Tudományos rovat: A 20-as és a 40-es korosztály regenerációjának összehasonlítása

Valamelyik nap egy kedves gyúrós kolléga előadta magát az öltözőben, hogy mennyire nem érti a mai fiatalokat, hogy erőlködnek nagy súlyokkal szabálytalanul, de egyébként meg már öreg ő ehhez és már nem úgy van, mint mikor fiatalabb volt. Mondta ő ezt alig harminc évesen, hallgattuk ezt mi egy másik negyvenes kollégával. Nem emlékeszem már, hogy én milyen állapotban voltam 12 évvel ezelőtt. Akkortájt kezdtem újra atletizálni. Már messze nem voltam olyan gyors, mint egyetemista koromban, de ez főleg azért lehetett, mert vagy 20 kilóval nehezebb lettem. Viszont a regenerációban még azért nem éreztem jelentősebb különbséget. Most így 44 évesen viszont már kezdem érezni, hogy egy-egy komolyabb edzés után másnap lelassulnak az események. Kerestem is gyorsan egy kutatást (már amennyire ebben a korban még gyors tud lenni az ember), ami összehasonlítja a fiatalok és a középkorúak regenerációját.depositphotos_17832907_600.jpg

Ha spoilereznék, akkor azt mondanám, hogy nem erre számítottam. Tehát Gordon és társai elvégeztek egy kutatást, amiben fiatal és középkorú, edzetlen férfiak regenerációját hasonlították össze.

A kutatásban 19-en vettek részt, olyanok, akik a vizsgálatot megelőző 6 hónapban nem edzettek. Két csoportba osztották az alanyokat, egy fiatal csoportba (18-30 év) és egy idős csoportba (40-59 év).

A vizsgálat

A vizsgálat során négyszer kellett megjelenni, az utolsó alkalommal 10 órás koplalás után. Az első alkalom a protokollal és a környezettel ismerkedésről szót és a fizikai adatok felvételéről (magasság, súly, testzsír százalék). A második alkalommal kezdődött a tényleges vizsgálat. A vizsgálat elején vért vettek és ultrahanggal mérték meg a külső vaskos izmot. Ezután megnézték a maximális erőt és teljesítményt izokinetikus dinamométer segítségével. Csak ez után jött a terhelés, azaz 8 sorozat lábnyújtás 10 ismétléssel, 60 fok/mp sebesség mellett, egy perces pihenőkkel. Minden sorozatot maximális erőkifejtéssel kellett végezniük.

depositphotos_109786206_600.jpg

Az utolsó sorozat után újra elvégezték a maximális erő és teljesítmény tesztet, majd vért vettek és UH vizsgálat következett. Ezt követően 30, 60 és 120 perccel később ismét vért vettek. A 30 perces vérvételkor a fájdalmat és az „izomlázat” kellett értékelniük egy 0-10 skálán. A 120 perces vérvételnél pedig volt egy harmadik UH vizsgálat is.

Ezt követően 24 és 48 órával később újra meg kellett jelenniük az alanyoknak és újra erő és teljesítményt teszt következett, UH és vérvétel, valamint az értékelés.

Az UH vizsgálatnak nem az izomtömeg növekedés vizsgálat volt a célja, hiszen egy edzés hatására nem nagyon lehet ezzel a módszerrel értékelhető változást mérni, sokkal inkább az izom megduzzadásából próbáltak következtetni annak a gyulladására.

A vérvételekből CK-t, mioglobint, CRP-t, IL-6-ot néztek. Első kettő az izomkárosodást mutathatja, míg az utóbbi kettő pedig a gyulladást jelezheti.

Az eredmények

Az eredmények természetesen izomkárosodást és gyulladást mutattak. Ez egyrészről várható volt, másrészről pedig jó, mert valószínűsíthető, hogy értelmes a kutatás. A terhelés után az izmok megduzzadtak, az alanyok fájdalomról panaszkodtak, a terhelési eredmények romlottak. Viszont ami a lényeg, hogy az idősebb és a fiatalabb csoport között nem volt szignifikáns (Jelentékeny, jelentős, meghatározó; jelzésértékű) eltérés.

Tehát a kutatás alapján kijelenthetjük, hogy az edzetlen emberek esetében nincs jelentős eltérés a regeneráció sebességében a fiatalabb és az középkorú korosztály között. Viszont a folyamatosan edzésben lévőknél továbbra is kérdés, hogy mi a helyzet. Az sem derül ki, hogy mi van akkor, ha több edzés követi egymást. Különösen akkor, ha csak 2-3 nap telik el azonos izomcsoportok megdolgozása között.

Konklúzió

Vannak kutatások, amelyek több kérdést vetnek fel, mint amennyi állítást fogalmaznak meg. Itt is rengeteg kérdés merül fel. Azonban valószínűleg levonhatjuk a következtetést, anélkül, hogy nagyot hibáznánk, hogy habár úgy érezzük, hogy rohamosan romlik a regenerációs képességünk, a valóság nem ez. Nincs akkora drasztikus különbség a 30-as és a 40-es éveink között. Sokkal inkább azért érezzük így, mert nem csak a regeneráció romlik, hanem az általános teljesítmény is és így a kettő együtt már érzékelhető romlást okoz. Azonban egy 40-es éveiben járó férfinak már más a feladata az életben, mint egy 30-asnak. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy negyvenen túl már nem leszünk olyan formában, mint 20 évvel ezelőtt, de attól sem kell megijednünk, hogy nagyon rosszabb lenne az állapotunk, mint a harmincas kollégáké.

depositphotos_11592776_600.jpg

 Forrás:

https://idegen-szavak.hu/szignifik%C3%A1ns

Comparison in the Recovery Response from Resistance Exercise between Young and Middle-Aged Men. Gordon et al. (2017)

MASS - MONTHLY APPLICATIONS IN STRENGTH SPORT - ISSUE NO. 8 – GREG NUCKOLS - NOVEMBER 2017

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr9013803440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pefe 2018.04.05. 17:58:26

mivel én 35 évesen kezdtem edzeni, isten ments, hogy úgy nézzek ki mint 20 évesen :)

Asidotus 2018.04.05. 19:59:36

40 fölött fáj mindene az embernek, aki rendszeresen végez súlyzós edzést

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.04.05. 20:39:26

Az izmokról, súlyokról nem tudok nyilatkozni. De kamasz korom óta, kesztyűs és pusztakezes ütő-rúgó sportokat űzök, ahol rengeteg az apróbb sérülés. Óriási különbség van mennyi idő alatt gyógyult meg az 20 évesen és mennyi alatt 40 felett.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.04.05. 20:46:01

@pefe: Mondjuk ezzel én is így vagyok. 20 évesen gizda voltam és szerencsétlen. Most már nem vagyok annyira gizda.
:-)

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.04.05. 20:50:03

@Asidotus: Azért ennek nem feltétlenül kell így lennie. Van egy két krónikus sérülésem, szerencsére kisebbek, amelyek folyamatosan fájnak, de azért még egész jól vagyok így 44 évesen. Mostanában elég keményen edzek, de nem fáj semmi sem különösebben.
Figyelni kell a helyes technikára és szerintem még 20 évig nem lesz gond. Aztán majd arról írok cikket.

IQfitnesz.hu · www.iqfitnesz.hu 2018.04.05. 20:57:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem lehet ebben az is benne, hogy fiatalon az ember nagyjából lesz@rja ha fáj valami? Nem érdekli, hogy abból még komolyabb baja lehet esetleg később. Idősebb korban pedig már óvatosabb, mert tapasztaltabb. Jobban odafigyel a teste üzeneteire. Lehet, hogy régen már rég úgy érezted egy bizonyos fokú fájdalom, vagy kellemetlen érzés mellett, hogy meggyógyultál, de most még ugyanabban a helyzetben nem terheled magad, hogy tovább tudj regenerálódni.
Ugyan ez a kutatás nem foglalkozott ezzel, de 30-35 éves kortól fokozatosan csökken tesztoszteron és a növekedési hormon szintje ezek erősen befolyásolják egy sérülés gyógyulását. De még az általános közérzet is változik. Ilyenkorra már múlik a tinédzserek elpusztíthatatlan életérzése. A gyógyulás hozzáállás kérdése is. Egy biztos, az öregedést még senki nem tudta legyőzni.

Brix 2018.04.05. 21:36:49

Negyven felett kevesebb a tesztoszteron, így lassabb az izomnövekedés , de a regenerációs időszak hosszán annyira nem éreztem az évek múlását...
Sőt, most olyan az edzésmódszerem, hogy nem tartom meg a megszokott izomcsoport pihentetési intervallumot, hanem rásokkolok hamarabb. Így extra terhelést kap az izom... Ezután viszont tartok egy több napos pihenőt..

Burgermeister 2018.04.06. 06:29:01

@Brix: pont ez a baj, hogy a teszto a pincében van 40 fölött

2018.04.06. 08:23:59

Ha az ember 7 kiskanál cukorral issza a kávét és elkezd nőni a hasa, van egy pont, ahonnan nem nő tovább. A kísérletek nem csak abban a szegmensben zajlanak.

John Doe3 2018.04.06. 08:32:30

A mintanagyság (-kicsiség) már eleve megkérdőjelezi a vizsgálat komolyságát. A 2. táblázatból leolvasható, hogy tendenciájában ott van a különbség, csak az alacsony mintanagyság miatti széles konfidencia-intervallum ezt eltakarja. Ilyen kis mintán feltehetőleg a normalitás sem teljesül, a referencia nem nevezi meg az alkalmazott próbát, úgyhogy jó eséllyel az ellenkezője az igaz annak, amit a cikk állít.

Gleccsertetű 2018.04.06. 12:29:15

Az apróbb sebek is lassabban gyógyulnak.

_B_ 2018.04.06. 14:45:33

@Asidotus: Hát a legtöbb embernek nem kell ahhoz súlyzós edzés, hogy 40 felett mindene fájjon :))
Sőt inkább pont az edzés hiánya miatt fáj mindenük.
Az normális edzés pont erősíti az izületeket.
A versenysport vagy a kokszos izom meg tönkreteszi, de az más tészta.

Hirdetés

IQfitnesz.hu

Blogomban a 30 év alatt összegyűjtött sport-tapasztalatomat és a nehezen megszerzett tudásomat próbálom megosztani Veletek. Néha tudományosan, néha csak viccesen.

Friss topikok

Címkék

1 típus (1) 2. palóc kupa (1) 2018 (2) 25(OH)D (1) 2a (1) 2b (1) 2x (1) 2 típus (1) 42k (1) 5/3/1 (3) 54321 (1) 5x5 (3) 8 órás karedzés (1) aaron horschig (1) addiktív (1) aerobik (1) agonista (1) agystimulácó (1) ajándék (2) alacsony terhelés (1) alapelv (1) alapgyakorlatok (4) állighúzás (1) altitude mask (1) alvás (4) alvásminőség (1) aminosav (1) ammónia (1) anabolikus ablak (2) anabolikus szteroid használat (1) antagonista (1) antioxidánsok (1) anyagcsere (2) apple watch (1) arginin (1) átalakulás (1) áthúzás (1) ATP (1) ATP edzés (1) autoregulation (1) a guggolás bibliája (1) a monolith építése (1) bandázs (2) BCAA (2) bemelegítés (1) béta alanin (1) beta alanine (1) bevitel (1) bfr (1) bicepsz (2) bilaterális deficit (1) bloggerday (1) bmi (1) Bob Hoffman (1) Bodybuilding tudomány (1) Body Building (24) body building (2) Body fitness (1) Building the monolith (1) bukás (1) bukásig (1) casein (1) celeb edzés (1) cheat meal (1) chuck taylor converse (1) cici (1) cipő (1) citrullin malate (1) coffein (1) combfeszítő (1) combhajlító (1) comb bicepsz (1) complex edzés (1) core edzés (1) cosmopolitan (1) crossfit (1) cross training (1) csalónap (2) csaló étkezés (1) csípő (1) csirkemell (6) csontkovács (1) csontozat (1) csont erősítés (1) CT Fletcher (1) cukor (1) diákolimpia (1) Diéta (22) diéta (20) dinamikus nyújtás (1) divatmodell (1) doms (1) dopping (1) dorsalflexio (1) dorzolaterális prefrontális kéreg (1) dropset (2) d vitamin (1) EAA (1) edzés (19) edzéselmélet (14) edzésgyakoriság (3) edzésmódszer (8) edzésprogram (1) edzésteljesítmény (6) edzéster (1) edzésterv (6) edzéstervezés (3) edzéstipp (1) edzéstudomány (1) edzés előtti pörgető (1) edzés időskorban (1) edzés időszak (1) edzés kihagyás (2) edzés nyaralás alatt (2) edzés sablon (1) edzés sérvvel (1) edző (2) edzőpartner (1) edzőtárs (1) ego (1) Egyízületes gyakorlatok (1) ejtő sorozat (3) elevation mask (1) előfárasztás (1) első húzódzkodás (1) első muscle up (1) első pull-up (1) eric lilliebridge (2) erőemelés (13) erőfejlesztés (1) erőltetett ismétlések (1) erőnléti edzés (1) erőnövekedés (1) erőszint (1) esti edzés (1) étel (1) etika (1) étvágy (2) étvágycsökkentés (1) excentrikus fázis (1) ezerismétléses karedzé (1) fájdalom (1) fáradás (5) fáradtság (2) farizom (3) fartlek (1) fat (1) fehérje (24) fehérjebevitel (6) fehérjeszintézis (1) fehérje diéta (2) fehérje igény (1) fehérje szintézis (1) fejlődés (4) fej pozíció (1) fekvenyomás (8) fekvőtámasz (2) felhúzás (2) felhúzás edzésterv (1) félighártyás izom (1) féliginas izom (1) fél ismétlés (1) fénykard (1) fényterápia (1) ferde hasizom edzése (1) feszítőizom reflex (1) fiatal (1) fitbit charge (1) fitness (2) fitnesz (5) fizikai aktivitás (1) fms (1) foamroller (1) foci (1) Foci és súlyzós edzés (2) Fogyás (2) fogyás (4) fogyasztás (1) fogyás futással (1) Fogyókúra (17) fogyókúra (1) football (1) fordított diéta (1) formás popsi (1) fotobiomoduláció (1) függőségek (8) functional movement screen (1) funkcionális edzés (1) Furious Pete (1) futás (7) futball (2) futóiskola (2) gaba (1) garrett blevins (1) gázlóizom (2) genetika (1) gerincsérülés (1) gerincsérv (1) gi (1) glutamin (1) glute (1) goblet squat (1) GPC világkupa Miskolc 2017 (1) guggolás (11) gurtni (1) gvt (1) gyakoriság (2) gyakorlatok (2) gyógytorna (1) gyorsaság (1) gyorserő (1) gyors rost (1) gyors rostok (1) gyúrás (2) Hajdú Anikó (2) hajlékonyság (1) haladó (1) halolaj (1) háromfejű lábszárizom (1) hasizom (1) hasmenés (1) hasprés (1) hassérv (1) has edzés (1) hatás (1) hátfájás (1) hátizom (2) helyi fogyás (1) hengerezés (3) hiba (1) hibajavítás (1) hideg vizes merülőfürdő (2) high frequency powerlifting (1) HIIT (2) hiit (2) hipertrófia (5) hiperventiláció (1) hiteles személyedző (1) HITT (1) hízás (1) HMB (1) hogyan (1) homofób (1) hormonpótlás (1) humor (2) hűtés (1) húzódzkodás (1) ibuprofen (1) idősek (1) időskor (1) időskori (1) Időskori edzés (2) időszakos (1) időszakos böjt (1) időzítés (1) IF (1) impingement szindróma (1) insane training (1) intenzitás (2) intermittent fasting (1) inverz anorexia nervosa (7) inzulin (1) iqfitnesz (1) IQfitnesz (5) izolációs gyakorlatok (5) izombukás (1) izomcsoportok (3) izomdiszformia (7) izomépítés (4) izometrikus edzés (1) izomformálás (1) izomkifáradás (1) izomláz (2) izomműködés (1) izomnövelés (2) izomrost (3) izomrost típusok (1) izomtömeg növelés (3) izom memória (1) izom összezavarás (1) ízület védelem (1) jerk (1) Jim wendler (1) Jim Wendler (1) jim wendler (2) John Mckean (1) jónás réka (1) jó zsaru rossz zsaru (1) kaizen (1) kai greene (1) kalács (1) kalória (15) kapszaicin (1) kapucni (1) karácsony (2) kardió (6) karedzé (1) karedzés (1) karnozin (1) kávé (1) kazein (2) kcal (14) kékfény (1) kenyér (1) késleltetett izomfájdalom (1) kétfejű lábikraizom (1) kétfejű lábikra izom (1) ketoacidozis (1) ketocitózis (1) ketogén diéta (1) kezdő (2) kezdők (1) Kezdők edzésterve (1) kifáradás (1) kihívás (1) kiskorúak és a szteroid (1) kis súly (1) kitartás (1) klaszter edzés (1) klokov complex (1) kockahas (2) koffein (4) koffein tolerancia (1) kokljaev (1) kokov komplex (1) koksz (1) kombo szett (1) kompressziós ruházat (1) konstantin konstantinov (1) konteó (1) könyv (6) kövér (1) középhaladó (1) középkorú (1) közétkeztetés (1) kreatin (2) krioterápia (2) Kroczaleski (1) kroc row (1) L-glutamin (1) L-leucin (1) labdarúgás (1) lábedzés (1) lábnyújtás (1) lágylézer (1) lassú felszívódás (1) lassú rostok (2) legjobb sport (1) lépéserő (1) leucin (2) lézerterápia (1) lineáris periodizáció (2) lineáris progresszió (2) LISS (1) lokális hipertrófia (1) low load (1) lucein (1) macskagyökér (1) mae (1) magassági maszk (2) magas fehérje bevitel (1) magas ismétlésszám (1) maltodextrin (1) maraton (1) mark rippetoe (1) martijn koevoets (2) masszázs (1) Matt kroc (3) medenceprés (1) melatonin (1) mell (2) mellkas (1) mellkas alakítása (1) mellkas növelése (1) mentális edzés (1) menza (1) merevlábú (1) merev lábas felhúzás (1) mérleg (1) Method of Error Amplification (1) Michael Phelps (1) Michael Phelps challenge (1) mikrosérülés (1) mítosz (1) mobilitás (3) mobilizáció (2) modell edzése (1) monitorozás (1) motiváció (2) motoros egységek (2) mozgástartomány (2) muscle up (1) nagy gyakoriságú erőemelés (1) nagy intenzitás (1) nagy terjedelem (1) nagy volumen (1) negatív ismétlések (2) negyed guggolás (1) Németh Róbert (1) nők (1) nők és a szteroid (1) no pain no gain (1) nyakmögött nyomás (1) nyaralás (3) nyújtás (7) nyújtó reflex (2) öblögetés (1) okosóra (1) omega-3 (1) online edzés (1) orbáncfű (1) öregedés (1) öregek edzése (1) őrült edzés (1) Őrült edzés (1) összetett gyakorlatok (1) osztott edzés (1) öt perces edzés (1) öv (1) paprika (1) párhuzamos-elasztikus komponens (1) párolt zöldség (2) paul anderson (1) periodizáció (5) pihenés (1) pihenő (3) pihenő idő (2) pihenő szünet (2) piramis (1) piruvate (1) placebo (2) placebó (1) plateu (1) poliquin (2) popsi edzés (2) powerbuilder (1) powerlifitng (1) powertraining (1) powrlifting (1) pr (1) protein (18) protein turmix (7) publio (1) pullover (1) pulzusmérés (1) pulzustartomány (1) puskás bogi (2) rack squat (1) ráedzés (1) rámpa sorozatok (2) rasszizmus (1) recept (10) reflex (1) reformkonyha (14) regeneráció (7) reggeli edzés (1) reggeli kardió (1) rehabilitáció (1) rest pause (2) részismétlés (1) részleges mozgástartomány (1) reverse diet (1) Rhodiola rosea (1) Rich Piana (4) rmr (1) rotátorköppeny sérülés (1) rózsagyökér (1) RPE (2) rúdsebesség (1) samsung gear (1) Scitec raw felhúzó kupa (1) sebesség (1) segítő (1) sérülés (1) sérv (1) simmons (1) Smolov (1) (1) soros (1) soros-elasztikus komponens (1) sorozatok (2) sorrend (1) sportfüggőség (2) sportrasszizmus (1) spotter (1) sprint (3) squatuniversity (1) squat bible (1) stagnálás (2) steroid (1) stressz (1) stronglifts (1) súlycsoport (1) súlyemelés (2) súlyzós edzés (1) súlyzós edzés az állóképességi sportokban (1) súlyzós edzés triatlon duatlon maraton ironman (1) súly csökkentés (1) supraspinatus (1) szabadgyökök (2) szálkásítás (1) személyi edzés (2) szénhidrát (14) szinten tartás (1) szolgálati közlemény (1) szőlőmag (1) szőlőmagörlemény (1) szteroid (7) szteroidok legalizálása (1) szteroid függőség (3) szuperszett (3) tab (1) tápanyagok (14) tápl (2) táplálékkiegészítő (2) táplálék kiegészítő (1) Táplálkozás (19) tárogatás (1) taurin (1) teakrin (1) Team Suleiman (1) tejsavó (2) teljesítmény (1) teljesítmény edzés (2) teljesítmény fokozás (4) teljes mozgástartomány (1) telomer (1) template (2) tempó (2) térdbandázs (1) térdízület (1) terepfutás (1) terhelés (2) terjedelem (2) terpesz (1) testépítés (18) testépítés tudomány (1) testhőmérséklet (1) testképzavar (12) testkompozíció (23) testzsír (4) testzsír mérés (2) texas módszer (1) theacrine (1) tip (1) tipp (6) Tisza kupa 2017 (1) többízületes gyakorlatok (1) tojás (1) tojásfehérje (2) tolódzkodás (1) Tömegnövelés (18) tömegnövelő (2) tömegnövelő edzés (1) tom platz (1) top 5 legrosszabb gyakorlat (1) töredék súlyok (1) törzs stabiltás (1) Tóth Szilárd (1) tricepsz (2) triptofán (1) TSM (3) tud (1) tudomány (50) túró (7) újévi fogadalom (1) unilaterális (1) ütközéses szindróma (1) út az első tolódzkodáshoz (1) vádli (2) valentin nap (1) váll (2) vállöv (1) varjúháj (1) véráram korlátozás (1) visage models hungary (1) vitamin (1) vízhajtó (1) volumen (3) vörösfény (1) vörösszőlőmag (1) wendler 5/3/1 (1) wittmann zsolt (1) xiaomi amazfit (1) zabpehely (4) zabpehely kenyér (1) Zelenc János (5) zenehallgatás (1) zsír (13) zsírégetés (7)  (1) Címkefelhő

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

süti beállítások módosítása