Mi tehetsz, ha stagnál a fejlődésed?

Bármilyen sportról is legyen szó a cél az esetek többségében a folyamatos fejlődés. Van néhány ember, aki elér egy adott szintet és ott elégedetten hátradől, de a többségünket hajtja a vágy, hogy még többet emeljen, még nagyobbra nőjön, vagy még gyorsabb legyen. Amikor végre elérjük a kitűzött célt, akkor szinte azonnal elénk kerül egy másik még nehezebben elérhető. Végső soron ez adja a motivációt. De mi történik akkor, ha egyszer csak megáll a fejlődés és nem tudunk továbblépni?depositphotos_74951431_500.jpg

Szinte mindig van lehetőség a további fejlődésre. Sokan feladják, mondván hogy már biztosan elérték a genetikai potenciáljukat. Kifogást találni a legkönnyebb! Az igazság az, hogy a többség meg sem közelíti azt sosem. Ennek okairól majd később. Azok, akik igazán keményen odateszik magukat azoknak sikerül 80-90%-ban megközelíteniük ezt a határt. Illetve ide tartoznak még azok a cicafiúk, akik egy-két év kokszolás után kipattintva nekiállnak bermudában flangálni a színpadon. Csak ezután jönnek azok, akik 90% fölé jutnak. Ők a Világ és Olimpiai Bajnokok. Rengetegen képelik ide magukat, de igazából a népesség 0,001%-a jut el ide. És bármennyire is furcsa, de van, aki képes túllépni a 100%-ot. Itt már tényleg nagyon kevesen vannak. Akik képesek maguktól eljutni az elit szintre, azok utána a modern orvostudomány vívmányainak köszönhetően túl tudnak jutni a saját határaikon, persze ennek megvan az ára és nem is tartható fenn sokáig.

sajat_500.jpg

Persze ez a sok szöveg nem fog segíteni rajtunk, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nem azért nem fejlődsz, mert elérted a korlátaidat, hanem mert valami nem oké az edzésedben, vagy az életmódodban.

A fejlődéshez az edzés-evés-pihenés triumvirátus kell. Tök egyszerű, ha stagnálsz, akkor pihenj többet, egyél többet és eddzél többet, (vagy kevesebbet?). Persze ezért ennél egy kicsit árnyaltabb a kép. Nem feltétlenül szabad a hármast külön kezelni, de azért nézzük meg.

1. Az étkezés

Elméletileg a legegyszerűbb tényező, mégis a legnehezebb betartani a szabályokat. Azzal, hogy megeszel X mennyiségű kalóriát, amiben Y arányban vannak a makro összetevők és mellé edzel és pihensz nap, mint nap, azzal előbb utóbb kialakul egy egyensúlyi helyzet. Ha többet szeretnél edzeni, akkor többet is kell enned. Így ha stagnálsz, akkor jó eséllyel a legegyszerűbb megoldás növelni a fehérje és szénhidrát beviteled. Az viszont, hogy mennyivel, az sokkal bonyolultabb és összetettebb kérdés. Próbálkoznod kell, hogy mennyi plusz elegendő és mennyi az, amitől már csak a zsír rakódik rád. Ha újra elkezdesz fejlődni, akkor még nagyobb teljesítményre leszel képes, még több munkát fogsz elvégezni, tehát egyre több kalóriára lesz szükséged. Így ez folyamatos odafigyelést igényel. Hiába találtad ki a tökéletes kaja protokollod, egy hónap múlva már nem lesz tökéletes. Egy fél év múlva pedig már kifejezetten hátráltatni fog, ha nem változtatsz rajta.

depositphotos_178345096_500.jpg

2. A pihenés

Elméletileg ez is egyszerű, mert aludj eleget és minden oké lesz. Viszont a mai életmódunk mellett egyrészt nincs ideje az embereknek eleget aludni, másrészt, amire van, ott sem elég a minőségi pihenés. Itt is különbözőek vagyunk, mert van, akinek napi 4-5 óra elég, míg más 8 óra után is fáradt másnap. Viszont a recept egyszerű, ha stagnálsz, akkor pihenj többet, vagy a mostanit próbáld meg hatékonyabbá tenni. Próbálj meg naponta 10-20 percet hozzáadni az alvásidődhöz, vagy néhány naponta beszúrni egy-egy plusz órát. Ha más nincs, akkor hétvégenként egy délutáni pihenő. Ha viszont sehogy sem tudsz több időt erre szánni, akkor marad a meglévő felturbózása. Az altatókat semmiképp sem javaslom, mert függőséget okoz és inkább csak a probléma elodázására alkalmasak. Néhány aminosav rendelkezik érezhető hatással, a triptofán és a gaba tényleg működik, én is tapasztaltam, viszont egy 100 kilós embernek annyit kell belőle enni, hogy az árából tudsz fűszoknyás szolgákat alkalmazni, akik egész éjszaka pálmalevelekkel legyeznek. Maradnak a gyógynövények, mint például a macskagyökér és az orbáncfű, ami olcsó és hatékony is, viszont ezek hatása elég kiszámíthatatlan, így könnyen beleszaladhatsz olyanba, hogy a másnapod is kómában töltöd. A végére hagytam a szerintem legjobbat, a melatonint, ami csak éjszaka hat, de akkor nagyon.

depositphotos_81804270_500.jpg

3. Az edzés

A legnehezebbet a végére. A szuperkompenzáció elmélete szerint az egyre nagyobb terhelésre folyamatos fejlődés lesz a válaszreakció. Így a többség azt gondolja, hogy ha megáll a fejlődésben, akkor többet kell edzenie. De ez falusi szakszóval kontraproduktív is lehet. Ha már így is nagyobb edzésterjedelemmel edzel, mint amiből regenerálódni tudsz a következő alkalomra (mondjuk a fenti két pont problémája miatt), akkor felesleges tovább növelned a mennyiséget. Ilyenkor vissza kell venni. A gond ezzel csak az, hogy magán az ember ritkán tudja objektíven megfigyelni, hogy növelje a volument vagy az intenítást, vagy ellenkezőleg és csökkentse valamelyiket, vagy mindkettőt. Erre jó az edző. Egy független hozzáértő látja a fejlődés mértékét és látja, ha pillanatnyi állapotod is. Annak idején, mikor még a legjobb magyar atlétika edővel, Benkő Ákosbával volt szerencsém együtt edzeni, az öreg már az előtt meg tudta állapítani, hogy milyen formában vagyunk, mielőtt elkezdtünk volna melegíteni. De legkésőbb az első résztávnál már szólt, ha vissza kellett venni. Ehhez érzék kell.

depositphotos_115595186_500.jpg

A másik véglet pedig, amikor azt hiszi valaki, hogy rettentő keményen edz, de igazából annyira alacsony a terjedelem, hogy nem jön létre a szükséges edzés stimuláció. Őket pedig ilyenkor hajtani kell. Tapasztalatom szerint ez a ritkább eset.

Honnan tudod, hogy keveset, vagy sokat edzel? Amíg fejlődsz folyamatosan, addig valószínűleg minden rendben van. Lehet, hogy nem a legoptimálisabb a helyzet, ezért ilyenkor is érdemes kísérletezni, de nagy baj nincs. Ha megáll a fejlődésed, pedig tök jó formában érzed magad, minden edzésre nagy lelkesedéssel mész, simán végigcsinálod a tervet és feltöltődve távozol, majd megint kipihenve érkezel a következő edzésre, akkor jó eséllyel növelned kell a mennyiségen.

Ha viszont úgy nem fejlődsz, hogy közben minden edzésen rongyá edzed magad, alig van erőd hazamenni, az alváshoz is fáradt vagy, minden reggel fáradtan leverten ébredsz, a pulzusod szapora reggelente, csökken a motivációd, ingerlékeny vagy, akkor valószínűleg túledzetted magad. Persze van erre is ellentábor, aki azt mondja, hogy ilyen nincs is, csak alul-pihented, vagy alul-etted magad. De mint már utaltam erre az előző két pontban, van az az élethelyzet, amikor ezeken szinte lehetetlen változtatni. Ilyenkor muszáj vagy az edzésen állítani. Valamit csökkenteni kell.

Van azonban egy harmadik szituáció is, amikor a volumen rendben van, és az intenzitást kellene növelni. Itt már rengeteg variáció áll a rendelkezésünkre. Annyira sok, hogy ezt inkább majd a folytatásban írom le.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr3613639458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commentes nikk 2018.02.13. 09:59:43

"És bármennyire is furcsa, de van, aki képes túllépni a 100%-ot." - ilyen nincs, akkor ugyanis nem hívnánk 100 %-nak. Egyébként meg aki nem versenysportol, annak mi a francnak kéne mindig, folyamatosan fejlődnie? Miért?

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.02.13. 10:17:38

@commentes nikk: Csakugyan a naturálisan elérhető potenciált értettem 100%-on.
Ha nem versenyzel, akkor semmi sem muszáj. Akkor ez a szórakozásról szól.

2018.02.13. 10:49:29

@commentes nikk: mert adott szinten megragadni unalmas és értelmetlen.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.02.13. 10:58:24

@vuvuzela importőr: @commentes nikk: Mindkét kommentben van igazság. Minél magasabb szintre fejlődsz az életed egy adott területén, annál több erőforrást igényel, amit a többi területtől tudsz csak elvonni. A kiegyensúlyozott élethez addig szabad egy tevékenységet túltolni, amíg az legalább annyit ad, mint amennyit elvesz. Viszont ahhoz, hogy elérd ezt a pontot, ahhoz fejlődni kell. Optimálisan ez egy folyamatos fejlődést jelent.

Duplaxiii 2018.02.13. 11:12:19

@commentes nikk:
Hibás álláspont!
A műszaki világban a 100% az üzemi optimális teljesítmény. Ez például a repülésben rövid időre túljhajtható, erre protokollok vannak. Korszerű harci gépeknél mondjuk az elektronika korlátozza a terhelést 9g-ben (100%), de harci helyzetben ez rövid időre 10-12g-re emelhető (>100%)
A 100% kizárólag a matematika, statisztika területén 100%, ahol mennyiségekkel foglalkozunk.
Számtalan más tudományágban meg a 100% egy alapérték, ami alá-fölé emelhető.
Gondolj bele, hogy a víz forráspontja a klasszikus 100 Celsius (azaz a 100%), de az erőművekben, a járművek hűtőrendszereiben sokkal magasabb értékű folyadékkal hűtünk.

Duplaxiii 2018.02.13. 11:21:26

A poszt lényege kettős.
A klasszikus evolúciós alapokon minden ember az élete végéig tanul, képzi magát. Hogy ez milyen szintre elég, az gazdasági és biológiai kérdés. De tanul, és fejleszti önmagát.
A másik a mai, trendi vonal, amikor más mondja meg, hogy milyenek vagyunk. Azt is, hogy ki mit tanuljon vagy ne tanuljon! Ez az önkéntes trénerek, bloggerek, életviteli tanácsadók, vagy akár a kajabloggerek területe.
Ahogy zanzul az átlag, úgy erősődnek ezek és létrejön egy önműködő, de lefelé tartó spirál! A megmondok nem is veszik észre, hogy a "tanácsaikkal" még "butább" halmazt hoznak létre.
Persze észreveszik, hiszen ez a cél, az a globalizált marketink korszakos terve, műve, a individulizmus lebontása és távvezérelt kollektivista halmaz legyártása.
Egy individualista azért tanul, hogy fejlődjön, de nem azért, hogy pontokat gyüjtsön! Hanem önmagáért, a családjáért, a gyerekeiért.
A kollektivista meg pontokat gyűjt, hogy besorolhasson egy neki megfelelő halmazba, csoportba. Hogy onnantól ne kelljen már fejlődnie, mert a halmaz majd viszi magával a tehetelenség alapján.
.
És ne feldjük el, a pontokkal operálók pontosan úgy dolgoznak, ahogy a politikai statisztikusok. Csak a saját halmazukat értékelik és ehhez viszonyítják a világot. A politikusok 1000 telefonból írják le a sokmillió állampolgár törvényszerűségeit (közel félmilliós lenne az 5%-os hibahatár!!!), a pontgyűjtő magastudásúak szintén csak a saját közösségét tudja számolni, értékelni, a döntő emberhalmazra csak következtetnek, érthetően úgy, hogy mindig ők legyenek felül.

Asidotus 2018.02.14. 00:58:32

Értem én, hogy:
1. edzel
2. eszel
3. pihensz.
De
Az a rohadt izület, porc be fogja dobni a törölközőt, és az egészet lehúzhatod a vécén :(

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.02.14. 08:09:55

@Asidotus: Az elmúlt 30 évben én azt tapasztaltam, hogy az ízületi sérülés a legritkább. Még a kokszolóknál, akiknek hirtelen nő meg a tömege és az ereje, azoknál sem jellemző. Sokkal inkább a szalagok és maga az izom szokott sérülni.
Ez is genetika kérdése. Akinek megvan a hajlama rá, az csináljon bármit, akkor is rosszak lesznek az ízületei, akinek pedig nincs az sehogy sem fogja tudni tönkretenni.
Ráadásul a legtöbb periodizációs edzésterv kifejezetten figyel az ízületek terhelésére is.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (2) Body Building (24) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása