Miért sportolunk és miért leszünk megszállottak?

Az írásaim alatt kommentelők jelentős része azon vitatkozik, hogy mi értelme van egyáltalán sportolni. Mert, hogy aki egy kicsit is jobban odateszi magát az tönkre is fogja tenni a testét. Tropára mennek az ízületei és mindene fájni fog hatvan éves korára. A többi kommentelő meg a helyesírásomat ekézi. Nos, az utóbbival nem nagyon tudok mit kezdeni, ez valószínűleg születési rendellenesség nálam, de az előző vitához most hozzászólnék.depositphotos_37663463_500.jpg

Két kérdésről próbálom meg a szigorúan saját elméletemet összefoglalni.

1. Miért sportolunk?

Alapvetően három oka lehet:

a.) Mert ránk kényszerítik.

Tételezzük fel, hogy a szülők a gyerek érdekeit nézve járatják sportra őt és nem gyerekkori és jelenlegi fusztrációjukat próbálják meg így kezelni.

b.) Mert igényeljük a mozgást.

Sokan vannak úgy vele, hogy a napi általános mozgás mennyiség nem elég nekik. Szeretnének többet mozogni, vagy szeretik a játékot, amit a sport tud nyújtani, a társaságot.

c.) Valamilyen céllal.

Sokan tekintik szükséges rossznak a sportot, de csinálják, mert fogyni szeretnének, kell a rehabilitációjukhoz, szeretnének vele valamit megelőzni, vagy csak félenk, hogy ha nem mozognak, akkor kevesebb ideig élhetnek majd.

depositphotos_11563742_500.jpg

Ezek közül az első és az utolsó valamilyen kényszer hatására jön létre, tehát az ő minden tettük egyszerűen indokolható. De mi van azokkal, akik egyszerűen csak azért végeznek valamilyen sportot, mert úgy döntöttek, hogy sportolni fognak? Őket vajon mi motiválhatja? Mi viszi rá őket, hogy pénzt, energiát és időt fordítsanak valamire, amire egyébként nem kényszeríti őket semmi?

Több ok is szóba jöhet a részükről. Ezek jelentős részét még az őseinktől hozzuk. Mielőtt úgy döntöttünk, hogy többé már nincs szükségünk az evolúcióra és a környezetünket keztdük el megváltoztatni, addig nálunk is az állatvilágban ma is látható elvek alapján fejlődtünk. A játék volt az, ami az életre tanított, kis harcok és küzdelmek voltak azok, amelyek felkészítettek az életre. Az életben maradáshoz szükséges motoros képességeket a játékkal tudtuk elsajátítani. Manapság már nem számít a létfenntartásunkban az, hogy mekkorát tudunk ugrani, milyen gyorsak vagyunk, és hogy tudunk-e fára mászni. Ugyanakkor a belső késztetés még mindig ott van a gyerekekben a játékra, mozgásra. Ez felnőtt korban sem múlik el, legfeljebb csökken. Azzal, hogy sportolunk, azzal fejlesztjük a fizikumunkat, ami egyenlő azzal, ahogy régen a túlélésünket javítottuk. Azzal pedig, hogy igyekszünk egyre jobbak lenni az adott sportágban, azzal szintén a túlélési képességünket javítjuk (igaz, már szinte teljesen feleslegesen). Ettől még jó engedni az ösztönöknek és játszani.

A másik ok már inkább lelki, mint fizikai. Régen (gondoljuk mi most) a törzset, vagy csapatot egy rátermett vezető irányította. Volt egy alfahím, aki erősebb, vagy okosabb volt mint az összes többi a csapatban, vagy legalább ennek a kettőnek a legoptimálisabb kombinációjával rendelkezett. Ezt mindenki elfogadta, mert tudta, hogy akkor a legjobb a túlélési esély, ha őt követ. Ha viszont nem tetszett neki az szervezeti és működési szabályzat organizációs ábrája, akkor odamehetett és testi épségét, vagy akár az életét is kockára téve mítinget kezdeményezhetett az alfával, ahonnan a győztes alfaként, a másik pedig péppé verve távozhatott. A társadalom fejlődésével ez az opció megszűnt. Ma már az esetek jelentős részében nem az a főnök, aki a legalkalmasabb a vezető pozícióra. Ettől még az alatta lévőknek el kell tűrniük az adott helyzetet. Ez frusztráló. Ahhoz még nagyon kevés idő telt el, hogy kivesszen belőlünk a brutális véleménynyilvánítás. Ha a főnök hülyeséget kér tőlünk, akkor nem verhetjük határozott mozdulattal a fejét az asztalba, majd dobhatjuk ki a véres tetemét az ablakon, és ülhetünk be a helyére, hiába mi vagyunk az erősebbek és okosabbak. Ez van. Az ösztön attól még ott van bennünk. A rengeteg elnyomott harc kis tüskeként ott marad bennünk. Azonban a sporttal megkaphatjuk a kis harcunkat. Ráadásul többnyire meg is nyerhetjük azt. Ezt persze így nem gondoljuk végig, de sokan vágyunk a harcra, amit így szerzünk meg magunknak.

cartoon_caveman_500.jpg

2. Jó, de miért kell egyre többet és keményebben sportolni?

Miért nem érjük be azzal, hogy futkározunk egy fél órát, vagy tornászunk egy kicsit, aztán megyünk a dolgunkra? Miért kell nekünk egyre többet és többet csinálni? Messzebbre futni, nagyobb súlyt emelni, többet tekerni, gyorsabbnak lenni? Ez is a fenti okokra vezethető vissza.

Egyrészről ez is a tanulási folyamat része. Amit csinálsz, abban legyél egyre jobb, akkor nagyobb az esélyed a túlélésre. Minél erősebb, gyorsabb és ügyesebb vagy, annál kevesebb a veszélyes ellenfél.

Másrészről ott van a saját magunk legyőzése. Miért akarjuk magunkat legyőzni? Mert az előző pontban megfogalmazott magányos harcunk az alfa hím pozícióért saját magunk ellen zajlik. Azzal, hogy tavaly fél maratont futottál az idén meg már a 42k a cél, azzal magadnak bizonyítod, hogy te vagy a jobb, az alkalmasabb. Az evolúció lényege, hogy a legéletrevalóbb marad pozícióban. Ehhez folyamatosan a legjobbnak kell lenni, mert mindig jön egy új aspiráns, aki jobb lesz, mit az előző legyőzött volt.

caveman_riding_mammoth_500.jpg

Olyan ez, mint a karrier elmélet. Aki jól dolgozik, azt elméletileg előléptetik. Amíg folyamatosan egyre jobb, addig egyre magasabb pozícióba kerül. Aztán ott is ő lesz a legjobb és tovább lép felfelé. Egészen addig, míg el nem jut abba a helyzetbe, mikor már nem elég jó a pozíciójában ahhoz, hogy továbblépjen. Ezen elmélet szerint mindenki eljut abba a pozícióba, amire már alkalmatlan és ott megreked. De jön majd egy nála jobb, aki majd tovább lépdel. Ezért van meg bennünk a késztetés, hogy mindig jobbak és jobbak legyünk. Hogy feszegessük a határainkat. Ha nem tesszük, akkor azzal feladjuk a jövőnket és a reményt, hogy mi legyünk az ALFA. Kinél erősebb, kinél gyengébb az ösztön, de ez hajt minket. Nem vagyunk mazochisták, hogy keressük a fájdalmat, hanem azért válunk izomaggyá, vagy őrült ultra futóvá, hogy a lét- és fajfenntartás ősi ösztönét szolgáljuk.

Szerintem.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr6013880722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pajszer Művek 2018.05.22. 12:33:13

Azért jó sportolni, mert -ésszel csinálva - fizikálisan rendben, egészségesen tart.

Azért jó, mert sokkal jobban érzed magad a bőrödben, magasabb az energiaszinted, aktívabb vagy vállalkozó kedved megnő.

Mert a párod szívesebben néz rád.

Mert a sport olyan tulajdonságokra tanít meg, mint fegyelem, alázat, kitartás, aminek a mindennapi életben is nagy hasznát veszed. A sport értékrendet teremt(het).

Mert közösséget, kötődést teremt, hozzád (egy valamiben) hasonló emberekkel.

Akinek ezekre igénye van, azoknak jó a sport. Akiknek nincs, vagy más módon érik el ezeket a célokat, nekik nem jó. Nem közelező sportolni, de azért elnézést sem szeretnék kérni miatta. :)

Andras Charity 2018.05.22. 13:21:54

És mi van a nőkkel akik nem alfahimek?

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.05.22. 13:38:05

@Andras Charity: Ez mondjuk jó kérdés! Jó eséllyel a motiváció hasonló, vagy legalábbis kapcsolódó ehhez. De majd megpróbálom azt is végiggondolni. Csak férfiaggyal nehéz.

sakkosfx 2018.05.22. 13:44:31

Csak remélni tudom, hogy a cikk írója nem annyira hülye min az írásából kiderül és csak pénzért írta!

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.05.22. 13:54:28

@sakkosfx: Nem sajnos. Tök ingyé írok, így sajnos valószínűleg mégis annyira. Ez van.

ételizésítő 2018.05.22. 14:54:08

Pedig a sportolással töltött idő egy részében fejleszthetnéd az agyadat is.
A cikkíró pl. a helyesírását.

Nemcsak az izomtömeged, az agyad alapján is lehetsz alfa. És arra is buknak a nők. Legalábbis az értelmesebb részük.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.05.22. 15:00:50

@ételizésítő: Elnézést kérek a helyesírásomért, azoktól akiket ez bánt!
Sajnos születési rendellenesség ez nálam. Szerencsére így 3 gyerekkel és a kis családommal már nem kell alfának lennem. Ráadásul izmos se vagyok igazán.
Most látom csak, hogy mennyire durván hátrányos helyzetű vagyok én.

sweety 2018.05.22. 15:13:52

@ételizésítő: Éppen ezt szerettem volna megemlíteni. Fájt elolvasni ezt a "cikket".

kvadrillio 2018.05.22. 17:07:14

semmi értelme sportolni ! hacsak az nem, hogy meggazdagodjanak a wellness és egyéb sportcentrumot működtető tulajok ! :O) a sportolóknak az igénybevételtől idő előtt megy tönkre az izületük, izomrendszerük !!! iszonyúan sok műtéten mennek keresztül....izom-idegszakadások, csonttörések...stb...

VISZONT A 110 ÉVESEK KÖZÖTT SZINTE...SENKI SEM SPORTOL ! :o)))

kvadrillio 2018.05.22. 17:09:02

DE.... ha valaki mozogni akar, akkor táncoljon........., minden izmot megmozgat vele és még BOLDOGSÁGHORMONT IS TERMEL.....:)(

ételizésítő 2018.05.22. 18:23:41

@IQfitnesz.hu:
De ha ennyire nem megy az írás, és ezt tudod is, akkor miért nem hagyod a picsába?
Az ember autószerelésre sem vállalkozik, ha képtelen megtanulni, hogyan kell meghúzni egy csavart.
Még hobbiból, saját autón sem.

2018.05.23. 06:06:30

@sweety: @ételizésítő: Szerintem sportolhatnátok, mert elég sok frusztrác- és agresszió érződik az idehányt szavaitokból. Jó ám erre is a test edzése, nem kell feltétlenül versenysportolni (egyáltalán nem mellesleg: addig sem vagytok itt).

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.05.23. 08:07:58

@ételizésítő: Szeretek írni. Ráadásul ez egy blog. A saját blogom. Magamnak írom, saját elhatározásból. Az csak hab a tortán, hogy ha valamelyik írásomat több ezren, vagy tízezren elolvassák. Nem egy nyelvművelő és nem egy kultúrblog. Ezért nagyobb hangsúlyt szoktam a szakmai tartalomra fordítani, mint a nyelvi részére. Ettől még tisztában vagyok, hogy az általános műveltséghez a helyesírás is hozzátartozik, de hát sajnos nekem ebből ennyi adatott.
Üdv!
Németh Róbert

Kicknick 2018.05.23. 09:05:15

Érdekes elmélet. Bizonyos szintig én is sportoltam, aztán amikor elértem egy célt - ami nálam a 80 kiló izomtömeg volt - akkor beálltam és nem hajtottam tovább. A cél innentől ennek a karbantartása.
Munkában ugyanez. Kb 10 évig tartott hogy jó szaki legyek és normális színvonalon éljek. Azóta nem akarok előre lépni az említett "alkalmatlan vagyok de elértem" pozícióba.
Akkor én evolúciós szempontból vesztes vagyok?

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.05.23. 09:44:20

@Kicknick: Vagy csak nem vagy már ősember :-)

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) diéta (20) Diéta (22) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim Wendler (1) Jim wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) Őrült edzés (1) őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása