Mivan te gyúrsz? Izomdiszmorfiás vagy-e? /Belga után szabadon/

Valamelyik nap az átlagosnál többen olvasták egy bejegyzésemet és az egyik kedves ismerősöm csak annyit írt utána, hogy izomdiszmorfia. Mintha ő nem lenne függő… Ennyit a csipkelődésről.

Tehát az izomdiszmorfia, vagy inverz anorexia, testképzavar. Miután rájöttek, hogy a bulimia és az anorexia egy betegség, rögtön elkezdtek hasonlóakat keresni, mert ebből is pénzt lehet csinálni. És hogy tényleg létezik e ilyen betegség. Szerintem igen, de hogy ez mennyire veszélyes és kell-e vele foglalkozni az más kérdés.

Az izomdiszmorfia olyan pszichiátria állapotot jelöl, melyet az izomzattal való túlzott foglalatosság és az izomtömeg növelésének intenzív vágya jellemez. /Babusa Bernadett, 2013/

Az hogy valaki rengeteget gyúr, az még nem jelent ID-t, lehet hogy csak az illető kicsit jobban szereti a hobbiját a többieknél. Ahhoz, hogy ID-ről beszéljünk, az kell, hogy a testépítés átvegyek az „uralmat” az illető életében, kapcsolataiban, munkájában korlátozva. Az ID nem csak a fokozott gyúrásban merül ki, hanem ehhez általában még nagyon szigorú (beteges) diéta is társul. Ezen felül mivel a genetikai határaikat elérve már nem tudnak jelentősen tovább fejlődni előbb utóbb a szteroidok használata is társul. Az ID-sek szégyellik a megjelenésüket, általában teljes ruházattal takarják azt és komoly problémát okoz nekik, ha hiányos öltözékben kell megjelenniük.

A szakirodalom elégé egysíkú nálunk, igazából csak Babusa Bernadett írásaira lehet érdemben támaszkodni. A tengeren túl viszont jelenetős kutatási anyag áll rendelkezésére, annak, aki komolyabban el szeretne mélyedni a témába, vagy a kezelésében. Én most nem fogok.

izomdiszformia 1.jpg

A mindenhol elérhető megfogalmazása az ID-nek a következő:

- A személy túlzottan sokat foglalkozik azzal a gondolattal, hogy a teste nem eléggé szikár és izmos. Mind az étrenddel, mind a súlyemeléssel képesek naponta órákat is eltölteni.

-  Az aggodalmaskodás jelentős stresszt okoz társas, foglalkozásbeli, vagy más fontos téren, amelyet a következő négy kritérium közül legalább kettő jellemez:

o Az egyén gyakran felad fontos társas, foglalkozásbeli, vagy rekreációs tevékenységeket, mert kényszeres szükséget érez, hogy betartsa edzési vagy érkezési menetrendjét.

o Az egyén kerüli az olyan helyzeteket, amelyekben teste ki van téve mások tekintetének, vagy ilyen helyzeteket csak jelentős stresszel vagy szorongással vállal.

o A testméret és az izomzat elégedetlensége miatti aggodalmaskodás jelentős stresszt okoz az élet számos területén.

o Az egyén annak ellenére folytatja az edzést, a speciális étkezést, vagy teljesítménynövelő/izomnövelő szereket használ annak ellenére, hogy tudomása van a nemkívánatos testi és lelki következményeiről.

o Az aggodalmaskodás és a viselkedések elsődleges központja az, hogy a személy túl kicsinek vagy elégtelen izomzattal rendelkezőnek tartja magát. Ez elkülöníthető a kövérségtől való félelemtől.

Továbbá jellemző még:

- Az egyén hatalmas izommérete ellenére kicsinek és véznának érzi magát.

- A gondolatai gyakran a körül forognak, hogy megjelenése nem megfelelő. Hasonló testi adottságokkal rendelkező emberekhez viszonyítva önmagát kisebbnek látja.

- Ha valamiért elmulasztja a speciális diétát, vagy az edzést, komoly bűntudatot él át.

Babusa Bernadett kutatásaiból az is kiderül, hogy az ID-ben szenvedők közül rengeteg a szteroid használó. Ez egyértelmű, hiszen az ember alapvetően türelmetlen, és akiknek komoly lelki problémát okoz a megjelenésük, az nem fog éveket vagy évtizedeket várni arra, hogy elérje a kívánt cél főleg, hogy számára az olyan, mint egy végtelen határos függvény, sosem fogja tudni elérni, csak megközelíteni. Mindazonáltal nem keverném össze az ID-t és a szteroid függőséget. Utóbbi lehet ID nélkül is, aki egyszer kipróbálta az nagy valószínűséggel újra fogja. Az hogy az ember közérzete hirtelen sokkal jobbá válik, nem kapja el a hétköznapi betegségeket, nincs szüksége annyi regenerálódásra és pihenésre, keményebben tud edzeni és nem kell annyira szigorúan venni a diétát, az pont elég ahhoz, hogy függővé váljon az ember. Ja, hogy a szteroidok károsak és veszélyesek? A Coca Cola is az ha agyatlanul isszuk. A szteroidok is ésszel használva a következményektől mentesen szolgálhatják a céljukat. De senkit NEM akarok ezzel használatukra buzdítani!

izomdiszformia 2.jpg

Az ID-vel szerintem akkor kell foglalkozni, ha már tényleg hátrányt okoz a mindennapi életben, ha emiatt beszűkülnek a kapcsolatai, romlik a munkahelyi teljesítménye. Ebben az esetben szakember segíthet rájönni, hogy mi okozza azt, hogy a testépítésbe menekül.

Egyébként meg, ahogy a fitbulideresek is írták, inkább ez a függőség, mint bármi más, mert ez legalább támogatja az egészséget. (Ezt üzenem a beszólónak is)

Magam részéről tudom, hogy sportfüggő vagyok, és szerintem egyelőre tudom kezelni is mivel nagyjából az okával is tisztában vagyok. Néhány hónapja még naponta kétszer – háromszor edzettem hetente 12-15 órát, ez most már csak heti napi egy alkalom hetente nem több mint 6-8 óra. Az tény és való hogy fáj ha kimarad egy edzés vagy nem sikerül a tervezett diétát betartani, de túl tudom magam tenni rajta. A család meg mostanában nem a rengeteg sportolás miatt morcos, hanem a Blog írás miatt, úgyhogy most abba is hagyom :-)

logo1_banner.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr316617931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

braue 2014.08.20. 14:40:17

Én csak sajnálni tudom, akinek a gyúrás, az izmosodás az élete.

Túrós (törölt) 2014.08.20. 14:48:29

ez az egész azért szar mert anno az ősidőkben a természetes mindennapi élet által alakult ki a férfiak izmos testalkata. Namármost ez, hogy ők nekik így kell kinézni, ez a vonzó onnan maradt meg, de a mai világban már egy fingást is az interneten intézünk, munkahelyünkön is csak ülünk, kocsival járunk, ráadásul még kábítószerként zabálunk is az egészre egy jó feleslegesnyit. Tehát manapság a sima mindennapi gürizés, meló meg mittomén mi mellett még pluszban időt és energiát kell erre is fordítani, ami elég torz valamilyen szinten, ha jobban belegondolok.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2014.08.20. 14:59:40

Feltételezem még nem találkoztál az életben daganatos vagy vesebeteg testépítőkkel akik tolják tovább a cuccot.

Prof. Dr. Túry Ferenc írásaival mi a bajod?

Mihók 2014.08.20. 15:04:13

Én pár éve 90 kiló voltam, nem háj, hanem izom és csont, gyúrás előtt olyan 74. Előtte vézna voltam, és kicsi koromban csúfoltak miatta, aztán 2 év naturál sportolás után (nem használtam szteroidot, sem más doppingszert) pl. 90 kilósan úgy éreztem, elértem a célt, amit akartam, nem akartam nagyobb, 100 vagy annál több lenni. Akkor lefotóztam magam az utókor(om) számára, a többiek kiröhögtek a teremben, hogy 90 kilósan mit fotóztatom magam, mire vagyok büszke? Ők 100 felett vannak. :) Én tökéletesen elégedett voltam az eredménnyel, heti 3x edzettem 1 órát, egészégesebbnek és életvidámabbnak éreztem magam, mint előtte. Most fogom újra kezdeni, ki kellett hagynom külső okokból. A sport jó, ha nincs az embernek pénze teremre, legalább próbálja ki a futást, az ingyen van! Üdv!

Mihók 2014.08.20. 15:06:55

A szteroid mértékletes népszerűsítéséért meg ejnye bejnyét kap a kedves blog író. Ilyen értelemben akkor mondhatná a drogok sem ártanak mértékkel. De, ártanak. Mindegyik, és a szteroid is. Kis mértékben orvosság csak a bor. :)

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2014.08.20. 20:24:33

@Mihók: Teljesen igazad van, Nem szabad a szteroidokat népszerűsíteni, nem állt szándékomban. Már gyűlnek a gondolatok a fejemben ezzel a témával kapcsolatban is, hamarosan lesz erről is egy bejegyzés.
74 kilóról felmenni 90-re az szép teljesítmény és teljesen rendben is van ha az ember megelégedik az eredménnyel. Ez is azt mutatja, hogy nálad minden rendben szerencsére nem fenyeget az ID.
Üdv

2014.08.20. 21:51:17

Nagyorexia, Nyelvész Józsi szerint:))

szleng.blog.hu/2009/04/02/nagyorexia

szambukusz 2014.08.20. 23:21:56

@Túrós: Jaja, egyetértek!
Egyébként ha netán azt gondolnám, hogy kurv@ jól nézek ki az is baj lenne. De legalább igaz, háh!!! :-D
No de akkor egoista vagy realista lennék?

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

2. palóc kupa (1) 2018 (2) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alapelv (1) alapgyakorlatok (2) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (1) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a monolith építése (1) bandázs (1) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) body building (1) Body Building (23) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukásig (1) celeb edzés (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (1) csípő (1) csirkemell (6) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (20) diéta (13) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) edzés (15) edzéselmélet (8) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (6) edzésteljesítmény (4) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (10) erőfejlesztés (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (1) fáradtság (2) farizom (1) fartlek (1) fat (1) fehérje (19) fehérjebevitel (3) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje szintézis (1) fejlődés (3) fej pozíció (1) fekvenyomás (7) fekvőtámasz (1) felhúzás (1) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (1) fitnesz (3) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (1) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (7) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (1) gyorserő (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátizom (1) helyi fogyás (1) hengerezés (2) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (1) hipertrófia (3) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időzítés (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (4) izolációs gyakorlatok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (1) izometrikus edzés (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomnövelés (1) izomtömeg növelés (1) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) Jim wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (14) kapszaicin (1) karácsony (2) kardió (5) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kcal (14) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (2) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) könyv (5) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (1) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) legjobb sport (1) lépéserő (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (1) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (2) nyújtás (3) nyújtó reflex (1) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (4) pihenő szünet (1) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (1) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) protein (16) protein turmix (7) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) rámpa sorozatok (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (4) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (1) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sportfüggőség (2) spotter (1) sprint (3) stagnálás (1) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (1) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (2) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (3) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) testépítés (8) testépítés tudomány (1) testképzavar (12) testkompozíció (20) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) tip (1) tipp (3) Tisza kupa 2017 (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (37) túró (6) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zsír (13) zsírégetés (6)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio