Tudományos rovat: Mennyire hatásos a Citrullin-Malát?

A táplálék kiegészítő iparban nem működik a megfélemlítés és az ellenségkép kialakítása. Itt nem lehet terméket eladni migránsozással és Sorosozással. Ide csodák kellenek. Sajnos ma már nincsenek akkora marketing guruk, akik képesek voltak a vízből bort csinálni, vagy valakit járásra bírni, így ma már csak jól hangzó kutatásokkal lehet eladni valamit. Ahogy az Atlantai Olimpia után berobbant a kreatin a köztudatba, úgy kezdték el a kétezres évek elején a Citrullin Malate-ot sztárolni. A csodaszer, aminek a hatékonysága a kreatinéhez mérhető. Csodacucc, ami minden problémádat megoldja, erősebb leszel tőle, kitartóbb, fokozódik az NO termelésed, közben pedig csökken az ammóniaszinted, segíti az ATP ciklust, méregtelenít és még ki tudja mi mindenre jó. Aztán csend lett. Kutatások jöttek és mentek, de egyre bizonytalanabbak lettünk. Hol tartunk most?depositphotos_132368700_640.jpg

Kutatások

2015-ben Wax B. és kollégái „Effects of supplemental citrulline malate ingestion during repeated bouts of lower-body exercise in advanced weightlifters” címmel elvégeztek egy kutatást, ahol 12 edzett férfivel megetettek 8 gramm citrullin malate-ot (CM) aztán elvégetettek velük 5 sorozat lábtolás, hack-guggolást és lábnyújtást, 60%-os intenzitás mellett, bukásig. A placebo (PL) csoport és a CM csoport is hasonló vérnyomás és pulzus értékeket mutatott, de a CM csoport jelentősen több ismétlésre volt képes mindhárom gyakorlatban.

Szintén 2015-ben és szintén Wax B. és kollégái „Effects of Supplemental Citrulline-Malate Ingestion on Blood Lactate, Cardiovascular Dynamics, and Resistance Exercise Performance in Trained Males” címmel egy másik kutatást is elvégeztek, ezúttal a felső testre gyakorolt hatását vizsgálva. Szintén PL és CM csoport, 8 gramm CM-ot fogyasztva végzett húzódzkodást és fekvőtámaszt. Az eredmény megint ugyanaz lett, hasonló pulzus és vérnyomás értékek, de a CM csoport több ismétlésre volt képes.

2016-ban Glenn JM és társai „Acute citrulline-malate supplementation improves maximal strength and anaerobic power in female, masters athletes tennis players” címmel 17 alanyon vizsgálták a 8 gramm CM hatását a fogás erőre (szorítás), függőleges teljesítményre és az anaerob biciklis teljesítményre. Az eredmény itt is a CM csoport előnyét mutatta.

depositphotos_61260609_640.jpg

2015-ben szintén Glenn JM és társai „Acute citrulline malate supplementation improves upper- and lower-body submaximal weightlifting exercise performance in resistance-trained females” címmel 15 nőnél vizsgálták meg a CM hatását az alsó és felső testre egyaránt. Itt is a szokásos 8 grammot fogyasztották, és hat sorozatot végeztek 80%-os intenzitás mellett. Láss csodát, itt is a CM csoport teljesített jobban az ismétlésszámokban.

2002-ben Bendahan D és kollégái „Citrulline/malate promotes aerobic energy production in human exercising muscle” címmel az ATP folyamatra gyakorolt hatását vizsgálták és azt találták, hogy 6 gramm CM adagolása után jelentősen csökkent a fáradtság érzet, 34%-kal nőtt az ATP szintézis a gyakorlatok során (mint egy sampon, vagy arckrém reklámban), és 20%-kal nőtt a kreatin foszfát regenerációja. Ez alapján levonták a következtetést, hogy a CM jó lehet az aerob tevékenységet végzőknek.

1991-ben Callis A. és kollégái „Activity of citrulline malate on acid-base balance and blood ammonia and amino acid levels. Study in the animal and in man” kutatásukban kimutatták, hogy a CM adagolása embereknek és állatoknak serkenti a máj kiválasztó funkcióját, elősegíti a bikarbonátok reabszorpcióját, Ezek az anyagcsere folyamatok védenek az acidózistól és az ammónia mérgezéstől. Továbbá megállapították, hogy az embereknél csökkentheti a fáradtság érzését.

depositphotos_65354503_640.jpg

2010-ben Pérez-Guisado J. és kollégái „Citrulline malate enhances athletic anaerobic performance and relieves muscle soreness” címmel elvégeztek egy kutatást, ahol CM adagolásának hatását vizsgálták a fekvenyomásra. Itt viszonylag nagyobb mintával, 41 résztvevővel dolgoztak. 8 gramm CM adagolása mellett, 80%-os intenzitásnál a CM csoport több, mint 50%-kal több ismétlésre volt képes.

Aztán 2017-ben valami történt, mert Farney és kollégái „The Effect of Citrulline Malate Supplementation On Muscle Fatigue Among Healthy Participants” című kutatásukban azt találta, hogy szintén 8 gramm CM elfogyasztása után elvégzett guggolások, kitörésből és guggolásból elvégzett ugrások, és oldalra ugrások során nem volt kimutatható különbség a PL és a CM csoport között.

Egy konkrét példa

Eddig úgy is tűnhetne, mintha egy kutatás kivételével egyértelműen hatásos is lenne a CM. De nem lehet összehasonlítani egy HIIT edzést egy hagyományos súlyzós edzéssel. Viszont jött 2017-ben Gonzalez a kollégáival, akik a 2010-es Pérez-Guisado féle kutatáshoz elég hasonló körülmények között vizsgálódtak. A kutatás „Acute Effect of Citrulline Malate Supplementation on Upper-body Resistance Exercise Performance in Recreationally Resistance-Trained Men” címen futott és a célja az volt, hogy megnézze a CM hatását az ismétlésszámra, teljesítmény leadásra, izomméret változásra, és a szubjektív tényezőkre, mint fáradás, energiaszint, koncentráció.

depositphotos_69401165_640.jpg

Tizenkét alany vett részt a vizsgálatban, 21.4 ± 1.6 korú, 163.0 ± 46.2 cm magasságú, 85.0 ± 12.4 kg súlyú, és: 3.5 ± 1.6 év edzéstapasztalattal rendelkező férfiak. Dupla vak vizsgálat keretében itt is 8 gramm CM-ot fogyasztottak el.

Az alanyok háromszor jelentek meg a vizsgálaton, először felmérték az egyismétléses maxukat fekvenymásban, majd a második két alkalommal CM-ot kaptak vagy PL-t. 40 perccel a vizsgálat előtt kapták meg a 8 grammjukat. 20 perc dinamikus bemelegítés követően 5 sorozat fekvenyomást végeztek 75%-os terhelés mellett. Ez majdnem ugyanaz, mint a 2010-es Pérez-Guisado J. féle kutatás, csak ott 80%-os volt a terhelés. a sorozatokban bukásig kellett elmenni, vagy 15 ismétlésig, amelyik előbb következett be. A sorozatok között 2 perc pihenő volt.

Mérték az ismétlésszámot, a rúd függőleges sebességét, amiből teljesítményt lehet számolni. Az alanyok szubjektív véleménye alapján a fókusz, energia és fáradtság szintjét, és az izom pumpáltság mértékét. Végül ultrahanggal megmérték a tricepsz méretét, amiből a vérkeringés változására próbáltak következtetni.

Az eredmények

A CM csoport 35.3 ± 6.5 ismétlésre volt képes, míg a PL 35.8 ±6.5-re. Tehát nem volt jelentős különbség.

Az összes többi mért értékben hasonló eredmények születtek, egyikben sem teljesített a CM csoport jelentősen jobban, mint a placebo csoport.

Konklúzió

Ha csak statisztikailag nézzük a dolgot, akkor több a támogató eredményű kutatás, mint az ellene szóló. Én itt csak pár példát ragadtam ki, de ennél vagy 10-szer több kutatást végeztek már a témában.

Azonban, ha ennyire megoszlanak az eredmények, ráadásul egy-két vizsgálattól eltekintve a többségnél nem volt akkora nagy előnye a CM csoportnak, ez azt mutatja, hogy azért itt messze nem egy csodaszerről van szó.

A legtöbb kutatással az a baj, hogy egy adott helyzetet vizsgál csak. A fenti vizsgálatot érdemes lenne úgy is elvégezni, hogy a 8 gramm helyett 20-at vagy 50-et kapnak. Bár a vérnyomás csökkentő hatása miatt óvatosan kell bánni a mennyiséggel. Vagy, hogy nem csak a vizsgálat előtt egy órával, hanem folyamatosan szedik. Vagy nagyobb volumen mellett, a normális, teljes edzésekre gyakorolt hatását megnézni. Valamiért ilyeneket sajnos nagyon ritkán szoktak.

depositphotos_68244215_640.jpg

Időnként valaki feldob egy kérdést valamelyik Facebook csoportban, hogy kinek hogy jött be az XY táplálék kiegészítő. Szinte mindig van néhány ember, aki azt mondja, hogy ő kipróbálta és sokat hozott, nagyot dobott rajta. Hát persze. Valószínűleg így történt. Haha. Az esetek nagy részében ez csak a placebo, mert akarja az illető, hogy hasson a drága pénzen megvett cucc. Lelkesebben edz, mert ő most szed valamit. Persze, hogy hat a komolyabb terhelés. Ha ebből a szempontból nézzük, akkor van létjogosultsága a CM-nak is, hiszen ártani valószínűleg nem árt, sőt még lehet, hogy van némi – egyelőre bizonyítatlan – pozitív hatása is. De ha így nézzük, akkor elég drága placebo. Kreatint már lehet 4.000 forint / kg körüli áron venni, míg ugyanez a CM esetében 10.000 forint felett lesz. Tehát még mindig olcsóbb kreatinra és koffeinre költeni a pénzünket, mert azok legalább biztosan hatnak.

Tehát, ha sok pénzed van, és vágysz egy kis mentális löketre (mert fizikait nem biztos, hogy kapsz tőle), vagy ha krónikusan magas a vérnyomásod, akkor ez a te (jó drága) cuccod. Viszont aki a vérnyomására akarja szedni, az figyeljen oda rá, hogy más vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt szedve be kavarhat a rendszerbe.

Forrás:

MASS - MONTHLY APPLICATIONS IN STRENGTH SPORT - VOLUME 2, ISSUE 2 - ERIC HELMS - FEBRUARY 2018

Gonzalez, A.M., et al., Acute effect of citrulline malate supplementation on upper-body resistance
exercise performance in recreationally resistance-trained men. J Strength Cond Res, 2017.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr2013822530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2018.04.11. 07:33:32

Valóban, az állóképességi sportokban történő alkalmazásban nagyobb a fantázia. De ott is leginkább csak a bél vérellátottságára és más indirekt teljesítményfokozó tényezőkre lehet mérsékelt hatása.

Szelid sunmalac 2018.04.12. 15:48:57

Imadom ezeket a fenykepeket, amikor felmeztelenul torolkozo nelkul pucsitanak fekvenyomopadokon.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.04.12. 15:51:58

@Szelid sunmalac: A valóság még ezt is képes überelni. Mert amikor egy kevésbé esztétikus alkat, sokkal izzadtabban adja ezt elő előtted a padon, akkor hajlamos az ember elgondolkozni a sportág váltáson.

Szelid sunmalac 2018.04.12. 15:58:26

@IQfitnesz.hu: Oszinten? Engem nem befolyasol a kevesbe esztetikus alkat. Mondjuk azert a szoket elnezegetem, de laktam en egyutt epp eleg novel , hogy ne csapjon be a kinezet. Masreszt meg az "esztikussag" koszonoviszonyban sincs sem a higieniaval, sem az erzelmi es ertelmi intelligencaiaval. Magyaran: nemelyik jol kinezo no/ferfi undoritobb tud lenni, mint egy kevesbe vonzo.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) fogyás (4) Fogyás (2) fogyasztás (1) fogyás futással (1) fogyókúra (1) Fogyókúra (17) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) hiit (2) HIIT (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) IQfitnesz (5) iqfitnesz (1) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim wendler (1) jim wendler (2) Jim Wendler (1) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebó (1) placebo (2) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása