Még 13+1 tény és tévhit a szteridokról

Az előző rész után kaptunk hideget, meleget, hogy miért népszerűsítjük a szteroidok használatát. Pont ezért most már az elején szeretném leszögezni, hogy ha egy állításról kimondjuk, hogy hamis, azzal még nem akarunk senkit szteroid használatra buzdítani, csupán csak rendet szeretnénk rakni a fejekben. A legnagyobb probléma a használattal az, hogy a rengeteg összevissza információból nehéz kiszűrni a lényeget, és így a nem kevés mellékhatás komoly károkat okozhat. Tehát maradjunk tiszták és lássuk a tényeket:

 

 1. A szteroid kúra után azonnal visszaesik az izomtömeg az eredeti szintre.

A legtöbb szteroid mellékhatásként vizesít, és ez a kúra beszüntetése után csakugyan elmúlik, de a megszerzett izomtömeg helyes táplálkozás, edzés és pihenés mellett megmarad sokáig, amíg az előző három feltétel megvan. A pihenésre és táplálkozásra még nagyobb figyelmet kell fordítani a kúra után, hogy a megszerzett izomtömeget sokáig élvezhessük, de ha jobban belegondolunk, akkor ugyanilyen szigorú odafigyelés mellett, igaz, hogy hosszabb idő alatt, de nagyjából ugyanezt az eredményt tisztán is el lehet érni.

 

1_1.jpeg

 

 1. A kúra alatt a szteroid dolgozik nem is mi

Már az előző részben megírtam, hogy a szteroid nem old meg semmit magában, csak lehetővé teszi, hogy még keményebben tudjunk edzeni, nagyobb súlyokkal, hosszabban, kevesebb regeneráció mellett. De mindenképen keményen meg kell dolgozni az eredményért. Az viszont igaz, hogy néha úgy érezzük mintha valami a hónunk alá nyúlna és tovább segítene, mikor a kúra előtti teljesítményünket meghaladó munkát végzünk. A szteroidot használó profik - és most a hangsúly tényleg a profin van- sokkal kisebb súlyok mozgatásával tudnak eredményeket elérni, mert a szer hatása alatt könnyebb a bedurranást elérni. Ha éppen nem fotózás miatt gyúrnak, hanem tényleg készülnek, akkor simán lehet Mr. Olympiát bicepszezni látni 15 kilós súlyzóval.

 

 1. A szteroidok elnehezítenek

Sokan azért tiltakoznak a szteroidok ellen, mert megnövelik a testtömeget és ez a legtöbb sportban nem előnyös. Sajnos ez egy elég jellemző mellékhatás, bár a testépítésben részben ez a cél. A szteroid típusától függően változik a hatás, azaz, mennyire anabolikusak, vagy inkább az androgén hatás az erősebb. Van, amelyik több erőt ad és van amelyik inkább nagyobbá tesz, de nem leszünk jelentősen erősebbek. Viszont mindkettő jelentős problémát is tud okozni például az atléták esetében, mert ha nehezebbé válunk hirtelen, akkor az jelentős extra terhelést okoz a szalagoknak és az ízületeknek, tehát könnyen húzódás, ficam, vagy szakadás lehet a vége. Az erőnövekedés is hasonlóan sérülés veszélyes és mit ér a szteroid, ha a versenyt a kórházi ágyból nézzük?

 

 1. A szteroidok égetik a zsírt

Ez így ebben a formában nem igaz. Sokszor csoportosítják a szteroidokat „bulking” és „cutting” szteroidként azaz tömegelő és szálkásítóként. Az anabolikus szteroidoknak nincs semmilyen hatása közvetlenül a testzsírunkra, nem égeti, nem fogyasztja, nem gátolja a lerakódást. Az már más kérdés, hogy a megnövekedett izomtömeg és aktivitás miatt nagyobb lesz a kalóriaigényünk, tehát fogyhatunk, továbbá javul az anyagcserénk is. És egy utolsó megtévesztő hatás, ha a karunk hirtelen 39-ről 42-re nő, akkor a kerülete majd 5 centiméterrel lesz több és a rajta lévő zsírréteg is ennyivel nagyobb területen oszlik el. Ettől még nem lesz kevesebb, csak annak tűnik. Persze ez csak 20% alatti testzsír százaléknál igaz, afölött ez nem igen fog látszani. Tehát ha fogyni szeretnénk, akkor nem a szteroid a legtökéletesebb megoldás.

2_1.jpeg

 

 1. A szteroidokról nem áll rendelkezésre elégendő tudományos kutatás

Ez is részben igaz. Ha az igazi felhasználást tekintjük, azaz a mesterséges hormonpótlást, HIV betegek immunerősítését, akkor rengeteg tanulmány áll rendelkezésre. A testépítésre ez nem igaz. Inkább csak tapasztalatok és a szájhagyomány a jellemző. Ez a legnagyobb veszélye a használatuknak, mert a hosszú távú hatásai nem ismertek. Nincsenek egzakt kutatások az optimális használatról, így nem biztos, hogy a megfelelő szert fogjuk a megfelelő dózisban magunkba szúrni. Amíg a használatuk illegális, addig nem is lesz pénz az ilyen kutatásokra, így ez egy valós és komoly veszély.

 

 1. A szteroidok használata a sportban csalás

Ez már nézőpont kérdése, mert csakugyan jelentős előnyt lehet vele szerezni, a nem használókkal szemben. Ha az egyik versenyző használja csak, akkor az ugye rossz a többiekkel szemben, de mi van mondjuk egy Touron, már szinte az számít lúzernek, aki cucc nélkül áll oda. Ha a többiek nyomják, akkor én miért nem? Sajnos a profi sport erősen fertőzött. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit lát a tükörbe miután szteroidokkal ért el egy eredményt. Tényleg büszke tud-e magára lenni?

4.jpeg

 

 1. Nem mindegyik szteroidnak van mellékhatása.

Mindennek van valami hatása a szervezetünknek. Ha megiszunk egy pohár vizet, az is hat ránk. Ne ringassunk magunkat tévhitben, az összes szteroid igen erősen hat a szervezetünkre, különben miért is használnánk őket. Rich Piana mondta egyszer, hogy a szervezet egy mérleg, ha az egyik oldali serpenyőbe beleteszünk valamit, akkor a másikba is bele fog kerülni valami. Mindig fogunk kapni cserébe valamit, ha beleavatkozunk a szervezet működésébe. Sajnos nincs olyan szteroid amely ne okozna valamit. Vannak enyhébb és vannak durvább cuccok, de mindig van mellékhatás!

3_1.jpeg

 

 1. A szteroidok javítják az érzékelésünket és a reflexeinket

Ez az egyik kedvencem. Hihi. Még a „növi”-től sem lesz 3 fülünk, szemünk. Közvetlenül nincsenek hatással egyik érzékünkre sem a szteroidok. Azzal, hogy általánosan javítják a közérzetet, esetleg kelthetnek olyan hatást, hogy jobban érzékeljük a világot, valamint az erő növekedés miatt esetleg gyorsabbnak tűnhet a reakciónk, de ha valaki ezért kezdi el használni őket, akkor az már tényleg gáz.

 

 1. Nem kell mindig új tűt és fecskendőt használni, lehet sterilizálni is.

Persze, lehet, de meg bele is lehet halni a fertőzésbe, ha mégsem sikerül a dolog. Tényleg megéri az a pár forint ezt a hatalmas kockázatot. Nem pont ide tartozik, de megemlíteném, hogy azért az intramusculáris injekció, az magában sem játék. Súlyos szövődményei lehetnek egy hibás szúrásnak. Ja, persze van az a srác a teremben, aki már évek óta szúrja magát, majd ő segít. Miért mi ő diplomás szakápoló? Tényleg rá mered bízni az egészséged és az életed? A kokszálás első számú szabálya szerint amúgy is, az ne kokszoljon, aki nem tudja magának beadni. Oké, akkor semmi gond, a youtube tele van oktató videókkal, hogy hogyan adjuk be magunknak. Persze, meg receptekkel is, aztán mikor megfőzöd, akkor derül ki, hogy aki feltöltötte az még soha nem járt konyha közelébe, de akkor már a sebészeten próbálják kifaragni belőled, amit elszúrtál, vagy el..tál.

Ez egy veszélyes játék!

 5.jpeg

 1. A szájon át szedhető cuccok biztonságosabbak

Hát annyiban mindenkép, hogy legalább nem fogsz velük buborékokat nyomni a vénádba, de egyébiránt semmiben nem veszélytelenebbek, sőt általában a mellékhatásuk és a májra gyakorolt hatásuk miatt sokkal veszélyesebbek.

 

 1. A szájon át szedhető cuccok kevésbé hatásosak

Ami hat az hat, ami meg nem az nem. Ennyi, hogy az hogy kerül beléd az csak a felszívódás módját és sebességét befolyásolja. Általában a szemes cuccokból kisebb adagokat szoktak használni a májra gyakorolt hatásuk miatt, ezért nem is dobnak akkorát. Innen eredhet ez a tévhit.

 

 1. A szteroidok olcsók / drágák

Mihez képest? Ez is olyan, mint bármi más, van belőle olcsó és drága. Sajnos általában az olcsó cuccoknak vannak komolyabb mellékhatásaik, lásd a régi naposim, amit pár forintért meg lehet venni, igen durva mellékhatásokkal, míg egy szem anavar 200-300 forint is lehet, ami egy sokkal enyhébb szer. Az én privát véleményem, hogy sajnos túl olcsók a hatásukhoz képest. Ha drágább lenne, talán kevesebben próbálnák ki. Lehet havi 10-20 ezer forintból is kokszolni már. A profik költségvetése azért ennél egy nullával több szokott lenni.

 

 1. A szteroidokhoz hozzá lehet szokni

Igen. A szervezetünk egy tanulékony szerkezet. Hamar hozzászokik mindenhez. Ezért kell az edzést is variálni, hogy meg legyen az izomzat folyamatos stimulációja. Bár igazából nem is ez okozza a bajt, hanem, hogy a hatásukhoz szokunk hozzá. A használók az első ütős kúra után mindig a nagy dobást fogják várni és hajszolni és ehhez egyre nagyobb adagokat tolnak, aminek az lesz a vége, hogy az első kúra heti 400 mg-jából pár év után már grammok lesznek és a mellékhatások arányosak a dózissal, míg a hatás nem feltétlenül.

 

+ 1 A különböző észter láncoktól más lesz a hatása a szteroidoknak

A legkomolyabb szteroiddal foglalkozó portálokon is fel-felbukkan, hogy más a hatása például egy trenbolone acetátnak, mint egy enanthátnak. Az, hogy hogy egy szteroid propionát, cypionát, enanthát, vagy dodecanát, az csak a felszívódás sebességére van hatással, a hosszabb észter lánc lelassítja a hatást. Ezt azért találták ki, hogy a tesztoszteron néhány órás hatását elnyújtsák és egy HIV betegnek ne kelljen négy óránként megszúrnia magát, hanem mondjuk egy enanthát esetében csak két hetente, vagy még ritkábban. De attól az még ugyanaz a tesztoszteron lesz, semmivel nem égeti jobban a zsírt, vagy ad nagyobb izomtömeget.

6.jpeg

 

Még akárhányszor 13+1 tévhitet lehetne felsorolni, ez is azt mutatja, hogy mennyire nagy a tudatlanság ezen a területen. Pedig ha lenne megfelelő prevenció és felvilágosítás, akkor talán nagyobb rend lenne az emberek fejében és nem C vitamin módjára tömné magába boldog-boldogtalan.

 

logo1_banner.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr436658989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

2. palóc kupa (1) 2018 (2) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alapelv (1) alapgyakorlatok (2) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (1) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a monolith építése (1) bandázs (1) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (1) Body Building (23) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukásig (1) celeb edzés (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (1) csípő (1) csirkemell (6) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (20) diéta (13) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) edzés (15) edzéselmélet (8) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (6) edzésteljesítmény (4) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (10) erőfejlesztés (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (1) fáradtság (2) farizom (1) fartlek (1) fat (1) fehérje (19) fehérjebevitel (3) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje szintézis (1) fejlődés (3) fej pozíció (1) fekvenyomás (7) fekvőtámasz (1) felhúzás (1) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (1) fitnesz (3) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (1) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (7) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (1) gyorserő (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátizom (1) helyi fogyás (1) hengerezés (2) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (1) hipertrófia (3) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időzítés (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (4) izolációs gyakorlatok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (1) izometrikus edzés (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomnövelés (1) izomtömeg növelés (1) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (14) kapszaicin (1) karácsony (2) kardió (5) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kcal (14) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (2) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) könyv (5) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (1) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) legjobb sport (1) lépéserő (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (1) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (2) nyújtás (3) nyújtó reflex (1) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (4) pihenő szünet (1) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (1) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) protein (16) protein turmix (7) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) rámpa sorozatok (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (4) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (1) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sportfüggőség (2) spotter (1) sprint (3) stagnálás (1) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (1) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (2) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (3) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) testépítés (8) testépítés tudomány (1) testképzavar (12) testkompozíció (20) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) tip (1) tipp (3) Tisza kupa 2017 (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (37) túró (6) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zsír (13) zsírégetés (6) (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio