Tényleg hozzá lehet szokni a koffeinhez a sok kávé fogyasztásával?

Jómagam sosem tartoztam a kávé megszállottak közé. Annyira nem, hogy magamtól nem is szoktam inni soha. Így persze nem tudok különbséget tenni a különböző pörkölési módok, aromák és elkészítési metódusok között. My bad. Annak, hogy nem nagyon szoktam kávézni, az egyik oka, hogy magát a kávé ízt nem annyira szerettem régebben, a másik, sokkal fontosabb pedig az, hogy mindig féltem, hogy hozzászokom, és majd ha kell edzés előtti pörgető, akkor nem fog működni. Márpedig a koffein azért kellett hajnali edzésekhez, vagy a versenyekhez. Hogy honnan jött ez az információ, arra már nem emlékszem, de a mai napig rengeteg helyen találkozom a mítosszal, hogy ha az ember rendszeresen fogyaszt kávét, akkor hozzászokik a koffeinhez és nem fog hatni az edzés előtti pörgető. Mert ez egy mítosz. Részben.depositphotos_84022964_xl-2015_500.jpg

A koffeinről rengeteget tudunk. Tudjuk, hogy hogyan hat, mekkora dózisokban mit csinál és így tovább. Kevés ilyen szer van, amit ennyire alaposan végigkutattak volna. Így természetesen arra is van kutatás, hogy mi a helyzet a rendszeres fogyasztókkal, mennyire tud tolerancia kialakulni és akik napi 4-5 kávét, vagy még annál is többet betolnak, azok tényleg feleslegesen fogyasztják kiegészítőnek? Gonçalves és társai egy 2017-es kutatásban erre a kérdésre keresték a választ.

40 kerékpárost 3 csoportba osztottak a rendszeres napi koffeinfogyasztásuk alapján. Az egyik csoport volt a kis mennyiséget fogyasztók, akik napi kb. 1 kávét ittak, a másik a közepes, ők nagyjából napi két kávét ittak, míg a harmadik csoport átlagosan több, mint három kávénak megfelelő koffeint vitt be napi szinten. Ezután képeztek belőlük egy kontroll, egy placebo és egy koffeines csoportot. Utóbbi 6 mg/ttkg mennyiségű koffeint kapott a vizsgálat előtt.

molecula_caffeine_500.jpg

Az eredmények pedig azt mutatták, hogy egyik kávézós csoport sem teljesített rosszabbul a vizsgálatban. Azaz hiába fogyasztottak akár napi 300-500 mg mennyiségű koffeint is rendszeresen az alanyok napi rendszerességgel, az edzés előtti koffein kiegészítő számukra is ugyanúgy hatásosnak bizonyult, mint azoknál, akik csak legfeljebb egy kávét ittak naponta.

Azért mielőtt megörülnénk, hogy akkor lehet büntetlenül kávét inni, egy két dolgot még tudnunk kell. Ez a kutatás extrém magas dózissal dolgozott. Az én esetemben ez majd 600 mg koffeint jelentene edzés előtti pörgetőnek. Azért ez eléd durva mennyiség még egy kávé őrült számára is. A legtöbb hasonló kutatás ennek a felét szokta alkalmazni. Az ő eredményeik nem is ennyire egyértelműek. Ha összehasonlítjuk a hasonló kutatásokat, akkor azt találjuk, hogy akkor tudtak hatást kimutatni egyértelműen, ha a napi bevitelnél magasabb mennyiséget alkalmaztak. Tehát ha azt feltételezzük, hogy egy kávé 70-100 mg koffeint tartalmaz, akkor, ha napi egy kávét iszunk rendszeresen, akkor edzés előtti pörgetőnk legalább 150-200 mg-ot tartalmazzon. Ha napi két-három kávét iszunk, akkor viszont már 300 mg-ot. Ha pedig ennél is sokkal többet, akkor bizony nekünk is a 5-6 mg/ttkg mennyiségre lesz szükségünk legalább.

depositphotos_28376955_xl-2015_500.jpg

A másik, amit jó tudni, hogy a fentiek sem mindenkire igazak. Az aerob tevékenységet végzők esetében a legtöbb esetben nem lesz igaz. Náluk a napi fogyasztás többszöröse sem fog jelentős hatást elérni. Ezzel szemben az ellenállásedzést végzőknél már a napi fogyasztással megegyező mennyiség bevitele kiegészítőként is jelentőset dobhat rajtunk.

Tehát futók, kerékpárosok ne kávézzanak, vagy ne várjanak értékelhető hatást a koffeint tartalmú pörgetőktől, míg a testépítők és erőemelők továbbra is nyugodtan kávézzanak és pörgessenek, ha kedvük tartja.

depositphotos_54630597_xl-2015_500.jpg

Ha pedig ehhez edzésterve van szükséged, akkor mi segítünk itt!

Forrás:

Gonçalves, L.d.S., et al., Dispelling the myth that habitual caffeine consumption influences the performance response to acute caffeine supplementation. Journal of Applied Physiology, 2017.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr6814231561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2018.09.12. 16:06:57

sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

s 2018.09.12. 16:17:27

"Tehát futók, kerékpárosok ne kávézzanak, vagy ne várjanak értékelhető hatást a koffeint tartalmú pörgetőktől, míg a testépítők és erőemelők továbbra is nyugodtan kávézzanak és pörgessenek, ha kedvük tartja."

Kedves gyerek vagy. A kávézást a szellemi tevékenység végzéséhez javasolták eredetileg, hogy elűzze az álmosságot és éberebbé tegye az elmét. Te ehhez annyiban kapcsolódtál, hogy IQfitnesz. Beugratós, mert jelentheti az IQ fittségét, valamint a fizikai fittség elérését IQ segítségével is. Kár, hogy mindig ez utóbbiról van szó, pedig már a régi görögök is megmondták: Ép testben ép lélek.

Bobby Newmark 2018.09.12. 17:33:54

@s: És mennyire kurvára nem volt igazuk...

s 2018.09.12. 17:53:55

Bobby, te magad vagy rá a bizonyíték.

Bobby Newmark 2018.09.12. 19:56:53

Ami az emberiség bő felére nem igaz, azt nem tekintem olyan kurvanagy életbölcsességnek.

s 2018.09.12. 22:14:38

Bobby, a mondás eredeti értelme nem az, amit ma sokan gondolnak róla. Nevezetesen, hogy ép testben minden bizonnyal ép lélek lakozik. Még csak nem is azt jelenti, hogy ép lélek kizárólagosan csak ép testben képzelhető el.
A mondás értelme a keletkezésekor az volt, hogy ha már ép a test, - ez akkoriban jóval gyakoribb volt, mint manapság - akkor nem ártana a lélek épségére is valamennyi gondot fordítani. Az akkori testkultusz volt kitéve egy csipetnyi gúnynak eme mondás által. Bár talán ma is használhatnánk ebben az értelemben, mert a celebek által sugallt divat sem éppen a bölcsességet tekinti a legfőbb jónak, hanem inkább a test fittségére akarják rábeszélni követőiket.

csakférfi 2018.09.12. 22:56:54

@s:
Azaz hiába edzed a tested tökéletesre ha az elméd nem ép.
Vagyis hülyeségeket gondolsz.
Attól hogy edzel még a lelked azaz a gondolkodásod nem lesz bölcs.

tamask 2018.09.13. 03:45:23

@csakférfi: fordítva inkább igaz az ép testben ép lélel mondás. Ha valaki puhány vagy nyomorék, az előbb utóbb a lelke is sérül. Ezért van az, hogy sok gusztustalanul elhízott ember kibírhatatlan, áskálódó, irigy lesz.
A csúnya arcú emberek is ilyenek. Előbb-utóbb belekeserednek a szerencsétlenségükbe.
Az egyik legjobb barátom mozgássérült volt, nálam jelentősen jobb anyagi körülmények közt élt, évekig megjátszotta a laza, vicces, az élet nehézségein felülemelkedő, pozitívan gondolkodó srácot, aztán egyszer csak kibukott belőle a sértettség, a vádaskodás, az irigység. Hogy neki nincs és soha nem is lesz barátnője, hogy őt mindenki kihasználja, hogy hagyták volna meghalni, amikor nyomoréknak született.
Azt nem állítom, hogy akinek ép, sportos, ápolt a teste, az lelkileg is ép. A sportolók közt is extrém sok a fasznyak, pökhendi, önző, ítélkező, törtető, buta ember. De a testi nyomort kevesen vészelik át ép lélekkel.

chrisred 2018.09.13. 08:58:41

@tamask: A mondás nem az általunk nem irányítható eseményekről, tényekről szól, hanem arról, hogy senki se hanyagolja el sem a testi, sem a szellemi állapot karbantartását.

igazi hős 2018.09.13. 09:11:45

@Bobby Newmark: "Ami az emberiség bő felére nem igaz" Szerintem kifogott rajtad a logika. Mivel az emberek fele tohonya és buta, ezért nyilvánvalóan igaz rájuk az állítás. Ha az emberiség bő fele a "sportos és buta" vagy a "tohonya és okos" csoportba tartozna, akkor igazad lenne. De nem így van, az okosok általában jobban élnek és pénzük, idejük és igényük is van némi mozgásra, ellentétben a butákkal akiknek jellemzően csak idejük lenne rá.

Mérnork 2018.09.13. 10:23:04

"Ép testben ép elme!"
(Rejtő Jenő: Egy bolond száz bajt csinál) ;-))))

Mérnork 2018.09.13. 10:31:00

Én huszonévesen kezdtem el először KV-zni, emlékszem akkor az tényleg adott ilyen "hú de felpörögtem" érzést.
Sajnos ez tartott kb. 3 hónapig, manapság simán alszok este napi 2×200mg koffein tablette meg 3-4 KV (irodán ingyé van ;-)) ) mellett.
Sőt, unalmasabb mítingeken így is erőlködnöm kell, hogy a homlokom ne koppanjon az asztalra, ami azért időnként elég kínos tud lenni... ;-)))

csakférfi 2018.09.13. 12:38:12

@tamask:
Bölcsességről volt szó mint "ép lélek".
Mivel bárki edzheti a testét.....mégha nyomorék is.Ami nem mozgások hiányára utal....lásd Stephen Hawking...attól lehet ép.
Így bárki lehet bölcs is.
Ez a racionalitása ennek a gondolatnak.
Úgymit sebesség is sok fajta van.....mégis a relativitás elmélet a fényhez köti.
Tehát racionális.

csakférfi 2018.09.13. 12:44:06

@Mérnork:
Napi fél liter.Kb. 35 éve.
Mármint kávé.
Öregszem.
Így a műszakba vitt ,otthonfőzött,3dl ritkán nem fogy el.
Régebben még lefekvés előtt is ittam. Miután jól bekajáltam.
Valszeg én vagyok "rosszul összerakva".
Ekg. vérnyomás....reggeli merevedés ....rendben.
:) :)

csakférfi 2018.09.13. 12:56:28

@igazi hős:
Az "okosok" nem biztos hogy bölcsek.Csak bizonyos témákban szélesebb ,mélyebb ismeretekkel rendelkeznek.
Az ehhez képest buták sem biztos hogy nem bölcsek
"
43 Az ég alatt a leggyengébbek átfúrják, ami legkeményebb: mindenben fészke van a nemlétnek, ereje a nem-cselekvésnek. Szó nélküli tanítással s a nem-cselekvés hatalmával mi sem mérkőzhet e világban."
"Lao Ce Tao Te King.
No ezt magyarázd meg!Mivel csupa ellentétet sorol fel.
:)

csakférfi 2018.09.13. 13:07:29

@tamask:
Ja mégvalami.
Nem kell nyomoréknak lenni ,hogy ez a káprázatokkal és illúziókkal teli hazug társadalomban sérülj.
Én belátom az én "lelkem " sem teljesen ép. Néhányak szerint inkább fogyatékos.
:)
Vagyis hülye vagy...kategória.
Nem zavar mert tudom az okot...miért !
Lett volna más választásom.
Akkor ma nem létezne és kommentelne "csakférfi".

csakférfi 2018.09.13. 22:54:16

Hmmmmm.........
Nem áll szóba velem senki.
Még "s" sem.
Amúgy a kávéivás pótcselekvés.
Ebben a "rohanó" világban.
Mégis "csináljuk"...."tesszük"....cselekedjük....
Olyan mint a meditáció,vagy thai chi mozgás nélkül.
Amikor kávét iszom ...akkor egy kicsit pihen az elmém (koncentráció egy dologra fárasztó)
.
Végül is ez a titok.
Amíg iszod pihensz.
Aztán Hajrá ujra. Még....még...erősebben,magasabbra,gyorsabban

Bobby Newmark 2018.09.16. 13:23:37

@igazi hős: Nem. Vannak lelki sérültek teljesen tökéletes testben, és vannak szellemileg toppon lévők, sérült testben. A két dolog független, bármelyik sérülhet úgy, hogy a másik rendben marad. A mondás meg azt implikálja, hogy van összefüggés, pedig valójában nincs.

Az tény, hogy ha egészséges akarsz maradni, akkor mindkettő egészségére oda kell figyelni, ÉS valóban, az egyik sérülése hatással lehet a másik egészségére. DE fordítva nem igaz, az egyik épsége nem biztosíték a másikéra. És amikor tény megy szembe bölcsességgel, mindig a tény nyer.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) Jim wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása