben. De miért?

Mert itt is van egy optimum, amire ki lehet hegyezni magunkat. A túl sok edzés túl nagy stresszt jelent a szervezet számára, amit csak úgy tud kezelni, és helyrehozni magát, hogy valamit feláldoz. Valamit, aminek nagy az erőforrás igénye. Például az immunrendszer. Amíg akkora fizikai stressz ér minket, amit kezelni tudunk, addig csak a fizikai aktivitás alatt gyengül az immunrendszerünk, de rögtön utána helyre is áll, sőt akár magasabb szintre is érhet, mint előtte volt. Ez az optimális testmozgás. Ha viszont túl nagy a stressz, akkor nem fog tudni helyreállni két edzés között. Ez nem feltétlenül jelent túledzést, itt most csak az immunrendszerről beszélünk. Simán lehet, hogy az idegrendszer és az izomzat helyre tud állni és fejlődni tud még egy adott terhelés mellett, azonban az immunrendszerünk már nem lesz optimális.

depositphotos_153035240_640.jpg

Erre mondják, hogy az élsport áldozatokkal jár. Többségünknek azonban nem feltétlenül kell idáig eljutnia.

De az élsportban is vannak különbségek. Egy vizsgálat alapján az állóképességi sportolók tízszer nagyobb eséllyel lesznek betegek, mint az erőatléták. Ráadásul azt is megfigyelték, hogy azok a sportolók nagyobb eséllyel betegednek le, akik valamilyen súlykorlátos sportágban versenyeznek. Vagy például azok, akik nemzetközi versenyeken vesznek részt és többet utaznak sporttársaiknál. Tehát nem csak az edzésnek van hatása, de a fogyasztással, vagy az utazással járó terhelésnek is.

Ráadásul ez egy öngerjesztő folyamat is lehet, mert aki nem éri el a célját, az még keményebben fog dolgozni érte, ezért még nagyobb stresszt okoz a szervezetének, míg aki úgy érzi, hogy elérte a célját az könnyebben fenn tudja tartani az elért szintet. Atléták között határozottan ki tudták mutatni ezt a jelenséget.

depositphotos_34182773_640.jpg

Mit lehet tenni, ha szeretnék a lehető legnagyobb mértékben elkerülni a betegséget és az azzal járó edzés kiesést?

  1. Költözz el egy lakatlan szigetre és eddz ott életed végéig.
  2. Ésszel növeld a terhelést. A szervezet igyekszik alkalmazkodni a terheléshez, de azért ennek az alkalmazkodásnak véges a sebessége és van maximuma is. Ha heti szinten egy számjegyű százalékkal emeled csak a volument, akkor az segíthet az optimális regeneráció fenntartásában.
  3. Nem egyszerű, de aludj sokat. Valamiért ezt áldozzuk fel a legkönnyebben. Simán szakít időt az ember az edzésre, képes akár több időt utazni egy jó edzésért, de ha arról van szó, hogy 1 órával többet kellene aludnia, akkor arra már nincs ideje. Pedig az egyik legfontosabb tényező. Megfelelő időtartamú, minőségi alvás.

depositphotos_19019567_640.jpg

  1. Az elcsépelt egyél sok zöldséget és gyümölcsöt tanács, mára olyan lett, mint egy háttérzaj. Folyamatosan halljuk ezért nem is foglalkozunk vele. Egyáltalán mennyi az a sok? Vagy mennyi az elég. Embere válogatja, nincs egzakt válasz. Legjobban a celebek féle egy csészényi meghatározástól szoktam kiborulni. Én a mogyorót kávéscsészéből szoktam enni. A tejet, meg amit imádok azt fél literes bögréből. A kettő között bő ötszörös térfogatbeli különbség van. Létezik egy olyan ajánlás is, hogy egyél meg legalább 500 kcal-nyi mennyiséget növényekből naponta. Ez is csalóka, mert egész más lesz avokádóból mint zöld salátából, ráadásul egy 45 kilós nő számára ez a napi kalóriabevitel majd fele, míg egy másfél mázsás erőatlétának alig több mint tíz százaléka. De ha mondjuk oda lőjük be, hogy legyen a napi bevitel legalább ötöde, de maximum fele, akkor nem tévedünk nagyot és átlagban jól jöhetünk ki.
  2. Kerüld a rendszeres alkohol fogyasztást. Habár a világ legnagyobb vezetője arra buzdít, hogy próbálj meg belsőleg fertőtleníteni, és a mi pálinkánk kézfertőtlenítőként is működik, a rendszeres fogyasztása gátolja az immunrendszer működését.
  3. Nézd meg a filmeket. Sosem beteg. Legalább is fizikailag nem. Mentálisan végig, de ki nem az manapság. Mire lehet ebből következtetni? Hogy a vas egészséges. Habár ez csak egy film (vagy képregény, ki hogy fogyasztja) és még csak nem is vasból volt végül, de ettől függetlenül több kutatás is kimutatta, hogy a rendszeresen és keményen sportoló férfiak és nők folyamatos vashiányban szenvednek. Érdemes időnként egy vérvétellel ezt is leellenőrizni. Szerencsére elég lassan változik a szintje mindkét irányban (normál esetben), ezért elég évente egyszer-kétszer. Ha alacsony, akkor pedig rá kell szánni néhány hónapot egy vaskúrára. A vegetáriánusokat nagyobb mértékben érintheti ez a probléma. A vas áttételesen igen fontos az immunrendszer működéséhez.
  4. Ne stresszeld magad. Haha. Erről nem is tudok mit írni. Próbálkozni lehet, de ha nem vagy folyamatosan betépve, akkor úgysem tudod elkerülni. Mindenkinek a saját problémája a legnagyobb. Ha azt hiszed, hogy ki tudsz szállni a mókuskerékből, akkor tévedsz. Lehet, hogy ideig, óráig jobb lesz, de aztán jön majd más stressz faktor. Persze ez egy kicsit pesszimista megközelítés. Viszont szerintem a stresszt elkerülni nem lehet. Meg lehet tanulni kezelni valamilyen szinten. Illetve nagyon jó kikapcsolódási és levezetési technikák vannak. Kell egy hobby például. Például a sport…

depositphotos_200971278_640.jpg

Összefoglalva az egész katyvaszt, a betegségeket nem lehet teljes mértékben megúszni. Lehet viszont csökkenteni a rizikót és a lefolyás mértékét. A tudomány jelenlegi állása mellett az ésszel végzett fizikai tevékenység az egészséges életmóddal kiegészítve a legoptimálisabb. Ami viszont nagyon fontos, hogy a túlzásba vitt sportolás többet árt, mintha nem is csinálnál semmit. Ráadásul a folyamatos optimális terhelésen van a hangsúly, mert sokan csak akkor kezdenek bele, amikor érzik, hogy közeledik a baj. Az első hetekben viszont nem hogy segítene, de inkább árt a szervezetre gyakorolt hirtelen terhelése. Szóval sportolj ésszel folyamatosan, meg an apple a day keeps the doctor away, ahogy a művelt francia mondja.

depositphotos_201307996_640.jpg

Forrás:

Castell LM, Nieman DC, Bermon S, Peeling P. Exercise-induced Illness and Inflammation: Can Immunonutrition and Iron Help? International journal of sport nutrition and exercise metabolism. 2018:1-26.

 Spence L, et al., Incidence, etiology, and symptomatology of upper respiratory illness in elite athletes. Medicine and science in sports and exercise. 2007 Apr;39(4):577-86.

Timpka T, et al., Preparticipation predictors for championship injury and illness: cohort study at the Beijing 2015 International Association of Athletics Federations World Championships. Br J Sports Med. 2017 Feb 1;51(4):271-6.

Drew M, et al., Prevalence of illness, poor mental health and sleep quality and low energy availability prior to the 2016 Summer Olympic Games. Br J Sports Med. 2018 Jan 1;52(1):47-53.

Raysmith BP, Drew MK. Performance success or failure is influenced by weeks lost to injury and illness in elite Australian track and field athletes: a 5-year prospective study. Journal of Science and Medicine in Sport. 2016 Oct 1;19(10):778-83.

Schwellnus M, et al., How much is too much? (Part 2) International Olympic Committee consensus statement on load in sport and risk of illness. Br J Sports Med. 2016 Sep 1;50(17):1043-52.

Halson SL. Monitoring training load to understand fatigue in athletes. Sports medicine. 2014 Nov 1;44(2):139-47.

  1. Foster C, et al., A New Approach to Monitoring Exercise Training. Journal of Strength and Conditioning Research. 2001 Feb 1;15(1):109-15.
  2. Bermon S, et al., Consensus Statement Immunonutrition and Exercise. Exercise Immunology Review. 2017;23:8.
  3. Szabo G, Saha B. Alcohol’s effect on host defense. Alcohol Research: Current Reviews. 2015;37(2):159.
  4. Beard JL. Iron biology in immune function, muscle metabolism and neuronal functioning. The Journal of Nutrition. 2001 Feb 1;131(2):568S-80S.
  5. Fallon KE. Screening for haematological and iron-related abnormalities in elite athletes—analysis of 576 cases. Journal of Science and Medicine in Sport. 2008 Jun 1;11(3):329-36.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr3016036422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der Piefke 2020.07.19. 17:21:02

Olyan, hogy "a betegségek" nem létezik. Ezért hülyeség a poszt: mert vannak betegségek, amelyek valószínűsége és/vagy időbeni megjelenése redukálható bizonyosféle sporttal és vannak, amelyeket (és azok lefolyását, súlyosságát) abszolúte nem befolyásol a sport. Ja, és vannak betegségek, amelyet éppen pl. a túlerőltetett sportolás következményei.

Első mohikán 2020.07.19. 17:44:11

18-20 éves koromban nagyon komolyan véve a testépítést keményen edzettem heti hatszor, alkalmankénz 22-25 tonnát megmozgatva, egy volt légópincében kialakított edzőteremben, dohos, nyirkos, penészes, fűtés nélküli pincében.
Volt, hogy lázasan, taknyosan indultam súlyzózni, lenyomtam a másfél-két órás edzést egy szál rövidgatyában és trikóban, nyitott ablakok előtt, télen. Pár fokkal volt csak 0 fok fölött, de szarrá izzadtam közben.
Edzés végére semmi bajom nem volt, láz elmúlt, orrfolyás, torokkaparás teljesen megszűnt.
Ma már, harminc évvel később öngyilkosság lenne, mindamellett, hogy el is ájulnék, ha lázasan kéne mozognom.
Szóval igen, intenzív sportolással meg lehet úszni a megbetegedést, feltéve, ha a fizikumod és az edzettséged egyébként is tökéletes állapotban van.

kvadrillio 2020.07.19. 18:20:14

EZZEL VISZONT IGEN !!!

Két izraeli spray a Covid fertőzés megelőzésére

Írta: Szombat - 2020-07-19 Rovat: Politika, Technika - tudomány

Egy orrspay-t most fejlesztenek, egy felületeket fertőtlenítő spray pedig már a piacon van.

Köztudott, hogy amíg a koronavírus elleni vakcina nem elérhető, a védekezésnek nincs más módja, mint az arcmaszk viselése, a távolságtartás és a gyakori kézmosás.

Ezen próbál változtatni a BioChange izraeli cég által jelenleg fejlesztett Bio-Wall orrspray, amely az orr nyálkahártyáján, a torokban és a szájüregben blokkolja a vírust. A nyálkahártyára permetezve megakadályozza, hogy a kórokozó – pl. a Covid-19 vírus – a szövetekbe hatoljon. A vírust a fertőzés kezdeti fázisában semlegesíti, amikor a test felületére ér.

A vállalat fő tevékenysége jelenleg a CellFoam, bio-adhézív 3D habszerkezet előállítása a regeneráló gyógyászat és szövettechnika céljaira; ez már elérhető az állat-egészségügyi piacon.

Az orrspray gyógyszermentes változatát 6–8 hónapon keresztül tesztelik; ha beválik, gyógyászati eszközként forgalmazzák majd 2021 harmadik negyedévétől.

*

A Nufar Natural Products a Corona Beach Spray-t izraeli gyógyszertárakban és online forgalmazza. A cég vezetője, Israel Solodoch vezérigazgató az ISRAEL21c csatornának nyilatkozva a terméket gyorsan száradó illatosított fertőtlenítő spray-ként mutatta be.

A Corona Beach Spray 70%-os alkohol tartalmú, és magasabb koncentrációjú, mint a gél formájú alkohol, ezért hatékonyabban fertőtlenít. A benne lévő jojoba olaj gátolja a kéz kiszáradását, az eukaliptusz aromás olaj pedig fertőtlenítő hatású. Az oldat felületeket fertőtlenít a telefonoktól a pénzérméken keresztül a lift nyomógombokig, és a maszkok külső oldalán is alkalmazható. Kézmosásnál a vizet és szappant helyettesítheti. A levegőbe is fújható, ha valaki a környezetben köhög vagy tüsszög.

israel21c.org

EZÉRT VOLT HÜJJJE INTÉZKEDÉS..., A BIOPAROX SPRAY MEGSZŰNTETÉSE !!!!! AZ EGYETLEN 100 %-OSAN HATÉKONY HELYI ANTIBIOTIKUM SPRAY VOLT, AMELY MEGGÁTOLTA A VÍRUS SZAPORODÁSÁT AZ ORR-GARAT NYÁLKAHÁRTYÁN,HOGY NE TUDJON TOVÁBBJUTNI A TÜDŐBE !!! DE A FASZOK MEGSZŰŰŰNTETTÉK 1-2 ALLERGIÁS ESET MIATT !!!!!

AKKOR, AMIKOR A LEGTÖBB NYUGATRÓL BEHOZOTT GYÓGYSZERTŐL INFARKTUST, SZÍVMEGÁLLÁST, AZONNALI HALÁLT IS LEHET KAPNI !!!

A BIOPAROX-SZAL 5 ÉVIG NEM VOLTAM IN FLUENZÁS !!! TALÁN EZ IS VOLT A BAJ ???! BASSZAMEG !.

Tinman 2020.07.19. 18:48:52

A cikkben van egy ilyen állítás:

"inkább az aktív sportolók lesznek gyakrabban áldozatai a fertőző betegségeknek. Itt a hangsúly egyébként a folyamatosan velünk lévő, általában felső légúti fertőző betegségeken van. "

Itt van az én példám, ami csúnyán cáfolja:

2000-ben kivették a mandulám. Azt hittem ez nem egy nagy dolog, nem jár következménnyel. Aztán de. Utána minden télen legalább 2x, de néha még tavasszal és ősszel is a sima orrdugulás, torokfájás lement a tüdőmre és hörghurutot kaptam. Szedtem rá az antibiotikumokat, mert a város legjobb pulmonológusa ezt mondta. Volt, hogy 1 hónap kellett, mire kigyógyultam belőle.

Pár évvel később már hörgőtágító szert (Ventolin) kellett használnom. (Egy pipára hasonlít, amikor elkap a köhögési görcs, akkor szívnod kell belőle jó nagyokat.) Az orvos közölte, hogy el kéne költözzek mediterrán éghajlatra, mert ASZTMÁS leszek!

És részben igaza is volt, de a lényeget az a barom nem mondta: Ez mind elkerülhető és rém egyszerűen megelőzhető! Ki kell menni 2 naponta sportolni a !tiszta! levegőre. Ennyi. Magától értetődő mégse mondta SOHA, egyetlen diplomás, fehér köpenyes se.

Ez bő 10-12 éven át szenvedtem a betegségtől. Aztán eluntam és változtattam. Újra futni kezdtem. (2000-es évek elején hagytam egyszer abba.)

Eredménye:

Már az ELSŐ télen csak 1x voltam beteg, de olyan gyenge lefolyású volt, hogy simán kimentem futni úgy is, persze MINDIG tartottam pihenőnapoKAT! (A legoptimálisabb: 2 naponta futás, közben pihenőnap, vagy valami lazább keresztedzés.)

Aztán jött a köv. és a köv. tél és nem, hogy asztmás nem lettem, de beteg se! Sorban döglöttek ki mellőlem az emberek, én meg -6 fokban is szépen jártam ki futni, meg +35-ben is.

Most már ott tartok, hogy nem is érdekel kint milyen idő van. Felöltözöm, ha kell, vagy nem öltözöm fel és egy szál gatyában futok, egyre gyakrabban mezítláb!

Még egy gondolat: Amikor középiskolában hosszútávfutó versenyre elküldtek kb. 10 km-t tudtam remek tempóval. Mégis... azóta az ÖSSZES rekordom többszörösen megdöntöttem, pedig akkor nyilván jobb fizikai kondícióban kellett, hogy legyek, mert most öregebb vagyok már cirka 2 évtizeddel, meg 15 kilót is felkaptam.
1k, 5k, 10k, 21k, mind drámaian jobb, mint anno és nem tudom, hogy hol a vége.

Bioparox:

Ó igen... nekem is ipari mennyiségben kellett tolnom, meg Broncho-vaxomot is már a szezon előtt. Szart se értek. Mozogni kell a levegőn RENDSZERESEN és nyilván nem élsportoló módjára.

lutria 2020.07.19. 18:51:45

Azért az,hogy az elmúlt években egymás után haltak meg rendszeres orvosi felügyelet álló 20-30-40-es sportolók nem azt mutatja hogy a hosszú élet titka a sport...

Tinman 2020.07.19. 18:58:12

@lutria: A cikk is helyesen írja, hogy az élsport egy másik kategória, felejtős, ha egészségről beszélünk. A 20-30-40-es sportolók szinte mindegyikét sajnos veleszületett, de fel nem derített szívbetegség vitte el.

A sport jó. A mozgás jó. Tessék sportolni és nem a haldokló e.ü. rendszert terhelni.

_Wasp_ 2020.07.19. 19:20:07

az érdekes, hogy az erősportolók kevésbé lesznek betegek mint az állóképességi sportokat űzők, ezt melyik forrás támasztja alá?

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) IQfitnesz (5) iqfitnesz (1) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim wendler (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása