Tudományos rovat: Az ibuprofen hatása az izomtömeg és az erőszint növelésére

Tavaly nagy port kavartak az ibuprofennel kapcsolatos kutatások. Szinte az összes szakértő, vagy magát szakértőnek tartó fitnesz-celeb hozzászólt a témához. Én kicsit úgy voltam vele akkor, hogy „értem, hogy gőzgép, de mi hajtja?” Az lejött, hogy hatással lehet az izom és erőfejlődésre a folyamatos szedése, de azt nem tudtam elképzelni, hogy ki az, aki ipari mennyiségben szedi ezeket folyamatosan. Évek óta nem vettem be fájdalomcsillapítót, lázas se voltam már vagy két éve és mióta a kurkumát kanállal eszem, azóta gyulladásos gondjaim sincsenek. De aztán jobban szétnézve mégiscsak rájöttem, hogy bizony vannak emberek, akik ezen élnek, tehát mégiscsak lehet értelme a „High-Doses of Anti-Inflammatory Drugs Compromise Muscle Strength and Hypertrophic Adaptations to Resistance Training in Young Adults. Lilja et al. (2017)” kutatásnak.depositphotos_32047283_600.jpg

Az ibuprofen egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő anyag, ami a gyulladásos eredetű fájdalmak és a láz kezelésére alkalmas. Hatását úgy éri el, hogy gátolja a gyulladás és fájdalom kialakulásért felelős anyagok képződését a szervezetben.

Pont emiatt jön szóba a sportolók esetében, mert a túlzásba vitt edzésre és versenyzésre gyakran reagál a szervezet fájdalommal, amit a begyulladt izmok, vagy ízületek okoznak. Ilyenkor a helyes megoldás az aktív regeneráció lenne, de sokan képtelenek elengedni a folyamatos teljesítménykényszert és inkább a tüneteket kezelik az ok megszüntetése helyett. Már maga a napi maximális adag is úgy van meghatározva, hogy 1800 mg/nap felnőtteknek, de akut ízületi fájdalom esetén 2400 mg egy-egy napig.

Mellékhatásának eddig csak a gyomor és bélnyálkahártya-károsító hatását tudtuk, a betegtájékoztatóból. De jött Lilja és társai és megnézték, hogy van-e értelme ibuprofennel elfedni a fájdalmat és tovább edzeni gyulladás esetén.

depositphotos_81857456_600.jpg

A vizsgálat

A kutatók feltételezték, hogy a nagydózisú ibuprofen szedése gátolja az ellenállás edzéshez alkalmazkodást, azaz az izomtömeg és az erőszint növekedést. Ehhez 31 férfi és női alanyt kértek fel, a táblázat szerinti elosztásban. A fele csoport 8 héten keresztül ibuprofent szedett napi 3 x 400mg-os adagban, ami már jelentős mennyiségnek számít, de még a megengedett dózis alatt van. A másik csoport pedig 75 mg aszpirint kapott.

Mindkét csoport egylábas lábnyújtást végzett gépen, felügyelet mellett. Az egyik lábbal lendkerekes gépen, míg a másik lábbal sima lapsúlyos gépen. A 8 hét alatt összesen 20 edzést végeztek, az első időben heti két alkalommal, majd heti három alkalommal. Minden edzésen a bemelegítés után 4 sorozatot végeztek 7 ismétléssel a lendkerekes gépen és 4 sorozatot 8-12 ismétléssel a lapsúlyos gépen. Ha képesek voltak több mint 12 ismétlésre, akkor növelték a terhelést. A lendkerekes gépen minden ismétlést maximális erőfeszítéssel kellett végezni.

A teljesítményt elég alaposan megmérték a 8 hét előtt és után is. Maximális izometrikus erőt mértek 120 foknál, majd izokinetikus erőt 30, 60, 120 és 270 fok/másodperces sebességnél. Ezt követően, öt perces pihenő után az egyismétléses maximumot mérték meg a lapsúlyos gépen és a csúcsteljesítményt 2 sorozatban 7 ismétléssel a lendkerekes gépen.

2-3 nap pihenés után biopsziát vettek a külső vaskos izomból, majd négy nappal később MRI vizsgálattal nézték meg a combfeszítőket.

Az eredmények

Mindkét csoport hasonló volument ért el az edzések során, 533±215 kg vs. 542±180 kg, az aszpirines csoport javára. A lendkerekes gépen 10-23% százalékos átlagos fejlődés volt tapasztalható, azonban itt már az aszpirines csoport jelentősen nagyobb értéket ért el, mint az ibuprofenes. Ezzel szemben a lapsúlyos gépen nem volt jelentős eltérés a két csoport között, az egyismétléses maximum mindkét esetben 26%-kal emelkedett. A lendkerekes csúcsteljesítmény viszont ismét az aszpirines csoport előnyét hozta 29%-kal, szemben az ibuprofen 20%-ával.

Az izomtömeg növekedése is az ibuprofen hátrányát hozta, 3,7% az aszpirin 7,5%-ával szemben. Ez az izomtömeg növekedés különbség igaz volt mindkét lábra, azaz a lapsúlyos és a lendkerekes gépen is hasonló eredmények születtek.

Végül, ami már túl tudományos ide nekünk, az pedig az, hogy IL-6 (interleukin 6) kibocsátás szintje az aszpirines csoportban a bázis érték másfélszeresére nőtt, míg az ibuprofenes csoport esetében 0,8-szorosára esett vissza. Ez számunkra azért fontos, mert az IL-6 szabályzóként működik a szatellit sejteken alapuló hipertrófia folyamatban.

depositphotos_124443892_600.jpg

Hogy ez miért fontos számunkra?

A többség továbbra sem fog valószínűleg ibuprofenen élni, hogy még keményebben tudjon edzeni és versenyezni. Azonban azoknál, akik nagyobb a teljesítménykényszer és hajlamosak gyulladáscsökkentőhöz nyúlni, nekik érdemes szem előtt tartani, hogy az ibuprofen folyamatos, nagy adagban történő alkalmazása kontraproduktív. Azaz lehet, hogy rövid távon segít tovább teljesíteni, de hosszabb távon biztosan rontani fogja a teljesítményünket, mert erő és izomtömeg vesztést fog okozni.

Természetesen nekünk földi halandóknak nem kell kétségbeesni, ha alkalomszerűen egy-egy szem gyógyszert be kell vennünk, annak nem lesz semmilyen maradandó hatása a fizikai állapotunkra.

Forrás:

Lilja, M., et al., High‐doses of anti‐inflammatory drugs compromise muscle strength and hypertrophic adaptations to resistance training in young adults. Acta Physiologica, 2017.

MASS - MONTHLY APPLICATIONS IN STRENGTH SPORT - ISSUE NO. 7 - ERIC HELMS - OCTOBER 2017

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr8213733188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.03.14. 13:38:22

A kellemetlen tüneteket el lehet nyomni, de hosszú távon többet árt az egészségnek az erre való rászokás, mintha testmozgásként csak naponta kapált volna egy keveset a kiskertben.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.03.14. 13:57:02

@Alick: Sokan nem képesek az optimális tartományban maradni, vagy túlzásba viszik, vagy egyáltalán nem csinálnak semmit.

Pop40 2018.03.14. 16:00:25

Akinek ez jelenti az edzést, az szedjen be valami masszívabb drogot is, akkor nemhogy fájdalmat nem érez majd, azt se veszi észre, hogy edz. Tolhatja napi 24-ben.
Aztán ha pár éven belül elpatkol, legalább eggyel kevesebb hülye lesz a Földön.

emul 2018.03.14. 16:06:55

@IQfitnesz.hu Azt meg lehet kerdezni hogy kurkumat milyen formaban eszed?

IIIIIII 2018.03.14. 16:13:17

A kép alapján azt hittem, arról lesz a cikk, hogy már megint migránsok erőszakoltak meg egy nőt

jobbal 2018.03.14. 18:08:20

A nyugati társadalomban már betiltották ezt a szert. Kb. olyan szert reklámozol ami helyet akár xnaxot is lehetne szedni.

qwertzu 2018.03.14. 19:07:07

@jobbal:
Az ibuprofen nincs betiltva.
A cikk pont hogy NEM reklámozza.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.03.14. 20:41:48

@emul: Hát persze! Először kapszulában kezdtem, de hulla drága volt a napi 5 gramm. Aztán találkoztam egy kemény csávóval, aki kanállal tolta és én is kipróbáltam. Megvesszük a boltban a 15 grammos fűszer port, általában egyszerre az összeset, amit a boltban találunk, mert nem mindenhol lehet kapni. Aztán az egészet beletöltöm egy műanyag edénybe, ami jól zárható, mert van szaga rendesen. Aztán egy púpozott teáskanállal reggelente a shakemmel együtt begyűröm. Szokni kell, mert odatapad a szájpadlásodhoz, meg mindenhova. Nem szabad közben levegőt venni, mert akkor letüdőzöd, ami cudar élmény. Azonnal le kell nyelni bő folyadékkal. Utána pedig egyből fogat mosni, mert minden sárga lesz tőle. Tényleg minden. A fogkeféd is...
Eleinte napi kétszer szedtem, de aztán visszaálltam egyre. Jobb egyszerre letudni az egészet.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.03.14. 20:44:00

@IIIIIII: Ez politikamentes blog. A kép illusztráció csak. A földön ülő lány kínlódik mert be szeretné fektetni az 1300 milliárdját és a két úr segít neki.
:-)

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.03.14. 20:49:13

@jobbal: @qwertzu:
index.hu/tudomany/2017/11/15/feketelistara_kerult_28_veny_nelkul_kaphato_gyogyszer_franciaorszagban/

Az ibuprofen szerepel ugyan a cikkben, de nincs betiltva. Csak azok a kombinált szerek, amiben több hasonló hatóanyaggal együtt szerepel.
És igen, inkább lebeszélni próbálok róla.

hidroponi 2018.03.14. 22:00:18

@IQfitnesz.hu: bulkshop..1kg-os csomagokban is lehet kurkumat venni.

emul 2018.03.15. 06:14:23

@IQfitnesz.hu: Pont ezert kerdeztem. Mert bar beszerezni a kurkumat egyszeru, de sajnos az onmagaban valo szedese szinte teljesen hatastalan a szervezetben levo gyulladasokra (kiveve a beleket). Mivel nem igazan szivodik fel onmagaban.
Altalaban piperinnel szoktak ajanlani (a bors "hatoanyaga").
En is eppen valtok kurkuminra a szokasos izuletvedo cuccok helyett (glucosamine es tarsai) hatha ez hatekonyabb, mindenesetre tuti hogy igazoltabb.

Minden alkalmat megragadok hogy reklamozzam az examine-t megteszem most is ha megengeded (nincs hozza kozom csak nagyon hasznos dolog): examine.com/supplements/curcumin/

Ezen az oldalon megtalalod az osszeszedett kutatasokat a kulonbozo anyagokhoz.

Itt az ide vonatkozo resz amugy:
"If one of the above enhancements are not used, then too little curcumin will be absorbed and even doses of up to 4,000mg may be wholly inactive (8-16g would only be slightly active)."

Es meg egy megjegyzes, tenyleg ritka az ennyire szeleskoruen kutatott es bizonyitottan jotekony cucc mint a kurkumin

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2018.03.15. 07:58:21

@IQfitnesz.hu: A hatóanyagai zsírban oldódóak és nehezen szívódnak fel. Jobb és olcsóbb eméletben, ha az ember másolja a felszívódás javított termékek összetételét.

@emul: Így igaz.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2018.03.15. 08:03:08

Az NSAID-ok ártalmai bőségesek, sajnos: Az IBUPROFÉN leállíthatja a herét?
teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2018/01/15/az_ibuprofen_leallithatja_a_heret

Ha reklámnak veszitek szedjétek ki. Ha nem, akkor nyugodtan kommenteljétek be a posztotokat a posztom alá.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.03.15. 08:59:03

@hidroponi: Köszi! Én meg eddig folyamatosan a 15 grammos kiszerelést vadásztam. Rámozdulok a supersize-ra.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.03.15. 09:15:58

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: @emul:
Egy pár évvel ezelőtt Zelenc Jani barátom javasolta nekem kurkumát, mikor a vállfájdalmamra panaszkodtam neki. Nem az ízület fájt, hanem valami lágyszöveti probléma volt. Nagyjából ekkortájt elég komoly emésztési problémáim is voltak. Elmentem ételallergia vizsgálatra és azt mutatta ki, hogy gyakorlatilag a desztillált vízen kívül mindenre allergiás vagyok. Ezt persze azért annyira nem hittem el, hogy egyik hónapról a másikra az ember ennyire meg tudna változni. Gyakorlatilag egy évig küzdöttem a problémámmal, a gasztósok itt nálunk minden nap kipróbáltak valami újat rajtam, de semmi. Aztán elkezdtem szedni a kurkumát és alig egy hét alatt teljesen megszűnt az összes emésztési problémám és nagyjából egy jó hónap alatt a vállam is egészen rendbe jött.
Ugyanakkor ízületi problémával kapcsolatban nincs saját tapasztalatom. Aki a "kanalas" adagolást tanácsolta nekem, az a srác az ízületeire szedte, ha jól emlékszem. Neki állítólag működött. Abban teljesen igazatok van, hogy nehezen hihető, hogy ténylegesen eljut a kurkumin az ízületekbe. Erről már írtam itt:
eatmore.blog.hu/2018/02/26/nehany_tipp_az_izuletek_vedelmere
Nem elég, hogy alacsony az ízületek vérellátása, de még a kurkuma porok is kevesebb mint 3% kurkumint tartalmaznak csak, tehát az én napi 1 teáskanál porom legfeljebb 150mg-ot tartalmazhat, de inkább az 50-hez lehet közelebb. Hogy ez a kis mennyiség valóban eljut-e az ízületekhez azt nem tudom.
Az oldódással kapcsolatban nincsenek félelmeim, mert 3dl tejjel iszom a reggeli shaket (igen, pont mint a kiscicák), amiben van 4,5 gramm zsír. Pont azért egyébként, mert ilyenkor veszem be a vitaminjaimat is és így van elég zsír az oldódásukhoz.
Szóval én az emésztésem miatt maradok a kanalas módszeremnél még egy darabig, aztán majd meglátjuk néhány év vagy évtized múlva, hogy az ízületeim mit szóltak ehhez. Ez egy hosszú és nem reprezentatív study lesz :-)

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2018.03.15. 09:30:28

@IQfitnesz.hu: Ebben inkább a kivonatokat részesítem előnyben ha szükséges - így többet tudok kényelmesebben bevinni, mint amit elfogyasztasz. Ez viszont sokkal költségesebb.

emul 2018.03.15. 13:07:29

@IQfitnesz.hu: Az emesztessel en is hasonlo cipoben jartam/ok. Azt mondtak azert vagyok annyi anyagra erzekeny mert valoszinuleg permeabilis bel szindromam van. Ez kb 3 eve volt. En gyomber-t szedtem sokat, meg gyokeresen megvaltoztattam az etkezesemet (bar ezzel meg mindig kuzdok). Ami igazan rosz volt hogy folyamatosan leserultem es lebetegedtem, mivel nem szivodtak fel a fontos dolgok.
Mostanra mar sokkal jobb a helyzet de meg mingid nem tokeletes. Viszont ha a kurkumin ennyire bejott neked akkor plane adok neki egy eselyt.
Plane hogy vallam es a terdeim is vacakolnak mar 1-2 honapja es se a joga se a gyogytorna se a masszazs nem hozza rendbe

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása